SPL-lopputurnaukset – merkittävät tapahtumat tuovat lajitoimijoita yhteen

Erilaiset turnaukset ja leirit lukeutuvat nuorten jalkapallokausien kohokohtiin. Ikäluokkien parhaat joukkueet yhteen kokoavat SPL-lopputurnaukset ovat tärkeitä niin pelaajille kuin suomalaisen yhteistyön kulttuurin rakentamiselle.

Kuva PK-35:n ja Ilveksen ottelusta Laura Kalmari -turnauksesta 2022.

Kuva PK-35:n ja Ilveksen ottelusta Laura Kalmari -turnauksesta 2022.Kuva: Marko Venemies

11.10.2022 klo 16:22

Palloliiton urheilutoiminnan nuoruusvaiheen kehityspäällikkö Markus Paananen oli viikonloppuna paikan päällä seuraamassa Kouvolassa pelattua Laura Kalmari -lopputurnausta. Paananen toimii vastuuhenkilönä projektissa, jonka tavoitteena on 10–15-vuotiaiden tyttöjen toiminnan laadun vahvistaminen seuroissa. Projektivastaavan roolin lisäksi Paananen oli turnauksessa myös maajoukkuetoiminnan apuna tarkkailemassa joukkueita ja pelaajia.

Paanasen mukaan turnauksen merkityksellisyys näkyy niin kentällä kuin sen laidalla. Hän oli erityisen ilahtunut siitä, että mestaruustaiston lisäksi joukkueet syttyivät myös muista sijoitusotteluista.

– Pelien panoksellisuus näkyy siinä, miten pelaajat, taustahenkilöt ja yleisö heittäytyvät. Kaikki haluavat pärjätä niin hyvin kuin mahdollista. Oli hienoa huomata, miten alkulohkovaiheessa pudonneet joukkueetkin pystyivät vielä kokoamaan itsensä ja latautumaan seuraaviin otteluihin, Paananen sanoo.

– Pitää muistaa, että vaikka vain yksi joukkue voittaa mestaruuden, turnauksissa voi olla useita voittajia. Alemmille sijoille jääneistä joukkueistakin löytyy tosi hyviä yksittäisiä pelaajia. Esimerkiksi KPV ja FC Peltirumpu pelasivat sijoista 9–10, mutta molemmissa oli paljon hyviä pelaajia.

Turnaukset ovat tärkeitä tapahtumia pelaajille. Ne ovat joukkueille yhteisiä kauden päätapahtumia.

– Kyseessä on raskas neljän päivän turnaus, mutta oli hienoa nähdä, miten pelaajat laittoivat kaiken peliin vielä viimeisenäkin päivänä. Nämä ovat pelaajille ja joukkueille tosi merkittäviä tapahtumia. Osassa tapahtumista pidetään pelaajille myös tietoiskuja urheilijan elämästä. Nyt koottiin valmentajat yhteen, kysyttiin heidän kokemuksiaan turnauksesta ja U15-maajoukkuevalmentaja Pekko Söderström esitteli kansainvälisen tason vaatimuksia sekä pelaajatarkkailuprosessia. Tapahtumissa on haluttu korostaa, että vaikka nuorelle pelaajalle puoli vuotta voi tuntua pitkältä ajalta, meidän kaikkien on tärkeää ymmärtää, että tarkkailutapahtumia tulee myöhemmin lisää.

Paananen painottaa, että lopputurnaukset tulisi nähdä urheilu-, yhteistyö- ja pelaajatarkkailutapahtumina. Kaikki näkökulmat ovat tärkeitä kotimaisen jalkapallon kehityksen kannalta.

– Sisäänrakennettu kilpailu on yksi urheilun ytimistä. Lisäksi kun puhutaan jo 15-vuotiaista pelaajista, jotka tähtäävät maajoukkueeseen ja pian seurojensa edustusjoukkueisiin, turnauksessa ei voi olla kyse ainoastaan pelaajatarkkailu- ja koulutustapahtumasta. Samalla haluamme tietenkin rakentaa yhteistyön kulttuuria, jossa voidaan kehittää yhtä peliä tai yhtä turnausta pidempiä prosesseja sekä jakaa osaamista toisillemme. Jos pystymme toteuttamaan näitä kaikkia hyvin, se on suomalaiselle jalkapallolle kilpailuetu. Siihen suuntaan haluamme hienosäätää koko vuosikalenteria, Paananen kertoo.

 

Kuva Laura Kalmari-turnauksesta 2022 ONS:n ja FC Hongan välisestä ottelusta.

Kuva Laura Kalmari-turnauksesta 2022 ONS:n ja FC Hongan välisestä ottelusta.Kuva: Marko Venemies

Tyttöjen turnausvoittajia ONS ja KaaPo

Kaikki vuoden 2022 SPL-lopputurnaukset pelataan 16 joukkueen turnauksina. Tyttöjen Laura Kalmari -lopputurnaus pelattiin viime viikonloppuna Kouvolassa. FC Peltirummun järjestämään turnauksiin osallistuivat järjestäjäseuran lisäksi kymmenen joukkuetta etelästä ja viisi joukkuetta pohjoisesta.

Turnauksen voittajaksi kruunattiin ONS, joka kaatoi loppuottelussa FC Hongan lukemin 1–0. Etenkin oululaisten puolustus toimi mestaruuden arvoisesti, sillä ONS päästi koko turnauksessa vain yhden maalin. Pronssimitalit sen sijaan vei Ilves, joka voitti PK-35:n rangaistuspotkukilpailun päätteeksi. Turnauksen paras maalintekijä oli EPS:n Jelena Todoschenko, joka viimeisteli viidessä ottelussa seitsemän maalia.

T13-lopputurnaus sen sijaan pelattiin elokuun ensimmäisenä viikonloppuna Eerikkilän urheiluopistolla. Turnaukseen selviytyivät Liiga Pohjoisen kevään viisi parasta joukkuetta sekä eteläisen Ykkösen kevätkauden seitsemän parasta joukkuetta ja läntisen Ykkösen kevätkauden neljä parasta joukkuetta.

Turnauksen loppuottelussa KaaPo voitti HJK:n 1–0. Joukkueet pelasivat myös samassa alkulohkossa, jossa HJK voitti keskinäisen ottelun, mutta voimasuhteet kääntyivät ratkaisuottelussa. Pronssimitalit vei TuPSin ja KP-75:n yhdistelmäjoukkue. Turnauksen paras maalintekijä oli 8 maalia tehnyt WFA/VIFK YJ:n Alissa Gustafsson.

Tyttöjen tämän vuoden SPL-lopputurnauksista pelaamatta on vielä T14-ikäluokan turnaus. Ilveksen järjestämä turnaus pelataan tulevana viikonloppuna Tampereella. Mukana ovat Liiga Etelän syksyn kuusi parasta joukkuetta, Liiga Pohjoisen viisi parasta joukkuetta, eteläisen Ykkösen syksyn kolme parasta joukkuetta sekä läntisen Ykkösen paras joukkue ja yksi täydennysjoukkue.

HJK juhli poikien SPL-lopputurnauksissa

Poikien osalta tänä vuonna on ehditty pelata jo P14- ja P13-ikäluokkien lopputurnaukset. PPJ:n järjestämä P14-lopputurnaus pelattiin heinäkuun lopussa Helsingissä. 16 joukkueen turnaukseen selviytyivät järjestäjä PPJ:n lisäksi kevätkauden menestyksen perusteella kymmenen joukkuetta Liiga Etelästä ja viisi joukkuetta Liiga Pohjoisesta.

Turnauksen voitti HJK, joka kaatoi loppuottelussa PKKU:n niukasti 1–0. Loppuottelun voittomaalista vastannut Alberto Velasquez kruunattiin myös turnauksen parhaaksi maalintekijäksi. Velasquez viimeisteli viidessä ottelussa yhteensä seitsemän maalia. Kolmanneksi turnauksessa sijoittui Ilves.

P13-ikäluokan lopputurnaus pelattiin elokuun puolivälissä Eerikkilän urheiluopistolla. Turnauksen osallistuivat Liiga Etelän kevätkierroksen yksitoista parasta joukkuetta ja Liiga Pohjoisen kevätkierroksen viisi parasta joukkuetta.

Vanhemman ikäluokan tavoin HJK ylsi mestariksi myös P13-lopputurnauksessa.  Mestaruus ratkesi vasta rangaistuspotkukilpailussa, jossa HJK kaatoi Gnistanin. Kolmanneksi turnauksessa sijoittui FC Espoo. Turnauksen paras maalintekijä oli kuudessa ottelussa seitsemän kertaa osunut Holstin Dynamo YJ:n Lenni Rainerma.

Poikien jalkapallokausi päättyy myöhemmin tässä kuussa pelattavaan Kai Pahlman -lopputurnaukseen. OLS:n järjestämä turnaus pelataan Oulussa 20.–23.10. SM-sarjan kaikkien aikojen toiseksi parhaan maalintekijän, jalkapallolegenda Kai Pahlmanin mukaan nimetty turnaus kokoaa yhteen P15-ikäluokan 16 parasta joukkuetta. Järjestäjä OLS:n lisäksi turnaukseen selviytyivät Liiga Etelän mitalisarjan joukkueet, jatkosarjan neljä parasta joukkuetta ja Liiga Pohjoisen syksyn viisi parasta joukkuetta.

Lisää aiheesta

Seuraa meitä

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit