Naisten Suomen Cupin erillismääräykset

NAISTEN SUOMEN CUPIN ERILLISMÄÄRÄYKSET 2020-2021

1 § Soveltamisala

Määräykset koskevat naisten Suomen Cupia (jäljempänä Cup).

2 § Kiertopalkinto

Cupin voittanut joukkue saa haltuunsa Suomen Cupin kiertopalkinnon. Joukkueen on palautettava kiertopalkinto Suomen Palloliittoon samana vuonna 31.12. mennessä.

3 § Osallistumisoikeus

Cupiin voivat osallistua Palloliiton jäsenseurojen aikuisten sekä TBSM joukkueet, jotka osallistuvat liiton tai piirien viralliseen kilpailutoimintaan, ei kuitenkaan JKKI-joukkueet.

4 § Ilmoittautuminen ja oikeudet sekä velvollisuudet

Ilmoittautuessaan Cupiin seura hyväksyy samalla seuraavaa:

  • Palloliitolla on oikeus lohkovaiheesta lähtien määrätä, millä palloilla ottelut on pelattava.
  • Suomen Palloliitto omistaa kaikki oikeudet liittyen Suomen Cupin finaaliin.
  • Cupin finaalissa joukkueet ovat velvoitettuja käyttämään Suomen Cupin finaalin hihamerkkiä pelipaidoissaan (jos toteutetaan). Suomen Palloliitto vastaa hihamerkkien tekokustannuksista ja seurat kiinnityskustannuksesta paitoihin.

Ennen lohkovaihetta sovitaan (tarvittaessa) joukkueiden kanssa TV-oikeuksista ja muista mahdollisista laajennetuista taloudellisista oikeuksista.

5 § Pelioikeus

Pelaaja voi pelata vain yhdessä seurassa ja joukkueessa Cupissa. Pelaajan katsotaan pelanneen ottelussa, jos hän on pelannut osankin siitä. Edellisestä poiketen pelaaja voi kuitenkin alkukierrosten jälkeen vaihtaa seuraa tai seuran sisällä joukkuetta ja pelata lohkovaiheessa ja sen jälkeen toisessa joukkueessa Cupia*. Lohkovaiheesta lähtien voi pelata vain yhdessä joukkueessa Cupia.

* Esim. pelaaja voi edustaa yhtä seuraa X syksyn peleissä, ja seuraa Y vuodenvaihteen jälkeen jatkuvissa lohko- ja pudotuspelivaiheessa finaaliin asti.

6 § Vastalauseet

Vastalauseet on tehtävä kilpailumääräysten mukaisesti.

Koska cupkilpailun pelirytmi edellyttää tulosten nopeata varmistumista, niin kilpailumääräyksistä poiketen vastalause on aina tehtävä 24 tunnin kuluessa ottelun päättymisestä. Samoin vastine on annettava 24 tunnin kuluessa vastinepyynnön tiedoksisaannista. Liiton toimiston tekemästä päätöksestä ei voi valittaa vastalauselautakunnalle.

7 § Peliformaatti

Kilpailu koostuu neljästä eri vaiheesta, joista jokaiselle on määritelty erilaisia kilpailutapaan liittyviä määräyksiä ja sääntöjä. Alkukierrokset pelataan elo-lokakuussa, lohkovaihe tammi-maaliskuussa, ja pudotuspelivaiheet maalis-huhtikuussa. Finaali pelataan kesällä, myöhemmin määriteltynä ajankohtana.

7.1. Cupin alkukierrokset****

Kilpailun 1. kierroksella (ns. Superkierros) kaikki osallistuvat liigajoukkueet asetellaan alueellisiin koreihin, joista heidät arvotaan vierasjoukkueeksi alemmalla tasolla olevaa joukkuetta vastaan. Ottelun voittaja pääsee suoraan helmikuussa alkavaan lohkopelivaiheeseen.

Kaikki * kymmenen 1. kierroksen hävinnyttä joukkuetta, siirtyvät jatkamaan Suomen Cupin taivaltaan sen 2. kierrokselle. Toisen, kolmannen ja mahdollisesti neljännen kierroksen lopuksi (lokakuussa) jäljelle jääneet kaksi joukkuetta, saavat paikan talvella pelattavaan 12 joukkueen lohkopelivaiheeseen. 

Kilpailun hallinto voi arpoa ensimmäiselle kierrokselle myös muita otteluita pelattavaksi, joista hävinnyt joukkue putoaa kilpailusta pois. Tällaisia ensimmäisen kierroksen pudotusperiaatteen mukaisia pelejä arvotaan pelattavaksi vain, mikäli se on matemaattisesti tarpeellista, jotta muiden alkukierrosten pelien jälkeen saadaan oikea määrä joukkueita (12) pelaamaan lohkopelivaiheeseen.  

* Mikäli kaikki Liigajoukkueet eivät osallistu Suomen Cupiin, alkukierrosten pelit ja kierroslukumäärä sopeutetaan pelattavaksi niin, että kilpailun toiseen vaiheeseen, lohkopelit, saadaan kaksitoista joukkuetta.

**** Poikkeus sääntöön, mikäli Naisten Suomen Cupin 2019-2020 finaali pelataan ennen (seuraavan pelikauden 2020-2021) ns. Superpelikierroksen pelaamista. Tällöin kauden 2019-2020 finalistit saavat suoraan paikan lohkopelivaiheeseen, ja Superpelikierroksella pelaavat vain ne Naistenliigajoukkueet, jotka eivät ole päässeet kyseiseen finaaliin

7.2. Lohkopelivaihe

Joukkueet ja lohkot

Kaksitoista joukkuetta jaetaan alueellisesti neljään lohkoon, jossa kussakin on kolme joukkuetta. Pääsäännön mukaisesti, lohkojaossa huomioidaan ei-liigajoukkueet siten, että tällaisia seuroja on enintään yksi per lohko. Jos ei-liigajoukkueita on enemmän kuin neljä, pääsääntö kumoutuu. Liigajoukkue- tai ei-liigajoukkuestatus määritellään sen perusteella, millä kilpailuun on osallistuttu sen 1. tai 2. kierroksella.

Kussakin lohkossa pelataan yksinkertainen sarja, jossa jokainen joukkue kohtaa lohkon kaksi muuta joukkuetta, eli yksi peli kotona ja yksi vieraissa (arvotaan). Sarjataulukko, ja sen perusteella jatkoon menijät, määräytyy sarjamuotoisen kilpailun kilpailusääntöjen perusteella.

7.3. Pudotuspelit

Pudotuspelivaiheen pelien arvonnassa, kaikki joukkueet asetetaan samaan arvontakoriin, ilman alueellista sijoittelua.

Lohkopelivaiheen jälkeen lohkoykköset arvotaan pelaamaan lohkokakkosia vastaan puolivälieräotteluihin. Puolivälierien voittajat arvotaan välieräotteluihin, jotka pelataan ennen liigakauden alkua, ja finaali jää pelattavaksi kesäkaudelle.

Mikäli puolivälierässä on keskenään farmisopimuksen tai yhteistyöseurasopimuksen tehneitä joukkueita tai kaksi joukkuetta samasta seurasta, ne asetetaan automaattisesti vastakkain ilman varsinaista arvontaa, ja arvotaan vain kotijoukkuestatus. 

Palloliitto varaa itselleen oikeuden määritellä välierien ottelustadionit ja tarkat alkamisajat.

7.4. Finaali

Peliaika on 2 x 45 minuuttia. Jos ottelu päättyy tasan, pelataan 2 x 15 minuutin jatko-ottelu. Jos toinen joukkueista tekee enemmän maaleja jatko-ottelussa, on se voittaja. Jos jatko-ottelukin päättyy tasan, suoritetaan rangaistuspotkukilpailu.

Kotietu
Kun joukkueita on jäljellä yli 16, alempisarjalainen saa aina kotiedun. (2. kierroksesta lähtien, suoraan lohkopelivaiheeseen päässeet joukkueet lasketaan pois, kun lasketaan jäljellä olevien joukkueiden kokonaismäärä) Tästä eteenpäin arvonta määrittelee kotijoukkueen.

Kakkonen, ja sitä alemmat sarjat, rinnastetaan saman tasoisiksi. 

Pelitapa (lohkopelivaihe)
Peliaika on 2 x 45 minuuttia. Normaali sarjamuotoinen ottelu, joka voi päättyä tasan.

Pelitapa (alkukierrokset ja pudotuspelivaihe)
Peliaika on 2 x 45 minuuttia. Jos ottelu päättyy tasan, pelataan 2 x 15 minuutin jatko-ottelu. Jos toinen joukkueista tekee enemmän maaleja jatko-ottelussa, on se voittaja. Jos jatko-ottelukin päättyy tasan, suoritetaan rangaistuspotkukilpailu. Voittanut joukkue etenee seuraavalle kierrokselle (poikkeus: Superkierros).

Alkukierroksen otteluita pelataan, kunnes sen kaksi parasta joukkuetta ovat selvillä. Nämä kaksi joukkuetta saavat paikan tammikuussa alkavassa lohkopelivaiheessa*.

* Mikäli kaikki Liigajoukkueet eivät osallistu Suomen Cupiin, alkukierrosten pelit ja kierroslukumäärä sopeutetaan pelattavaksi niin, että kilpailun toiseen vaiheeseen, lohkopelit, saadaan kaksitoista joukkuetta.

Alkukierroksilla pelaavat joukkueet ovat velvoitettuja pelaamaan otteluita tarvittaessa lokakuun viimeiseen sunnuntaihin asti (viimeinen virallinen varapäivä Cupissa), mikäli pelipäivien asettelussa on ilmennyt ongelmia varsinaisessa suunnitellussa/ilmoitetussa aikataulussa pysymisessä.

Mikäli kotijoukkue ei voi järjestää ottelupaikkaa, ottelu voidaan pelata vierasjoukkueen järjestämänä. Tällöin ottelun tulot ja menot jaetaan joukkueiden kesken tasan, ja vierasmatkalle lähtevä joukkueen matkakulut lasketaan 1€/km meno-paluu kaavalla.

Mikäli pelipäivän ja/tai pelipaikan sopimisessa ilmenee vaikeuksia, Palloliitolla on oikeus määrätä ottelun alkamisajankohta ja pelipaikka.

Palloliitolla on oikeus määrätä peli pelattavaksi puolueettomalla kentällä Cupin jokaisessa pelivaiheessa, kun olosuhde- ja /tai kilpailuteknistä esteistä johtuen pelin järjestäminen kotijoukkueen haluamalla kentällä ei ole mahdollista.

Täydennysmenettely
Täydennysmenettelyn toteutus tapahtuu seuraavasti:

Mikäli on tarvetta tehdä täydennystä johonkin lohkoon, mahdollisen yksittäisen joukkueen poisjäännin takia, alustavia lohkojakoja voidaan muuttaa, kuitenkin lohkojaon yleisperiaatteita huomioiden, viimeistään viikko ennen lohkovaiheen ensimmäisen pelattavan ottelun alkamista.

Mahdollinen täydennys aina tehdään syksyn alkukierrosten perusteella, jossa paremmuus joukkueiden kesken ratkaistaan vertailussa, jossa parempi on aina pudottanut ylemmällä tasolla pelaavan joukkueen edellisellä kierroksella. Vertailua jatketaan niin pitkälle kuin mahdollista. Jos tällä systeemillä ei joukkueiden välille saada rankingjärjestystä, se arvotaan.

Mikäli täydennystä ei tehdä, ja lohko on yhden joukkueen vajaa, jäljellä olevat kaksi joukkuetta kohtaavat toisensa kahdessa sarjaottelussa, toinen peli kotona ja toinen vieraissa. Molemmat joukkueet etenevät tuolloin pudotuspelivaiheeseen, toinen lohkovoittajana ja toinen lohkokakkosena.

Olosuhdemääräykset
Olosuhdevaatimukset on määritelty erillisissä olosuhdemääräyksissä.

Mikäli kotijoukkue ei voi järjestää ottelupaikkaa, ottelu voidaan pelata vierasjoukkueen järjestämänä.  Tällöin ottelun tulot ja menot jaetaan joukkueiden kesken tasan, ja vierasmatkalle lähtevä joukkueen matkakulut lasketaan 1€/km meno-paluu kaavalla.

8 § Vaihto-oikeus

Cupissa joukkueella on oikeus kolmeen (3) pelaajavaihtoon alkukierroksista lähtien. Jalkapallosääntöjen mukaisesti, ottelun mennessä jatko-otteluun, sallitaan joukkueelle yksi pelaajavaihto lisää.

9 § Talous

Alkukierroksilla joukkueet vastaavat omista kustannuksistaan, paitsi jos toinen osapuoli on piirisarjan joukkue. Tällaisessa tapauksessa noudatetaan seuraavaa sääntöä:

Otteluiden talous jaetaan tasan joukkueiden kesken paikallispeleissä, joissa joukkueiden etäisyys toisistaan on alle 70 km. Yhteiseen talouteen kuuluvia menoja ovat kenttävuokra, erotuomarikulut, järjestysmieskulut, yhteisesti sovitut mainoskulut ja vierailijan matkakulut 1 euroa/km/joukkue. Yhteiseen talouteen kuuluvia tuloja ovat yleisötulot.

Lohkopelivaiheessa, voitosta maksetaan 500€ ja tasapelistä 200€ ns. kannustinrahaa.

Puolivälierät, vierasjoukkueelle matkakorvaus 1€/km ja jatkoon menijälle 500€

Välierät, vierasjoukkueelle matkakorvaus 1€/km ja jatkoon menijälle 500€

Loppuottelu, voittajalle 20.000€ ja hävinneelle 4000€

10 § Maksut

Osallistumismaksut sekä luovutus- ja keskeyttämismaksut vahvistetaan vuosittain erikseen.

11 § Muut määräykset

Cupissa ovat voimassa muutkin Suomen Palloliiton säännöt ja määräykset soveltuvin osin.