U17-pojat murskasi Viron Baltic Cupin päätöspelissään

Helsingin Töölössä tänään sunnuntaina pelattu ottelu päättyi Minihuuhkajien 6–0-voittoon. Turnauksen kaikki ottelut ovat katsottavissa jälkikäteen Palloliiton YouTube-kanavalta.

Minihuuhkajat päätti kotiturnauksen työllä.Kuva: Ⓒ Janne Hirvensalo /SPL

3.7.2022 klo 16:58

U17-pojat (2006 ja myöhemmin syntyneet) kaatoi Viron upean esityksen päätteeksi, mutta joutui tyytymään Baltic Cupin hopeasijaan. Suomi ja Latvia keräsivät kumpikin kuusi pistettä – keskinäisen ottelun voitto nosti Latvian mestariksi.

Minihuuhkajat aloitti Viro-ottelun terävästi, ja Mustafa Abdulmuttaeb antoi hyvän keskityksen Emil Ingmanille parin minuutin pelin jälkeen – hyökkääjän kosketus karkasi maalin edustalla. Kymmenisen minuuttia myöhemmin Iiro Mendolin pääsi kokeilemaan hyvästä paikasta, mutta laukaus karkasi selvästi yli.

Viro väläytteli vaarallisuuttaan, kun Ott Oskar Valdaru pääsi pitkän avauksen jälkeen kasvokkain Johannes Viitalan kanssa. Virolaishyökkääjän veto leijui yläilmoihin, ja seuraavat tilanteet nähtiin jälleen vieraiden päässä. 19. minuutilla Ingman sijoitti tolppaan Otto Ruopin erinomaisen esityön jälkeen, ja Mendolin laukoi hieman yli hetkeä myöhemmin.

Pari minuuttia tästä Vauhkonen syötti pallon linjan taakse, jonne Samuel Pasanen teki mainion liikkeen – kapteenin viimeistely epäonnistui, ja avausmaalia saatiin yhä odottaa. Maksim Kalimullin pääsi 33. minuutilla avopaikkaan, mutta Suomen onneksi laukaus meni ohi. Heti seuraavassa tilanteessa Ruoppia rikottiin rangaistusalueella, ja Ingman pääsi huudattamaan kotiyleisöä onnistuttuaan 11 metristä.

Suomi teki kolme maalia vielä ennen taukoa. 2–0-maalissa Minihuuhkajat avasi erinomaisesti vasemmalta laidalta, ja Vauhkonen pääsi läpiajoon, josta tämä ei erehtynyt – muutamaa minuuttia myöhemmin Vauhkonen syötti Ruopille hyvään paikkaan, ja kymppipaita viimeisteli tyylikkäästi. Ingman tuplasi iltapäivän maalimääränsä vielä lisäajalla sijoitettuaan pallon alanurkkaan.

Minihuuhkajat sai toisen jakson alkajaisiksi muutaman kulmapotkun, muttei järin vaarallisia paikkoja. Johtoaan joukkue puolusti mainiosti, eikä Viro juurikaan päässyt hätyyttelemään Viitalan vartioimaa maalia. Vieraiden linjan taakse jäi enemmän tilaa kuin avausjaksolla, ja etenkin Ingman juoksi hanakasti syvyyteen – reilun tunnin kohdalla hyökkääjä oli viimeistellä hattutemppunsa, mutta Silver Rebane torjui mainiosti.

Seuraavasta paikastaan Ingman ei erehtynyt. Pasanen antoi erinomaisen virolaispuolustajien väliin, ja Ingman viimeisteli varmasti. Noin vartti ennen loppua Vilho Huovila laukoi ylärimaan ja Ingman tykitti läheltä niukasti ohi. Huovilakin sai maalitilinsä auki 81. minuutilla, kun Rene Kähkönen tuikkasi pallon laiturille boksissa, ja veto meni takakulmaan kimmokkeen kautta.

Viitala sai vielä loppuhetkillä ensimmäisen torjuntansa nollatessaan Evert Talvisten yrityksen. Toisessa päässä Arvid Lundbergin viimeistely-yritys kilpistyi Rebaneen. Kunnon painetta Viro ei missään vaiheessa saanut aikaan, ja Suomi onnistui pitämään maalinsa puhtaana toisessa ottelussa putkeen.

Päävalmentaja Erkka V. Lehtola oli tyytyväinen Minihuuhkajien ilmeeseen. Latviaa ja Liettuaa vastaan Suomen viimeistely sakkasi, mutta tänään suomalaiset mättivät maaleja tehokkaasti.

– Jo puolen minuutin jälkeen näki, että jätkillä on tänään kova draivi. Löytyi vauhtia, rohkeutta ja pelihuumoria. Loppua kohden joidenkin pelaajien jalka alkoi hieman painaa, ja toisaalta oli kova halu tehdä lisämaaleja, joten välimme kasvoivat – tästä huolimatta peli oli meiltä ehjä kokonaisuus, Lehtola sanoo.

– Tämän voiton merkitys on iso tulevien tapahtumien kannalta. Meillä on kuukauden päästä Nordic Cup, missä kohtaamme Norjan, Tanskan ja Englannin. Tapahtumaa on mukava lähteä valmistelemaan tällaisen esityksen jälkeen.

Päävalmentaja toteaa, että Suomi lähti hakemaan Baltic Cupin kultaa, joten hopea oli pettymys. Hyvänä asiana turnauksessa oli Lehtolan mukaan pelin nousujohteisuus sekä se, että uudet pelaajat saivat näyttöpaikkoja maajoukkueessa.

– Se on aina haaste, kun kentällä on toisilleen vieraita pelaajia. Tämän päivän avauksessa puolestaan oli paljon pelaajia, jotka ovat pelanneet jonkin verran keskenään, mikä näkyi. Esimerkiksi kolmikon Mendolin-Pasanen-Ruoppi pelaaminen oli jälleen hienoa katseltavaa.

– Meillä oli paljon onnistujia. Ingmanin ja keskikentän kolmikon lisäksi Vauhkonen oli tänään hyvä. Alakerrasta pitää nostaa esiin Kaius Simojoki ja Emil Leveälahti – he pelasivat vahvasti toppariparina.

Hattutempun tykittänyt Ingman on kärsinyt kauden mittaan loukkaantumisista, mutta nyt kärkimies on päässyt täyteen kuntoon. Tänään Ingman oli huimalla pelipäällä.

– Voitto ja hattutemppu Bolliksen aurinkoisessa säässä – ei ole parempaa. Tänään kaikki loksahti paikalleen, ja homma toimi hyvin. Meidän olisi pitänyt voittaa turnaus, mutta nyt kävi näin. Meillä on paljon parannettavaa, mutta tämän pelin jälkeen on todella luottavainen olo tulevia pelejä ajatellen.

Suomi – Viro 6–0 (4–0)
35’ Emil Ingman 1–0
39’ Elmer Vauhkonen 2–0
42’ Otto Ruoppi 3–0
45+’ Ingman 4–0
66’ Ingman 5–0
81’ Vilho Huovila 6–0

1 Johannes Viitala (mv)
2 Akseli Puukko (67’ 13 Niko Nurmi)
3 Mustafa Abdulmuttaeb (80’ 18 Oskari Raiski)
4 Emil Leveälahti (73’ 17 Nicolas Inha)
5 Kaius Simojoki
6 Samuel Pasanen (C)
7 Vilho Huovila
8 Iiro Mendolin (67’ 15 Axel Ainasoja)
10 Otto Ruoppi (73’ 20 Rene Kähkönen)
19 Elmer Vauhkonen (67’ 16 Viljami Jokiranta)
22 Emil Ingman (80’ 9 Arvid Lundberg)

Vaihdossa:
12 Tino Kangasaho (mv)
11 Aatos Tuunanen
14 Joona Moser
21 Macar Ajoung

Lisää aiheesta

Etkö löytänyt etsimääsi?

Seuraa meitä

Kaikki some-tilimme

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit