Maajoukkueet

U19-tytöt kärsi kirvelevän tappion Itävallalle

Oona Sevenius osui kahdesti, mutta Itävalta voitti vauhdikkaan kamppailun maalein 3–2. Pikkuhelmarit pelaa seuraavan ottelunsa Tanskaa vastaan lauantaina.

Suomen avaus Itävaltaa vastaan.

Suomen avaus Itävaltaa vastaan.

31.8.2022 klo. 15:11

U19-tytöt (2004 ja myöhemmin syntyneet) avasi Portugalin turnauksen 2–3-tappiolla Itävaltaa vastaan. Itävalta johti ottelua avausjakson jälkeen, mutta Pikkuhelmarit nousi tasoihin ja ohi toisella 45-minuuttisella – lopulta Itävalta kuitenkin käänsi pelin edukseen.

Itävalta sai ensimmäisen hyvän maalipaikkansa heti alkuminuuteilla, jolloin Nanna Leivonen torjui Valentina Mädlin laukauksen ilman ongelmia. Seuraavassa hyökkäyksessä Mädl pysäytettiin 16-alueella sääntöjen vastaisesti, ja Nicole Ojukwu vei Itävällan johtoon rangaistuspotkusta.

Ottelu jatkui avausmaalin jälkeen varsin tasaisena, ja kummallakin joukkueella oli vaikeuksia päästä vetopaikoille. Itävalta purki Suomen prässiä mainiosti, eikä Pikkuhelmarit onnistunut riistämään palloa hyökkäyskolmanneksella. Itävalta pystyi pitämään palloa Suomen kenttäpuoliskolla, mutta Leivonen joutui töihin vain keskitysten kanssa.

Pikkuhelmareiden ensimmäinen tilaisuus tasoitusosumaan koitti reilun puolen tunnin pelin jälkeen, kun Matilda Kuusniemi Fishwick pääsi kokeilemaan noin 20 metristä – laukaus meni varsin selvästi ohi maalin. Muutamaa minuuttia myöhemmin pallo kävi Suomen ylärimassa, kun Ojukwu väläytteli laukaustaan. Juuri ennen taukoa Lilli Halttunen pääsi läpiajoon ja ehti jo ohittaa itävaltalaisvahti Christina Schönwetterin, mutta puolustaja Lainie Fuchs pääsi väliin juuri ratkaisevalla hetkellä.
 
Suomi aloitti toisen puolikkaan mainiosti, ja Oona Sevenius pääsi kasvokkain Schönwetterin kanssa heti 46. minuutilla – maalivahti torjui Seveniuksen yrityksen, ja Tao Starkin sijoitus meni jatkotilanteessa hieman ohi. Muutamaa minuuttia myöhemmin Sofia Määttä teki vahvan nousun, ja hänet taklattiin kumoon päätyrajalla. Kapteeni Sevenius osui rangaistuspotkusta, ja Suomi pääsi juhlimaan ansaittua tasoitusmaalia.

Pikkuhelmareiden hyvä ote jatkui seuraavien minuuttien ajan, ja pallo pyöri pääasiassa Itävallan päässä. Chiara Anna D'Angelo laukoi vajaan tunnin kohdalla tulisesti, mutta Leivosen tilalle vaihdettu Maija Koota teki mainion torjunnan. Hetki tästä Schönwetter venyi paraatipelastukseen Määtän hakiessa johtomaalia – tilanne liputettiin lopulta paitsioksi.

Koota pelasti Suomen jälleen 63. minuutilla, kun itävaltalaispelaaja tykitti kohti Pikkuhelmareiden maalia. Parin minuutin päästä Isabel Aistleitner pelattiin loistopaikkaan, mutta Helmi Perkaus onnistui blokkaamaan vedon oikea-aikaisella liu’ullaan. Läheltä piti -tilanteet saivat jatkoa 72. minuutilla, jolloin Neela Antikaisen ohjaus meni vain aavistuksen ohi Itävallan maalin.

Tasoitusmaalin viimeistellyt Sevenius vastasi myös Suomen johtomaalista. Kapteeni riisti pallon, kuljetti kohti maalia ja ohitti Schönwetterin sijoituksellaan. 1–2-johto kesti lopulta vain viiden minuutin ajan, kun Itävalta sai ottelun toisen rangaistuspotkunsa, eikä Isabell Schneiderbauer erehtynyt. Ottelu sai Suomen kannalta murheellisen päätöksen lisäajalla – Itävalta osui jälleen rangaistuspotkusta, ja tasapeli karkasi Suomen käsistä viimeisillä hetkillä.

Päävalmentaja Arttu Pitkäkangas pettyi tulokseen, mutta oli tyytyväinen erityisesti omiensa peli-ilmeeseen ja heittäytymiseen. Pitkäkankaan mukaan ensimmäinen jakso oli Pikkuhelmareille vaikea – toisella puolikkaalla nähtiin puolestaan selkeä tasonnosto.

– Kokonaisuutena ottelusta jäi hyvät fiilikset. Itävalta oli laadukas vastustaja, eikä ole ihme, että he olivat voittaneet Englannin edellisessä ottelussaan. Avausjaksolla meillä oli hyviä mahdollisuuksia pallonriistoihin, mutta emme onnistuneet niissä parhaalla mahdollisella tavalla. Olimme kaksinkamppailuissa askeleen perässä ja hukkasimme myös liikaa palloja. Onnistuimme kuitenkin luomaan muutaman hyvän maalintekopaikan, ja tasoitus maali oli lähellä aivan puoliajan lopussa, Pitkäkangas sanoo.

– Toinen jakso oli meiltä todella hyvä esitys lukuun ottamatta viimeistä kymmenminuuttista. Tulimme tasoihin ja menimme 2-1-johtoon 80. minuutin kohdalla. Puolustuksemme toimi tosi hyvin, saimme muokattua hieman prässiämme ja pelaajat toteuttivat sitä erinomaisesti. Tämän ansiosta saimme useita riistoja vastustajan kenttäpuoliskolla. Hyökkäsimme niistä vaarallisesti vastaan ja loimme monta hyvää maalitekopaikkaa sekä saimme erikoistilanteita. Toteutimme nopeita etenemisiä lähes koko pelin ajan, joiden seurauksena pääsimme monesti vastustajan kolmannekselle, mutta meille tuli myös useita pallonmenetyksiä. Tätä tulemme parantamaan tulevissa otteluissa.

Pitkäkangas ei ollut täysin tyytyväinen ottelun tuomarilinjaan.

– Ottelussa tuli yhteensä neljä rangaistuspotkua, joista Itävalta sai kolme ja me yhden. Pilli oli tosi herkässä, ja meidän olisi pitänyt mukautua siihen heti ekan rankkarin jälkeen. Avoimen pelin tilanteissa vapareita tuli herkästi ja peli oli paljon poikki. Tämmöistä emme ole aikaisemmin kokeneet. Aiemmissa peleissä meillä on ollut enemmän haasteita mennä kaksinkamppailuihin riittävän vahvasti, ja koen, että meillä on siinä yhä parannettavaa, Pitkäkangas toteaa.

– Emme kuitenkaan tuhlaa tähän asiaan enempää energiaa, vaan keskitymme parantamaan omaa tekemistämme ja käännämme katseen seuraavaan otteluun. Teimme paljon hyviä asioita, ja otamme kaiken opin matkaan. Nyt on tärkeää palautua mahdollisimman hyvin, ladata akut täyteen ja lähteä kaatamaan Tanska.

Suomi pelaa seuraavan ottelunsa lauantaina, jolloin vastaan asettuu Tanska (3.9. 13:00). Turnauksen kaikki pelit näkyvät suorana Canal 11 -kanavalla – kanavan kuukausitilaus maksaa 5,99 euroa, mutta ensimmäisen kuukauden tilauksen voi ostaa eurolla (koodi: CANAL11_1EUR).

Itävalta – Suomi 3–2 (1–0)
7’ Nicole Ojukwu 1–0
52’ Oona Sevenius 1–1
80’ Sevenius 1–2
85’ Isabell Schneiderbauer 2–2
90+’ Lainie Fuchs 3–2

1 Nanna Leivonen (mv) (32’ 12 Maija Koota (mv))
3 Helmi Perkaus
4 Jasmin Mansaray
5 Nette-Nina Hiltunen
8 Neela Antikainen (79’ 6 Sara Ikonen)
9 Tao Stark
10 Matilda Kuusniemi Fishwick
11 Sofia Määttä (61’ 16 Liina Tervo)
15 Noora Juusela
17 Oona Sevenius (C)
19 Lilli Halttunen (79’ 14 Pauliina Pirinen)

Vaihdossa:
2 Sara Haapala
18 Elli Mäkipelkola
20 Claudia Palosaari

Poissa kokoonpanosta:
Daniela Tolonen
Tuuli Viinikka

Etkö löytänyt etsimääsi?

Seuraa meitä

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit