Suomalaispelaajat suuryleisöjen edessä Englannissa - Kuikka lähellä runkosarjan voittoa

Englannin Superliigassa rikottiin viikonloppuna katsojaennätyksiä ja Ruotsissa nähtiin taas tuttuun tapaan maaleja Helmareilta. USA:ssa Natalia Kuikan Portland Thorns on lähellä runkosarjan voittoa ja Mestarien liigassa aloitettiin taistelu lohkopaikoista.

Eveliina Summanen pelasi Superliigan ennätysyleisön edessä.Kuva: Ⓒ SPL / Juha Tamminen /Juha Tamminen

27.9.2022 klo 19:08

Mestarien liigan viimeinen karsintakierros starttasi viikolla. Mukana oli myös hallitseva Kansallisen Liigan mestari KuPS sekä Sanni Franssin Real Sociedad, Jenny Danielssonin Rangers sekä Ria Ölingin FC Rosengård.

KuPS taipui niukasti kotonaan itävaltalaiselle St. Pöltenille 0-1 (0-1).

FC Rosengård haki norjalaisen Brannin vieraana 1-1-tasapelin Ölingin pelatessa täydet minuutit.

Rangers kohtasi kotonaan Benfican ja taipui värikkäiden vaiheiden jälkeen 2-3 (1-1). Danielsson pelasi tunnin.

Real Sociedad lähtee myös maalin takaa-ajoasemasta toiseen osaotteluun, kun Bayern München haki Espanjasta 1-0 (1-0)-voiton. Franssi tuli reilun tunnin kohdalla kentälle.

Toiset osaottelut pelataan tällä viikolla. Otteluparien voittajat etenevät lohkovaiheeseen.

Englannissa rikottiin yleisöennätyksiä

Englannissa tehtiin uusi Superliigan katsojaennätys, kun Arsenalin ja Tottenhamin välisessä Pohjois-Lontoon derbyssä oli paikalla 47 367 katsojaa. Tottenhamin Eveliina Summanen pääsi nauttimaan tunnelmasta koko pelin, mutta tulos 0-4 (0-2) tuskin lämmitti. Tinja-Riikka Korpela oli Tottenhamin penkillä.

Emma Koivisto oli todistamassa Liverpoolin uutta katsojaennätystä, kun Anfield Roadilla oli 27 574 ihmistä seuraamassa paikallisottelua Evertonia vastaan. Everton nappasi pisteet mukaansa 3-0 (2-0)-voitolla Koiviston pelatessa 72 minuuttia.

USA:n NWSL-liigassa Thorns nappasi viime viikolla kaksi tärkeää voittoa nousten sarjakärkeen kierros ennen runkosarjan loppua.

Ensin kaatui Racing Louisville 3-0 (0-0) Kuikan syöttäessä Thornsin toisen maalin. Viikonloppuna kaatoi Chicago Red Stars samoin numeroin. Kuikka pelasi molemmissa peleissä täydet minuutit.

Thorns johtaa runkosarjaa ennen viimeistä kierrosta. Runkosarjan kaksi parasta joukkuetta pääsee suoraan välieriin. NWSL on äärimmäisen tasainen, sillä kärkinelikon välistä eroa on vain kolme pistettä.

Kuikka teki viikolla myös jatkosopimuksen Thornsin kanssa. Toista kauttaan Portlandissa pelaava kemiläinen nähdään Thorns-paidassa myös ensi kaudella.

Espanjan liigassa Iina Salmen Valencia avasi kauden voittotilinsä voittamalla Sevillan 2-0 (0-0) Salmen päästessä irti 73. minuutilla.

Real Sociedad jäi toista sevillalaisjoukkuetta Real Betisiä vastaan 2-2 (1-1)-tasapeliin. Franssi teki esityön avausmaaliin ja taisteli koko pelin.

Italian liigassa Nora Heroum kohtasi entisen seuransa AC Milanin ja milanolaiset olivat tyly vieras hakemalla Parmasta 4-0 (2-0)-voiton. Heroumille tuttuun tapaan täysi peli.

Ruotsissa maaliverkot venyivät taas

Ruotsissa nähtiin taas Helmareiden onnistumisia maalien muodossa. Ria Ölingin FC Rosengård piti paikkansa sarjakärjessä, kun se nousi Linda Sällströmin maalista huolimatta viimeisellä kympillä 3-2 (1-2)-voittoon. Voittomaali syntyi kolmannella lisäaikaminuutilla. Sällströmille maali oli kauden neljäs. Öling ja Sällström tulivat vaihtoon noin vartti ennen loppua ja Jutta Rantala pelasi koko pelin.

Loistavaa kautta pelaava Olga Ahtinen täräytti kauden viidennen osumansa, kun Linköping voitti Hammarbyn niukasti 1-0 (0-0). Samalla Ahtinen katkaisi sairastelusta toipuneen Anna Tammisen neljän ottelun nollaputken Hammarbyn maalilla Damallsvenskanissa. Ahtinen ja Tamminen pelasivat koko pelin kuten myös Eva Nyström. Adelina Engman tuli vaihtoon 78. minuutilla. Linköping jatkaa sarjassa toisena Rosengårdin vanavedessä kahden pisteen päässä.

Emmi Alanen tuli viimeisellä vitosella vaihtoon, kun Kristianstad jätti Djurgårdenin vaille mahdollisuuksia 4-0 (1-0)-voitolla. Kristianstad on sarjassa kolmantena.

Heidi Kollanen teki kauden neljännen maalinsa Örebron voittaessa vieraskentällä Umeå IK:n 3-1 (3-1). Vilma Koivisto vei Umeån johtoon, mutta Örebro nousi voittoon. Maali oli Koivistolle kauden kolmas. Kentällä nähtiin taas vahva suomalaisedustus, kun peräti kahdeksan sinivalkoista pelaajaa viiletti kentällä. Umeålta Koiviston lisäksi täydet minuutit kirjautti Anni Miettunen. Emma Santamäki tuli 74 minuutilla vaihtoon ja Henna Honkanen tuli hänen tilalleen. Samalla myös Katriina Kosola tuli vaihtoon. Elli Pikkujämsä sai ainoana suomalaisen täydet minuutit Örebrossa Kollasen tullessa vaihtoon viimeisellä kympillä ja Rantasen juostessa kentälle viimeiseksi reiluksi vartiksi. Örebro on yhdeksäntenä ja Umeå on putoajan paikalla sijalla 13.

Juliette Kempin 90 minuutin uurastus ei riittänyt tuomaan Kalmarille palkintoa, kun Piteå haki pisteet niukalla 1-0 (0-0)-voitolla.