Suomelle tappio EM-karsintaturnauksen avauksessa

Naisten futsalmaajoukkue avasi EM-karsintaturnauksensa Vantaalla keskiviikkoiltana. Ruotsi voitti ottelun lukemin 3-2.

Emilia Jokisalo kuljettaa palloa.

Suomi kohtasi Ruotsin Vantaalla.Kuva: Ⓒ SPL /Riku Laukkanen

19.10.2022 klo 20:52

Aiemmin keskiviikkona Espanja oli murskannut Belgian lukemin 14-0. Suomi lähti otteluun Tiia Ropasen, Anni-Elina Luotosen, Elina Setälän, Netta Hannulan ja Sini Lauermaan muodostamalla ykköskentällä.

Ruotsin Rebecca Rolin sai ottelun ensimmäisen tekopaikan ensimmäisellä minuutilla, mutta Ropanen torjui. Ruotsi siirtyi johtoon heti seuraavasta tilanteesta. Isabel Aguilar pääsi kääntymään maalin edessä ja viimeisteli varmasti.

Matilda Herranen pääsi yrittämään tasoitusta vapaapotkusta. Ruotsin puolustus onnistui kuitenkin blokkaamaan kovan laukauksen. Seuraavaksi Emilia Jokisalon terävä laukaus painui ohi etukulmasta ja maalin sivuverkkoon.

Ruotsi tuplasi johtonsa ajassa 3:55. Moa Glansin tarkka veto ohitti Ropasen tolpan kautta. Suomella oli vaikeuksia työllistää Ruotsin maalivahti Amanda Olssonia. Herrasen laukaus blokattiin jälleen kuuden minuutin pelin jälkeen.

Jokisalon kova prässi oli tuottaa kavennuksen, mutta peliväline leijaili yli Ruotsin maalin. Seuraavat vetopaikat tuli Luotoselle, jonka laukaukset eivät osuneet maalipuiden väliin. Toisessa päässä Ida Lindqvist oli lähellä maalintekoa, mutta tolppa pysäytti ruotsalaispelaajan laukauksen.

Ensimmäisen jakson puolivälissä Herranen ei onnistunut takatolpalla ohjaamaan Jokisalon syöttöä maalia kohti. Ropanen joutui venymään hyvään torjuntaan, kun Glans haki illan toistaan ohjauksella maalin edestä. Ruotsi puolusti hyvin ja Suomella oli haasteita päästä yrittämään maalintekoa läheltä.

Keltapaitojen puolustus pysäytti Luotosen yritykset kahteen otteeseen 12 minuutin pelin jälkeen. Seuraavaksi kapteeni Setälä sai loistopaikan, mutta ei onnistunut siirtämään palloa maaliin. Ruotsin maali vaikutti noidutulta, kun Luotonen laukoi hyvästä paikasta tolppaan.

Paine Ruotsin maalilla kasvoi tauon lähestyessä, ja peli oli Suomen hallussa. Olsson venyi Jokisalon kaukaa lähteneen vedon eteen. Suomi sai vielä jakson lopussa muutaman tekopaikan, mutta kavennusta ei syntynyt.

Suomen kokoonpano Ruotsia vastaan.

Suomen kokoonpano Ruotsia vastaan.Kuva: Ⓒ SPL /Riku Laukkanen

Toinen puoliaika

Toinen jakso alkoi tunnustelevasti. Ropasen hyvä torjunta pysäytti Aguilarin vedon, kun toista jaksoa oli pelattu vajaa kaksi minuuttia. Olsson sen sijaan torjui Sandra Lindin vedon Ruotsin maalilla.

Ruotsi oli siirtyä kolmen maalin johtoon, mutta Jokisalo pelasti ruotsalaispelaajan vedon maaliviivalta. Ahkerasti laukoneen Luotosen veto pysähtyi jälleen Olssoniin vajaan 24 minuutin kohdalla.

Suomi hallitsi palloa ja Ruotsi keskittyi suojelemaan johtoaan. Suomen prässipeli toimi hyvin ja vastustajan pitkät pallonhallintajaksot olivat harvassa. Linda Lundström blokkasi Jokisalon laukauksen urhoollisesti noin 28 minuutin kohdalla. Seuraavaksi Herranen pääsi laukomaan kolmesti, mutta laukaukset eivät päätyneet maaliin asti.

Suomen painui jatkui, mutta viimeistelystä puuttui tehokkuus. Seuraava yrittäjä oli Lauermaa, joka ei onnistunut ohittamaan Olssonia pienellä nostollaan. Kavennus syntyi viimeinkin hieman puolen tunnin pelin jälkeen. Maria Mäntylä ohjasi pallon takatolpalta maaliin, ja kotiyleisö pääsi tuulettamaan.

Ruotsin kuittaus oli kuitenkin nopea. Aguilar sai itsensä vapaaksi maalin edessä ja palautti Ruotsin johdon kahteen. Mäntylä oli lähellä toista osumaansa, kun toista jaksoa oli jäljellä noin viisi minuuttia, mutta ruotsalaispelaajan liuku maaliviivalla pelasti länsinaapurin.

Suomi otti lentävän maalivahdin käyttöön noin neljä minuuttia ennen loppua. Ratkaisu tuotti tulosta lähes heti, kun Senni Viren latasi pallon maalin kattoon ja Suomi oli taas maalin päässä. Suomi painoi päälle ottelun loppuhetket, mutta tasoitusmaali jäi syntymättä, ja Suomen oli tyydyttävä tappioon EM-karsintaturnauksen avauksessa.

Suomen pelit jatkuvat jo huomenna torstaina. Suomi kohtaa Belgian kello 19.00. Karsintaturnauksen voittaja etenee maaliskuussa 2023 pelattavaan EM-lopputurnaukseen.

EM-karsintaturnaus

16 Senni Viren
17 Matilda Herranen
19 Maria Mäntylä

Liput otteluihin myy lippu.fi. Suomen ottelut ovat katsottavissa suorana Yle Areenassa, muut turnauksen ottelut näkyvät Palloliiton Youtube-kanavalla.

EM-karsintaturnauksen otteluohjelma:
Ruotsi - Espanja to 20.10. klo 14.00
Suomi - Belgia to 20.10. klo 19.00
Belgia - Ruotsi la 22.10. klo 12.00
Suomi - Espanja la 22.10. 17.00

Lisää aiheesta

Seuraa meitä

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit