U17-pojat joutui pettymään Baltic Cupin avauksessaan

Latvia vei Eerikkilässä pelatun ottelun maalein 1–0. Turnauksen otteluohjelma löytyy uutisen lopusta – kaikki pelit näkyvät suorana Palloliiton YouTube-kanavalta.

Minihuuhkajien viimeistely jätti tänään toivomisen varaa.Kuva: Ⓒ Kalevi Hämäläinen /SPL

29.6.2022 klo 19:28

U17-pojat (2006 ja myöhemmin syntyneet) aloitti Baltic Cupin Latviaa vastaan tänään keskiviikkona. Suomella oli ottelun monta tilaisuutta maalintekoon, mutta kamppailun ainokaisesta vastasi vierasjoukkue.

Vaikka Minihuuhkajat otti pallonhallinnan heti ottelun alussa, saatiin isäntien ensimmäistä hyvää maalipaikkaa odottaa reilun vartin ajan. Elmer Vauhkonen murtautui vasemmalta laidalta boksin läheisyyteen, mutta veto painui selvästi ohi takatolpan.

Latvia ei juurikaan saanut pidettyä palloa Suomen kenttäpuoliskolla, ja kotijoukkueen puolustus katkaisi vastaiskuyritykset hyvissä ajoin. Minihuuhkajilla taas oli ensimmäisen jakson avauspuolikkaan aikana vaikeuksia päästä hyökkäyskolmannekselle Latvian puolustaessa tiiviisti.

Rene Kähkönen pääsi 28. minuutilla loistopaikkaan, mutta latvialaispuolustaja ehti vedon eteen juuri oikeaan aikaan. Minuuttia myöhemmin Aatos Tuunanen oli päästä tuikkaamaan avausmaalin lähietäisyydeltä – ja hetki tästä Latvia siirtyi johtoon, kun Ņikita Jemeļjanovsin komea laukaus yllätti Johannes Viitalan.

Suomen tasoitus oli lähellä muutama minuutti ennen taukoa, kun Tuunanen päätti mainion haastonsa laukaukseen. Seuraavassa tilanteessa Henrijs Auseklis venyi illan ensimmäiseen torjuntaansa Kähkösen hakiessa etukulmaa. Samuel Pasasen lisäajan kulmapotku pomppi vaarallisesti Latvian maalin edustalla, mutta palloa ei saatu maaliin, ja tauolle mentiin vierasjohdossa.

Minihuuhkajat aloitti myös toisen jakson pitämällä palloa. Latvia pyrki yllättämään Suomen vastahyökkäyksillä – Roberts Bočs pääsikin heti parin minuutin pelin jälkeen hyvään vetopaikkaan, mutta kymppipaidan laukaus karkasi yli. Auseklis sai töitä vajaan tunnin kohdalla, kun Pasanen vapautti Vauhkosen erinomaiseen tekopaikkaan – latvialaisvahti otti tärkeän torjunnan.

Vierasjoukkue puolusti johtoasemaansa hyvin seuraavan parinkymmenen minuutin ajan. Reilun 80 minuutin pelin jälkeen sekä Viljami Jokirannalla että Vilho Huovilalla oli hyvä tilaisuus tasoittaa, mutta Auseklis jatkoi mainioita torjuntojaan. Huovilan laukausta seurannut kulmapotku oli todella vaarallinen – pallo pomppi maaliviivan läheisyydessä, kunnes latvialaispuolustus sai purettua sivurajaksi.

Pallo meni vain senttejä ohi takakulman, kun Arvid Lundberg pääsi avopaikkaan 88. minuutilla. Vieraiden nollapeli piti loppuun saakka – Liettua ja Viro pelasivat aiemmin päivällä 3–3-tasapelin, joten Latvia nousi voitolla turnauksen kärkisijalle.

Päävalmentaja Erkka V. Lehtola totesi ottelun jälkeen, että Suomella jäi parannettavaa monessa asiassa. Lehtolan mukaan joukkue teki paljon helppoja virheitä, ja pelinavaaminen oli ajoittain liian hidasta sekä arkaa. Hyökkäyskolmannekselle päävalmentaja olisi toivonut enemmän terävyyttä.

– Meillä oli sen verran maalipaikkoja, että meidän olisi pitänyt osua vähintään kerran. Hyökkäyspään erikoistilanteemme olivat todella heikkoja. Tappio oli raskas ja syö rajusti miestä – tämä oli harmillinen aloitus Baltic Cupille, Lehtola sanoi.

– Positiivista oli se, että yritystä oli loppuun asti. Emme saaneet luotua paikkoja liukuhihnalta, mutta onnistuimme sentään luomaan painetta Latvian maalille. Se ei kuitenkaan riittänyt tänään.

Suomi – Latvia 0–1 (0–1)
31’ Ņikita Jemeļjanovs 0–1