Takaisin
23.1.2021 klo 10.18

Albin Granlund siirtyi Puolaan EM-unelman vuoksi – ”Tulin tänne pelaamaan, enkä istumaan penkille”

Jaa:

Ⓒ SPL / Juha Tamminen

Huuhkajien laitapuolustaja Albin Granlundin uusi seura on Puolan pääsarjassa palloileva Stal Mielec. 

Örebrossa Allsvenskanissa edelliskaudet pelanneen suomalaispelaajan sopimus joukkueen kanssa on 1,5-vuotinen ja siinä on lisäksi jatko-optio. 

Granlund odottaa innolla uusia haasteita.

- Hienoa saada kokea jotain uutta, vaikka viime kausi menikin hyvin ja sain paljon vastuuta. Tuntuu hyvältä päästä entistä kovempaan sarjaan pelaamaan. Kaksi viikkoa on nyt takana joukkueen kanssa ja olen huomannut, että todella lujaa mennään harjoituksissa. Juostaan paljon ja aikalailla fyysistä treeniä ollut.

- Varsinkin aivan alku oli hyvin raskasta, koska olin harjoitellut vain yksinäni edellisen sopimukseni päätyttyä. Ensivaikutelma on kuitenkin hyvä puolalaista jalkapalloilua kohtaan, Turkista harjoitusleiriltä tavoitettu suomalainen kertoo.

Suomalaiset auttavat toisiaan

Granlund on jo neljäs suomalainen Puolan pääsarjassa Ekstraklasassa. Robert Ivanov edustaa Warta Poznania ja Santeri Hostikka Pogon Szczeciniä. Pääsarjan nousseen Mielecin riveissä pelaa myös Petteri Forsell, joka liittyi joukkueen mukaan elokuussa. Hän onkin auttanut suuresti maanmiestään sopeutumaan Puolaan.

- Olen päässyt sisään joukkueeseen ja kaupunkiin todella hyvin. Petteri on ajanut minua ympäri kaupunkia, sillä olemme etsineet minulle asuntoa. Vielä sitä ei kuitenkaan ole löytynyt, koska tämä on melko pieni paikkakunta, eikä niitä ole juurikaan saatavilla.

- Hän on myös toiminut tulkkina minun ja valmentajamme välillä sekä ollut muutenkin todella avulias. Se on helpottanut elämääni huomattavasti, koska en itse osaa vielä paikallista kieltä, myös Kreikasta ja Ruotsista sopimustarjoukset saanut Pargas IF:n kasvatti naurahtaa.

Stal Mielec on 16 joukkueen sarjataulukossa 15:s, mutta tasaisessa sarjassa ero keskikastiin on vain muutamia pisteitä. Nyt Puolassa on talvitauko, mutta sarja jatkuu jälleen 29. tammikuuta. Granlund odottaa mielenkiinnolla tulevia otteluita. Hänellä on vain yksi tavoite jäljellä olevista otteluista.

- Toivotaan, että otteluita tulee paljon ja pääsen avaukseen mahdollisimman nopeasti, sillä tulin tänne pelaamaan, enkä istumaan penkille. Mielec pelaa suoraviivaista jalkapalloa ja pelityyli vaatii kovaa kuntoa, koska juoksemista on paljon. En tarkemmin vielä pysty analysoimaan, miten muut joukkueet Puolan liigassa pelaavat, mutta meidän joukkue ainakin pyrkii suoriin palloihin linjan taakse.

- Tavoite on tietysti pysyä maan pääsarjassa, koska en olisi tänne tullutkaan, jos en siihen uskoisi.

Mahdollisuus, jota ei voinut jättää väliin

31-vuotias Granlund siirtyi Puolaan vapaana agenttina hänen sopimuksensa päätyttyä Örebron kanssa. Mies edusti Ruotsin Allsvenskanissa pelaavaa seuraa kolmen kauden ajan. Suomalaispuolustaja kuului joukkueen avainpelaajiin ja viihtyi muutenkin Ruotsissa.

- Perheeni tykkäsi olla siellä ja se oli todella kiva kaupunki myös jalkapallon ulkopuolella. Aika Ruotsissa oli minulle iso asia myös sen vuoksi, koska olin ensimmäistä kertaa ulkomailla ja sain samalla paljon vastuuta. Minulla on todella hyviä muistoja Örebrosta, eikä ollut todellakaan helppo valinta lähteä sieltä.

- Nyt sain kuitenkin mahdollisuuden pelata paremmalla tasolla ja tätä tilaisuutta en yksinkertaisesti voinut jättää käyttämättä.

Kaikki on mahdollista

Puolustaja odottaa jo mielenkiinnolla ensi kesällä pelattavaa EM-lopputurnausta. Suomi on mukana ensimmäistä kertaa historiassa ja Granlund haluaa olla jälleen mukana tekemässä uusia urotekoja Huuhkajien paidassa.

- Olisi mahtavaa päästä pelaamaan EM-kisoissa, jos pelit Puolassa sujuvat hyvin. Se joukkue on todella yhtenäinen porukka niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin. Kaikki ovat aina iloisia, kun on maajoukkueleiri ja tapaamme toisemme. Se varmasti näkyy myös kentän puolella ja on siivittänyt meitä parempiin tuloksiin. On ollut ilo ja kunnia olla mukana tällaisessa projektissa.

- EM-kisoista unelmana olisi mennä jatkoon alkulohkosta. Tulossa on kuitenkin kolme tosi kovaa ottelua, mutta kaikki on mahdollista, Suomea kaikkiaan 19 A-maaottelussa edustanut mies päättää. 

Suomi pelaa alkulohkon ottelunsa Kööpenhaminassa ja Pietarissa Tanskaa, Belgiaa ja Venäjää vastaan.