Maajoukkueet

U19-tyttöjen EM-unelma karkasi rangaistuspotkukilpailussa

Suomen U19-tyttöjen maajoukkue pelasi EM-lopputurnauspaikasta Saksaa vastaan. Ottelu venyi aina rangaistuspotkukilpailuun, jossa Saksa oli vahvempi 2-1. Varsinaisen peliajan jälkeen tilanne oli 1-1 (1-1).

U19-tytöt rivissä.

U19-tytöt taipui niukasti Saksalle.Kuva: Ⓒ SPL

12.4.2022 klo. 17:56

Suomi ja Saksa ratkaisivat keskinäisellä ottelulla Tshekissä järjestettäviin EM-kilpailuihin matkaavan joukkueen. Alun perin karsintalohkossa pitivät pelata myös Venäjä ja Valko-Venäjä, mutta Venäjän aloittaman sodan vuoksi maat suljettiin pois kansainvälisistä turnauksista.

Ensimmäiselle puoliajalle kotijoukkue tuli vahvasti. Saksa hallitsi kenttätapahtumia ja oli lähellä avausmaalia, kun toppari Vanessa Diehm laukoi kaukaa, mutta Liisa Tuomi venyi erinomaiseen torjuntaan yläkulmasta. Avausmaali nähtiin kuitenkin pari minuuttia myöhemmin, kun Tuana Keles puski kulmapotkutilanteesta pallon etukulmasta sisään.

Suomen vastausta ei tarvinnut kauaa odottaa, sillä 17. minuutilla Oona Sevenius prässäsi Ria Fröhlichiltä pallon pois ja karkasi läpiajoon. Sevenius nosti pallon varmasti yli saksalaisvahti Laura Dickin ja tasoitti ottelun.

Saksa hallitsi tasoitusmaalin jälkeen peliä entistä vahvemmin. Se loi painetta, mutta Suomen puolustus pelasi taistellen ja uhrautuvasti kestäen hyvin torjuneen Tuomen johdolla.

Toiselle puoliajalle Suomi sai loistavan startin, kun kulmapotkusta tauon jälkeen kentälle tullut Inka Sarjanoja pääsi ohjaamaan takatolpalta, mutta Dick pääsi juuri läppäämään pallon yläkulmasta kuivemmille vesille.

Suomi puolusti toisella puoliajalla tiiviisti ja, vaikka Saksa hallitsi kenttätapahtumia, niin se ei pystynyt murtamaan Suomen puolustusta. Samaan aikaan valkopaitaiset vierailijat iskivät terävästi ja vaarallisesti vastaan.

Vajaan tunnin kohdalla Tea Heininen pääsi puskemaan Wilma Forsblomin sivuvapaapotkusta, mutta Dick oli jälleen hyvin hereillä. Reilut kymmenen minuuttia myöhemmin Sarjanoja pääsi laidalta puolittain läpi, mutta viimeistely-yritys meni ohi maalista. Vartti ennen loppua oli Sarjanojan vuoro toimia tarjoilijana ja Sevenius pääsi erinomaisesta paikasta yrittämään, mutta tuloksetta. Heti perään Sevenius pääsi kokeilemaan toistamiseen ja tälläkin kertaa Dick veti pidemmän korren.

Molemmat joukkueet hakivat voittomaalia ja loppuhetkillä Saksa pääsi lähimmäksi, kun lisäajalla Dilara Acikgöz laukoi 30 metristä hurjan laukauksen ylärimaan. Ottelussa ei pelattu jatko-ottelua ja näin voittaja ratkaistiin suoraan rangaistuspotkukilpailussa.

Rangaistuspotkukilpailuun Suomi vaihtoi erinomaisesti pelanneen Tuomen tilalle Sonja Fermin maaliin. Ferm nappasikin kiinni yhden saksalaislaukauksen ja yksi laukoi yläriman kautta yli. Harmittavasti Suomelta Forsblom onnistui ensimmäisenä laukojana, mutta loput neljä vetäjää epäonnistuivat. Saksan ehdoton sankari oli maalivahti Dick, joka piti torjunnoillaan joukkuettaan pystyssä niin pelissä kuin rangaistuspotkukilpailussa.

- Ensimmäinen jakso oli meiltä vähän hankala, mutta onneksi saimme tärkeän tasoitusmaalin ja pystyimme pysymään Saksan rinnalla. Toinen puoliaika oli mielestäni kokonaisuudessaan tosi hyvä. Saksa piti enemmän palloa, mutta pystyimme puolustuspelaamisellamme kontrolloimaan peliä, ja riistoilla sekä nopeilla vastahyökkäyksillä luomaan tosi hyviä maalipaikkoja. Isoin asia oli se joukkueen taistelu ja ilme jolla he tekivät töitä koko joukkueen eteen. EM-kisapaikka oli hiuskarvan varassa ja valitettavasti ottelu meni rankkareille ja niissä hävittiin, Suomen päävalmentaja Arttu Pitkäkangas analysoi pelin vaiheita.

Joukkueensa esitystä ja koko maajoukkuetiimin panosta Pitkäkangas suitsutti vuolaasti.

- Olen älyttömän ylpeä kaikista pelaajista ja staffista. Tämä on ollut hieno kasvutarina miten teimme kaikki suunnitelmat tätä ottelua varten emmekä olisi voineet toteuttaa niitä paremmin. Pelaajat antoivat kaikkensa ja meillä oli aito mahdollisuus voittaa tämä ottelu.

- Olen suunnattoman onnellinen siitä mitä pelaajat tekivät kentällä ja pelin kuva oli juuri odotetunlainen. Pelaajamme ulosmittasivat itsensä täysin ja toteuttivat pelisuunnitelmaamme erinomaisesti, Pitkäkangas kiitteli.

Samalla osan pelaajista taival U19-maajoukkueessa päättyi tähän otteluun. Tulevaisuus näyttää kaikin puolin valoisalta.

- Olen pahoillani pelaajien ja tiimin puolesta ja siitä, että tämä projekti päättyi näin. Osan kanssa jatkamme U19 kanssa ja osa menee U23 mukaan ja jatkaa sieltä A-maajoukkuepaikan tavoittelua.

Pitkäkangas muisti kiittää myös seuroja, jotka tekevät sen jokapäiväisen työn pelaajien kanssa ja luovat arjen kehittymistä varten.

- Täytyy antaa iso kiitos meidän seuroillemme. Tämä oli tärkeä viesti myös heille, että pystymme järjestämään yhtä Euroopan parasta, jollei jopa parasta, joukkuetta vastaan tällaisen näytelmän ja taistelimme tasapäisesti voitosta. Pelaajat kehittyvät seuroissaan ja he käyvät meillä vain lainalla, ja tämä on iso osoitus siitä loistavasta työstä mitä seuroissa tehdään. Naisfutis on isossa nosteessa tällä hetkellä ja meidän on tehtävä kahta kauheammin töitä pysyäksemme kehityksen mukana.

Pitkäkankaalta löytyi kiitoksen sanat myös maajoukkueen fyysiselle puolelle, joka piti pelaajat kunnossa ja terveinä.

- Haluan vielä nostaa meidän ”Sports Science” ryhmän eli kaikki tämän projektin aikana mukanamme olleet fyysiset valmentajat, fysioterapeutit ja lääkärit siitä työstä mitä he tekivät pitääkseen pelaajamme terveinä ja pelikunnossa. Heille iso kiitos.

Lopuksi Pitkäkangas lähetti vielä terveisensä suomalaiskannattajille, joita oli paikalla Saksassakin kannustamassa.

- Iso kiitos jälleen kerran meidän mahtaville faneille, jotka kannustivat meitä loppuun asti ja toivat meille energiaa, Pitkäkangas päätti.

Suomi-Saksa 1-2 rp. 1-1 (1-1)
11' Tuana Keles 0-1
17' Oona Sevenius 1-1

Rangaistuspotkukilpailu:
1-0 Wilma Forsblom
1-1 Carlotta Wamser
1-1 Oona Sevenius
1-1 Dilara Acikgöz
1-1 Sonja Hillberg
1-1 Vanessa Diehm
1-1 Laura Hillberg

1-2 Ria Fröhlich
1-2 Noora Juusela

Suomen avaus:
1 Liisa Tuomi (mv) (90+3' 12 Sonja Ferm (mv))
2 Laura Hillberg
3 Tea Heininen (C)
5 Salla Hyvönen (46' 18 Daniela Tolonen)
7 Anni Hartikainen (75' 9 Ella Koivu)
8 Jasmin Mansaray
10 Wilma Forsblom
11 Oona Sevenius
14 Aada Nurmi (66' 6 Noora Juusela)
15 Sonja Hillberg
19 Sofia Määttä (46' 13 Inka Sarjanoja)

Vaihdossa:
4 Venla Lamberg
16 Tuuli Viinikka
17 Anna-Stina Simonen
20 Oona Jääskeläinen

Tyttöjen maajoukkueet

Seuraa meitä

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit