Suomen Cupin neljännesvälierät on nyt pelattu ja puolivälierät odottavat

Neljännesvälierissä nähtiin poikkeuksetta hyvin tiukkoja kamppailuja. Kahdeksasta ottelusta vain yksi päättyi yli yhden maalin erolla, ja peräti kolme ottelua ratkaistiin vasta rangaistuspotkukilpailussa. Kierroksen yllätyksestä vastasi JäPS.

Suomen Cup -pokaali

15.6.2022 klo 22:02

NELJÄNNESVÄLIERIEN YLLÄTYS NÄHTIIN JÄRVENPÄÄSSÄ

Kierroksen suurin yllätys valmisteltiin Järvenpäässä, kun Ykkösessä pelaava JäPS kaatoi Oulusta saapuneen Veikkausliigaseuran AC Oulun lukemin 2–1. Samalla järvenpääläiset tekivät omaa seurahistoriaansa etenemällä ensimmäistä kertaa koskaan Suomen Cupin puolivälierävaiheeseen.

Ottelu noudatti kierroksen teeman mukaisesti tasaista kaavaa. Maalittoman avausjakson jälkeen oululaiset ennakkosuosikit siirtyivät Enoch Banzan maalilla johtoon, kun toista puoliaikaa oli pelattu vain reilu minuutti. Ottelun viimeiselle kymmenminuuttiselle edettiin vieraiden 0–1 johdossa. Kotijoukkue iski tasoitusosuman, kun Joakim Ärilä ohjasi päällään Hassan Sesayn vapaapotkun vieraiden maaliin ottelun 82. peliminuutilla. Viisi minuuttia myöhemmin kotijoukkue onnistui uudelleen. JäPSin Miro Schwalenstöcker riisti pallon oululaispuolustukselta ja karkasi läpiajoon. Schwalenstöcker syötti pallon vierelleen mukaan nousseelle Ville Aholalle, jonka jaloista AC Oulun puolustus taklasi pallon epäonnisesti omaan verkkoonsa. Muutama minuutti myöhemmin ottelu puhallettiin päättyneeksi ja järvenpääläisten juhlat olivat valmiit.

JäPS on äitynyt kotimaan kentillä kovaan vireeseen niin sarjassa kuin Suomen Cupissakin. Neljännesvälierävoiton myötä seura kirjoitti uuden ennätyksen historian kirjaansa, sillä se ei ole aiemmin selvinnyt Suomen Cupissa kahdeksan parhaan joukkoon. Lisäksi voitto AC Oulusta varmisti sen, että tulevana viikonloppuna mittarissa täyttyy peräti vuoden päivät siitä, kun Järvenpäässä on viimeksi koettu kotitappio kilpailullisissa otteluissa.

VAASASSA TODISTETTIIN VARSIN POIKKEUKSELLISTA RANGAISTUSPOTKUKILPAILUA

VPS isännöi Vaasassa Helsingin Jalkapalloklubia maanantaina pelatussa ottelussa. Varsinaisen peliajan päätyttyä maalittomasti 0–0, jouduttiin ratkaisu hakemaan rangaistuspotkukilpailusta. Sen hahmoksi nousi täysin kirkkaasti HJK:n maalivahti Jakob Tånnander, joka torjui kotijoukkue Vepsun viidestä rangaistuspotkusta peräti neljä. Myös helsinkiläisillä oli vaikeuksia onnistua pisteeltä, mutta kaksi osumaa takasivat kuitenkin jatkopaikan Klubille. Kotijoukkueen maalivahti Teppo Marttinen torjui kaksi laukausta.

Itse ottelu oli hienoista kotijoukkueen hallintaa. Tasaisen ensimmäisen jakson jälkeen VPS otti ohjat käsiinsä ja paine kasvoi entisestään, kun vierasjoukkue joutui pelaamaan viimeiset 20 minuuttia vajaamiehisenä loukkaantumisten vuoksi. Maalipaikoista huolimatta Vepsu ei onnistunut heiluttamaan maaliverkkoja.

– Meillä oli tarpeeksi maalipaikkoja tehdä maaleja varsinaisella peliajalla, ja sen lisäksi vielä viisi pilkkua, mutta teimme vain yhden maalin. Ei sitä nyt välttämättä ihan tuolla viimeistelyllä ansaitse mennä jatkoon, VPS:n päävalmentaja Jussi Nuorela päivittelee seuran verkkosivujen raportissa.

MYÖS SEINÄJOELLA JA MAARIANHAMINASSA LAUOTTIIN RANKKAREITA

SJK:n ja FC Interin välinen kamppailu Seinäjoen rankkasateessa oli kovatempoinen ja tasainen. Ottelun varsinaisella peliajalla nähtiin kaksi osumaa. Maalinteon aloitti Interin Jussi Niska ottelun 53. peliminuutilla, ja kotijoukkueen Denys Olijnyk tasoitti ottelun kymmenen minuuttia myöhemmin. 1–1 lukemissa mentiin varsinaisen peliajan loppuun saakka ja sitä myöten rangaistuspotkukilpailuun.

Rangaistuspotkukilpailussa turkulaiset osoittivat kylmähermoisuutensa osumalla jokaisella laukauksellaan. Maalivahti Matias Riikosen yksi torjuttu rangaistuspotku takasi voiton ja jatkopaikan Interille lukemin 3–5 rp (1–1).

Maarianhaminassa toisensa kohtasivat kaksi IFK:a, IFK Mariehamn ja HIFK. Ottelussa helsinkiläisvieraat saivat nopean alun osumalla jo ottelun kolmannella peliminuutilla. Tämän jälkeen kotijoukkue painoi päälle ja helsinkiläisvieraat pakotettiin puolustustaisteluun. Tasoitusmaali syntyi 56. peliminuutilla. 1–1 lukemissa mentiin tässäkin kamppailussa rangaistuspotkukilpailuun saakka. HIFK:n ahkera puolustustaistelu palkittiin lopulta, kun vieraat veivät rangaistuspotkut nimiinsä lukemin 2–4 ja ansaitsivat paikkansa jatkossa.

– Ottelu ei ollut HIFK:n puolelta kaikista kauneinta, mutta tulos ratkaisee ja tällä kertaa olimme rankkareiden verran parempia, HIFK kirjoittaa otteluraportissaan.

NELJÄNNESVÄLIERIEN PAIKALLISDERBYISSÄ ENNAKKOSUOSIKIT ETENIVÄT TIUKASTI JATKOON

Neljännesvälierien paikallisimmat kamppailut pelattiin Hämeenlinnassa ja Mikkelissä, kun Kakkosen HJS isännöi Valkeakoskelta saapunutta FC Hakaa ja Ykkösen MP sekä huippuvireinen KuPS kohtasivat Savon derbyssä.

Hämeenlinnassa oltiin lähellä jymy-yllätystä HJS:n kiusatessa Veikkausliigan FC Hakaa toden teolla. HJS:lla oli ottelussa paikkoja tehdä maalejakin, mutta molempien joukkueiden ruuti oli märkää aina 86. peliminuutille saakka. Rangaistuspotkukilpailun hiipiessä jo molempien joukkueiden pelaajien mieleen, laukoi Hakan Janne-Pekka Laine pallon verkkoon pienen boksiin syntyneen hässäkän keskeltä. Laineen maali jäi voittomaaliksi ja takasi siten Hakalle paikan kahdeksan parhaan joukossa Suomen Cupissa.

Mikkelissä pelattiin Savon derby, jossa Mikkelin Palloilijat kohtasivat Suomen kentillä hurjassa vireessä pelaavan KuPS:n. Kotijoukkue tarjosi KuPS:lle kovan vastuksen ja haastoi vieraita tiukasti loppuvihellykseen saakka. Hämeenlinnan tapaan Mikkelissä edettiin pitkälle maalittomassa 0–0 tilanteessa. Kuitenkin ottelun 75. peliminuutilla vieraiden Gabriel Bispo puski kamppailun ainoaksi jääneen maalin mikkeliläisten verkkoon. Tappiosta ja cup-taipaleen päättymisestä huolimatta MP:n päävalmentaja Juha Pasoja oli ylpeä joukkueestaan.

– Olen ylpeä siitä, miten pojat tänään taistelivat ja pelasivat. Eilen harjoittelimme tiettyä pelitapaa ja tänään pojat toteuttivat sitä hyvin. Näin pystyimme haastamaan Suomen ykkösjoukkuetta, Pasoja summaili ottelun jälkeen seuran verkkosivuilla.

LOPUTKIN KAKKOSEN SEURAT PUTOSIVAT CUPISTA TAISTELLEN

FC Lahti ja Kakkosen A-lohkossa pelaava helsinkiläinen Atlantis FC ottivat yhteen Lahdessa. Altavastaajina otteluun lähteneet helsinkiläiset pystyivät kiusaamaan lahtelaisia pitkälle ottelun edetessä. Vieraiden Chijioke Ibekwen maali vei Atlantiksen johdossa tauolle. Toisen puoliajan aluksi kotijoukkueen Chinedu Geoffrey tasoitti ottelun, mutta vieraiden Ibekwen illan toinen osuma pakotti FC Lahden uudelleen takaa-ajajan asemaan. Ennakkosuosikki FC Lahti pystyi kuitenkin kampeamaan itsensä ensin tasoihin ja sitten ohi. Chinedu Geoffrey osui 83. peliminuutilla toistamiseen illan aikana ja viimeisteli ottelun loppulukemiksi 4–2.

Kierroksen päättäneessä kamppailussa Ykkösessä pelaava PK-35 kohtasi Helsingin Pihlajamäen aurinkoisessa illassa Kakkosen B-lohkossa pelaavan Salon Palloilijat. Myös Helsingissä paikalle saapuneet jalkapallon ystävät saivat pureskella kynsiään tasaisen taistelun jännityksessä. Maaleilla ei tässäkään ottelussa juhlittu, eikä ylitse marssia nähty. Ottelun ainokaisesta vastasi kotijoukkueen Mustafa Beyai, joka viimeisteli Noah Kaijasillan laukauksesta aiheutuneen kimmokkeen rauhassa maalin edestä. Ottelu päättyi kotijoukkue PK-35:n voitonjuhliin lukemin 1–0. Samalla PK-35 on viimeinen puolivälieriin etenevä joukkue Suomen Cupissa vuonna 2022.

Puolivälierät pelataan kesäkuun lopussa.

PK-35 – HIFK

Puolivälierien runkopäivät ovat 26.-29.6. Tarkemmat otteluiden ajankohdat selviävät lähipäivinä. Kaikki ottelut ovat tuttuun tapaan katsottavissa Ruutu+ -palvelussa.