Naisten Suomen Cupin erillismääräykset

NAISTEN SUOMEN CUPIN ERILLISMÄÄRÄYKSET 2021-2022

1 § Soveltamisala

Määräykset koskevat naisten Suomen Cupia (jäljempänä Cup).

2 § Kiertopalkinto

Cupin voittanut joukkue saa haltuunsa Suomen Cupin kiertopalkinnon. Joukkueen on palautettava kiertopalkinto Suomen Palloliittoon samana vuonna 31.12. mennessä.

3 § Osallistumisoikeus

Cupiin voivat osallistua Palloliiton jäsenseurojen aikuisten sekä TBSM joukkueet, jotka osallistuvat liiton tai piirien viralliseen kilpailutoimintaan, ei kuitenkaan JKKI-joukkueet.

4 § Ilmoittautuminen ja oikeudet sekä velvollisuudet

Ilmoittautuessaan Cupiin seura hyväksyy samalla seuraavaa:

  • Palloliitolla on oikeus lohkovaiheesta lähtien määrätä, millä palloilla ottelut on pelattava.
  • Suomen Palloliitto omistaa kaikki oikeudet liittyen Suomen Cupin finaaliin.
  • Cupin finaalissa joukkueet ovat velvoitettuja käyttämään Suomen Cupin finaalin hihamerkkiä pelipaidoissaan (jos toteutetaan). Suomen Palloliitto vastaa hihamerkkien tekokustannuksista ja seurat kiinnityskustannuksesta paitoihin.

Ennen lohkovaihetta sovitaan (tarvittaessa) joukkueiden kanssa TV-oikeuksista ja muista mahdollisista laajennetuista taloudellisista oikeuksista.

5 § Pelioikeus

Pelaaja voi pelata vain yhdessä seurassa ja joukkueessa Cupissa. Pelaajan katsotaan pelanneen ottelussa, jos hän on pelannut osankin siitä. Edellisestä poiketen pelaaja voi kuitenkin alkukierrosten jälkeen vaihtaa seuraa tai seuran sisällä joukkuetta ja pelata lohkovaiheessa ja sen jälkeen toisessa joukkueessa Cupia*. Lohkovaiheesta lähtien voi pelata vain yhdessä joukkueessa Cupia.

* Esim. pelaaja voi edustaa yhtä seuraa X syksyn peleissä, ja seuraa Y vuodenvaihteen jälkeen jatkuvissa lohko- ja pudotuspelivaiheessa finaaliin asti.

6 § Vastalauseet

Vastalauseet on tehtävä kilpailumääräysten mukaisesti.

Koska cupkilpailun pelirytmi edellyttää tulosten nopeata varmistumista, niin kilpailumääräyksistä poiketen vastalause on aina tehtävä 24 tunnin kuluessa ottelun päättymisestä. Samoin vastine on annettava 24 tunnin kuluessa vastinepyynnön tiedoksisaannista. Liiton toimiston tekemästä päätöksestä ei voi valittaa vastalauselautakunnalle.

7 § Peliformaatti

Cupin alkukarsintakierroksilla pelaavat kaikki hakukriteerit täyttävät ilmoittautuneet joukkueet, jotka eivät lisenssiperusteisesti automaattisesti pelaa talvikaudella pelattavassa lohkopelivaiheessa.

Cupin alkukarsintakierroksilla pelataan normaalisti Cup-periaatteella, jossa jokaisen ottelun voittaja ratkeaa varsinaisen peliajan jälkeen, jatko-ottelun jälkeen tai viimeistään suoritetun rangaistuspotkukilpailun jälkeen. Alkukarsintakierrosten neljä (4) parasta joukkuetta, saavat paikan talvella pelattavaan lohkopelivaiheeseen.

7.1. Lohkopelivaihe

Lohkopelivaiheessa joukkueita on mukana enintään kaksikymmentäneljä (24), jotka on maantieteellisin periaattein jaettu kuuteen, neljän joukkueen lohkoon. Kansallisen Liigan joukkueet (10) ja Kansallisen Ykkösen joukkueet (10) ja edellisen kesän karsintavaiheen voittaneet joukkueet (4), jaetaan lohkoihin seuraavilla periaatteilla:
Neljän joukkueen lohkossa:
Kansallisen Liigan joukkueita on joko yksi tai kaksi
Kansallisen Ykkösen joukkueita on joko yksi tai kaksi
Muun sarjatason joukkueita on lohkossa enintään yksi joukkue
 
Vajaassa lohkossa (kolmen joukkueen lohko):
Kansallisen Liigan joukkueita yksi tai kaksi
Kansallisen Ykkösen joukkueita enintään yksi
Muun sarjatason joukkueita enintään yksi
 
 
Lisämääritykset lohkojen muodostamiseen: 
 
1. Kussakin lohkossa voi olla enintään kaksi saman seuran joukkuetta. Jos lohkossa on kaksi saman seuran joukkuetta, heidät asetellaan pelaamaan ensimmäiseen lohkopelivaiheen otteluun.
2. Mikäli lohkossa on kaksi saman seuran joukkuetta, ei samassa lohkossa voi olla kolmatta joukkuetta, joka olisi farmisopimussuhteessa samaa seuraa olevien joukkueiden kanssa
3. Mikäli lohkossa pelaa farmisopimussuhteessa olevat joukkueet, heidät asetellaan pelaamaan ensimmäiseen lohkopelivaiheen otteluun.
 
Täydennysmenettelyjärjestys lohkojen täydentämiseen:
 
Mikäli on tarve täydentää joukkuemäärää kahteenkymmeneenneljään (24) määräytyy täydennysmenettelyn järjestys seuraavasti:
 
1. Ykkösen karsinnan hävinnyt joukkue
2. Ykkösestä 10. sijalta pudonnut joukkue
3. Ykkösestä 11. sijalta pudonnut joukkue
4. Ykkösestä 12. sijalta pudonnut joukkue
5. Joukkue, joka on hävinnyt viimeisimmän Cup-karsintapelin joukkueelle, jolla on paikka lohkopelivaiheessa sekä suoran sarjanousun että Cup-alkukarsinnan perusteella
6. Joukkue, joka on hävinnyt viimeisimmän Cup-karsintapelin joukkueelle, jolla on paikka lohkopelivaiheessa sekä karsintapelien kautta saavutetun sarjanousun että Cup-alkukarsinnan perusteella
7. Arpa arvontakorista, jossa on mukana muut, viimeisimmän Cup-karsintapelin hävinneet joukkueet
 
Täydennysmenettelyn seurauksena, aiemmin määriteltyä lohkojakoa voidaan muuttaa.
 
Alkulohkojen pelitapa:
 
Lohkon joukkueiden tekninen paremmuusjärjestys määritellään edelliskauden sarjasijoituksen perusteella, ja tämän perusteella lohkon kaksi parasta joukkuetta saavat osakseen kaksi kotiottelua, ja kaksi muuta joukkuetta yhden. Lohkossa pelataan yksinkertainen sarja.
 
Mikäli lohkossa on ainoastaan kolme joukkuetta, lohkon sisäisesti pelataan yksinkertainen sarja. jossa jokaisella joukkueella on yksi kotiottelu.
 
Sarjataulukko, ja sen perusteella jatkoon menijät, määräytyy sarjamuotoisen kilpailun kilpailusääntöjen perusteella.
 
Sarjamuotoisen alkusarjan jälkeen, lohkovoittajat (6) ja kaksi parasta (2) toiseksi sijoittunutta, jatkavat pudotuspelien puolivälierävaiheeseen. Kahden parhaan, toiseksi sijoittuneen joukkueen paremmuus, ratkaistaan kilpailumääräysten 7 § 2. mom. mukaan, ja mikäli jokin alkulohkoista on pelattu kolmen joukkueen kesken, lohkojen keskinäinen vertailu tapahtuu suhteellisella pistelaskulla, eli pisteet / pelatut pelit.  

7.2. Pudotuspelit

Puolivälierät:

Ensimmäisen pudotuspelivaiheen pelien arvonnassa, kaikki joukkueet (8) asetetaan samaan arvontakoriin, ilman alueellista sijoittelua. Parhaat lohkokakkoset (2) eivät kuitenkaan voi kohdata oman alkulohkonsa voittanutta joukkuetta, alla mainituin poikkeuksin.

Mikäli puolivälierässä on keskenään farmisopimuksen tai yhteistyöseurasopimuksen tehneitä joukkueita tai kaksi joukkuetta samasta seurasta, ne asetetaan automaattisesti vastakkain ilman varsinaista arvontaa, ja arvotaan vain kotijoukkuestatus. 
Mikäli puolivälierissä on kolme joukkuetta samasta seurasta, vastakkain asetellaan rankingjärjestyksen kaksi parasta seuran joukkuetta, ja arvotaan vain kotijoukkuestatus. 
Mikäli puolivälierissä on keskenään farmisopimuksen tai yhteistyöseurasopimuksen tehneitä joukkueita ja kolme joukkuetta samasta seurasta (eli yhteensä neljä sopimussuhteessa olevaa seuraa), vastakkain toiseen otteluun asetellaan rankingjärjestyksen kaksi parasta seuran joukkuetta, ja toiseen otteluun rankingin kolmas joukkue saa vastaansa farmi/yhteistyöseurajoukkueen, ja molemmissa peleissä arvotaan vain kotijoukkuestatus.  
Välierät:

Toisen pudotuspelivaiheen pelien arvonnassa, kaikki joukkueet (4) asetetaan samaan arvontakoriin, ilman alueellista sijoittelua, alla mainituin poikkeuksin. 

Mikäli välierässä on keskenään farmisopimuksen tai yhteistyöseurasopimuksen tehneitä joukkueita tai kaksi joukkuetta samasta seurasta, ne asetetaan automaattisesti vastakkain ilman varsinaista arvontaa, ja arvotaan vain kotijoukkuestatus. 
Palloliitto varaa itselleen oikeuden määritellä välierien ottelustadionit ja tarkat alkamisajat. 

7.3. Finaali

Peliaika on 2 x 45 minuuttia. Jos ottelu päättyy tasan, pelataan 2 x 15 minuutin jatko-ottelu. Jos toinen joukkueista tekee enemmän maaleja jatko-ottelussa, on se voittaja. Jos jatko-ottelukin päättyy tasan, suoritetaan rangaistuspotkukilpailu.

8. varautuminen mahdollisiin pandemian takia tehtäviin ottelusiirtoihin

Suomen Cupin lohkovaiheen peli voidaan siirtää myöhemmin pelattavaksi yhden kerran (ja tämä peli voi olla myös arkipeli kilpailutahdin yllä pitämiseksi).

Joukkueen edellytetään voivan pelata kolmantena päivänä sille mahdollisesti asetetun karanteenin päättymisestä.

Jos samaan lohkovaiheen jo kerran siirrettyyn otteluun kohdistuu toinen koronaeste, peliä ei siirretä, vaan peli tuomitaan tasapeliksi lukemin 0–0.

Suomen Cupin puolivälieräottelu voidaan siirtää yhden kerran (ja tämä voi olla myös arkipeli kilpailutahdin yllä pitämiseksi), mutta mikäli jo kerran siirrettyyn puolivälieräotteluun kohdistuu toinen koronaeste, peliä ei siirretä, vaan jatkoon menijä arvotaan.

Suomen Cupin välieräottelusta finaaliin jatkoon menijää ei enää arvota, vaan välieräottelun pelaaminen siirretään eteenpäin pelattavaksi ajankohtaan, jolla arvioidaan olevan tasapuoliset vaikutukset molempien joukkueiden toimintaan.

Kotietu

Kilpailussa ei ole määritelty kotietua alemman sarjatason joukkueelle, vaan arvonta määrittelee kotijoukkueen sekä alkukarsintakierroksilla, että pudotuspelivaiheessa. 

Pelitapa 

Lohkopelivaihe:

Peliaika on 2 x 45 minuuttia. Normaali sarjamuotoinen ottelu, joka voi päättyä tasan.

Alkukarsintakierrokset ja pudotuspelivaihe:

Peliaika on 2 x 45 minuuttia. Jos ottelu päättyy tasan, pelataan 2 x 15 minuutin jatko-ottelu. Jos toinen joukkueista tekee enemmän maaleja jatko-ottelussa, on se voittaja. Jos jatko-ottelukin päättyy tasan, suoritetaan rangaistuspotkukilpailu. Voittanut joukkue etenee seuraavalle kierrokselle (poikkeus: Superkierros).

Täydennysmenettely
Täydennysmenettelyn toteutus tapahtuu seuraavasti:

Mikäli on tarvetta tehdä täydennystä johonkin lohkoon, mahdollisen yksittäisen joukkueen poisjäännin takia, alustavia lohkojakoja voidaan muuttaa, kuitenkin lohkojaon yleisperiaatteita huomioiden, viimeistään viikko ennen lohkovaiheen ensimmäisen pelattavan ottelun alkamista.

Mahdollinen täydennys aina tehdään syksyn alkukierrosten perusteella, jossa paremmuus joukkueiden kesken ratkaistaan vertailussa, jossa parempi on aina pudottanut ylemmällä tasolla pelaavan joukkueen edellisellä kierroksella. Vertailua jatketaan niin pitkälle kuin mahdollista. Jos tällä systeemillä ei joukkueiden välille saada rankingjärjestystä, se arvotaan.

Mikäli täydennystä ei tehdä, ja lohko on yhden joukkueen vajaa, jäljellä olevat kaksi joukkuetta kohtaavat toisensa kahdessa sarjaottelussa, toinen peli kotona ja toinen vieraissa. Molemmat joukkueet etenevät tuolloin pudotuspelivaiheeseen, toinen lohkovoittajana ja toinen lohkokakkosena.

Olosuhdemääräykset

Palloliitolla on oikeus määrätä peli pelattavaksi puolueettomalla, tai vierasjoukkueen kentällä Cupin jokaisessa pelivaiheessa, kun olosuhde- ja /tai kilpailuteknistä esteitten takia, pelin järjestäminen kotijoukkueen haluamalla kentällä ei ole mahdollista. Mikäli peli siirretään Palloliiton toimesta pois kotijoukkueen kentältä/hallista, Palloliitto päättää myös muutoksen taloudellisista ehdoista mahdollisimman tasaisesti molemmille osapuolille.
Olosuhdevaatimukset on määritelty erillisissä olosuhdemääräyksissä. 

8 § Vaihto-oikeus

Suomen Cupissa pöytäkirjaan saa merkitä seitsemän vaihtopelaajaa.

Läpi koko kilpailun finaaliin asti joukkueella on oikeus viiteen (5) pelaajavaihtoon, johon saa käyttää kolme vaihtotapahtumaa (tauolla tehtyä vaihtoa/tehtyjä vaihtoja ei lasketa tähän kiintiöön).

Tästä poiketen, joukkueella on oikeus tehdä kuusi (6) pelaajavaihtoa kokonaisuudessaan, mikäli varsinaisen peliajan jälkeen pelataan vielä jatko-ottelu. Täten joukkueelle muodostuu myös oikeus neljänteen vaihtotapahtumaan.

Tarkennus vaihtopelaajasääntöön on lisätty joulukuussa 2020. Sääntökohtaa korjattu maaliskuussa 2021.

 

9 § Talous

Alkukarsintakierroksilla joukkueet vastaavat omista kustannuksistaan.

Lohkopelivaiheessa, voitosta maksetaan 500 € ja tasapelistä 200 € ns. kannustinrahaa.

Puolivälierät, vierasjoukkueelle matkakorvaus 1 €/km ja jatkoon menijälle 500 €

Välierät, vierasjoukkueelle matkakorvaus 1 €/km ja jatkoon menijälle 500 €

Loppuottelu, voittajalle 20.000 € ja hävinneelle 4000 €

10 § Maksut

Osallistumismaksut sekä luovutus- ja keskeyttämismaksut vahvistetaan vuosittain erikseen.

11 § Muut määräykset

Cupissa ovat voimassa muutkin Suomen Palloliiton säännöt ja määräykset soveltuvin osin.