Suomalaiset kävivät ottamassa oppia FC Nordsjællandista – “Äärettömän silmiä avaava reissu”

Nordsjælland-vierailu kuului osaksi Eerikkilän ja Palloliiton yhteistoteuttamaa Valmennuksen erikoisammattitutkintoa (VEAT). Kustakin seurasta sitä on suorittamassa urheilutoimenjohtaja, valmennuspäällikkö tai muu valmennuksesta vastaava henkilö.

Suomalaiset VAT-kurssilaiset vierailulla tanskalaisessa FC Nordsjællandissa.

10.10.2022 klo 12:05

VEAT-koulutettavien kolmipäiväinen vierailu FC Nordsjællandissa alkoi torstaina 8. syyskuuta ja jatkui lauantaihin 10. syyskuuta asti. Jokaiselle päivälle ohjelmaa oli järjestetty aamusta iltaan.

Tanskan Superliigaa paraikaa johtava FC Nordsjælland tulee Kööpenhaminan pohjoispuolella sijaitsevasta 20 000 asukkaan Farumin kaupungista. Kyseessä on kansainvälisestikin poikkeuksellinen seura, jonka strategia, toimintalogiikka ja menestys perustuvat nuorten pelaajien hankkimiseen, kehittämiseen ja myymiseen ulkomaille. 

Strategiaa tiukasti noudattamalla saavutetun menestyksen lisäksi Nordsjaellandilla on vahvoja yhteyksiä Suomeen. Miesten edustusjoukkueen kolmen suomalaispelaajan - OIiver Antmanin, Maksim Stjopinin sekä Leo Wallan – lisäksi Nordsjællandilla on tiivis kontakti Huuhkaja- ja Helmaripolkuun: seurasta on tulossa joukkueita Huuhkaja-Helmariliigan kansainväliseen turnaukseen marraskuussa Eerikkilässä. 

– VEAT-koulutusta toteutetaan yhteistyössä Eerikkilän kanssa, joten meillä oli monta hyvää yhtymäkohtaa lähteä tutustumaan juuri FC Nordsjaellandiin, kertoo Palloliiton koulutuspäällikkö Matti Lähitie.

Nordsjællandissa pelaajakehitys ei ole klisee

Seuravierailulla VEAT-koulutettavat pääsivät näkemään Nordsjællandin eri joukkueiden harjoittelua 14-vuotiaiden ikäluokasta miesten ja naisten edustusjoukkueisiin, minkä lisäksi seuran väki esitteli heille mielellään koko seuran rakennetta ja strategiaa – koulutoiminnasta harjoittelun rakentamiseen ja kansainväliseen skouttausjärjestelmään. Lähitie kokee, että Nordsjællandin avoimuuden ja vieraanvaraisuuden ansiosta seuravierailu palveli koulutuksen tavoitteita erittäin hyvin. Myös seuroilta on tullut kokonaisuudesta tyytyväistä palautetta.

– Monet koulutuksen keskeiset tavoitteet liittyvät urheilujohtamiseen. Nordsjaellandista saimme hyvän esimerkin siitä, miten asiat johdetaan visiosta käytäntöön, ja kuinka konkreettisesti ne asiat näkyvät jokaisen seuratoimijan arjessa, Lähitie summaa. 

Kuopion Palloseurasta VEAT-koulutuksessa ja matkassa mukana oli huippuvaiheen talenttivalmentaja Tero Taipale. Lähitien tapaan myös Taipale kehuu, miten läheltä reissulla päästiin Nordsjællandin toimintaan tutustumaan ja ihailee, miten asiat siirretään visiosta käytännön tasolle. 

– Äärettömän hyvä, silmiä avaava reissu. Nordsjælland on malliesimerkki huippuunsa viritetystä organisaatiosta ja siitä, miten laadukkaasti asiat pitäisi tehdä, Taipale sanoo.

– Seuralla on selvästi määritellyt periaatteet pelaajakehityksestä sekä tavasta pelata ja harjoitella. Ne eivät ole sanahelinää tai pelkkiä hienoja esityksiä, vaan ne toistuivat oikeasti kaikessa seuran toiminnassa, Taipale painottaa. 

Tälläkin hetkellä Nordsjællandin edustusjoukkueen keski-ikä on noin 20 vuotta, mikä tekee siitä todennäköisesti koko maailman pääsarjojen nuorimman ammattilaisjoukkueen. Hiljattain 21 vuotta täyttänyt Huuhkaja-debytantti Antman alkaa jo olla joukkueen veteraaniosastoa. 

Nuoresta joukkueesta huolimatta Nordsjælland on aloittanut Tanskan liigakautensa vahvasti ja johtaa sarjaa kahdentoista ottelun jälkeen. Heti seuravierailun aluksi Taipale kysyikin seuran väeltä, mitä tapahtuu, jos edustusjoukkueesta loukkaantuu tärkeä pelaaja kesken kiivaan mestaruusjahdin. Hankkiiko seura jonkun kokeneen pelaajan loukkaantunutta paikkaamaan? 

– Vastaus oli, että ei. He tekevät mitä puhuvat, joten paikkaaja nostetaan aina junioreista. Ei se kehitä heidän nuoria pelaajiaan, jos sinne mennään ostamaan eurooppalaisia huippupelaajia menestys edellä, Taipale kertoo. 

Nuoria pelaajia edustusjoukkueeseen nouseekin jatkuvalla syötöllä paitsi seuran omalta junioripolulta, myös ghanalaisesta Right to Dream -akatemiasta, josta tuli Nordsjællandin pääomistaja vuonna 2015. Heidän kanssaan Nordsjælland tekee luonnollisesti tiivistä yhteistyötä pelaajatalenttien löytämiseksi ja kehittämiseksi.

– Nordsjællandille edustusjoukkue on, karrikoiden, kuin akatemiajoukkue meille. Niin sanottu viimeinen askel heidän pelaajakehityksessään, Taipale painottaa. 

Pitkällä aikajänteellä uskalias strategia on muodostunut Nordsjællandille voitolliseksi – ainakin taloudellisesti. Superliigassa läpimurtonsa jo tehneet parikymppiset ovat Tanskan suurseurojen ja Euroopan suursarjojen keskikastin seurojen näkökulmasta miljoonien eurojen arvoisia, ja näitä pelaajia Nordsjælland myy eteenpäin jatkuvalla syötöllä. 

FC Nordsjælland esitteli poikkeuksellista seurastrategiaansa mielellään.

Kaikkea ei voi kopioida, mutta soveltaminen onnistuu

Kolikolla on tietysti aina kääntöpuolensa. Nordsjællandin konsepti toimii pienessä Farumin kaupungissa, mutta muualle sen kopioiminen olisi vaikeaa. Suurseurat tuskin voisivat perustella oman strategiansa pohjaamista teini-ikäisten pelaajien aggressiiviselle kehittämiselle, peluuttamiselle ja myymiselle – strategian orjallinen noudattaminen kun vaatii usein välittömän menestyksen uhraamista.

Vaikka Nordsjællandkin on strategiallaan betonoinut asemansa Tanskan liigan ylemmässä keskikastissa, ei se lopulta ole voittanut mitään kymmeneen vuoteen. Taipale päättikin kysyä Nordsjaellandilta heti vierailun aluksi, miten seurayhteisö, fanit ja yhteistyökumppanit on saatu hyväksymään pitkäjänteisyydelle pohjaava strategia. 

– Hekin myönsivät, että "tarinan" luominen on vaikeampaa, kun uhrataan tiettyjä asioita. Voittaminen on kaikin puolin hauskempaa. Viime kaudella edustusjoukkueella oli 12 ottelun putki ilman voittoa, mikä asetti heidät putoamisvaaraan. Vaikka yhteistyökumppanit ja fanit voivat käydä kärsimättömiksi Nordsjaellandissakin, he vain luottavat omaan toimintaansa myös läpi vaikeiden aikojen, Taipale kertoo.

– Eivät he kuitenkaan avanneet sitä asiaa sen tarkemmin. 

Nordsjaellandin uniikki strategia oli tietysti VEAT-koulutettavien tiedossa jo etukäteen, eikä kukaan lähtenyt seuravierailulle tarkoituksenaan kopioida kaikkea omaan seuraan. Taipale näkee, että Nordsjællandissa asiat on toteutettu niin hyvin, että jokainen pelaajakehitykseen panostava seura voi saada sieltä irti ainakin jotain. 

– Mallia ei voi suoraan kopioida, mutta Nordsjaelland on meille hyvä esimerkki, josta saamme kaikupohjaa ja vertailukohtaa omaan toimintaan. Konkreettisesti vierailun tärkein anti oli nähdä hyviä käytännön malleja ja vertailuesimerkkejä, miten oma toimintamme vertautuu Nordsjaellandin kaltaiseen, huippuunsa viritettyyn pelaajakehitys edellä menevään seuraan, Taipale sanoo.

– Mietimme nyt omissa seuroissamme, mitä sellaista Nordsjaellandilla voisi olla, mitä voimme täällä mallintaa suoraan tai osittain niin, että asiat sopivat kokonaisuuksiin myös omissa seuroissamme, Taipale päättää. 


Palloliitto toteuttaa Johtamisen ja yritysjohtamisen (JET) ja valmennuksen (VEAT) erikoisammattitutkinnot yhteistyössä Eerikkilän ja Hämeen ammatti-instituutin kanssa. Koulutukset tukevat seuratoiminnan ja sen avainhenkilöiden kokonaisvaltaista kehittämistä. Meneillään olevat koulutukset alkoivat tammikuussa 2022 ja jatkuvat aina toukokuuhun 2023. 

Seurasta koulutukseen osallistuu aina sekä seuran toiminnanjohtaja (JET), että urheilutoimenjohtaja, valmennuspäällikkö tai muu valmennuksesta vastaava henkilö (VEAT), jotka työparina kehittävät seuraa ja sen urheilutoimintaa koko koulutusprosessin ajan. Kansainvälinen jakso sisältyi vain valmennuksen erikoisammattitutkintoon. 

Lisää aiheesta

Etkö löytänyt etsimääsi?

Seuraa meitä

Kaikki some-tilimme

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit