Seuralegendan suusta: Timo Furuholmin ennakointia Suomen Cupin finaalista

Viime kauteen peliuransa päättänyt FC Interin seuralegenda Timo Furuholm tavoitettiin ennakoimaan lauantaista Suomen Cupin finaalia.

Timo Furuholm Interin paidassa vuonna 2020. Kuva: Juha Tamminen

15.9.2022 klo 19:30

Lauantaina pelataan isojen panosten ottelu

Peliuransa jälkeen perhe-elämään, tv-töihin ja paikallispolitiikkaan paneutunut Furuholm pitää finaalin ennakkoasetelmaa tasaisena, vaikka nostaakin KuPS:n hienoiseksi ennakkosuosikiksi.    

- Interin hieman alavireisen kauden näkökulmasta tämä finaali tulee pitkälti määrittelemään kauden kokonaisarvosanan. Toki heillä säilyy finaalin tuloksesta huolimatta mahdollisuus eurokentille pudotuspelien kautta. Interille ottelu on siis hieman isompi yksittäisen pelin panoksena kuin mitä KuPS:lle. KuPS puolestaan on ollut todella vakuuttava pitkin kautta, mutta otteissa on ollut ehkä pientä tasonlaskua viime aikoina. KuPS on mun näkökulmasta ennakkosuosikki, mutta Interillä on ehdottomasti aito sauma mestaruuteen, sillä pelin henki yksittäisessä isossa ottelussa on täysin erilainen kuin sarjapeleissä, Furuholm painottaa.

- Joukkueet kohtasivat tasaväkisesti Turussa muutama viikko sitten ja KuPS onnistui tekemään voittomaalin ottelun lisäajan viidennellä minuutilla, vaikka Inter pelasi yli puoli tuntia alivoimalla, Furuholm muistuttaa. 

Vastakkain yksilöt ja kollektiivinen pelitapa

Furuholmin näkemyksen mukaan Inter on läpi kauden pelannut yksilöiden osaamiseen painottuvaa jalkapalloa, joten hänen mielestään Benjamin Källmanin ja Rick Kettingin lähtö joukkueesta kesän siirtoikkunassa oli aika kova kolaus. 

- Yksilöosaamista poistui Interistä valitettavan paljon, mutta uudet hankinnat (Rober) Sierra keskikentälle ja (David) Accam kärkeen ovat näyttäneet hyviltä. Pitää myös muistaa, että taikuri (Petteri) Forssel luo tyhjästä maaleja ja maalipaikkoja sekä itselleen että muille, Furuholm korostaa.

- Monet Interin yksilöt pystyvät luomaan uhkaa ja olemaan vaarallisia. Kuitenkin KuPS:n tasoista joukkuetta vastaan voiton tueksi vaaditaan hyvä kollektiivinen puolustuspeli, missä pitää onnistua paljon paremmin kuin paikoin tällä kaudella. Matias Tamminen on pelaaja, jolta voi hyvänä päivänä odottaa ongelmia KuPS:lle. Mun näkökulmasta Tamminen on yksi liigan parhaita pelaajia ennen viimeistä ratkaisevaa suoritusta. Hänen pitää vielä terävöittää loppusilausta, malttaa ja olla päättäväinen, kokenut Furuholm opastaa. 

Finaali on iso peli lajille, pelaajille ja seuroille 

Furuholm, monen muun jalkapalloa seuraavan tavoin, antaa arvoa ja arvostusta Suomen Cupin uudistukselle. Hänellä on myös yleisölle painava viesti.

- Cupilla on niin pitkät perinteet ja historia, ja siksi on tietyllä tavalla harmi, että arvostus ehti tietyllä tavalla laskea. Cupin finaali olisi nyt todella hyvä paikka yleisönkin näyttää, että tämä uudistus oli hyvä juttu ja että tätä tuetaan. Suomalaisessa futiksessa ei montaa isompaa peliä näe. Isoja pelejä lajille ja pelaajille, seuroille. Suomen Cupin finaali on valtava peli verrattuna kaikkiin palloilusarjoihin Suomessa, kun mietitään ottelun panoksia.

Kolmen finaalin ja kahden mestaruuden mies

Isosta pelistä pauhatessaan Furuholm tietää mistä puhuu. Hän on itse pelannut kolmessa finaalissa, joista taskuun on jäänyt kaksi Cup-mestaruutta. 

- Tällaisen yksittäisen ison pelin voittaminen on pienistä jutuista kiinni. Näissä peleissä tasoerot vähän kaventuu. Toiset pelaajat kipsaavat paineista, toiset taas saavat enemmän itsestään irti. Molemmat joukkueet pystyvät kasvattamaan latausta. Tein itse vuonna 2008 mestaruuden ratkaisseen voittomaalin. Finaalissa onnistuminen jää ikuisesti mieleen. Toisaalta huomasin urallani, että yhden mestaruuden jälkeen oli helpompi lähteä kohti finaalia. Kun on jotain voittanut, niin saa vähän laajemman kulman seuraavaan peliin eikä pidä sitä niin kohtalokkaana, Furuholm kertoo.

Entinen maalitykki muistelee Cup-voittojaan ja -kokemuksiaan lämmöllä.

- Olen arvottanut Suomen Cupin mestaruudet uraltani todella korkealle. Olen lapsesta asti seurannut suomalaista jalkapalloa. Lapsuudessa Jazzin kautta. Molemmat omat cupin voitot ovat olleet merkittäviä muistoja ja hetkiä elämässä. Tappiokin kasvatti ja siitä piti joukkueen kanssa yhdessä päästä yli. 

Suomen Cupin finaali pelataan Olympiastadionilla lauantaina 17. syyskuuta.
Ottelua voi seurata myös Ruudusta sekä Jimiltä. 

Liput finaaliin saa ostettua täältä: https://go.palloliitto.fi/Suomen_Cup_liput

Lisää aiheesta

Etkö löytänyt etsimääsi?

Seuraa meitä

Kaikki some-tilimme

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit