Takaisin
26.2.2019 klo 17.41

Arttu Pitkäkangas U18-tyttöjen päävalmentajaksi

Jaa:

Osana Seurojen Palloliitto -kehityshankkeen organisaatiouudistusta U18-tyttöjen maajoukkueen päävalmentajaksi on valittu valmentaja Arttu Pitkäkangas.

U18-tyttöjen maajoukkueen päävalmentajan tehtävän lisäksi Pitkäkangas, 32, toimii U19-tyttöjen kakkosvalmentaja ja Nuorten akatemian valmentajana. 

Pitkäkangas siirtyy Palloliittoon Vantaan Jalkapalloseurasta, missä on työskennellyt talenttivalmentajana. Hän aloittaa tehtävässään huhtikuun alussa. Valmentajan ammattitutkinnon ja UEFA A-lisenssin omaava Pitkäkangas on työskennellyt aiemmin myös Palloliiton U16-maajoukkueen valmentajana sekä alue- ja piirivalmentajana. Lisäksi Pitkäkangas kuului Marko Salorannan johtamaan, Suomea EM- ja MM-kisoissa edustaneen, U17-tyttöjen maajoukkueen valmennustiimiin. 

- Pitkäkankaan eduksi kääntyi lopulta paras kokonaisuus. Nuorten kansainvälisen- ja maajoukkuetason jalkapallon tietämys oli Pitkäkankaalla hakijoista ehdottomasti laajin ja paras. Hänellä on erinomaisen hyvin hallussa 01- ja 02-ikäluokat niin kotimaassa kuin kansainvälisesti.

- Hänellä on myös vahvoja näkemyksiä seura- ja talenttivalmentajakokemusten kautta siitä, miten seurojen arkea voidaan tukea. Maajoukkuevalmentamisesta murto-osa tapahtuu maajoukkueen leiripäivissä ja tärkeintä on kyky auttaa pelaajia sekä heidän seurojaan arjessa, Palloliiton huippujalkapäällikkö Marianne Miettinen avaa valinnan taustoja.

Pitkäkangas toimi viime syksynä väliaikaisesti myös U16-tyttöjen päävalmentajana ja osoitti jo tuolloin olevansa laadukas prosessin johtajana. 

- Hänen työskentelynsä kentällä on vahvaa ja hän pystyy auttamaan pelaajia detaljitasolla. Pitkäkankaan eduksi nousi myös se, että hän on osoittanut intohimoa, sitoutumista ja pitkäjänteisyyttä tyttö- ja naisjalkapallon kehittäjänä, Miettinen sanoo.

Kilpailu tehtävästä oli kovaa. Palloliittoon saapui 40 hakemusta, joista kaksivaiheisen ennakkotehtävät, haastattelun ja kenttätestin sisältäneen prosessin loppusuoralle päätyi lopulta seitsemän hakijaa, kolme ulkomaista ja neljä kotimaista. 

Pelaajien valmistaminen huipputasolle

Miettisen mukaan Pitkäkankaan seuraava askel on perehtyä syvemmin aikuisten kansainväliseen vaatimustasoon. Pitkäkangas tulee työskentelemään tiiviisti myös A-maajoukkueen päävalmentaja Anna Signeulin rinnalla, kun se aikataulujen puolesta on mahdollista. 

- Signeul on äärimmäisen arvostettu osaaja kansainvälisesti ja toimii sekä UEFAn että FIFAN teknisenä asiantuntijana, joten hänen osaamisensa ja verkostonsa tukee myös Pitkäkankaan kansainvälisen osaamisen syventämistä aikuisten tasolla, Miettinen näkee.

Myös päävalmentaja Signeul on äärimmäisen tyytyväinen, että Palloliiton tyttö- ja naispuolen organisaatio ja osaaminen kasvaa Pitkäkankaan valinnan myötä.

- Pitkäkankaan jalkapallon ymmärrys ja valmennuskyvyt ovat äärimmäisen korkeaa tasoa, kuten tehtävässä tulee ollakin. Sen lisäksi hänellä on hyvät sosiaaliset- ja vuorovaikutustaidot, mikä on tärkeä ominaisuus valmentajille etenkin nuorten pelaajien ja seuravalmentajien kanssa yhteistyössä toimiessa. 

- Hän on äärimmäisen kiinnostunut ja nöyrä oppimaan ja kehittämään itseään edelleen, mikä on korvaamaton ominaisuus valmentajalle. Pitkäkankaan tehtävä on valmistaa pelaajat huipputasolle, joten hänen tulee se huipputaso myös tuntea. Siksi on tärkeää, että Pitkäkangas on perehtynyt hyvin myös A-maajoukkueen prosessiin, Signeul toteaa. 

Lue Arttu Pitkäkankaan haastattelu >>