Tähtitarhassa loistivat myös pienten seurojen pelaajat

Lännen aluevalmentaja Teemu Eskola muistuttaa, että pienemmänkin kaupungin joukkue voi nousta hyvälle kilpailulliselle tasolle vielä 11v11-vaiheessakin.

Ola Melander (#16) ja Anton Virtanen (#15) taistelivat pallosta Tähtitarhan päätöspäivänä.

Ola Melander (#16) ja Anton Virtanen (#15) taistelivat pallosta Tähtitarhan päätöspäivänä.Kuva: Ⓒ SPL /Juhani Järvenpää

7.11.2022 klo 17:15

Viime viikolla Eerikkilän urheiluopistolla järjestetty Tähtitarha-tapahtuma kokosi 88 vuonna 2008 syntynyttä pelaajaa mittaamaan omaa tasoaan ikäluokan muihin potentiaalisiin pelaajiin verrattuna. Seuratasolla nämä 88 pelaajaa edustavat peräti 38 eri seuraa.

– Keskustelin Eerikkilässä erään Bundesliiga-seuran pelaajatarkkailijan kanssa, joka kehui, että tarkkailutyömme täytyy olla todella perusteellista – pelaajia tulee Tähtitarhaan niin monesta eri seurasta, mutta pelaajien perustaso on silti suhteellisen tasainen ja laadukas, Lännen aluevalmentaja Teemu Eskola sanoo.

– Hän itse oli juuri löytänyt oman seuransa U19-Bundesliiga-joukkueeseen pelaajan pienestä ruotsalaisesta kyläseurasta. Tämä pelaaja oli mennyt Ruotsissa kaikkien haavien ohi. Hyvä esimerkki siitä, miten potentiaalisia pelaajia voi löytää jalkapallossa lähes mistä tahansa, kunhan pitää silmät auki ja pitää mielen ennakkoluulottomana.

Yksi Tähtitarhaan valittu pienen seuran pelaaja oli Kimito Sportföreningiä edustava Melvin Dalhbom. KSF on 167 rekisteröidyn henkilön seura Kemiönsaarelta Turun saaristosta. Nuorukainen on pelannut kauden 2022 aikana KSF:n riveissä P15:n 8v8-sarjaa, Pargas IF:n kanssa P15:n Kakkosta ja FC Bodassa Miesten Vitosta.

– Melvin ”löytyi” viime talvena Huuhkajapolun tapahtumasta, johon hänet oli ilmoitettu Huuhkaja Unitedin pelaajaksi. Sittemmin hän on ollut mukana kesän Huuhkajaturnauksessa, syksyn alueleireillä ja nyt Tähtitarhassa. Hän on aina pystynyt mukautumaan vaativampaan ja vaativampaan peliympäristöön, mikä kertoo hänen potentiaalistaan, Eskola kertoo.

Dahlbom on pallollisesti taitava toppari, joka avaa peliä sujuvasti ja puolustaa tarkasti.

– Tähtitarha oli antoisa ja kiva. Ohjelma oli mielenkiintoinen. Oli tosi hienoa saada pelata oman ikäluokan kovimpia vastaan ja mitata itseään, miten pärjää. Tulen pieneltä paikkakunnalta, joten hieman kyllä jännitti tulla tänne, Dahlbom pohti Tähtitarhan päätyttyä.

Tähtitarhaan osallistuneet P14-Liigatason pelaajat luonnehtivat tapahtuman otteluita selkeästi sarjapelejään vaativimmiksi. Aikaa ja tilaa pallon kanssa oli paljon vähemmän. Maaotteluissa haaste tulee vain kasvamaan. Dalhbomin kohdalla ero on vielä hyvin paljon isompi.

– Täällä oli todella kova tempo, ja kaikki pelaajat olivat tosi hyviä. Pelit erosivat kyllä aika paljon omista sarjapeleistäni. Omat pelini ovat kauden aikana olleet sekoitus 8v8- ja 11v11-pelejä.

Dahlbom antoi Tähtitarhassa sen verran vahvat näytöt, että hänet valittiin varasijalle ikäluokan ensimmäiseen U15-maajoukkueeseen, joka matkustaa ensi viikolla Serbiaan. Suomen joukkue ja otteluohjelma löytyvät täältä.

– Alue- ja Huuhkajatoiminta on ollut hyvää ja opettavaista. Olen aina lähtenyt innolla seuraavaan tapahtumaan, kun kutsu on tullut. Tulevaisuudessa haluaisin Suomen maajoukkueeseen ja ammattilaiseksi Eurooppaan. Ehkä ensin Ruotsiin Rasmus Schüllerin inspiroimana. Pelaajana haluan kehittyä kokonaisvaltaisesti, Dalhbom pohtii.

Suomessa on useita satoja lasten ja nuorten jalkapallotoimintaa tekeviä seuroja. Huuhkajapolun tapahtumilla yritetään varmistaa, että myös pienempien seurojen innokkaimmat pelaajat pääsevät mittamaan tasoaan oman ikäluokkansa alueellisen kärjen kanssa. Ilmoittautuminen tulevan talven tapahtumiin on juuri nyt auki ikäluokille P2009-P2010.

– Todella pienten seurojen potentiaalisille pelaajille on usein yhteistä se, että he ovat liikkuneet lapsuudessaan todella paljon, he ovat pelanneet seuransa useammassa ikäluokassa paljon pelejä ja ovat kantaneet peleissä isoa vastuuta, Eskola sanoo.

– On kuitenkin muistettava, että Melvinin taustalla olevan pelaajan pärjääminen tällä tasolla näin hyvin on varsin poikkeuksellisista. Ja jatkossa hänenkin tulee hakea lisähaastetta myös seurapuolella, jotta hänen kehityksensä pysyy edelleen ikäluokan kärjen tahdissa.

Dahlbom ei ollut Tähtitarhassa ainoa Varsinais-Suomesta tuleva pienen seuran pelaaja. Esimerkiksi Naantalin VG-62 (Anton Virtanen), Turun Toverit (Philip Otoo) ja Jomala IK (Ola Melander) ovat seuroja, jotka hyvin harvoin saavat pelaajia Tähtitarha-tasolle asti.

– Esimerkiksi VG-62:n P14-joukkueessa on Antonin lisäksi muitakin potentiaalisia pelaajia. Joukkue on hyvä esimerkki siitä, että kun asioita on tehty harrastuksen aloituksesta asti hyvin ja laadukkaasti, pienemmänkin kaupungin joukkue voi nousta hyvälle kilpailulliselle tasolle vielä 11v11-vaiheessakin. Kunhan harrastuksen aloitus on kaudesta toiseen tasalaatuinen, Naantalin kokoisista kaupungeista voisi tulla nuorten kilpajoukkue jokaiseen ikäluokkaan, Eskola toteaa.

Melvin Dahlbom esiintyi edukseen Tähtitarhassa.

Melvin Dahlbom esiintyi edukseen Tähtitarhassa.Kuva: Ⓒ SPL /Juhani Järvenpää

Lisää aiheesta

Seuraa meitä

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit