U17-tytöt mahtavaan voittoon Ranskasta

Milja Kivirannan alkuminuuttien maali jäi ottelun ainokaiseksi. Ottelu sekä voitto oli Akan Okomohille ensimmäinen U17-päävalmentajana.

Pikkuhelmarit onnistui ottelun ensimmäisestä tekopaikastaan ja piti oman maalinsa puhtaana loppuun asti.Kuva: Ⓒ Kalevi Hämäläinen /SPL

14.9.2022 klo 15:59

U17-tytöt (2006 ja myöhemmin syntyneet) otti tänään keskiviikkona komean päänahan Ranskasta. Kyseessä oli Pikkuhelmareiden viimeinen ottelu ennen lokakuun EM-karsintoja, ja kenraali oli tuloksellisesti erittäin onnistunut.

Ranska otti ohjat käsiinsä heti ottelun alussa, ja pallo oli ensimmäiset minuutit pääasiassa Pikkuhelmareiden kenttäpuoliskolla. Maelina Mendy pääsi kokeilemaan kuudennella minuutilla vastaiskun päätteeksi, mutta Venla Roine otti helpon kopin.

Suomi sai hetkeä myöhemmin keskialueen vapaapotkun, jonka Tilda Råtts keskitti maalille – pallo pomppi Milja Kivirannalle, ja kapteeni viimeisteli lähietäisyydeltä varmasti alakulmaan. Roine venyi toiseen torjuntaansa 14. minuutilla, kun pirteästi esiintynyt Mendy haki tasoitusta.

Ranskan Enora Le Dren sijoitti hetki tästä vain aavistuksen ohi Roineen vartioiman maalin. Vieraat hakivat maalipaikkoja pitkälti keskityksiltä, mutta suomalaiset hoitivat pääpallot mallikkaasti – seuraava huippupaikka nähtiin 27. minuutilla toisessa päässä, kun Kerttu Sarelius pääsi puolittain läpi ja veti hieman ohi. Vapauttavan syötön tilanteessa antoi Iiris Holmström.

Roine sai töitä jälleen reilun puolen tunnin pelin jälkeen, kun Ranska murtautui boksiin oikean laidan kautta, ja maalivahdin mainio vastaantulo pelasti Pikkuhelmarit. 39. minuutilla Mendy veti pallon tolppaan, josta se kimposi Roineen kautta kulmapotkuksi – muutamaa minuuttia myöhemmin Mendy laukoi vain senttejä ohi maalin. Vieraiden kovasta painostuksesta huolimatta Suomi pääsi tauolle johtoasemassa.

Toisen jakson ensimmäinen laatupaikka tuli Mendylle, jonka viimeistely-yritys karkasi läheltä yli. Minuuttia myöhemmin Roine torjui Sofia Bekhaledin noin 20 metristä lähteneen laukauksen. 56. minuutilla oli Liana Josephin vuoro kokeilla hyvästä paikasta – maanuoliainen meni hieman ohi. Suomi oli toisen puolikkaan avausvartin ajan selvästi puolustuskannalla, mutta pystyi pariin pidempään pallonhallintajaksoon.

Suomelle tuli reilun tunnin kohdalla paha pallonmenetys omassa boksissa, ja Mendy pääsi kasvokkain Roineen kanssa – maalivahti sai jalkansa väliin, eikä Ranska saanut vieläkään avattua maalitiliään. Pikkuhelmarit sai pidettyä vieraansa varsin hyvin kurissa seuraavan vartin ajan.

Ranskan maalivahti Alyssa Fernandez otti pelin ensimmäisen torjuntansa 78. minuutilla, kun Nenet Seifulla yritti tuplata kotijohdon. Loppuminuuteilla Roine nyrkkeili kulmapotkun 16-alueen rajalle, josta Elisa Rambaud tykitti niukasti yli – lisäajalla Ranska sai kaksi vaarallista erikoistilannetta, jotka Suomi hoiti onnistuneesti. Vapauttava päätösvihellys aloitti Pikkuhelmareiden riemuisat juhlat.

Debyyttinsä U17-päävalmentaja tehnyt Akan Okomoh kiitteli pelin jälkeen omiensa heittäytymistä sekä taisteluilmettä.

– Olen tosi ylpeä koko joukkueestamme. Jokainen pelaaja jätti itsestään kaiken kentälle ja antoi meille mahdollisuuden voittaa. Saimme tarvittavan maalin erikoistilanteesta ja puolustimme ne erittäin hyvin – olemme puhuneet paljon siitä, että erikoistilanteet ovat todella tärkeitä, jos haluamme menestyä huippumaita vastaan, Okomoh totesi.

– Puolustimme kurinalaisesti muodossa koko matsin ajan ja saimme pidettyä Ranskan pääosin boksimme ulkopuolella. Puolustimme ehkä vähän liian matalalla, emmekä saaneet painetta palloon, jolloin Ranska löysi tiloja. Pelaajamme tekivät muutaman todella tärkeän blokin, ja Roine vastasi muutamasta huipputorjunnasta. Sellaisia vaaditaan, mikäli näistä peleistä halutaan hyviä tuloksia.

Roine oli niin ikään tyytyväinen joukkuetovereidensa panokseen.

– Minulla oli koko ajan kova luotto joukkueeseemme, ja pelin jälkeen oli tosi hyvä fiilis. Alussa minulla oli ehkä vähän vaikea päästä peliin mukaan, mutta alun jälkeen minulla ei ollut ongelmia. Yhteistyöni sujui joukkueen kanssa hyvin, ja pelimme rullasi ajoittain kivasti, Roine sanoi.

– Meillä on hyvä joukkue sekä taustaryhmä sekä mahtava joukkuehenki. Tämä oli meiltä hieno voitto, ja voimme jatkaa eteenpäin hyvillä fiiliksillä. Ranska on kova joukkue, ja peli valmisti meitä loistavasti EM-karsintoja sekä toivottavasti EM-kisoja varten.

Joukkue käy läpi Ranska-ottelua heti huomenna, ja tämän jälkeen katse kääntyy EM-karsintavastustajiin eli Pohjois-Irlantiin, Irlantiin sekä Itävaltaan. Pelaajat, jotka eivät pelanneet tänään, tekevät huomenna palloharjoituksen – muut keskittyvät palauttelemaan.

– Perjantaina meillä on vielä yksi tärkeä palloharjoitus, ja lauantaina pelaamme. On hyvä päästä näkemään myös ne pelaajat, jotka eivät käyneet tänään kentällä. Kaikki saavat sauman näyttää, Okomoh päätti.

Suomi pelaa EM-karsintakenraalinsa tulevana lauantaina. VG-62:n P2008-joukkuetta vastaan Eerikkilässä pelattava harjoitusottelu alkaa kello 12:00 – otteluun on vapaa pääsy, mutta livelähetystä ei ole luvassa.

Suomi – Ranska 1–0 (1–0)
8’ Milja Kiviranta 1–0