Kausi 2017-18

OSALLISTUVAT SEURAT

Osallistuvat seurat kaudella 2017 - 2018:
AS Moon, Raahe
FC Rauma, Rauma 
FC Seinäjoki 
Joutsan Seudun Pallo (JoSePa) 
Lohikosken Pallokerho (LPK), Jyväskylä 
Palloseura Villa, (PS Villa), Hyvinkää 
Sääksjärven Loiske (Loiske), Lempäälä 
Tampereen teekkareiden JP-kerho ACE (ACE) 
Tervarit, Oulu 
Turun Pallokerho (TPK) 

Zenith Myllypuro (Zenith), Helsinki 

Futsal-Ykkönen oli tarkoitus pelata kahdentoista joukkueen kaksinkertaisena sarjana. Jyväskylän Kylteriveljet kuitenkin luopui sarjasta kauden alla, jolloin sarja supistui 11 joukkueeseen. JKV:n sarjasta luopuminen tapahtui 31.7. jälkeen, jolloin kilpailumääräykset sallivat seuran osallistua samalle sarjatasolle aikaisintaan viiden vuodenpäästä luopumisesta - JKV voi siis nousta Futsal-Ykköseen aikaisintaan kaudelle 2022 - 2023.

Sarjan sijalle 1 sijoittunut joukkue nousee Futsal-Liigaan kaudeksi 2018 – 2019.
Sarjan sijalle 2 sijoittunut joukkue karsii futsalliigapaikasta Futsal-Liigan sijalle 11 sijoittuneen joukkueen kanssa siten, että Futsal-Liigajoukkue aloittaa kotiottelulla.
Nämä ottelut pelataan paras kolmesta -järjestelmällä; kahdella voitolla saa futsalliigapaikan.

Futsal-Liigan 12. sijoittunut joukkue putoaa suoraan Futsal-Ykköseen, sijalle 11 sijoittunut karsii Futsal-Ykkösen sijalle 2 sijoittuneen kanssa siten, että Futsal-Liigajoukkue aloittaa kotiottelulla lauantaina 17.3.2018, toinen ottelu pelataan Futsal-Ykkösen joukkueen kotikentällä sunnuntaina 18.3.2018 ja tarvittaessa kolmas ottelu se pelataan liigajoukkueen kotikentällä lauantaina 24.3.2018.
Nämä ottelut pelataan paras kolmesta -järjestelmällä; kahdella voitolla saa Futsal-Liigapaikan.

Jos yksittäinen karsintaottelu päättyy tasan, pelataan 2 x 5 minuutin jatko-ottelu ja jos ottelu senkin jälkeen on tasan, voittaja ratkaistaan rangaistuspotkupisteestä potkaistavilla potkuilla FIFA:n futsalsääntöjen mukaan.

Mahdollisten hallien varausvaikeuksien vuoksi karsintaottelut voidaan pelata myös muina kuin edellä mainittuina päivinä tai eri järjestyksessä seurojen niin keskenään sopiessa.

Sarjassa sijoille 10 ja 11 sijoittuneet joukkueet putoavat alueelliseen Futsal-Kakkoseen.

Futsal-Ykköseen kaudeksi 2016-2017 noussut Turun Pallokerho luopui kaudella 2014-2015 Futsal-Liigan karsintavaiheessa FC Kemiä vastaan pelattavan karsintavaiheessa - kilpailumääräysten mukaan liiton kilpailuissa ei voi luovuttaa. Sen vuoksi Palloliiton futsalvaliokunta päätti sulkea seuran Futsal-Liigasta ja pudottaa sen pelaamaan Turun piirin futsalkilpailua - piirin päätöksellä TPK jatkoi Futsal-Kakkosessa.  Silloisten sääntöjen mukaan seura ei voi nousta eikä karsia Futsal-Liigaan ennen kuin kaudelle 2020-2021. Saman säännön mukaan seura kuitenkin saattoi nousta Futsal-Ykköseen.
Jos kuluvan kauden sarjataulukossa runkosarjan päättyessä TPK olisi nousu- tai karsijapaikalla, sitä ei huomioida, vaan tälle paikalle nousee TPK:n takaa seuraava seura.