U16-pojille tappio Ruotsia vastaan

Suomen U16-poikien (2007 ja myöhemmin syntyneet) maajoukkue taipui torstaina 0-2-vierastappioon Ruotsia vastaan.

U16-poikien avaus Ruotsia vastaan

18.8.2022 klo 21:48

Ottelu aurinkoisessa Åbyssa alkoi heti vauhdikkaasti ja peli aaltoili puolelta toiselle, mutta varsinaisia maalipaikkoja ottelun alussa ei nähty. Ensimmäinen todellinen tilanne nähtiin 13. minuutilla, kun Ruotsin Kenan Busuladžić pääsi laukomaan 20 metristä, mutta laukaus painui niukasti yli Ukko Happosen vartioiman Suomen maalin.

Suomen ensimmäinen paikka tuli viisi minuuttia myöhemmin vastahyökkäyksen päätteeksi, mutta Ruotsin puolustus ehti peittämään Eemil Tammisen laukauksen. Seuranneesta kulmapotkusta Otso-Pekka Parkkila pääsi puskemaan takatolpalta, mutta ohi. Seuraavassa hyökkäyksessä Tamminen pääsi hyvään paikkaan pilkun kohdalle, mutta Ruotsin maalivahti Elton Fischerström torjui erinomaisesti Tammisen laukauksen.

Hiukan ennen puolen tunnin täyttymistä Ruotsi sai siihen mennessä parhaan paikkaansa, kun Neo Jönsson pääsi laukomaan voimalla rangaistusalueen kulmasta, mutta Happonen venytti hyvään torjuntaan.

Ottelu jatkui tasaisena, eikä kumpikaan joukkue pystynyt todella vaarallisia maalipaikkoja luomaan. 41. minuutilla Dennis Asprilla Ponce pääsi ohjaamaan vapaapotkusta vaarallisesti, mutta Suomen puolustus oli hereillä ja seuranneesta kulmapotkusta Ruotsin kapteeni Emil Werner puski niukasti yli.

Happonen joutui vielä torjumaan Asprilla Poncen laukauksen ja samassa tilanteessa ruotsalaishyökkääjä loukkasi itseään laukoessaan ja joutui jättämään kentän. Kaikkiaan varsin vaihteleva ja tasainen avausjakso päättyi maalittomana.

Toinen puoliaika alkoi Suomen kannalta hankalasti, kun isännät siirtyivät johtoon pelin 51. minuutilla. Suomen puolustus ei saanut katkaistua Ruotsin hyökkäystä ja pallo ajautui maalin eteen Stig Karlssonille. Ensimmäisen laukauksen Suomen puolustus onnistui blokkaamaan, mutta ei enää toista.

Suomi pääsi toisen puoliajan ensimmäiseen hyvään maalipaikkaan viitisen minuuttia myöhemmin. Nuutti Nenonen pääsi puskemaan muutamasta metristä, mutta Ruotsin maalivahti oli oikein sijoittuneena.

Ruotsi sai vaarallisen vapaapotkun 66. minuutin kohdalla. Kuudentoista kulmalta tulleen vaparin jälkitilanteesta pallo viuhui vain muutaman sentin yli Happosen vartioiman maalin takakulman. Heti seuraavalla minuutilla Happonen sai olla taas tarkkana, oikea-aikainen vastaantulo vesitti ruotsalaisten suunnitelmat.

Suomi sai vastaavan vapaapotkupaikan hetkeä myöhemmin. Hyvä idea matalasta vapaapotkusta kuivui kokoon ruotsalaispakin ehdittyä väliin.

Tuo paikka toi Suomelle uutta uskoa ja hetkeä aiemmin vaihdosta kentälle juossut Djoully Nzoko oli lähellä onnistua 70. minuutilla. Pallo sujahti vain niukasti etukulman ohi.

Hyvä painostusjakso päättyi pettymykseen, kun Ruotsi hyökkäsi 74. minuutilla nopeasti. Erik Nilsson oli keskellä vapaana ja lukemat olivat tarkan sijoituksen jälkeen 2-0.

Kahdeksan minuuttia ennen täyttä aikaa Suomi sai kulmapotkun jälkeen hyvän hässäkän aikaan, mutta lopulta Ruotsin puolustus taisteli pallon pois vaaran paikoilta.

Toisella puoliajalla erotuomari antoi kuusi minuuttia lisäaikaa ja sen toisella minuutilla Suomi sai vapaapotkun 16 metristä. Matias Siltasen sijoitus kohosi hieman liikaa ja näin kaivattu kavennus jäi 677 katsojan edessä tulematta.

Maajoukkuevalmentaja Kai Nyyssönen näki, että Suomella oli tässä ottelussa kaksi varsin erilaista puoliaikaa.

- Ensimmäinen puoliaika oli aika tasainen ja siinä peli aaltoili päästä päähän. Me lähdimme ylös nopeasti, mutta sitten tuli liikaa helppoja pallonmenetyksiä, Nyyssönen mietti.

- Toinen puoliaika oli enemmän selviytymistaistelua. Emme päässee pallon päälle ja vähänkään pidemmät hyökkäykset eivät onnistuneet.

Samalla Nyyssönen antoi kunniaa vastustajalle.

- Ruotsi oli todella kova joukkue. Tiesimme sen kyllä etukäteen. He ansaitsivat voittonsa toisen puoliajan perusteella. Nämä ottelut ovat meidän pelaajille hyviä oppimisen paikkoja. Tällaisia pelejä kun saisi pelata viikoittain, Nyyssönen alleviivasi.

Ruotsi ja Suomi kohtaavat Norrköpingin kupeessa sijaitsevassa Åbyssä uudemman kerran sunnuntaina. Ottelu alkaa tuolloin Suomen aikaa kello 13:00.

- Jonkin verran pelaajille tuli kramppeja, mutta he pystyivät antamaan kentälle kaikkensa. Nyt käydään tämä peli läpi ja keskitytään seuraavaan, Nyyssönen huomautti.

Ruotsi – Suomi 2-0 (0-0)
51' Stig Karlsson 1-0
7' Erik Nilsson 2-0