Vapaaehtoistoiminta lähellä Ulla Ruuskasen sydäntä – ”Yhtään huonoa kokemusta ei ole”

Ulla Ruuskanen on kiertänyt erilaisia urheilutapahtumia jo lähes 20 vuotta ollen mukana kilpailuissa joko vapaaehtoisena tai työntekijänä. Vapaaehtoistyö on antanut Ruuskaselle paljon ja avannut hänelle ovia, joihin olisi muuten vaikea löytää avainta.

Ulla Ruuskanen istuu

Ulla Ruuskasella on pitkä kokemus vapaaehtoistoiminnasta.Kuva: Ⓒ SPL

15.4.2022 klo 11:06

Urheiluinto ja talkootyön jalo aate iskostettiin Ruuskaseen jo nuorena. Se vei hänet mennessään ja sen jälkeen hän on kiertänyt maailmaa ollen eri tapahtumissa mukana.

- Minulla on pesäpallotausta ja olen siellä aloittanut seuratoiminnassa mukana. Pikkutyttönä olin jo pallotyttönä ja sen jälkeen muun muassa tuomarina ja kirjurina. Perheessämme ja suvussamme urheilu kiinnosti aina lajista riippumatta ja urheilua seurattiin aktiivisesti, Ruuskanen kertoo urheiluinnostuksensa taustoista.

Ruuskasen lajikirjo vapaaehtoistöistä on mittava ja arvostettava. Hän on ollut vapaaehtoisena kilpailuissa muun muassa jalkapallossa, lentopallossa, koripallossa, salibandyssä, uinnissa, golfissa, tenniksessä, yleisurheilussa, alppihiihdossa, maastohiihdossa, mäkihypyssä ja taitoluistelussa. Yksi tärkeä asia kansainvälisissä tapahtumissa on hyvä kielitaito.

- Minulla on hyvä kielitaito, sillä olin nuorempana vaihdossa Saksassa ja Espanjassa. Etenkin kansainvälisissä tapahtumissa kielten taitajille on kysyntää. Sitä kautta olen päässyt mukaan erilaisiin urheilutilaisuuksiin ja tapahtumiin.

Yhteisöllisyyttä ja hyväntekeväisyyttä

Vapaaehtoistyöllä on Suomessa pitkät ja vahvat juuret. Erityisesti monelle pienemmälle urheiluseuralle ja –tapahtumalla talkoolaiset ovat ehdoton henkireikä. Ruuskanen muistuttaa, että vapaaehtoistyö tajoaa vaihtoehtoisen näkökulman tapahtuman keskiöön.

- Vapaaehtoisuus on vähän niin kuin hyväntekeväisyys. Olet osana jotain isompaa perhettä mahdollistamassa ison tapahtuman onnistumisessa. Se on se iso kuva. Roolista riippuen pääset näkemään ja osallistumaan eri kulmasta kuin katsojana. Eri tehtävissä pääset mukaan kulissien taakse näkemään mitä siellä tapahtuu ja joihin normaaleilla katsojilla ei ole pääsyä. Se on hyvin mielenkiintoista.

Tapahtumien järjestelyissä on pystyttävä yhteistyöhön eri maista ja kulttuureista tulevien ihmisten kanssa. Vaikka ihmisten taustat voivat olla erilaisia, niin kaikki ovat silti yhdessä mukana ja puhaltamassa samaan hiileen.

- Yksi asia mitä korostan on yhteisöllisyys, kun olemme porukan kanssa tekemisissä. Olen saanut tutustua uusiin ihmisiin, joihin en muutoin tutustuisi, ja monista on tullut minulle ihan sydänystäviäkin.

- Tärkeimmät asiat ovat se vapaaehtoistyö ja kiva pössis mikä tapahtumien ympärillä on. Päivät voivat olla usein aika pitkiäkin, mutta se mitä ne antavat vastapainona, on paljon enemmän. Sen voin sanoa, että yhtään huonoa kokemusta ei ole. Uudet ihmiset ja heidän kanssa työskentely, uudet kokemukset ja hienot muistot joita ei muualta ole samalla tavalla mahdollista saada. Tietenkin hyväntekeväisyysaspekti on myös tärkeä.

Vapaaehtoistyö avaa ovia

Vapaaehtoistyö johdatti Ruuskasen lopulta myös hänen nykyiselle urapolulle, sillä tällä hetkellä hän toimii Suomen Palloliitossa tapahtumapäällikkönä.

- Ensin pyörin kisoissa mukana vapaaehtoisena, mutta sitten mietin, että tästähän voisi tulla myös ammatti. Menin Jyväskylään opiskelemaan liikuntatieteitä ja edelleenkin teen samoja juttuja. Nyt vain erona on se, että jotkut maksavat siitä ja jotkut eivät.

Vapaaehtoistoiminta avaa myös ovia ja mahdollisuuksia. Ennen kaikkea kontaktiverkosto kasvaa maailmanlaajuiseksi, joista voi olla hyötyä yllättävissäkin paikoissa.

- Olin Madridissa ATP- ja WTA-turnausta tekemässä kolme vuotta. Olin ensimmäisenä vuotena vapaaehtoisena, mutta kahtena seuraavana vuonna he palkkasivat minut sinne töihin. Oli mahtava kokemus päästä tekemään tuon tason kilpailua eikä sitä koskaan tiedä mitä näistä voi poikia.

- Sitten olin järjestämässä hiljattain Vantaalla ja Helsingissä pelattua U19-poikien EM-jatkokarsintaturnausta, niin siellä oli UEFA:n delegaattina sama henkilö, joka oli minun pomonani silloin aikoinaan Madridin turnauksessa. Tällaisissa tapahtumissa tulee aina paljon kontakteja eikä koskaan tiedä missä ja milloin heihin törmää. Loppujen lopuksi piirit ovat yleensä aika pienet.

Super Cup ainutlaatuinen tapahtuma Suomessa

Tulevassa Super Cupissa Ruuskanen toimii Mobility Managerina, jossa hänellä on laaja vastuualue aina fanialueista fanien liikkumisen suunniteluun ja järjestämiseen. Super Cupin osalta Ruuskanen korostaa erityisesti tapahtuman erityisyyttä ja harvinaisuutta. Ihmisillä on nyt mahdollisuus päästä mukaan johonkin erityiseen, jollaista ei välttämättä enää Suomessa nähdä.

- Super Cup on ainutlaatuinen tapahtuma eikä sitä koskaan tiedä tuleeko vastaavanlaista huippuottelua enää koskaan Suomeen. Nyt kun Olympiastadion on remontoitu, niin se täyttää UEFA:n kriteerit tällaisen ottelun järjestämiseksi, ja sitä kautta saimme tällaisen ainutlaatuisen tapahtuman. Saamme Suomeen kaksi huippujoukkuetta pelaamaan vastakkain, joita muuten Suomessa ei olisi mahdollista nähdä. Se, että he pelaavat meidän omalla kotistadionillamme, on aika spessua, Ruuskanen muistuttaa.

Elokuussa kauden 2021-22 Mestarien liigan voittajan ja Eurooppa-liigan voittajan välillä pelattava UEFA Super Cup on ainutlaatuinen tapahtuma Suomessa ja vapaaehtoiseksi voivat hakea kaikki 18 vuotta täyttäneet riippumatta lajitaustasta tai kokemuksesta. Super Cupissa tehtäviä on monenlaisia ja jokaiselle sopivia. Lue lisää täältä.

Lisää aiheesta

Seuraa meitä

Kaikki some-tilimme

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit