U17-pojat avasi PM-turnauksen komealla vierasvoitolla Norjasta

Norjan Drøbakissa pelattu ottelu päättyi Suomen 4–2-voittoon. Minihuuhkajien seuraava ottelu koittaa lauantaina Tanskaa vastaan.

Minihuuhkajien PM-turnaus sai voitokkaan alun.Kuva: SPL

4.8.2022 klo 21:00

Vauhdikkaiden vaiheiden jälkeen U17-poikien (2006 ja myöhemmin syntyneet) rohkea peli-ilme ja terävät tilanteenvaihdot toivat komean palkinnon, kun Minihuuhkajat kaatoi PM-turnauksen avausottelussa Norjan toisen puoliajan alussa maalivahdille tulleesta punaisesta kortista huolimatta.

Ottelu alkoi vauhdilla. Ensimmäiselle maalipaikalle kotijoukkue pääsi jo kolmen minuutin kohdalla. Viidennellä minuutilla yrittämään pääsi Suomi, kun irtopallon saanut Otto Ruoppi laukoi boksista. Maaliviivalla päivystänyt norjalaispuolustaja sai kuitenkin pysäytettyä pallon viime hetkellä.

Tilanteen jälkeen Suomi otti pallonhallinnan, ja muodosti muutamia suhteellisen vaarallisia hyökkäyksiä kohti Norjan maalia ennen 16. minuuttia. Otto Ruopin täsmällinen läpisyöttö tavoitti oikealla pystyyn kipittäneen Juho Lähteenmäen, joka otti pallon haltuun ja viimeisteli 0–1-maalin laukomalla matalan kudin aivan tolpan juureen.

Takaiskusta sähäköitynyt kotijoukkue alkoi vyöryttää hyökkäyksiä kohti Suomen maalia, ja 20. minuutilla norjalaispelaaja pääsi virittelemään laukausta aivan loistavaan paikkaan alle 10 metriä Suomen maalin oikeasta kulmasta. Varmasti koko stadion hämmästyi, kun Suomen toppari sai jalan jotenkin pallon eteen ja pallo kimposi niukasti yli maalin. Viisi minuuttia tämän jälkeen puolittaisessa läpiajossa ollut norjalaispelaaja yritti kiertää maalivahti Johannes Viitalan, mutta tämä nappasi pallon hyökkääjän jaloista varsin tyylikkäästi.

Peli aaltoili päästä päähän. 26. minuutilla Suomi sai vaparin aivan boksin rajalta, mutta Norjan maalivahdilla oli helppo työ kopata Lähteenmäen sisäkierteinen kuti hyppysiinsä. Pian toisessa päässä Norjan hyökkäys oikeaa laitaa pitkin tavoitti keskellä norjalaisten vasemman laiturin, jonka laukauksen Viitala kuitenkin pysäytti vaivatta. Kun pelattu oli 30 minuuttia, oli taas Suomen vuoro iskeä vastaan, ja tilanteeksi 0–2. Lähteenmäen hieno syöttö keskikentältä tavoitti täydellisesti pystyyn kipittäneen Elmer Vauhkosen vasemmalta, ja tämän laukaus jätti norjalaisvahdin voimattomaksi.

Seurannut Norjan painostusjakso oli ensimmäistäkin maalia vaarallisempi, mutta Suomi onnistui puolustamaan kotijoukkueen yritykset tuloksettomiksi. 35 minuutin kohdalla Norjan keskushyökkääjä pääsi ampumaan kohti Suomen maalia todella läheltä, mutta Viitalan kissamaiset refleksit ja näyttävä heittäytyminen esti pallon menemisen yläkulmaan. Heti perään Suomi iski taas. Vauhkosen 38. minuutin keskitys oikealta tavoitti keskushyökkääjä David Ezeh'n, joka puski maan kautta pallon verkon perukoille ja tilanteeksi 0–3.

Norja onnistui kaventamaan vasta vähän ennen taukoa. Kulmapotkun jälkitilanteesta Julian Bakkeli Gonstad onnistui survomaan pallon verkon perukoille ja tilanteeksi näin 1–3.

Tauolta palattuaan Suomi kosti norjalaisten pukukoppimaalin lähes välittömästi. Vain 50 sekuntia aloitusvihellyksestä keskityspallo päätyi lopulta Ezeh'lle, joka sijoitti pelivälineen yläkulmaan ja tilanteeksi jo 1–4.

Heti perään matkaan tuli kuitenkin mutkia. Norjalaishyökkääjä pääsi läpiajoon ja yritti nostaa palloa ohi boksin ulkopuolelle vastaan tulleen Viitalan. Loistavan ensimmäisen puoliajan pelannut nuori maalivahti hölmöili tilanteessa, torjui pallon kädellään ja nappasi suoran punaisen kortin.

Alivoimalle joutumisesta huolimatta Viitalan korvannut maalivahti Jussi Tanska ei joutunut yhtä torjuntatöihin yhtä tiheään tahtiin kuin virkaveljensä. Kenties tästä syystä kotijoukkue vaihtoi 65. minuutin kohdalla suurimman osan avauskokoonpanosta pois, ja tempo nousi taas huippuunsa. Kaksi minuuttia myöhemmin Norja pääsi kaventamaan, kun Stian Sjøvold Thorstensenin terävä laukaus boksin rajalle kimmonneesta pallosta painui vastustamattomasti verkon perukoille.

Heti kavennusmaalin perään Suomi teki muutaman pelaajavaihdon, ja sai taas rauhoitettua peliä, eikä Norja saanut enää kunnolla painetta aikaan, mutta Suomikaan ei onnistunut Ezeh'n yritteliäisyydestä huolimatta luomaan huippuvaarallisia tilanteita. Näin peli säilyi vielä turvallisen oloisessa 2–4-johdossa, mutta Norja pyrki koko ajan hyökkäyksiin, eikä puolustustaistelua ei voinut lopettaa. 78. minuutilla Norja hyökkäsi oikealta ja laitahyökkääjä pääsi laukomaan lähietäisyydeltä, mutta vaihdosta kentälle tulleen Niko Nurmen oikea-aikainen liuku ylsi palloon ja korjasi tilanteen kulmapotkuksi.

85. minuutilla Norja hyökkäsi tällä kertaa vasemmalta ohi Suomen puolustuksen, mutta laukaus pienestä kulmasta pysähtyi Tanskaan. Toisen komean torjunnan vähän suuremmasta kulmasta Tanska nappasi juuri lisäajan alussa, ja vaikka sitä annettiin peräti kuusi minuuttia, puolustivat Erkka V. Lehtolan suojatit uhrautuvaisesti loppuvihellykseen asti ja ottivat komean 4–2-vierasvoiton.

– Lähdimme peliin hyvällä ilmeellä ja saimme erittäin hyvän startin. Ensimmäisen jakson avauspuolikkaalla olimme vahvoja, pallon kanssa rohkeita ja fiksuja, ja saimme muutamia maukkaita yläalueen riistoja. Vastahyökkäyksemme olivat tappavan tehokkaita – tuollaisella prosentilla viimeistellään harvoin, Lehtola toteaa.

– Avausjakson toinen puolikas oli täysin Norjan hallintaa. Norja nosti prässiään ja sai meidät ahtaalle. Teimme liikaa huonoja valintoja. Heillä oli monta hyvää paikkaa, kunnes kavennus lopulta syntyi. Maali tuli heidän kannaltaan hyvään paikkaan juuri ennen taukoa.

Toisen jakson unelma-alku vei Suomen kolmen maalin karkumatkalle, mutta heti sen perään tullut ulosajo muutti pelin luonnetta, ja viimeiset 40 minuuttia lisäaikoineen oli Suomen osalta melkoista selviytymistaistelua. Päävalmentaja näkee, että torstai-ilta antoi Minihuuhkajille mainiota oppia vajaalla pelaamisesta, johtoaseman puolustamisesta ja yhdessä tekemisen merkityksestä hyvää joukkuetta vastaan.

– Tämän joukkueen työmoraalia voi vain kehua. Nämä pojat jaksavat ja haluavat pelistä toiseen. Norjan kaataminen vieraissa on kova juttu – tulos tarkoittaa, että teimme joitain asioita oikein, Lehtola sanoo.

– Tämä oli ennen kaikkea joukkueen upea suoritus, mutta muutama pelaaja erottautui kentällä. Ezeh oli tänään todella hyvä, Pasasen työmäärä oli uskomaton, ja Akseli Puukko taisteli upeasti läpi ottelun. Molemmat maalivahtimme ottivat useita torjuntoja ja vaihdosta tuli energiaa ja osaamista kentälle – Suomella oli tänään paljon onnistujia.

Norja-Suomi 2–4 (1–3)
16' Juho Lähteenmäki 0–1
30' Elmer Vauhkonen 0–2
38' David Ezeh 0–3
45' Julian Bakkeli Gonstad 1–3
46' Ezeh 1-4
68' Stian Sjøvold Thorstensen 2–4