Tanska kuritti U17-poikia PM-turnauksessa

Suomi pelaa PM-turnauksen viimeisen ottelunsa keskiviikkona 10. elokuuta, jolloin vastaan asettuu Englanti. Fredrikstadissa pelattava ottelu alkaa kello 13:00 Suomen aikaa ja näkyy suorana striimin välityksellä.

Avauspelissään Norjan kaatanut Suomi taipui Tanskaa vastaan.

6.8.2022 klo 15:50

U17-poikien (2006 ja myöhemmin syntyneet) tappioton putki päättyi tänään lauantaina, kun Minihuuhkajat kärsi 1–4-tappion Tanskalle. Tanska osui kolmesti Norjan Drøbakissa pelatun kamppailun avausjaksolla ja piti johdostaan kiinni loppuun saakka.

Ottelu alkoi varsin tasaisissa merkeissä, eikä kumpikaan joukkue saanut luotua maalipaikkoja ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana. Tanska siirtyi johtoon 13. minuutilla ensimmäisestä tekopaikastaan, kun Jonatan Linkekilde murtautui boksiin ja sijoitti pallon ohi Jussi Tanskan. Muutamaa minuuttia myöhemmin Linkekilde haki alakulmaa lähietäisyydeltä – tällä kertaa suomalaisvahti otti hyvän torjunnan.

Tanska hallitsi ottelutapahtumia avausmaalin jälkeen ja onnistui tuplaamaan johtonsa 19. minuutilla. Pallo pomppi vaarallisesti Minihuuhkajien boksissa ja päätyi Lasse Nielsenille, jonka veto lirui maaliin. Ensimmäisen maaottelunsa avauskokoonpanossa pelannut Tanska sai olla maalillaan valppaana, kun Linkekilde haki iltapäivän toistaan hetkeä myöhemmin.

Suomella oli pitkään haasteita päästä vastustajan puolustuskolmannekselle. Tanskalaistopparit hoitivat pääpallot erinomaisesti, ja joukkue lähti hanakasti vastaiskuihin Suomen painostusjaksojen jälkeen. Tanska käytti samalla maalipaikkansa kliinisesti – vajaan puolen tunnin kohdalla Minihuuhkajat joutui jo kolmen maalin takaa-ajoasemaan, kun Linkekilde sijoitti pallon tyhjään maaliin Sebastian Billerin tolppavedon paluupallosta.

Avausjakson loppua kohden Minihuuhkajat sai aikaan pari lupaavan oloista hyökkäystä, mutta viimeinen silaus jäi puuttumaan. Suomi ei saanut laukonut ensimmäisellä puoliajalla kertaakaan päin maalia, ja tauolle mentiin Tanskan tylyssä 3–0-johdossa.

Oliver Bødker pääsi vetämään pariin otteeseen toisen jakson alkuminuuteilla, mutta Tanska piti Suomen mukana pelissä hyvällä torjunnallaan. Maalivahti torjui heti perään Anders Noshen viimeistely-yrityksen sekä Nielsenin vaarallisen keskityksen.

Suomella oli mainio tilaisuus kavennukseen vajaan tunnin kohdalla, kun David Ezeh pääsi läpiajoon. Norjaa vastaan kahdesti osunutta kärkimiestä revittiin selvästi, mutta erotuomari ei nähnyt tilanteessa rikettä. Hyökkäys päättyi lopulta Tanskan vapaapotkuun, kun Ezeh’n jalka osui tanskalaisvahdin päähän.

Läpiajoa lukuun ottamatta Tanska puolusti johtoasemaansa kypsästi. Norjaa vastaan Suomi oli todella hyvä vastaiskuissa, mutta Tanska tukahdutti hyökkäykset jo hyvissä ajoin.

Vajaa kymmenen minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua pallo kävi Suomen ylärimassa, ja hetki tästä Biller pääsi kasvokkain Tanskan kanssa ja viimeisteli 4–0-osuman. Iiro Mendolin puski vielä lisäajan kavennuksen debytantti Gabriel Oksasen keskityksestä – maali jäi loppuun asti taistelleen Suomen osalta laihaksi lohduksi.

– Tanska oli odotetun kova, ja me olimme etenkin alussa odottamattoman pehmeitä. Tanska oli tänään parempi kaikessa, eikä meille jäänyt mitään selittelemistä. He ovat olleet perinteisesti Pohjolan paras jalkapallomaa – tänään he näyttivät, mitä se käytännössä tarkoittaa kentällä, päävalmentaja Erkka V. Lehtola toteaa.

Lehtola harmitteli Suomen helppoja virheitä, joita sattui etenkin ensimmäisellä jaksolla. Päävalmentaja kuitenkin muistuttaa, että moni suomalaisnuorukainen pelasi ensimmäisen tai ensimmäisiä maaotteluitaan.

– Ei ole helppo paikka pelata huippumaata vastaan, kun rinnalla ei ole tuttuja pelikavereita. Silti harmittaa, että pelissämme oli tietynlaista arkuutta ja verkkaisuutta. Meille jäi paljon parannettavaa – Tanska on sen verran hyvä, että se pärjäisi ilman lahjojakin. Tiesimme etukäteen, että vastus on kova, mutta juuri näitä pelejä tulimme tänne hakemaan.

Norja- ja Tanska-otteluiden välissä oli vain yksi vapaapäivä, mutta nyt Suomella on pidempi aika valmistautua keskiviikon Englanti-otteluun. Lehtolan mukaan joukkue ei mene huomenna jalkapallokentälle, vaan palautumisesta huolehditaan muilla tavoin.

– Maanantaina ja tiistaina meillä on kaksi yhteistä harjoituspäivää, mikä on meille harvinaista herkkua. Pystymme käymään läpi tavallista enemmän asioita treenikentällä ja saamme ladattua akut viimeiseen peliin. Nyt meidän on tärkeää nostaa leuka pystyyn ja katsoa eteenpäin.

Tanska – Suomi 4–1 (3–0)
13’ Jonatan Linkekilde 1–0
19’ Lasse Nielsen 2–0
29’ Linkekilde 3–0
81’ Sebastian Biller 4–0
90+' Iiro Mendolin 4–1