Ykköscupin erillismääräykset

1. Kilpailunjärjestäjä
Ykköscupin järjestäjänä toimii Suomen Pallolitto ry

2. Kilpailumuoto
Ykkösen joukkuetta on jaettu kolmeen neljän joukkueen alueelliseen lohkoon.

Lohko A
TPS
EIF
PK-35
PIF

Lohko B
KTP
Gnistan
JäPS
PEPO

Lohko C
FF Jaro
KPV
MP
SJK Akatemia

Alkukierrokset pelataan yksittäisinä otteluina.

Ottelumäärä on kolme alkusarjan peliä per joukkue.

Lohkojen sisällä joukkueet pelaavat kaikkia vastaan yksinkertaisen sarjan. Ottelut ovat normaalin mittaisia. Ne kaksi joukkuetta pelaavat lohkossa kaksi kotiottelua, jotka ovat Ykkösen 2021 sijoittuneet korkeammalle suhteessa lohkon muihin joukkueisiin. Veikkausliigasta tullut KTP katsotaan tässä vertailussa ensimmäiselle sijalle. Lohkossa A nämä kaksi kotiottelua saavat joukkueet ovat TPS ja EIF lohkossa B KTP ja Gnistan ja lohkossa C FF Jaro ja KPV.

Alkulohkojen ottelut ovat alla. Seurat voivat vapaasti keskenään sopia pelit aikavälille 22.1.-19.2.2022. Runkopelipäivät 22.1., 29.1., 5.2., 12.2. ja 19.2. Ottelujärjestyksessä ei tarvitse noudattaa koti/vierasrytmiä. Otteluiden ajankohdat ja pelipaikat tulee ilmoittaa Ykköselle/Tomi Leivo-Jokimäki 20.12.2021 mennessä.

Ottelut

A-lohko
PK-35-TPS EIF-PIF
TPS-EIF PIF-PK-35
TPS-PIF EIF-PK35

B-lohko
KTP-PEPO Gnistan-JäPS
JäPS-PEPO Gnistan- KTP
PEPO-Gnistan KTP-JäPS

C-lohko
KPV-SJK Akatemia FF Jaro-MP
SJK Akatemia-MP KPV-FF Jaro
FF Jaro-SJK Akatemia MP-KPV

Lohkoista kaksi parasta joukkuetta etenee jatkoon, minkä lisäksi jatkoon pääsee kaksi parasta lohkokolmosta. Lohkokolmosten vertailussa kriteerit ovat seuraavassa järjestyksessä:

1. pisteet
2. maaliero
3. tehdyt maalit
4. arpa

Jatkoon päässeet joukkueet pelaavat puolivälierissä yksiosaisen ottelun. Ottelut arvotaan kahdesta arvontakorista siten, että korissa A ovat lohkovoittajat ja paras lohkokakkonen (määriteltynä samoin kriteerein kuin em. lohkokolmosten järjestys) ja muuta joukkueet korissa B. Korista A arvotut joukkueet saavat kotiedun puolivälieriin. Samassa alkulohkossa pelanneet joukkueet eivät voi kohdata puolivälierävaiheessa.

Samalla arvotaan myös välierät, joiden osalta myös kotijoukkue arvotaan. Välierien voittajat kohtaavat finaalissa, jonka kotietu myös arvotaan. Nämä arvonnat suoritetaan samaan aikaan puolivälierien arvonnan kanssa valmiin kaavion pohjalta. Mikäli tämän mukaan finaalin kotijoukkueeksi määräytyvä joukkue ei voi tai ole halukas pelaamaan finaalia kotikentällään, se pelataan ensisijaisesti toisen finalistin kotikentällä ja mikäli tämäkään ei ole mahdollista, Palloliitto määrää finaalille pelipaikan. Finaali voidaan pelata myös hallissa.

Puolivälierien, välierien ja finaalin arvonta suoritetaan heti alkulohkojen pelaamisen jälkeen maanantaina 21.2. Samalla arvotaan finaalin kotijoukkue.

3. Määräykset
Ykköscupissa noudatetaan Suomen Palloliiton kilpailumääräyksiä soveltuvin osin. Poikkeuksista mainitaan jäljempänä.

4. Pelikenttä
Lähtökohtana on, että ottelu pelataan SPL:n käyttöhyväksymällä keinoalustalla (minimimitat 100 m x 64 m). Kun otteluita pelataan lämmitettävillä jalkapallonurmilla ulkona, tulee järjestävän seuran huolehtia riittävistä/kohtuullisista yleisön palveluista ja tulospalvelun toiminnasta.

5. Pelilupa
Joukkue saa alkusarjan peleissä käyttää korkeintaan kahta sellaista testattavaa pelaajaa ottelua kohden, jonka vakuutusturva on hoidettu. Tällaisen pelaajan käytöstä tulee ilmoittaa kirjallisesti Ykköseen/ Peter Lundström ja Tomi Leivo-Jokimäki 48 tuntia ennen ottelun alkamista. Kun joukkueeseen on siirtynyt ulkomailta tai toisesta kotimaisesta joukkueesta uusi pelaaja, jolle seura on tehnyt sopimuksen:

Mikäli seura tekee uuden pelaajan kanssa vähintään 2.5. asti kestävän sopimuksen, voidaan pelaaja nimetä Ykköscup-miehistöön varsinaisena pelaajana (eli ei testipelaajastatuksella). Peliluvan saaminen vahvistetaan kilpailun järjestäjän toimesta, kun seura on sähköpostitse toimittanut kopion voimassa
olevasta pelaajasopimuksen kestosta (ote, josta selviää sopimusosapuolet sekä sopimuksen pituus ja osapuolten allekirjoitukset, riittää).

Pelilupa voidaan myöntää vain siihen saakka, kunnes kansainvälinen siirto voidaan tehdä siirtoikkunan auettua. Tämä ajankohta vahvistetaan myöhemmin. Pelaajalle tulee luonnollisesti olla hankittuna myös vakuutusturva, jotta pelaaminen olisi sallittua. Pelaajan siirto ja pelipassin hankinta tulee tehdä välittömästi siirtoikkunan auettua, mikä mahdollistaa pysyvän peliluvan pelaajalle tämän jälkeen.

Testipelaajastatus:
Kun joukkue kokeilee uutta pelaajaa, jolla ei vielä ole pelaajasopimusta ja jonka siirtoa ei ole tehty Palloliiton järjestelmässä, noudatetaan seuraavia pelisääntöjä:
- Ykköscupin kokoonpanoluetteloon saa nimetä vain kaksi tällaista pelaajaa.
- Pelaajalle tulee olla hankittuna vakuutus.

6. Pelaajien nimeäminen

6.1. Pelaajalistat
Vähintään 15 pelaajan lista viimeistään 3 päivää ennen seuran ensimmäistä Ykköscupin peliä. Seura saa peluuttaa Liigacupissa omia junioreitaan. Kohdan 6.2. ilmoitusvelvollisuus koskee myös näitä pelaajia.

6.2. Ilmoitusvelvollisuus lisäykset pelaajalistaan
Lisäys listoille 24 h ennen peliä, jossa pelaajaa tarkoitus peluuttaa. Finaaliin 48 h.

6.3. Testipelaajat
Testipelaajastatuksella olevia pelaajia voi käyttää kaksi per ottelu. Pelaajan peliluvan ja edustusoikeuden ei tarvitse olla nimeämishetkellä kunnossa. Testipelaajien henkilöllisyys pitää käydä ilmi ottelupöytäkirjasta.

7. Varoitusjärjestelmä ja kurinpito sekä vastalauseet
Kilpailussa ei ole voimassa varoitukset ja kentältäpoistot 2022 säännöstö. Pelaajan saamilla yksittäisillä varoituksilla ei ole merkitystä. Jos pelaaja saa samassa ottelussa kaksi varoitusta, pelaaja poistetaan kentältä. Suorasta kentältäpoistosta on seurauksena yhden ottelun pelikielto.

Pelikiellot eivät siirry mahdollisesti pelattavaan vuoden 2023 Liigacupiin tai sitä vastaavaan kilpailuun, eivätkä kauden 2022 Ykköseen ja/tai Suomen Cupiin. Tästä on poikkeuksena Suomen Palloliiton määräämä määräaikainen pelikielto tehdystä erityisen törkeästä rikkomuksesta. Suomen Palloliitto voi käsitellä kurinpitoon liittyviä asioita omissa elimissään, mikäli rike antaa aihetta.

8. Erotuomarit
Ykköscupin otteluiden erotuomarit asettelee Suomen Palloliitto,

9. Pisteet alkusarjassa
Voittanut joukkue saa kolme pistettä, hävinnyt nolla pistettä sekä ottelun päättyessä tasan kumpikin joukkue yhden pisteen.

Jos kaksi tai useampi joukkue on tasapisteissä lohkovaiheen päättyessä, järjestys ratkaistaan
seuraavasti:
1. Keskinäisten ottelujen pisteet
2. Keskinäisten ottelujen maaliero
3. Keskinäisten otteluiden tehdyt maalit
4. Kaikkien otteluiden maaliero
5. Kaikkien otteluiden tehdyt maalit
6. Arpa
10. Muut säännöt

Kaikissa otteluissa käytetään erillistä Ykköscupiin varten tehtyä erillistä sähköistä ottelupöytäkirjaa. Kokoonpanot tulee olla syötettynä järjestelmään neljä tuntia ennen ottelun alkamista. Molempien joukkueiden tulee tulostaa kokoonpanoluettelonsa järjestelmän kautta ja antaa kyseinen erotuomarille 75 minuuttia ennen ottelun alkamista. Mahdolliset viime hetken muutokset voi korjata tulostettuihin ottelukokoonpanoihin kynällä. Kotijoukkue vastaa ottelun live–seurannasta ja erotuomarille tulee mahdollistaa ottelupöytäkirjan vahvistaminen enintään 30 minuutin kuluttua ottelun päättymisestä.

Kokoonpanojen, pöytäkirjan ja live-seurannan osalta toimitetaan erilliset ohjeet ennen kilpailun alkua. Ottelupöytäkirjaan voidaan merkitä yhdeksän vaihtopelaajaa. Joukkueella on oikeus käyttää ottelussa seitsemän vaihtopelaajaa paitsi finaalissa viisi vaihtopelaajaa. Joukkue saa käyttää kolme vaihtotapahtumaa (tauoilla tehtyä vaihtoa/tehtyjä vaihtoja ei lasketa tähän kiintiöön). Otteluiden puoliaikojen välisen tauon mitta määritellään myöhemmin, mutta se saattaa poiketa perinteisestä 15 minuutin ajasta. Pudotuspeleissä ei pelata jatko-otteluita, vaan lauotaan suoraan rangaistuspotkukilpailu.

11. Palkintorahat
Voittajajoukkue saa 10 000 €. Finaalin hävinnyt 3 000 €.

12. Otteluiden alkamisajat

12.1. Arkiottelut
Otteluiden alkamisajaksi suositellaan aikaisintaan kello 17:00.

12.2. Viikonloppuna pelattavat pelit
Lauantain ja sunnuntain pelit suositellaan pelattavan kello 13:00 ja 20:00 välisenä aikana.

13 Jatkopelien pelaaminen
Seurojen tulee tehdä alustava kenttä ja/tai hallivaraus finaalipäivälle sekä varautua myös puolivälierien ja välierien pelaamiseen, jotta pelit varmuudella voidaan pelata sovittuina ajankohtina:
- puolivälierät ja välierät ajalla 26.2.-5.3.– joukkueet sopivat ottelupäivät keskenään
- finaali 12.3.
* Mikäli kotijoukkueen kenttä ei ole hyväksytty, mutta vierasjoukkueen on – pelataan ottelu vierasjoukkueen kentällä ja vierasjoukkueen järjestämänä. Eli koti/vieras-joukkue status käännetään toisin päin.
* Mikäli kummankaan joukkueen kenttä ei ole etukäteen hyväksyttyjen kenttien listalla, on kotijoukkueen vastuulla löytää hyväksyttävä pelikenttä. 

14. Muut erillismääräykset
Ykköscupin ottelun siirtoa ei voi anoa sillä perusteella, että joukkueesta on valittu pelaajia maajoukkueiden käyttöön.

15. Ottelutapahtuman järjestelyt
Ottelutapahtuman puitteiden osalta valmistuu erillinen ohjeisto tammikuun alkuun mennessä, ja siitä ilmenee vähimmäisvaatimukset järjestelyiden suhteen, kuten esim. tiedotus ja tulospalvelu