Takaisin
14.8.2021 klo 12.10

AIK:hon siirtynyt Helmaripelaaja ei voinut hyvin – ”En nauttinut jalkapallon pelaamisesta”

Jaa:

Ⓒ SPL / Juha Tamminen

Suomen naisten A-maajoukkueen Kaisa Collinilla on edessä uudet haasteet hänen solmittuaan viime viikolla sopimuksen Damallsvenskanin AIK:n kanssa. Suomalaisen sopimus ulottuu vuoden 2023 loppuun saakka. 

24-vuotias Collin oli miettinyt jo pidemmän aikaa siirtoa pois edellisestä seurastaan Eskilstuna Unitedista. Laiturina ja kymppipaikalla enimmäkseen viilettänyt Collin ei voinut enää hyvin, eikä edes halunnut lähteä seuran harjoituksiin. Myöskään huonontunut itseluottamus ei auttanut asiaan.

- Vietin lähes kolme vuotta Eskilstunassa, enkä ollut tyytyväinen peliaikaani. Varsinkaan tällä kaudella en ole saanut pelata juuri yhtään. Valmentaja ei tuntunut enää uskovan minuun ja lopulta oli selkeää, että minun on lähdettävä etsimään minuutteja muualta. En kuitenkaan syytä ketään siitä, että en voinut hyvin. En vain enää nauttinut jalkapallon pelaamisesta. Se on kuitenkin se perimmäinen syy, miksi olin siellä, hän pohtii.

Vähäisestä vastuustaan huolimatta hänellä oli seurassa myös hauskoja aikoja. Hän jakaa kiitosta koko organisaation ammattimaisuudesta.

- Viihdyin Eskilstunassa todella hyvin ja oli harmi, että minun piti lähteä peliajan perässä muualle. Siellä on esimerkiksi isompi kotikenttä kuin AIK:lla ja olosuhteet olivat muutenkin kunnossa. En todellakaan kadu, että menin sinne, mutta harmittaa, että peliaikaa ei lopulta koskaan tullut.

Suomalaiset pitävät yhtä

Collin vakuutti välittömästi muut uudessa seurassaan, sillä hän onnistui maalinteossa joukkueelleen ensimmäisessä harjoitusottelussa Örebrota vastaan. Puhtaana hyökkääjänä ottelussa pelannut Collin teki AIK:n ainoan osuman 1-1-tasapelissä.

- Oli positiivisessa mielessä yllättävän hyvä ottelu. Huomasi, että molemmilla oli ensimmäinen peli olympiatauon jälkeen. Pystyimme kuitenkin tekemään hyvin niitä asioita, joita olimme harjoituksissa käyneet läpi. Pääsin myös itse todella hyvin peliin sisään ja oli kiva onnistua heti maalinteossa, noin kaksi viikkoa joukkueen mukana ollut nainen iloitsee.

Collin täydentää AIK:n vahvaa suomalaispanosta. Seurassa pelaavat jo ennestään Milla-Maj Majasaari, Emma Santamäki ja Jenny Danielsson. Joukkuetta valmentaa Maiju Ruotsalainen ja pelaajalegenda Anne Mäkinen toimii urheilutoimenjohtajana. Collin myöntää varsinkin Mäkisellä ja Ruotsalaisella olleen todella suuri vaikutus hänen siirtoonsa.

- Joukkue on todella nuori, joten täällä ei kauheasti ole minun ikäisiä pelaajia. Meitä on kuitenkin monta suomalaista, joten kyllä minulla kavereita riittää. Maiju ja Anne olivat isoin tekijä siirtooni. Olen tuntenut molemmat pitkään ja tiedän, että heidän avulla voin kehittyä. 

Nousijajoukkue AIK on Damallsvenskanissa toiseksi viimeisenä. Ennen olympiataukoa se hävisi neljä edellisotteluaan. Mukaan mahtui myös musertava 0-10-tappio Häckenille. Collin uskoo parempiin tuloksiin aiemmista vaikeuksista huolimatta.

- Sijoitusta lähdetään kyllä nostamaan tuosta nykyisestä. Sarjassa säilyminen on kuitenkin varmasti kaikista tärkein tavoite loppukaudelle. Haluan henkilökohtaisesti saada peliaikaa niin paljon kuin vain mahdollista ja onnistua hyvin. Jos saan pelata, se on jo iso plussa minulle. Maalitavoitteita en ole edes miettinyt. Jos nyt muutaman alkuun teen, olen tyytyväinen.

Ennen Ruotsiin siirtymistään Collin pelasi PK-35 Vantaan paidassa kaksi kautta, joista ensimmäisen päätteeksi hänet kruunattiin 20 osumallaan Naisten Liigan maalikuningattareksi. Toisena kautenaan hän pääsi juhlimaan seuran kanssa myös ensimmäistä Suomen mestaruuttaan. Yhteensä hän on pelannut urallaan 89 Naisten Liigan ottelua ja viimeistellyt niissä hurjat 63 maalia.

- Ne oli kyllä hauskoja aikoja. Ihmisillä oli todella erilaiset odotukset minusta kuin nykyään. Tykkään siitä, kun on itsellä vähemmän paineita maalien tekemisestä. En jää enää pelien jälkeen miettimään, että minussa olisi jokin vika, jos en ole hetkeen tehnyt maalia. Tykkäsin kuitenkin todella paljon pelata Suomessa, mutta en ole katunut lähtöä, helsinkiläisen Gnistanin kasvatti kertoo.

Vaikea MM-lohko

MM-karsinnat kohti vuoden 2023 MM-kisoja alkavat syyskuussa ja Suomi pelaa A-lohkossa yhdessä Ruotsin, Irlannin, Slovakian ja Georgian kanssa. Tilanne on haastava, mutta Collin uskoo Helmarien mahdollisuuksiin.

- Ruotsi on todella ikävä vastustaja, koska he ovat tällä hetkellä kovassa iskussa. Ruotsissa on kuitenkin se hyvä puoli, että tunnemme heiltä monet pelaajat, koska Helmareista suurin osa pelaa seuratasolla siellä. Ruotsi tuskin siis pääsee yllättämään meitä. 

- Täytyy uskoa lohkovoittoon, mutta realistisempi on ajatella, että menisimme kisoihin lohkokakkosina. Irlanti on toinen vastustaja, joka ei ole maailman kivoin, mutta varmasti voitettavissa.

Vuoden 2023 MM-lopputurnaus pelataan 32 joukkueella Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Joukkuemäärä nousee edellisistä kisoista, joissa oli mukana 24 joukkuetta.