U17-tytöille tappio EM-avauksessa

Suomen U17-tyttöjen (2005 ja myöhemmin syntyneet) EM-lopputurnaus käynnistyi tiistaina Bosnia-Hertsegovinassa ottelulla Ranskaa vastaan.

Elli Seiro aloittaa Suomen hyökkäyksessä.Kuva: Ⓒ 2022 UEFA /Eóin Noonan - UEFA

4.5.2022 klo 15:29

Siroki Brijegissä pelattu ottelu alkoi vauhdikkaasti ja peli aaltoili päästä päähän. Suomen maalia vartioinut Ellan Arpiainen koppasi Ranskan vaarallisen keskityksen 7 minuutin kohdalla.

Pikkuhelmarit selvisi säikähdyksellä, kun Lucie Calba ei ylettänyt keskitykseen Suomen maalin edessä 12. minuutilla. Suomen ensimmäinen maalipaikka syntyi 18. minuutilla. Elli Mäkipelkola kuljetti Ranskan rangaistusalueelle ja pelasi Ilona Wallan vetopaikkaan. Wallan laukaus karkasi ohi vastustajan maalista.

Seuraavaksi Elli Seiro nousi oikealta ja lähetti maalille vaarallisen keskityksen, johon Walta ei aivan ehtinyt. Heti perään Walta keskitti takatolpalle, mutta Seiron kurotus palloon ei riittänyt. Ranska yritti yllättää Arpiaisen suoralla yrityksellä kulmapotkusta 28. peliminuutilla. Suomalaismaalivahti onnistui torjumaan pallon ylärimaan.

Ranskan avausmaali oli äärimmäisen lähellä, kun korkea pallo aiheutti vaikeuksia Suomen puolustukselle. Peliväline pomppi lopulta Aura Nyholmin kautta Suomen maalin tolppaan ja päätyrajan yli.

35. minuutilla Seiro karkasi Lola Boissetilta, joka lopulta kaatoi Seiron aivan rangaistusalueen rajalla. Milja Kiviranta laukoi seuranneesta vapaapotkusta ovelasti muurin alitse, mutta Ranskan maalivahti Feerine Belhadj onnistui torjunnassa.

Ottelun avausmaali syntyi 40 minuutin kohdalla. Shana Chossenotte riisti pallon Suomen virheen seurauksena ja sijoitti pallon Arpiaisen ohi. Tauolle lähdettiin Ranskan johtaessa lukemin 1-0.

Arpiainen venyi toisen jakson alussa upeaan torjuntaan, kun Calba oli karannut läpiajoon. Calba pääsi laukomaan uudestaan 50. minuutilla ja Arpiainen torjui jälleen. Seuraavaksi Lilli Halttunen oli päästä tekopaikkaan Nyholmin pitkästä avauksesta. Belhadj ehti palloon kuitenkin ensimmäisenä.

Tunnin kohdalla Calban kova kaukolaukaus pysähtyi Suomen maalin tolppaan Arpiaisen torjunnan kautta. Julia Schalinin kulmapotku aiheutti Ranskalle vaikeuksia 62. minuutilla, mutta ranskalaispuolustus selvitti lopulta tilanteen.

Pikkuhelmarit koki takaiskun 65. minuutilla, kun Halttunen joutui jättämään kentän loukkaantumisen takia. Viisi minuuttia tämän jälkeen Seiro pääsi vetopaikkaan. Suomen harmiksi Seiron veto meni ohi maalin oikeasta alakulmasta.

Ranska tuplasi johtonsa 72. minuutilla. Pallon pelattiin rangaistusalueella Calballe, jonka laukaus otti Suomen puolustuksesta kimmokkeen ja painui verkon perukoille.

Schalin kaadettiin rangaistusalueella kymmenen minuuttia ennen täyttä aikaa. Erotuomari Michalina Diakow ei kuitenkaan vienyt palloa pilkulle. Pikkuhelmarit jahtasi kavennusmaalia aktiivisesti, mutta Ranskan kova puolustus oli vaikea murtaa.

Sinipaitainen vastustaja piti ottelun viimeisillä minuuteilla palloa eikä Suomen loppukiri päässyt kunnolla käynnistymään. Suomi sai kuitenkin vielä yhden huippupaikan aivan ottelun lopussa. Amelia Luotonen jatkoi keskityksen Lotta Kalskeelle, joka oli nokitusten Belhadjin kanssa. Ranskalaisvahdin upea reaktiotorjunta pysäytti Kalskeen laukauksen ja Suomi joutui tyytymään 2-0-tappioon.

Suomen pelit EM-kisoissa jatkuvat perjantaina, kun vastaan asettuu Espanja. Kello 18:30 käynnistyvä ottelu on katsottavissa suorana Yle Areenassa.

Ranska - Suomi 2-0 (1-0)
40' Shana Chossenotte 1-0
72' Lucie Calba 2-0