U16-tytöt tasasi maalit Ruotsin kanssa

Helmi Kumpulaisen toisen jakson alun 1–1-osuma jäi ottelun viimeiseksi maaliksi. Peli on katsottavissa jälkikäteen Palloliiton Youtube-kanavalla.

Helmi Kumpulainen onnistui maalinteossa oltuaan kentällä vain muutaman minuutin ajan.

Helmi Kumpulainen onnistui maalinteossa oltuaan kentällä vain muutaman minuutin ajan.Kuva: Ⓒ Tiina Pirilä /SPL

28.10.2022 klo 15:55

U16-tytöt (2007 ja myöhemmin syntyneet) sekä Ruotsi päätyivät 1–1-tasapeliin tänään perjantaina. Pikkuhelmarit voitti keskiviikkona pelatun avausosan lukemin 1–0, joten Eerikkilän tuplamaaottelun saldo oli voitto ja tasapeli.

Suomi aloitti kamppailun vahvasti, ja Viivi Niemelä pääsi yrittämään heti parin minuutin pelin jälkeen – Flora Myhrman torjui vedon varmasti. Hetkeä myöhemmin Aada Leiste sai torjuntatöitä, kun Ella Lundin haki avausmaalia toisessa päässä. Peli rauhoittui hieman ensimmäisten minuuttien jälkeen, mutta kummallakin kenttäpuoliskolla nähtiin puolittaisia tilanteita.

Suomi sai vartin kohdalla vapaapotkun noin 30 metristä. Anni Harmaalan keskitys tuli vaarallisesti maalin edustalle, mutta Ilona Kilpeläinen ei aivan saanut ohjattua palloa maaliin. Kymmenisen minuuttia myöhemmin Ilona Kilpeläinen petasi Viivi Niemelälle tekopaikan, ja tämä tykitti ylärimaan – tilanne kuitenkin liputettiin paitsioksi. Hetki tästä Myhrman torjui Harmaalan vapaapotkun upeasti.

Vierasjoukkue haki hyökkäyksiä erityisesti oikean laidan kautta, mutta Suomi piti vieraansa poissa hyviltä vetopaikoilta ensimmäisen puolituntisen aikana. Ruotsi rankaisi kotijoukkuetta 32. minuutilla, kun Felicia Schröder sai pallon vasemmalta laidalta ja sijoitti sen alakulmaan.

Vierailla oli avausosuman jälkeen vahva ote pelistä, ja joukkue hyökkäsi muutaman kerran vaarallisesti seuraavien minuuttien aikana. Schröderillä oli 38. minuutilla mainio paikka osua toistamiseen, mutta Suomen onneksi ruotsalaishyökkääjän laukaus karkasi selvästi yli.

Pari minuuttia myöhemmin Schröder oli jälleen pahanteossa – kärki kiersi Leisteen, mutta Hilla Kilpeläinen ehti pallon tielle, ja tuloksena oli vain kulmapotku. Suomi ei saanut luotua laatupaikkoja avausjakson viimeisen vartin aikana, ja tauolle mentiin vieraiden komennossa.

Pikkuhelmarit otti pallonhallinnan toisen jakson alkajaisiksi, ja Ruotsi luotti pääasiassa vastaiskuihin. Suomi sai 53. minuutilla kulmapotkun, josta syntyi tasoitusosuma – pallo pomppi Ilona Kilpeläisen kautta Helmi Kumpulaiselle, joka osui lähietäisyydeltä. Kumpulainen oli ehtinyt olla kentällä vain muutaman minuutin ajan.

Thea Staffanssonin vapaapotku kilpistyi vajaan tunnin kohdalla Suomen ylärimaan. Muutamaa minuuttia myöhemmin pallo oli jälleen Ruotsin maalissa – Ilona Kilpeläinen oli kuitenkin ehtinyt paitsion puolelle. Pikkuhelmarit oli hyvin lähellä johto-osumaa heti seuraavassa hyökkäyksessään, mutta tauolla kentälle vaihdettu Isabell Andersson selvitti tilanteen.

Myös Suomi oli vaihtanut maalivahtiaan tauolla. Siiri Järvelä otti tärkeän torjunnan parikymmentä minuuttia ennen loppua, kun Nathalie Brorsson laukoi kohti alakulmaa. Järvelä koppasi seuraavien minuuttien aikana Holly Perssonin, Isabelle Axelssonin ja Maja Nilssonin yritykset.

Niiki Juttula teki 77. minuutilla vahvan nousun, ja Andersson sai torjuttua vedon vain vaivoin. Tilannetta seurannut kulmapotku oli vaarallinen, muttei tuottanut toivottua tulosta – Suomi sai hetkeä myöhemmin keskialueen vapaapotkun, ja Juttula ohjasi Harmaalan keskityksen aavistuksen ohi takatolpan.

Kumpikin joukkue haki voittomaalia päätösvihellykseen saakka – Ruotsin Nathalie Staafin laukaus meni 89. minuutilla niukasti yli maalin, ja Suomi sai lisäajalla aikaan kovaa painetta, mutta maaleja ei enää nähty.

– Meillä vaihtui lähes koko avauskokoonpano, ja olen todella ylpeä tästä joukkueesta. Tavoitteemme otteluun oli se, että pystymme pitämään saman intensiteetin kuin keskiviikkona – mielestäni onnistuimme siinä. Olimme välillä vähän kiipelissä avausjakson aikana, ja meillä oli ongelmia laidan puolustamisessa sekä rakenteluvaiheessa. Ruotsi pelasi mielestäni selvästi paremmin kuin keskiviikkona, päävalmentaja Pekko Söderström totesi.

– Pelaajamme reagoivat tauolla hyvin – tiesimme, että olemme kyllä mukana pelissä. Toisella jaksolla joukkueelta nähtiin selkeä tasonnosto, ja puoliaika oli pitkälti meidän hallintaamme. Saimme Ruotsin linjan taakse enemmän uhkaa kuin avausjaksolla tai ensimmäisessä pelissä. Ottelu oli kokonaisuudessaan erittäin tasainen, mutta olisimme ehkä ansainneet voittomaalin.

Kaikkiaan 22 pelaajaa teki tämän viikon aikana maajoukkuedebyyttinsä. Söderström korosti, kuinka tärkeää nuorten pelaajien on saada kovatasoisia kansainvälisiä pelejä.

– Puhuimme pelaajien kanssa heti pelin päätyttyä siitä, että juuri näissä matseissa pääsee mittaamaan omaa tasoansa. Nämä pelit vaativat paljon – pelitapamme on fyysinen, ja sen toimiminen edellyttää töitä jokaiselta pelaajalta. Ruotsi tarjosi meille todella kovan vastuksen, mutta pelaajat jaksoivat painaa hommia aina viimeiseen minuuttiin asti. Huomaa, että seuroissa on tehty tämänkin ikäluokan kanssa hyvää työtä.

U16-tyttöjen seuraava maajoukkuetapahtuma järjestetään vielä tämän vuoden puolella. Joukkue leireilee Eerikkilässä 6.–9. joulukuuta.

– Olen todella tyytyväinen tähän viikkoon, ja tämän ikäluokan viralliset maaottelut saivat hienon startin. Joulukuun leirille lähdemme kolmen maalivahdin ja 30 kenttäpelaajan voimin – saamme tästä tapahtumasta paljon irti myös tulevalle leirille. Näiden maaotteluiden ulkopuolelle jäi monia hyviä pelaajia, joita pääsemme näkemään joulukuussa.

Suomi – Ruotsi 1–1 (0–1)
32’ Felicia Schröder 0–1
53’ Helmi Kumpulainen 1–1

23 Aada Leiste (mv, C) (46’ 1 Siiri Järvelä (mv))
2 Hilla Kilpeläinen
4 Reeta Pirilä (79’ 3 Noora Karvonen)
6 Kristiina Saijets
7 Olivia Reis (62’ 18 Niiki Juttula)
10 Ilona Kilpeläinen
13 Venla Niemelä (79’ 14 Aava Salmela)
16 Cecilia Jäntti (87’ 22 Venla Koota)
17 Laura Oksanen
19 Anni Harmaala
20 Viivi Niemelä (46’ 9 Helmi Kumpulainen)

Vaihdossa:
5 Hikaru Viherlaakso
8 Elsa Rinta-Kokko
11 Aada Mäkelä
15 Olivia Ulenius
21 Lotta Paavilainen

Poissa kokoonpanosta:
Viivi Pietilä (mv)

Lisää aiheesta

Seuraa meitä

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit