U19 futsalmaajoukkueen matka jatkuu kohti kovatasoista Ranskan turnausta

Alle 19-vuotiaiden futsalmaajoukkueen valmistautuminen kohti maaliskuun EM-karsintoja jatkuu nyt kovatasoisessa Montaigu Cupissa, Ranskassa. Turnauksessa pelaavat joukkueet Portugalista, Espanjasta, Ranskasta ja Suomesta. Joukkue aloitti maajoukkuetoiminnan harjoitusleirillä elokuussa Eerikkilässä. Ranskan turnaus tarjoaa loistavan ensikosketuksen kansainväliseen vaatimustasoon. Maajoukkueen fyysinen valmennus tarjoaa nuorille futsalpelaajille edellytykset pelata kansainvälisiä pelejä ja fyysistä kuntoa nostetaan pitkäjännitteisellä työllä ja maajoukkueen ja seurajoukkueiden yhteistyöllä.

Maajoukkueen maalivahti Veeti Häätylä  valmistautuu venyttelemällä.

Fyysinen harjoittelu on avainasemassa valmistautumisessa kansainvälisiin peleihin. Maajoukkueen maalivahti Veeti Häätylä valmistautuu venyttelemällä.Kuva: Kalevi Hämäläinen

24.10.2022 klo 15:45

Kansainvälinen turnaus valmistaa joukkuetta kohti maaliskuun EM-karsintoja

Nuorten maajoukkueessa on aloittamassa uusi ikäryhmä, aikaisemman 2002/2003 syntyneiden kanssa vietiin projekti jo loppuun ja nuoremmat, 2004/2005 syntyneet, ovat aloittamassa nyt maajoukkuekauttaan alle 19-vuotiaissa. Maajoukkueen päävalmentajana jatkaa uuden joukkueen kanssa Kerkko Huhtanen. Valmennus- ja taustatiimi on pysynyt paljolti samana jo vuosia. Kauden päätavoitteena on karsintapelit maaliskuussa, FU19 Euro Main Round 18.-26.3.2023.

 Ensimmäinen maaottelutapahtuma haastaa nuoren maajoukkueen, vastustajat tulevat Euroopan huipulta. – Pitää olla realisti. Meillä ei tämän ikäluokan kanssa ole takana kuin yksi maajoukkueleiri, ja toki kesäkauden pelaajakehitystapahtumat, joten pelimme ei vielä ole valmista EM-karsintoihin, jotka pelataan ensi maaliskuussa. Siitäkin huolimatta on erinomaista saada tässä vaiheessa valmistautumiskautta monelle pelaajistamme ensikosketus kansainvälisten otteluiden vaatimustasoon, ja vieläpä Euroopan absoluuttisia huippumaita vastaan, kertoo maajoukkueen tilanteesta päävalmentaja Huhtanen.

 

U19 Futsalmaajoukkueen päävalmentaja Kerkko Huhtanen

U19 Futsalmaajoukkueen päävalmentaja Kerkko HuhtanenKuva: Kalevi Hämäläinen

Yhtä lailla vastustajat ovat samassa murroksessa ja joukkueet vaihtumassa. – Valtavasti enempää maajoukkueleiripäiviä tai harjoitusmaaotteluita ei vastustajillemmekaan ole kertynyt. – Edeltävän ikäluokan kanssa pääsimme valmistautumaan EM-karsintaotteluihin pelaten harjoitusotteluita käytännössä progressiivisesti vaikeutuneita harjoitusvastustajia vastaan. Nyt aloitamme suoraan syvästä päästä. Odotan kuitenkin, että pelaajillemme muodostuu näistäkin peleistä kokemus, että he kykenevät kyllä kilpailemaan ikäluokkansa kansainvälisellä tasolla, niin teknis-taktisesti kuin fyysisesti, linjaa Huhtanen.

Nuorten kansainvälisten pelien fyysiset vaatimukset ja niihin valmistautuminen

 

U19 futsalmaajoukkue panostaa fyysiseen valmistautumiseen. – Olen ollut mukana U19-majussa sen perustamisesta alkaen fysioterapeuttina ja 2020 alkaen olen tehnyt fyysisen valmentajan hommia fysion lisäksi, kertoo Marko Demidoff roolistaan maajoukkueessa.

 

Marko Demidoff keskellä, vasemmalla Martin Nonkovic ja oikealla Tomi Tuominen

Marko Demidoff keskellä, vasemmalla Martin Nonkovic ja oikealla Tomi TuominenKuva: Leo Hynninen

– Olen koulutukseltani fysioterapeutti, osteopaatti, koulutettu hieroja ja lähihoitaja. Tällä hetkellä opiskelen urheiluvalmennusta sekä fysiikkavalmentamista. Lisäksi koulutan futsalin fyysistä valmennusta Suomen Futsal UEFA B-valmennuskoulutuksessa sekä freelancerina.

– Meillä on U19 futsalmaajoukkueessa jo kolmatta vuotta meneillään fyysisen valmennuksen tukitoimien projekti, jossa pelaajien fyysisen suorituskyvyn kompetenssia on pyritty kehittämään vastaamaan kansainvälisiä pelejä. Tavoitteena on luoda paremmat edellytykset pelata miesten korkeimmalla sarjatasolla.

 

Fysiikkaharjoittelulla on merkittävä rooli valmistautumisessa kansainvälisiin peleihin

Fysiikkaharjoittelulla on merkittävä rooli valmistautumisessa kansainvälisiin peleihinKuva: Kalevi Hämäläinen

– Fyysisen valmennuksen arkeen kuuluvat yksilöllisten harjoitusohjelmien suunnittelu ja seuranta olemalla jatkuvasti yhteydessä pelaajiin. Leiritapahtumien osalta minun työnkuvaani kuuluu testien suunnittelu ja toteutus. Lisäksi olemme nähneet arvokkaana sen, että pelaajia koulutetaan ymmärtämään lajin fyysisiä vaatimuksia sekä menetelmiä erilaisten ominaisuuksien kehittämiseksi, kuvaa Demidoff leiriharjoittelua.

– Olen nyt luonut parin vuoden ajan käsitystä siitä, millainen tulisi olla kansainvälisen tason pelaajan nopeus-, voima- ja kestävyysominaisuudet. Tämän tiedon perusteella on luotu kokonainen nopeus- ja voimatestiprotokolla, jota olen esitellyt mm. osana Futsal UEFA B-valmennuskoulutusta.

– Juoksumatkojen ja kestävyyden kuormittavuuden näkökulmasta ei eroja ole nuorten ja aikuisten pelien fyysisillä vaatimuksilla. Olemme verranneet omaa dataamme futsalin saatavilla olevaan tutkimustietoon ja näiden vertailussa ei ole merkittäviä eroja. Täytyy muistaa, että pelit ovat erilaisia riippuen vastustajasta, pelitaktiikoista ym. lukuisista tekijöistä, joten vertailu ei ole aina kaikilta osin kovin yksinkertaista.

Joukkueen pelaajien valmistautuminen kansainvälisten pelien fyysisiin vaatimuksiin on jo aloitettu. – Yksilöllisten testitulosten perusteella on arvioitu pelaajan kehityskohteet ja yhdessä pelaajan kanssa on rakennettu harjoitusohjelma. Jokaisella pelaajalla on mahdollisuus vaikuttaa harjoitusten määrään sekä myös mielekkäiden harjoitteiden valintaan. Pelaajia osallistamalla saadaan motivaatio maksimoitua.

– Tärkeää on myös hakeutua mahdollisimman vaativaan lajiharjoittelun ympäristöön, jotta pelinopeuteen ja kontaktiin sopeutuminen kehittyisi.

– Nyt aloittavan joukkueen fyysiset valmiudet ovat verrattavissa aikaisempiin ikäryhmiin. – Vertailussa 2002-ikäluokan kanssa joukkue pärjää hyvin mitä tulee maksimivoima- ja räjähtävän voimantuoton testituloksiin, Demidoff arvioi. – Kestävyyskunnoltaan pelaajat ovat poikkeuksia lukuun ottamatta huipputasoa. Siitä kertoo jo monen kyky pelata kotimaisessa liigassa. Nuorten pelaajien kestävyyskunnosta en ole niinkään huolissani, vaan enemmänkin voima- ja nopeusominaisuuksista, joita lajiharjoittelu ei kehitä.

Fyysisen kunnon arviointi ei jää Ranskassa pelattavien pelien varaan, työ jatkuu. – Tuleva Montaigu Cup Ranskassa osoittaa millainen kompetenssi yksittäisellä pelaajalla on, kun pelataan kovia kansainvälisiä pelejä. Turnauksen jälkeen on jälleen analyysin paikka, jonka jälkeen otetaan tarvittaessa uusia suuntia fyysisen harjoittelun suhteen.

 

Valmistautuminen maaotteluihin on kokonaisvaltaista. Maalivahti Veeti Häätylä maalivahtivalmentaja Juha Ojanperän kanssa.

Valmistautuminen maaotteluihin on kokonaisvaltaista. Maalivahti Veeti Häätylä maalivahtivalmentaja Juha Ojanperän kanssa.

Pelaajat hyötyvät suunnitelmallisesta fysiikkavalmennuksesta

Futsalmaajoukkueessa pelaava Kosti Lehto panostaa futsaliin, jota hän on pelannut jo kahdeksan vuotta. Ylöjärven Ilvestä edustavan Lehdon kaulaan on ripusteltu kultaa jo moneen kertaan, YIlves on ollut voittamaton nuorten liigoissa tällä ikäryhmällä jo useamman vuoden ajan. Kausilla 19/20, 20/21 saavutti joukkue kaksi peräkkäistä kultamitalia P17 Futsal-Liigasta ja 21/22 kaudella P19 Futsal-Liigan kultaa.

 

Kosti Lehto panostaa fysiikkaharjoitteluun pallollisen harjoittelun tukena

Kosti Lehto panostaa fysiikkaharjoitteluun pallollisen harjoittelun tukenaKuva: Kalevi Hämäläinen

– Fyysiseen valmistautumiseen on tarjottu mahdollisuutta saada omiin tarpeisiin vastaava treeniohjelma joukkueen fysiikkavalmentajalta Markolta. Moni on myös siihen tilaisuuteen tarttunut. Itse olen ottanut ohjelman ja tehnyt harjoitteita sen mukaan, kehittääkseni esimerkiksi maksiminopeutta ja lähtönopeutta, jotka ovat futsalin lajinomaisia asioita. Olen omatoimisesti tehnyt enemmän perinteistä salitreeniä, pääpaino on kuitenkin pallollisessa treenaamisessa, kertoo Lehto omasta treeniohjelmastaan.

– Fyysinen valmennus on mielestäni jo tähän mennessä vastannut toiveisiini. Olen saanut ohjelman kautta tukea omiin kehityskohteisiini. Toivon fyysisen valmennuksen jatkuvan näin.

– Omassa seurajoukkueessa Ylöjärven Ilveksessä on myös fysiikkavalmennusta.  Salitreeni kerran viikossa treeniohjelmalla, jossa on huomioitu lajille hyödyllisiä asioita. Treeneissä myös ohjataan liikkeiden oikeaoppiseen tekemiseen luoden paremmat valmiudet omatoimiseen harjoitteluun.

Montaigu Cup, Ranska

Keskiviikko, 26.10.2022
20.00 Ranska – Suomi

Torstai, 27.10.2022
17.30 Suomi - Espanja

Lauantai, 29.10.2022
17.30 Portugali - Suomi

 

Eerikkilän elokuun leirillä otettu joukkuekuva pelaajista ja joukkueen taustahenkilöistä

Eerikkilän elokuun leirillä otettu joukkuekuva pelaajista ja joukkueen taustahenkilöistäKuva: Kalevi Hämäläinen

U19 maajoukkue

Maalivahdit

Otso Honkonen KaDy
Veeti Häätylä Mad Max

Kenttäpelaajat

Tuukka Kruuti Ylöjärven Ilves
Kosti Lehto Ylöjärven Ilves
Mikko Mämmilä ToPV
Otto Mäntylä ToPV
Otto Niemelä ToPV
Aaro Paappanen GFT
Pekko Peltola PJK
Niko Pulkkinen Ylöjärven Ilves
Samuel Schwarz GFT
Atte Taipale Vieska FS
Eeli Tuominen PTU
Lasse Ylönen GFT

 

U19 futsalmaajoukkueen taustat

Kerkko Huhtanen, päävalmentaja
Tomi Tuominen, valmentaja
Jani Paananen, valmentaja / joukkueenjohtaja
Juha Ojanperä, maalivahtivalmentaja
Marko Demidoff, fyysinen valmentaja / fysioterapeutti
Tuomas Linjamäki, fysioterapeutti
Jerry Keskikorhonen, huoltaja

Lisää aiheesta

Seuraa meitä

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit