Valtakunnalliset sarjat

Miesten Futsal-Liiga: TPK lähtee tekemään kovaa työtä tavoittelematta pikavoittoja

Turun Pallokerho palasi vuosi sitten liigakartalle ja onnistui keväällä säilyttämään sarjapaikkansa ilman karsintoja. Playoffeihin ei perinteikkäällä liigaseuralla vielä paluukaudellaan ollut asiaa, mutta tänä vuonna se on täysin realistinen tavoite. Kerhon päävalmentajana jatkaa viime vuonna kesken kauden pelaaja-valmentajaksi hypännyt jyväskyläläislähtöinen Jose Ikonen. Haastatteluissa mietteitään kertovat Ikosen lisäksi liigajoukkueen kokenut manageri ja apuvalmentaja Tuomas Vainio sekä pitkän linjan kerholaispelaaja Samuel Sibakov.

Valtteri Kaarna haastaa Vieska Futsalin Juho Väinälän ja Atte Taipaleen

Valtteri Kaarna haastaa Vieska Futsalin Juho Väinälän ja Atte TaipaleenKuva: Tara Jaakkola

14.9.2022 klo. 09:38

Keväällä 2021 takaisin liigatasolle noussut Turun Pallokerho lähtee tulevaan kauteen vahvistaen toimintaansa.

– Viimeisten kausien aikana on jo ollut selkeä tavoite joka vuosi parantaa toimintaa niin kentällä kuin kentän ulkopuolella edelliseen vuoteen verrattuna. Tätä prosessia jatketaan edelleen, jotta toiminnasta tulee ammattimaisempaa treenaamisen suhteen ja sen lisäksi myös toiminta näyttäisi hyvältä ulospäin. Sitä kautta myös toivotaan, että tulokset paranevat, ja yleisöä löytää enemmän katsomoihin ja vastaanottimien ääreen, miettii joukkueen pitkäaikainen manageri ja apuvalmentaja Tuomas Vainio.

 

Kari-Pekka Koivunen taistelee Riemun Elias Martikaisen ja Jarkko Niskajärven puolustuksen edessä

Kari-Pekka Koivunen taistelee Riemun Elias Martikaisen ja Jarkko Niskajärven puolustuksen edessäKuva: Tara Jaakkola

 – Kovalla työllä siis lähdetään tavoittelemaan tulosta eikä mitään pikavoittoja. Viime kausi oli meille opettavainen, ja vaikka huomattiin että ollaan hyvinkin lähellä Futsal-Liigan top 3-6 joukkueita, niin tekemistä riittää vielä. Viimeiset sentit vaativat eniten työtä, jotta ero kurotaan umpeen ja mennään ohi.

Muutokset alkoivat alkuvuodesta, kun Jose Ikonen otti vastaan päävalmentajan pestin liigajoukkueesta.

 

Jose Ikonen vetää tossut jalkaan enää tarvittaessa. Pelikengät on vaihtuneet valmennustauluu

Jose Ikonen vetää tossut jalkaan enää tarvittaessa. Pelikengät on vaihtuneet valmennustauluunKuva: Tara Jaakkola

– Nyt meillä on päävalmentaja, joka pystyy keskittymään vain valmentamiseen. Sitä kautta taustoihin vapautui lisää resursseja, eikä sen jälkeen ole suurempia muutoksia tarvinnut tehdä. Josen innokkuuden myötä on pystytty aloittamaan treenaaminen aiemmin, useammin, kovemmin ja ammattimaisemmin – siinä suurin ja tärkein muutos.

 – Pelaajistossa on hienoista liikehdintää tapahtunut, mutta edelleen ollaan suhteellisen laajalla nipulla liikkeellä ja sen puoleen kaikki kunnossa.

 

Atte Ekholm, Kari-Pekka Koivunen ja Jyri Sundin juhlimassa maalia

Atte Ekholm, Kari-Pekka Koivunen ja Jyri Sundin juhlimassa maaliaKuva: Tara Jaakkola

Yksi suuri muutos ajoittui viime kauteen, kun Marko "Makke" Laaksosen ura päättyi TPK:n maalilla. Lue vielä Maken urasta täältä.

  – Nelikymppistä maalivahtia paikkaamaan saatiin kaksi parikymppistä, kun Aleksi Pennanen Mad Maxistä ja Matti Nurminen JoSePasta saapuivat Turkuun torjumaan palloja. Toki mielenkiintoista nähdä myös, saavatko Kerhon pukukoppia dominoineet Sibakovin veljekset uudet haastajat, kun nuorempi ja teknisempi Forsström eli Jonne saapuu Joonan tueksi mellastamaan niin kentälle kuin pukukoppiinkin, kertoilee Tuomas Vainio.

 

Kesän siirtouutisia on Jonne Forsströmin siirtyminen Liikunnan Riemusta TPK:n riveihin

Kesän siirtouutisia on Jonne Forsströmin siirtyminen Liikunnan Riemusta TPK:n riveihinKuva: Ⓒ Newstream Photography /Tuukka Nyström

Suomen futsalmaajoukkueen ruoriin astellut Sergio Gargelli on jo aloittanut seurakierrokset, ja TPK on yksi seuroista, joiden luona päävalmentaja on jo käynyt pre-season kauden aikana.

 – Oli hienoa tavata Sergio ja kuulla hänen ajatuksistaan suomalaisen futsalin kehittämisestä. Keskustelujen kautta tuli lisää ideoita siitä, miten voimme parantaa TPK:n toimintaa aina junioreista edustusjoukkueeseen saakka. Valmentajana sain myös itse vinkkejä, kuinka rakentaa harjoitteluohjelmaa eteenpäin ja miten rytmittää fyysistä kuormaa treeniviikon sisällä, kertoo päävalmentaja Jose Ikonen Gargellin vierailusta.

– Nämä vinkit on otettu heti käyttöön. Tapaamisesta jäi positiivinen fiilis ja tunne, että maajoukkuevalmentaja haluaa tosissaan olla meidän seurojen valmentajien tukena.

 Joukkueen valmennus perustuu valmennusryhmän toimintaan. Tuomas Vainio avaa hieman joukkueen valmennuksen dynamiikkaa:

 – Jose on selkeä päävalmentaja ja vastaa treenien sisällöstä sekä taktisesta puolesta. Itse pyrin tukemaan ja auttamaan kaikin tavoin mitä milloinkin tarvitsee, mutta pääasiassa teen kaiken sen eteen, että Jose saa keskittyä vain valmennuksellisiin asioihin. Jose tulee keskittymään pääasiassa valmentamiseen ja toimii lähinnä varapelaajana, mutta toki hänet saatetaan nähdä TPK:n kakkosjoukkueen peleissä, mikäli näytöt riittää, kuittaa kakkosjoukkueen valmentajana toimiva Vainio kaverilleen.

 – Meidän lisäksi valmennusta täydentää viime kaudella pelit lopettanut Marko Laaksonen, jonka vastuulla on maalivahtivalmennus. Makken jatkaminen ja oman tietämyksen välittäminen joukkueessa on loistava asia meille. Tämän lisäksi entinen pelaajamme Tuomas Hakala sekä nykyinen kapteeni Joona Forsström ovat omalta osaltaan olleet tukemassa joukkueen fyysistä harjoittelua kiitettävästi.

Joona Forsström haastaa Vieskan Jaakko Alasuutarin

Joona Forsström haastaa Vieskan Jaakko AlasuutarinKuva: Tara Jaakkola

Tavoitteita on asetettu tulevalle kaudelle

 

– Kyllähän jo teoriassa viimekaudella playoff-paikoista pelattiin, mutta totta kai se on ehdoton tavoite ja pyrkimys. Sen eteen pitää tehdä kovaa duunia treenikentällä ja saada onnistumisia. Meidän pitää myös vähentää virheiden määrää. Pidän kuitenkin täysin realistisena tavoitteena nousta pudotuspelijoukkueeksi, toteaa Vainio.

 

– Jokaista matsia lähdetään toden teolla voittamaan, sillä viime kaudella ei yhdestäkään vastustajasta jäänyt sellainen olo, etteikö koskaan näitä pystyttäisi voittamaan. Toki on huomioitava, että osa seuroista on vuosia edellä perustekemisessä.

 

Kerho kehrää ja yleisö viihtyy

 

– TPK on pelannut ainakin viimeiset viisi vuotta vauhdikasta ja viihdyttävää futsalia, ja se tuskin tulee tälläkään kaudella muuttumaan, joten siinä jo todella hyvä syy tulla hallille tai laittaa Ruutu+:sta juuri meidän matsi päälle, lupaa tulevalle kaudelle Vainio.

 

– Tällä kaudella toivottavasti tulee taas vaihteeksi enemmän onnistumisia ja tulosta. Uskon että juuri nuo onnistumiset yhdessä laadukkaan mediatiimin työn kanssa saavat turkulaiset ja muut kasvavissa määrin katsomoihin. Toivottavasti nyt aletaan päästä jo koronarajoituksista eroon. Ja on se toisaalta niin, että menestys tuo seuraajia mukanaan eli ne seuraajat täytyy myös ansaita kovalla työllä.

 

– Sanoisin kuitenkin kaikille ketkä pohtivat lähteäkö katsomaan futsalottelua, niin kannattaa antaa lajille pikkusormi, sillä se helposti vie koko käden mukanaan hyvällä tavalla. Eli kaikki rohkeasti katsomoon ainakin kerran! Vaikka laji sopii televisioon, niin paikan päällä sen vauhdin ja intensiivisyyden huomaa täysin eri tavalla.

 

 Jokaiselle joukkueelle tarjoillaan Turussa kova vastus

 

Yksi TPK:n ehdottomia avainpelaajia Futsal-Ykkösen vuosina ja viime liigakaudella oli Samuel Sibakov, joka edusti nuorempana myös Piikkiön Palloseuraa sekä jalkapallon puolella myös Kaarinan Poikia.

 – Ensimmäinen kausi liigassa nousun jälkeen oli kovaa totuttelua uuteen sarjatasoon, ja opittiin että virheisiin ei ole varaa. Pelissä oli hyviä juttuja paljon, mutta virheistä rokotettiin todella kovin. Lopulta kuitenkin saatiin raavittua tarpeelliset pisteet säilymiselle ja minimitavoite tuli sitä kautta hoidettua, palaa Samuel Sibakov vielä edelliseen kauteen.

Samuel Sibakov rinnallaan Riemun Leevi Kemppainen

Samuel Sibakov rinnallaan Riemun Leevi KemppainenKuva: Tara Jaakkola

Pre-season on TPK:n osalta päättymässä.

 – Kesäharjoittelu on ollut todella hyvää tähän mennessä: äijät on laitettu kyllä kovaan kuntoon! Sen puolesta ei ainakaan anneta vastustajalle minkäännäköistä etua. Pelillisesti ollaan ruvettu laittamaan puolustuspeliä kuntoon ja hyökkäysrotaatiot alkavat olemaan pikkuhiljaa hyvässä kuosissa. Erikoistilanteiden puolustamista ja kliinisyyttä maalintekopaikoissa täytyy vielä hioa kuntoon, niin olemme varmasti varteenotettava vastus ihan jokaisessa pelissä!  

 – Tavoitteista ei vielä suuremmin ole puhuttu joukkueen sisällä, mutta kaikesta tekemisestä huomaa, että playoff-paikka on selkeä ensimmäinen tavoite kaudelle. Jos se saadaan hoidettua, niin pohditaan varmasti joukkueen kanssa seuraavaa steppiä. Henkilökohtaisesti pyrin kehittymään joukkueen organisoinnissa ja tuomaan entistä enemmän hyötyä joukkueelle myös hyökkäyspelissä. 

Jyri Sundin nähdään tulevallakin kaudella TPK:n paidassa

Jyri Sundin nähdään tulevallakin kaudella TPK:n paidassaKuva: Tara Jaakkola

Etkö löytänyt etsimääsi?

Seuraa meitä

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit