Eteläliiga

Eteläliigassa noudatetaan Palloliiton sääntöjä ja määräyksiä, ellei näissä erillismääräyksissä toisin määrätä.

SARJAT

Taulukon alla ovat kaikkia ikäluokkia koskevat säännöt. Kauden 2020 pelitapa näkyy ao. sarjasta Tulospalveluarkiston puolelta.
(Kauden 2019 säännöt avautuvat painamalla alla olevasta taulukosta kyseistä ikäluokkaa.)

Ikäluokka Peliaika Pelimuoto Pelaajamäärä Vaihtotapa
P12 2x35min 8v8 8+8 edestakaiset
P13 2x35min 11v11 11+7 edestakaiset
P14 2x40min 11v11 11+7 7*
P15 2x40min 11v11 11+7 7*
T13 2x35min 8v8 8+8 edestakaiset
T14 2x40min 11v11 11+7 7*
T15 2x40min 11v11 11+7 7*

*Vuonna 2020 sallitaan edestakaiset vaihdot kaikissa sarjoissa. (Perussääntö: Ei edestakaista vaihto-oikeutta pl. maalivahti, jonka saa vaihtaa edestakaisin. Avauskokoonpanot on merkittävä ottelupöytäkirjaan).

YLI-IKÄISTEN PELAAJIEN ILMOITTAMINEN

Nuorten sarjan joukkue voi peluuttaa otteluissaan kahta sellaista pelaajaa, jotka ovat syntyneet ko. sarjan ikäluokkaa edeltävän vuoden aikana. Näillä ilmoitetuilla pelaajilla ei ole pelioikeutta muissa nuorten sarjojen joukkueissa. Yli-ikäisiä pelaajia (YI-pelaaja) voidaan nimetä kaikkiin nuorten sarjoihin ja ikäluokkiin.
Joukkueiden tulee ilmoittaa YI-pelaajien nimet Tasossa viimeistään ennen kuin pelaaja pelaa ensimmäisen ottelunsa sarjassa.
Kevätkierroksella käytettävien YI-pelaajien nimet, enintään kaksi, tulee ilmoittaa viimeistään 31.5. ja syyskierrokselle viimeistään 2.9. 
 

KURINPITO, PELI- JA TOIMITSIJAKIELLOT

Otteluiden mahdolliset kurinpitoasiat käsitellään kilpailun järjestävän piirin kurinpitovaliokunnassa.
Alla olevasta taulukosta näkyy kuinka monen ottelun pelikielto on automaattisesti seurauksena kentältäpoistosta. Pituus 0-1 ottelua riippuu rangaistuksen koodista.
Alla esitetyn lisäksi lisärangaistukset ovat mahdollista kurinpitokäsittelyssä.

Koodi P/T12-15
H 1
I 1
J 1
K 0
L 0
M 1
N 0

Alla kentältäpoistojen koodit:
H raaka peli
I väkivaltainen käytös
J vastustajan, tai jonkun muun päälle sylkeminen
K vastustajan maalin, tai ilmeisen maalintekomahdollisuuden estäminen pelaamalla palloa tarkoituksellisesti käsin
L kohti vastustajan maalia liikkuvan vastapelaajan ilmeisen maalintekomahdollisuuden estäminen rikkomalla tätä vapaa- tai rangaistuspotkun aiheuttamalla tavalla
M hävytön, loukkaava tai solvaava kielenkäyttö ja/tai eleet
N toinen varoitus samassa ottelussa

OLOSUHTEET JA PALLOT

Kaikki ottelut tulee pelata nurmella tai tekonurmella. Ottelut pelataan kolmen (3) pallon järjestelmällä. Molemmat joukkueet vastaavat oman maalin takana olevan varapallon välittömästä takaisin toimittamisesta (vaihtopelaajat).

EROTUOMARIT

Kaikkiin 11v11-otteluihin asetellaan erotuomarikolmikot. 8v8-otteluihin asetellaan yksi erotuomari.
Erotuomariasettelusta vastaa kotijoukkueen piiri. Kotijoukkue on velvollinen varmistamaan TASO:sta viimeistään viikko ennen ottelua, että otteluun on aseteltu erotuomarit.

LUOVUTUKSET

Sarjoissa ei sallita luovutuksia. Sarjasta ei voi luopua sarjapaikan vahvistamisen jälkeen ennen sarjan alkua eikä kevät- ja syyskierroksen välissä.
Mahdollisesta luovutuksesta/luopumisesta seuraa 500 € sakko eikä kyseisen seuran joukkueet saa osallistua seuraavalla kaudella Eteläliigaan missään ikäluokassa.
Jos ottelu jää pelaamatta, niin asiasta pyydetään selvitys seuralta ja peli voidaan määrätä uudelleen pelattavaksi. Tällöin pelin kuluista vastaa luovuttanut joukkue. Jos ottelua ei määrätä uudelleen pelattavaksi, joukkue suljetaan sarjasta.
Edelliskauden menestyksellä ansaittua sarjapaikkaa ei tarvitse ottaa vastaan. Asiasta on ilmoitettava kyseisen joukkueen omaan piirin 31.10. mennessä pois lukien karsintoihin osallistuvat joukkueet.

OTTELUOHJELMA JA TULOSPALVELU

Sarjan virallinen otteluohjelma ja tulospalvelu löytyvät Palloliiton tulospalvelusta (Valitse Tulospalveluarkisto). Joukkueiden tulee varmistaa, että ottelutiedot ovat oikeat virallisessa ohjelmassa.
Otteluissa käytetään TASO:n tulospalvelun LIVE-seurantaa, josta vastaa ottelun kotijoukkue. Erotuomari vastaa, että ottelun lopputulos on ilmoitettu TASO:on oikein.

OTTELUPÖYTÄKIRJAT

Sarjassa käytetään sähköistä ottelupöytäkirjaa.
Ottelun jälkeen molempien joukkueiden edustajien tulee käydä tilastomerkinnät läpi yhdessä erotuomarin kanssa, jotta ne ovat varmasti oikein. Ohjeet, joita sähköisen pöytäkirjan käytössä tulee noudattaa, löytyvät täältä.