Tuija Hyyrynen päättää pelaajauransa

Naisten A-maajoukkueen pitkäaikainen avainpelaaja Tuija Hyyrynen lopettaa upean pelaajauransa.

Hyyrynen pelasi Helmareissa yhteensä 121 ottelua.Kuva: Ⓒ Riku Laukkanen /SPL

31.10.2022 klo 11:00

Tuija Hyyrysen mittava maajoukkuetaival käynnistyi jo vuonna 2004, kun Puotikylän Valtin kasvatti tuli vaihdosta kentälle alle 17-vuotiaiden tyttöjen maaottelussa Tanskassa. A-maajoukkuedebyytti nähtiin kolme vuotta myöhemmin Turussa, kun Hyyrynen pelasi 24 minuuttia Suomen voittaessa Skotlannin.

Hyyrynen pelasi lopulta urallaan huimat 49 tyttöjen maaottelua ja 121 A-maaottelua. Helmareissa laitapuolustaja iski kolme maalia. Hyyrynen on tällä hetkellä kaikkien aikojen neljänneksi eniten naisten A-maaotteluita pelannut pelaaja. Maajoukkueuralta Hyyryselle kohokohtina mieleen ovat jääneet kolmet aikuisten EM-kisat. Viime kesän EM-lopputurnaus toi pitkän maajoukkueuran kauniiseen päätökseen.

– On se pitkä rupeama ja siinä on paljon otteluita. Ensimmäinen maaottelu oli upea hetki nuorelle jalkapalloilijalle. Totta kai kolmet EM-kisat nousevat sieltä ensimmäisenä, varsinkin viimeisimmät karsinnat ja Englannin kisat. Olin vuoden 2005 kisoissa Englannissa katsomassa ja fanittamassa Helmareita. Sinä vuonna sain itse pelata nuorten EM-kisoissa, nousin HJK:n naisten joukkueeseen ja voitin ensimmäisen mestaruuteni. Sinä vuonna kaikki asiat menivät vauhdilla eteenpäin. Nyt sain itse pelata Englannissa kisat – siinä sulkeutui jokin ympyrä, 34-vuotias Hyyrynen kertoo.

Luonteva päätös

Hyyrynen pelasi kesän EM-kisoissa Helmareiden avausottelussa Espanjaa vastaan, mutta koronavirustartunta piti puolustajan sivussa muista otteluista. Seurajoukkuepuolella hänen sopimuksensa Juventuksen kanssa päättyi toukokuussa, joten Hyyrysellä oli mahdollisuus pysähtyä ja miettiä tulevaisuutta EM-kisojen jälkeen.

– EM-kisojen jälkeen oli ajatuksena ottaa pieni breikki ja miettiä haluaako vielä pelata ja mitä haluaa elämältä ylipäänsä. Kisoissa minulla oli korona ja vähän selkävammaa, joten se tauko kasvoikin vähän pidemmäksi. Toisaalta se antoi minulle hyvin aikaa prosessoida, mietiskellä ja pysähtyä ihan vain lepäämään. Siinä se ajatus kypsyi – päätös oli loppujen lopuksi todella luonteva. Nyt oli hyvä aika ja oli hienoa lopettaa EM-kisoihin.

Helmarit on ollut iso osa Hyyrysen elämää ja uraa.Kuva: Ⓒ SPL /Juha Tamminen

Puolustaja pelasi urallaan Suomessa, Yhdysvalloissa, Ruotsissa, Tanskassa ja Italiassa. Seurajoukkueuran kruunasi peräti viisi perättäistä Italian mestaruutta Juventuksen paidassa. Lopettamispäätökseen vaikutti myös se, että Hyyrynen saavutti tavoitteensa sekä seura- että maajoukkuepuolella.

– Seurajoukkueessa oli pitkä menestyksekäs rupeama takana Juventuksessa. Onnistuimme voittamaan triplan ja sitten tuli vielä EM-kisat, oli siinä vähän myös tankki tyhjänä. Asiat, jotka olivat motivoineet ja joita olin tavoitellut, onnistuivat. Siinä vaiheessa piti ajatella haluaako vielä jotain uusia tavoitteita ja mikä motivoi. On myös totta, että tässä iässä kropasta alkaa löytyä kaiken maailman kolotuksia. Viimeiset EM-kisat olivat kruunu, joka merkitsi todella paljon.

Helmarit on ollut pitkään iso osa Hyyrysen elämää ja uraa. Hyyrynen siirtää viestikapulan eteenpäin kaikkensa antaneena.  

– Olo on totta kai vähän haikea. Samalla tuntuu kuitenkin, että olen saanut tehtyä sen, mitä halusinkin maajoukkueuran aikana. Olen saanut annettua suomifutikselle pelaajana kaiken, mitä olen voinut antaa. Nyt seuraavien on hyvä ottaa vastuuta ja jatkaa sitä juttua, mitä olemme tähän asti tehneet. Se oli aina hienoa pukea se Suomi-paita päälle. Se tehdään joukkueena ja edustamme yhdessä Suomea maailmalla. Sen on aina halunnut tehdä huolella ja kunnialla.

”He voivat unelmoida isommin kuin minä”

Hyyrynen on saanut seurata naisten pelaamaan jalkapallon kasvua läheltä aikana, jolloin on tapahtunut paljon kehitystä. Helmareiden johtavana pelaajana hän oli mukana neuvottelemassa maajoukkueen pelaajasopimuksista vuonna 2019.  

– Sain olla siinä ryhmässä mukana, joka neuvotteli samansisältöiset maajoukkuesopimukset miehille ja naisille. Se oli todella iso askel Helmareille ja hyvä asia suomalaiselle jalkapallolle. Se oli tärkeä asia, jossa sain olla mukana. Liitto on tukenut meitä nyt älyttömän hyvin. On ollut hienoa mukana tässä murroksessa – naisten pelaama jalkapallo on hyvässä asemassa, arvostusta löytyy ja kasvuvaraa on vielä paljon.

Hyyrynen on ollut urallaan junioreille esikuva, jonka kaltaista hänellä itsellään ei aikoinaan ollut.

– Lähtökohtien ei tarvitse olla upeat, jotta voi saavuttaa pitkän uran. Itse olen Puotinkylän Valtin kasvatti, ja pienenä tyttönä ei pystynyt oikein unelmoimaan ammattilaisurasta. Futis kasvatti minut jonkinlaiseksi esikuvaksi nykyisille tyttö- ja poikapelaajillekin. He voivat unelmoida isommin kuin minä.

– Kuka vaan voi alkaa pelaamaan, kun on pallo ja isoja unelmia. Maailmalle voi päästä mistä vaan osoitteesta nauttimaan futiksesta ja ammattilaiselämästä. Totta kai pitää olla valmis tekemään paljon töitä ja pyytämään apua vaikeilla hetkillä. Futiksessa oppii paljon muutakin kuin urheilua. Toivon, että nuoret ovat voineet ottaa minusta mallia ja unelmoida isosti, Hyyrynen päättää.

Tuija Hyyrysen hieno pelaajaura on tullut päätökseen.

Tuija Hyyrynen

  • Syntymävuosi: 1988

  • Maaottelut: 121

  • Maaottelumaalit: 3

  • Junioriseurat: Puotinkylän Valtti, HJK

  • Seurat: HJK, Florida State University, Pali Blues Soccer Blub, Åland United, Umeå IK, Fortuna Hjørring, Juventus FC

  • Ensimmäinen maaottelu: 30.6.2004 Tanska–Suomi U17 (Albertslund, 4–0, 10 min)

  • A-maajoukkuedebyytti: 26.9.2007 Suomi–Skotlanti (Turku, 1–0, 24 min)

  • Arvokisat: U19 EM-lopputurnaus 2005, U20 MM-lopputurnaus 2006, EM-lopputurnaus 2009, EM-lopputurnaus 2013, EM-lopputurnaus 2022

  • Palkinnot: Vuoden lupaava tyttöpelaaja (2005), Paras tyttöpelaaja (2007), Vuoden liigapelaaja (2009)

Lisää aiheesta

Etkö löytänyt etsimääsi?

Seuraa meitä

Kaikki some-tilimme

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit