U16-tytöt hienoon voittoon Ruotsista

Laura Oksanen viimeisteli pelin ainoan maalin. Ottelu on katsottavissa jälkikäteen Palloliiton YouTube-kanavalta.

Suomen avaus Ruotsia vastaan.

Suomen avaus Ruotsia vastaan.Kuva: Ⓒ Tiina Pirilä /SPL

26.10.2022 klo 19:53

U16-tytöt (2007 ja myöhemmin syntyneet) kukisti Ruotsin maalein 1–0 tänään keskiviikkona. Eerikkilän jalkapallohallissa pelattu kamppailu oli Suomelle ikäluokan ensimmäinen virallinen maaottelu.

Suomi sai ensimmäisen tekopaikkansa jo toisella minuutilla. Olivia Uleniuksen keskialueen vapaapotku pomppi takatolpalle Helmi Kumpulaiselle – tämän yritys meni vain hieman ohi. Pikkuhelmarit hallitsi palloa alkuminuutit, mutta Ruotsi piti kotijoukkueen poissa puolustuskolmannekseltaan. Vieraat hakivat avausosumaa lähinnä vastaiskuista, jotka eivät tuottaneet Suomelle päänvaivaa.

Ulenius teki 13. minuutilla vahvan nousun ja petasi hyvän paikan Kumpulaiselle, mutta hyökkääjän viimeistely epäonnistui. Muutama minuutti tästä Ruotsi sai aikaan hieman painetta Suomen boksissa – hetkeä myöhemmin Kumpulainen laukoi toisessa päässä aavistuksen yli. Mainion esityön teki jälleen Ulenius.

Ruotsi pääsi paremmin peliin mukaan avausjakson edetessä. Suomella oli samaan aikaan haasteita murtautumisvaiheessa, eikä Saga Anderssonin torjuntataitoja päästy testaamaan ensimmäisen puolituntisen aikana. Myös Viivi Pietilä sai olla maalillaan varsin rauhassa.

Nathalie Brorssonilla oli 39. minuutilla erinomainen paikka avausosumaan – Suomen onneksi ruotsalaisen laukaus viuhui yli. Aada Mäkelä oli todella lähellä maalintekoa puoliajan lopulla, mutta ylärima pysäytti Mäkelän komean laukauksen. Tauolle mentiin maalittomissa lukemissa, vaikka Niiki Juttula pääsi vielä hetkeä myöhemmin kokeilemaan kahdesti lähietäisyydeltä.

Toinen 45-minuuttinen alkoi vauhdikkaasti, ja peli aaltoili ensimmäiset minuutit päädystä toiseen. Reilun tunnin kohdalla Suomella oli jälleen hyvä tilaisuus 1–0-osumaan – Andersson kuitenkin torjui Kumpulaisen terävän vedon. Pikkuhelmarit sai palkinnon lopulta 70. minuutilla, kun Olivia Reis antoi loistavan syötön linjan taakse, ja Laura Oksanen rikkoi kuparisen. Kumpikin oli tullut kentälle vain muutamaa minuuttia aiemmin.

Ruotsi oli lähellä kavennusta 78. minuutilla, kun Suomelle tuli paha harhasyöttö. Felicia Schröder laukoi kohti yläkulmaa, mutta Pietilä venyi paraatipelastukseen. Tilannetta seurasi kulmapotku, jonka jälkitilanteesta Schröder puski vain hieman yli.

Viimeisen kymmenminuuttisen aikana Suomi puolusti johtoasemaansa kypsästi, eikä Pikkuhelmareilla ollut missään vaiheessa suurempaa hätää. Mäkelällä oli vielä lisäajalla hyvä paikka tuplata kotijohto Viivi Niemelän hienosta syötöstä, mutta lisämaaleja ei enää nähty.

Päävalmentaja Pekko Söderström oli luonnollisesti tyytyväinen omiensa esitykseen. Ruotsi tarjosi päävalmentajan mukaan odotetun kovan vastuksen, mutta vastustaja pelasi myös odotetulla tavalla – tästä Söderström antoi tunnustusta tiimilleen.

– Peli oli meiltä todella hyvä, ja hallitsimme etenkin ensimmäistä jaksoa. Selvisimme ajoittaisista vaikeista hetkistä – meillä oli tilaisuutemme maaleihin, mutta emme onnistuneet vielä avausjaksolla. Toisella jaksolla pelin kuva muuttui hieman, ja myös Ruotsilla oli paikkansa. Jouduimme puolustamaan välillä syvältä, mutta pelaajat hoitivat työnsä kypsästi, Söderström kehui.

– Minua ilahdutti se, että kentällä nähtiin harjoittelemiamme asioita. Pelaajat olivat rohkeita, ja voitimme paljon palloja. Tilanteenvaihdoissa olimme selvästi parempia kuin Ruotsi. Ennen peliä puhuimme siitä, että jokainen pelaaja on tärkeä joukkueellemme – se näkyi, kun saimme vaihdosta virtaa, ja vaihtopelaaja teki voittomaalin. Se on aina hieno juttu joukkueelle, Söderström jatkoi.

– Pelaajat ovat tehneet hyvää työtä näiden kolmen päivän aikana, ja tämä oli hieno palkinto siitä. Asenne on ollut loistava – se näkyi tänään kentällä. Voitosta saa iloita, mutta käännämme katseet heti seuraavaan peliin. Palautumisen on onnistuttava hyvin, sillä meillä on heti parin päivän päästä edessä uusi koitos.

Tuplamaaottelun toinen osa pelataan perjantaina Eerikkilän jalkapallohallissa. Kello 14:00 alkava ottelu näkyy suorana ja selostettuna Palloliiton YouTube-kanavalta.

Suomi – Ruotsi 1–0 (0–0)
70’ Laura Oksanen 1–0

12 Viivi Pietilä (mv)
3 Noora Karvonen
5 Hikaru Viherlaakso
9 Helmi Kumpulainen
11 Aada Mäkelä
14 Aava Salmela
15 Olivia Ulenius (65’ 7 Olivia Reis)
16 Cecilia Jäntti (65’ 19 Anni Harmaala)
18 Niiki Juttula (C) (65’ 17 Laura Oksanen)
21 Lotta Paavilainen (85’ 20 Viivi Niemelä)
22 Venla Koota (65’ 6 Kristiina Saijets)

Vaihdossa:
1 Siiri Järvelä (mv)
23 Aada Leiste (mv)
2 Hilla Kilpeläinen
4 Reeta Pirilä
8 Elsa Rinta-Kokko
10 Ilona Kilpeläinen
13 Venla Niemelä

Lisää aiheesta

Seuraa meitä

Kaikki some-tilimme

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit