Valtakunnalliset sarjat

Miesten Futsal-Liiga: Riemua kauteen – tiede joukkueen kilpailuetuna

Kun yhdellä sanalla lähdetään kuvailemaan suomalaisen futsalmaailman ilmiötä; Liikunnan Riemua, aloitetaan yleensä aina keskustelu sanalla Yhteisöllisyys. Upea ryhmähenki, ystävyydeksi rakentuva yhteisöllisyys ja futsalia yhdessä hengittävä joukkue, joka pelaa Suomen futsalmaailman huipulla. Mutta mitä joukkuetta valmennetaan niin kovatasoisella tieteellisellä osaamisella, missä joukkueessa jokainen pelaaja on urheilun, urheilemisen tai valmentamisen asiantuntija ja tiedolla johtaminen on itsestäänselvyys. Liikuntatieteellinen kasvattaa suomalaisen urheilukentän kovimmat asiantuntijat ja suomalaisen koulujärjestelmän osaavat liikunnanopettajat.

Riemukasta voiton juhlaa Jyväskylän Monnarilla.

Riemukasta voiton juhlaa Jyväskylän Monnarilla.Kuva: Ⓒ © Ville Koskiniemi /Ville Koskiniemi

25.8.2022 klo. 12:36

Liikunnan Riemun liigajoukkuetta leimaa erikoispiirre, joka on Riemun ominaisuus. Pelaajat tulevat Jyväskylään opiskellakseen – yleensä Liikunnalla – ja lähtevät jatkamaan matkaa opiskeluvuosien jälkeen. – Ilmiönä on vaan huomioitava, että varsinkin futispelaajia tulee meille paljon ilman futsaltaustaa, mutta muutamassa vuodessa näistä muiden lajien urheilijoista tehdään futsalpelaajia, jotka sitten jatkavat muissa seuroissa ympäri Suomea nimenomaan futsaluraansa, kertoo joukkueen tyypillisistä piirteistä pelaajavalmentaja Elias Martikainen. Kovia nimiä lähti myös viime kauden jälkeen Riemun vahvasta liigajoukkueesta, kun Hans Mäenalainen, Jonne Forsström, Sauli Kilpeläinen ja Arttu Seikkula jatkoivat matkaa muihin futsaljoukkueisiin uuden työuran perässä. Murros jatkuu, kun valmistumisen kynnyksellä on jo seuraava erä riemulaisia, mutta uusi sukupolvi on jo kasvamassa.

Jonne Forsström jatkaa matkaa Riemusta ja edustaa TPK:n riveissä seuraavalla kaudella.

Jonne Forsström jatkaa matkaa Riemusta ja edustaa TPK:n riveissä seuraavalla kaudella.Kuva: Ⓒ © Ville Koskiniemi /Ville Koskiniemi

Suomen tilanne verrattuna moneen muuhun maahan futsalin lajina maantieteellisen leviämisen suhteen on aivan poikkeuksellinen. Mistä löytyy tilanne, että yliopistosta valmistuneet liikunnanopettajat ympäri maan ovat kaikki olleet kosketuksissa lajiin, ovat lajin erityisosaajia ja tuota osaamista pystytään viemään suomalaisiin kouluihin. Kouluihin tarvitaan vain maalit ja pallot, osaavat opettajat ovat jo. Riemussa pelaa neljä joukkuetta futsalia, pelataan Miesten Futsal-Liigaa, Naisten Futsal-Ykköstä ja sekä miesten että naisten Futsal-Kakkosta.

– Vaikka on kova pala, että pelaajat lähtevät, meillä on hyvä tilanne, sillä ydinpoppoo pysyy kasassa. Uusia pelaajia saadaan aina aloittavista liikuntalaisista. Meillä on alkavaan kauteen hyvä pelaajatilanne, jokainen on taas vuoden vanhempi ja kokemusta on kertynyt vuoden enemmän, toteaa joukkuetta valmentava Elias Martikainen tulevan kauden joukkueesta. Lähtökohtaisesti tavoite on haalia jalkapalloilijoita ja muiden lajien harrastajia kiinnostumaan opintojen alkuvaiheessa futsalista. – Meillä on aika tyypillistä, että aktiiviset pelivuodet voivat jäädä aika lyhyeksi, osa voi olla mukana vain muutaman vuoden. Toki poikkeuksia on – jalkapalloilijan uran tehnyt ja sitä yhä jatkava Tuomas Koppelomäki (JJK) esimerkiksi nousi heti merkitsevään roolin, kuvailee Martikainen joukkueen rosteria.

Riemun vastuuvalmentaja Elias Martikainen jää vielä pohtimaan omaa valmennustyötään. Toki Martikainen häärää kentällä myös pelaajana, erityisesti kun joukkue lähtee hyökkäämään lentävällä, niin lentävän paita löytyy usein valmentajan päältä: – Viisi vuotta Liikunnalla opiskelua on antanut vahvan pohjan valmennustyölle, minun opinnäytetyöni on myös valmentamisesta. Tein kandityön tutkimalla joukkueurheilussa valmentajan ihmissuhdetaitoja ja Graduni käsittelee valmentajakoulutuksia.

Riemun valmennuksesta vastaa Elias Martikainen.

Riemun valmennuksesta vastaa Elias Martikainen.Kuva: Ⓒ © Ville Koskiniemi /Ville Koskiniemi

Martikaiselta löytyy juuri suoritettu UEFA B futsal-valmentajakoulutus. – Koulutus hyödytti valmentajana paljonkin. Liikunnan yliopistotason koulutuksesta olen saanut valmentamiseen paljon peruspalikoita, mutta Futsal B sai vahvistettua lajipuolta osaamisessani. Jalkapallon puolella valmennan vielä junnujoukkuetta, mutta Riemun päävalmentajana oleminen on isoin intohimoni tällä hetkellä.

Tieteellisen tutkimuksen merkitys korostuu Liikunnan opiskelijoiden joukkueessa – Tieteellinen näkökulma on iso osa futsalvalmennusta, laji kehittyy ja tutkittua tietoa tulee enemmän. ”Mutu”- tuntumalla valmentaminen tuntuu väistyvän. Elias Martikainen on saanut paljon oppia myös aikaisemmiltaan jalkapallovalmentajiltaan. Lisäksi tieto kulkee valmennuksen sukupolvissa myös Riemun sisällä.

Elias Martikainen häärää valmennusvastuun lisäksi myös kentällä.

Elias Martikainen häärää valmennusvastuun lisäksi myös kentällä.Kuva: Ⓒ © Ville Koskiniemi /Ville Koskiniemi

Edessä on kuitenkin valmistuminen jouluun mennessä ja vaikka Elias tullaan näkemään Riemun ruorissa kevääseen asti, on tie avoin sen jälkeen. – Tanssitaan vielä tämä tanssi yhdessä. Koskaan ei voi sanoa ”ei koskaan”, joten eihän tässä jatkosta vielä tiedä.

Valmentajana on kolmas kausi alkamassa ja futsaltekniset yksityiskohdat alkavat sujumaan erinomaisesti. – Eihän tässä voi muuta sanoa, kuin että täällä on elämän siistein paikka olla, toteaa Martikainen. – Joukkueessa pitää olla hyvä olla. Joukkueen psykologinen, sosiaalinen ja fyysinen pohja on oltava kunnossa.

– Käytämme Riemussa videovalmennusta viikoittain ja se on tärkeänä tukena meidän kehittymisessämme. Välillä videopalavereissa olen itse paljonkin äänessä mutta antoisimpia hetkiä ovat ne, kun pohdimme yhdessä pelaajien kanssa ratkaisuja eri tilanteisiin. Myös treenit kuvaamalla pyrimme mahdollistamaan, että kaikki saavat palautetta mahdollisimman laajasti tekemisestään, kuvailee Martikainen joukkueen valmennuksen arkea.

Juuso Eteläpää on vakiinnuttanut paikkansa liigakokoonpanossa opiskeluvuosiensa aikana

– Tulin Jyväskylään opiskelemaan Lappeenrannasta, joka nyt on hieman futsalin alueellista periferiaa, Kaakkois-Suomi ei ole alueena ei välttämättä futsalin kehto. Ihan junnuna pelattiin talvisarjaa, mutta yhdenlaista sisäjalkapalloahan se oli, ei hienouksia eikä taktisia eikä teknisiä kuvioita – kunhan pelattiin. Vasta Jyväskylässä tutustuin kunnolla futsaliin lajina, ja lajin hienouteen kuuluva taktisuus yllätti, kertoo Juuso Eteläpää taustastaan ennen Riemua ja futsaluraa.

Juuso Eteläpää haastaa JoSePan Ossi Kivipuron.

Juuso Eteläpää haastaa JoSePan Ossi Kivipuron.Kuva: Ⓒ © Ville Koskiniemi /Ville Koskiniemi

– Futsalissa täytyy olla koko ajan kaikki aistit hereillä, hyökkäyksessä miettiä koko tilanteen vaihtumista. Lajissa pitää osata ennakoida, olla varpaillaan koko ajan. Hyökkäyspelaaminen futsalissa on enemmän kuvioita verrattuna futikseen. Futiksessa pelinrakentaminen on erilaista, tilan löytämistä ja siitä murtautumista.

– Vaikka pallonkäsittelytaidot olivat jo olemassa jalkapallotaustalla, niin onhan toki pallonhallinta parantunut merkittävästi futsalvuosien ansiosta. Yllätti näin jalkapallon parista tulleelle, että oman kehityksen tukena ei ollut pelkästään vain valmentaja, vaan koko joukkueen toimesta haluttiin tehdä sinusta hyvä pelaaja. Kiitokset voisi antaa erityisesti Tuure Fagerströmille, Leevi Kemppaiselle ja Jonne Forsströmille tuesta kentällä ja harjoituksissa.

Eteläpää linjailee vielä omia henkilökohtaisia tavoitteitaan futsalpelaajana. – Pelataan nyt kausi kerrallaan ja tavoitellaan että tuleva kausi olisi ehjä kausi ilman loukkaantumisia. Nyt pääsee aloittamaan kauden hyvässä kunnossa, ja uskon että pystyn nyt myös näyttämään oman potentiaalini. Valitettavasti viime kausi oli hieman loukkien varjostama. – Oma futsaltietämys on kasvanut ja jospa alkaisi nyt olla aika antaa näytöt myös maajoukkueessa, Joonas Madetojan kanssa samaan aikaan joukkueeseen tullut Eteläpää miettii.

– Pelaajia kehittää Riemussa ammattimainen toiminta. Treenitapahtumat ovat tehokasta työtä, vaikka pidetään hauskaa. Fysiikkavalmennus lajin ja koko urheiluosaamisen huipulta ja meillä käytetään erittäin paljon tuoretta tutkimustietoa harjoittelun tukena. Riemussa pelatessa on helppo pitää motivaatio korkealla. Meillä on rento ilmapiiri, joka selkeästi on myös edellytys oppimiselle ja motivaation säilymiselle. Aivot ovat vastaanottavaisempia ja oppiminen tehokkaampaa.

Joukkueen taustatyöt tehdään yhteisvoimin

Liikunnan Riemun näkyvimpiä varainhankintakampanjoita vuoden aikana on aina marras-joulukuunvaihteessa ilmestyä kalenteri. Pelaajat osallistuvat kaikki kuvauksiin mitä mielikuvituksellisemmissa ympäristöissä. – Minulla on ollut ykkösvuodesta kalenterivastaavan rooli, vastaan kalenterin suunnittelusta ja myynnistä. Vaikka tehtävä on yleensä ollut fuksien, niin minä olen viihtynyt tehtävässä jo kolmatta vuotta, kertoo Juuso Eteläpää vuosittaisesta projektista.

– Projekti on varsin antoisaa ja tässä saa käyttää visuaalisuutta hyväkseen. Liikunnan Riemun taustalla ei varsinaisesti hääri taustajoukkojen armeijaa selkeine rooleineen, vaan opiskelijat toteuttavat itse kaikki työnkuvat myös joukkueen taustalla. – Aina löytyy homma jokaiselle ja kauden aloituspalaverissa jaetaan tulevan kauden työnkuvat. Kaikki osallistuvat yhteiseen tekemiseen, kertoo Eteläpää opiskelijajoukkueen arjesta.

– Minä teen mielelläni oman osuuteni seuratyöstä, tässä oppii samalla seuratyön arkea monimuotoisine tehtävineen.

Riemun kalenteri viedään käsistä marras-joulukuun vaiheessa. Kalenteri on joukkueen tärkeimpiä varainhankintakeinoja.

Riemun kalenteri viedään käsistä marras-joulukuun vaiheessa. Kalenteri on joukkueen tärkeimpiä varainhankintakeinoja.Kuva: Ⓒ Liikunnan Riemu

Joonas Madetoja on noussut jo maajoukkueen rinkiin

Jalkapallotaustainen Joonas Madetoja sai myös kunnolla tuntumaa futsaliin vasta kun sai opiskelupaikan Liikunnalta ja tuli Riemuun. Vaikka taustalla oli futsalia futiksen rinnalla, niin painopiste on nyt siirtynyt täysin futsalin puolelle. – Riemuun tultua alkoi futsaliin panostaminen ja kun alkoi huomata, että pärjää, ja kun tulee kehitystä, niin tokihan siinä innostuu lajista myös entistä enemmän. Futsal on tällä hetkellä täysin päälaji, kertoo Madetoja.

Riemussa koko pelaamisen tapa on kehittynyt, tulokset ovat hyvät ja yhteinen motivaatio kuvaa tekemistä. – Kaikki lähtee siitä, miten me haluamme näyttäytyä pelikentällä, me olemme aggressiivinen, hyvin prässäävää, hyvähenkinen joukkue ja me taistellaan joka tilanteesta ja joka pallosta loppuun asti. Fyysinen kunto ja kestävyys on vahvuutemme ja sitä on pystytty vielä kehittämään. Myös pallollinen pelaaminen on kehittynyt merkittävästi viime kausina. Elias on valmentajana lisännyt koko ajan pelillisiä elementtejä harjoitteluun ja vienyt pelaamista eteenpäin.

– Me on pelattu jo pitkään samalla porukalla, nyt on joukkueessa ollut vähemmän vaihtuvuutta. Joukkuettamme kuvaa aito kiinnostuneisuus futsaliin lajina, me olemme valmiita tekemään kovasti hommia menestyksen eteen. Videovalmennus on tuotu todella tärkeäksi elementiksi oppimistamme, videot käydään huolella läpi. Futsalliigan taso korkealla ja menestys vaatii kaikkien elementtien yhteensovittamisen. – Videovalmentaminen havainnollistaa, se on tärkeä osa kehittymistä ja oman pelin ja vastustajan pelin analysointia ja peliin valmistautumista.

Joonas Madetoja on joukkueen kantavia voimia.

Joonas Madetoja on joukkueen kantavia voimia.Kuva: Ⓒ © Ville Koskiniemi /Ville Koskiniemi

Riemussa pelaaminen ei ole vain kovaa työtä: – Kaveriporukka on tärkeää, yhdessä tekeminen on vaan osa meidän yhteistä kehittymistämme. Lisänä vielä, että pelataan hyvää futsalia. Joukkue tekee hyvää duunia ja panostaa lajiin täysillä, kehuu Madetojaa Riemun tekemistä. – Meillä on kaikki lisäelementit mukana ja kaveripiiri tukee sitä, että uskaltaa sanoa mielipiteensä, meillä ei tarvitse pelätä epäonnistumisia, Riemussa ei lytätä ketään.

Madetoja on noussut maajoukkuetoimintaan mukaan, vaikka ensimmäinen maaottelu vielä odotuttaa nuorta taitavaa futsalpelaajaa. – On ollut hienoa osallistua leireihin ja pääsinkin ensimmäistä kertaa mukaan juuri ennen EM-kisoja valmistavaan leiriin. Nyt on sitten päästy jo aloittelemaan tulevaa Sergio Gargellin valmennuksessa. – Tosi ammattimaista tekemistä, ja Sergion kanssa on nyt selkeästi aloitettu uusi projekti ja valmennukseen on tuotu uusia asioita. Maajoukkuetoimintaan osallistuminen on virkistävää, uudet ärsykkeet kehittävät ja on hienoa seurata läheltä, miten maajoukkuetoiminta kehittyy.

Sergio Gargellin valmennustapaan on nyt päästy aloittamaan tutustumista: – Ihan sama mikä on pelin osa-alue, Sergiolla on aina valmiina malli, miten pelitilanne ratkaistaan. Hänen työtään kuvaa loistava valmistautuminen, jokainen tilanne ratkaistaan eri variaatioineen. Uudella maajoukkuevalmentajalla on jo selkeä visio siitä, miten joukkue pelaa.

Omat tavoitteet Madetojalla on selvät: – Nyt on tavoitteena, että pääsee pelaamaan maaotteluita, ja päästä sen jälkeen mukaan karsintapeleihin. Oma tavoite on isomman roolin rakentaminen, peliajan saaminen, haluan olla sillä tasolla, että pystyn auttamaan joukkuetta kohti tavoitetta. Ilmapiiri leireillä on motivoitunut ja aina kun menee leirille, oppii paljon. – Henkilökohtainen ohjaus on oman kehityksen kannalta todella tärkeää, ja kun valmennusrinki on laaja ja osaava niin saa henkilökohtaisia vinkkejä. Oman kehittymisen kannalta on helppo parantaa, kun Suomen parhaat futsalpelaajat on ympärillä ja tarjolla on korkeatasoinen ja osaava valmennus.

Riemu lähtee kauteen uskoen vahvasti tekemiseen

– Ennen kauden alkua asetetaan aina meille yhteinen kausitavoite ja nyt on puhuttu siitä, että on käsillä kaikkien aikojen kausi, miettii Joonas Madetoja alkavaa kautta. – Olli Pöyliö, joka on Riemun menestyksekkäimpiä pelaajia ja maajoukkuekasvo, jatkaa vielä kauden ja Elias on valmennuksessa isossa roolissa vielä tulevan kauden, niin nyt pelataan kaikkien aikojen kausi. Kolmisen vuotta pelattu yhdessä. Ne ketkä eivät ole saaneet ennen vastuuta, ovat kuitenkin olleet mukana toiminnassa jo pidempään ja ovat kehittyneet yhdessä joukkueen kanssa. Nyt on aika taas ottaa isompi rooli. – Minä haluan olla Riemun pelaajana joukkueen johtavia pelaajia ja auttaa pisteillä ja esimerkillä joukkuetta ottamaan voittoja ja saavuttamaan tavoitteet. – Kyllä tästä vaan on kaikkien aikojen kausi tulossa.

– Riemu ja Liikunta antavat sellaisen ympäristön missä saat olla oma itsesi, ei tarvitse miettiä mitä muut sinusta ajattelevat. Saat kehittyä omana itsenäsi ja Riemussa et jää koskaan yksin, aina saat apua mihin asiaan tahansa. Riemussa pääset mukaan sellaiseen yhteisöön mitä ei ole missään muualla, summailee Madetoja. – Joukkueen pelaajat on paljon tekemisissä keskenään ja vaikka meillä on ammattimainen valmennus ja kova laadukas tekeminen tieteen tukemana, niin samalla olemme myös tosi hyviä ystäviä.

Riemun Olli Pöyliö ja Juuso Eteläpää suuntaavat kohti tulevaa kautta. Kapteeni Pöyliö on pelaajana tunnetuin riemulainen.

Riemun Olli Pöyliö ja Juuso Eteläpää suuntaavat kohti tulevaa kautta. Kapteeni Pöyliö on pelaajana tunnetuin riemulainen.Kuva: Ⓒ © Ville Koskiniemi /Ville Koskiniemi

Juuso Eteläpää täydentää vielä kuvailemalla tunnetta mitä Riemu antaa: – Riemu on minulle toinen perhe. Kun tulin Jyväskylään, niin ensimmäinen mikä kotoutti Jyväskylään jo ensimmäisen opiskeluvuoden aikana, oli Riemu. Täällä pelaavat parhaat kaverit, ja pelikaverit viettävät eniten aikaa yhdessä. Minulle Riemun urheilullisuus merkitsee paljon, se on elämäntapa ja meille riemulaisille on itsestäänselvyys urheilla. Myös Elias Martikainen allekirjoittaa saman yhteisöllisyyden: – On vaikea kuvitella opiskeluvuosia, joihin ei olisi kuulunut Riemua.

Jyväskylästä löytyy intohimoinen futsalyleisö

Elias Martikainen pysähtyy vielä hetkeksi miettimään Riemun faniyleisön roolia pelitapahtumissa: – Koko yhteisö tekee sen jutun, ja kotipeleissä aistii tunnelman. Siinä kun on 500 riemulaista kannustamassa, niin peli kulkee. Yleisö on osa liikuntalaisuutta ja sitä kautta muodostunut osaksi jokapäiväistä elämää. Futsal on iso osa riemulaisen fanikulttuurin rakentamista, ja vaikka Riemussa on paljon jaostoja ja eri lajeja harrastetaan aktiivisesti, niin jokaiseen tapahtumaan riittää katsojia. Yhteisö ei katso lajia eikä joukkuetta.

Madetoja jatkaa vielä kiitellen Riemun yleisöä: – Koko joukkue lentää, kun penkki ja yleisö elää mukana. Riemun yleisö vaan on Suomen paras. – Viime kauden ja pelaajauran huippuhetkiä oli, kun voitettiin Kampuksen Dynamo kotipelissä paikallisderbyssä syyskaudella. Meillä oli paikka voittaa ja me ansaitsimme voiton kentältä sillä kertaa. Siinä vaan pelattiin kauden paras peli oikeaan hetkeen.

Pelaajat kohtaavat yleisönsä riemun hetkillä.

Pelaajat kohtaavat yleisönsä riemun hetkillä.Kuva: Ⓒ © Ville Koskiniemi /Ville Koskiniemi

Miesten Futsal-Liiga

Etkö löytänyt etsimääsi?

Seuraa meitä

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit