Ria Öling Ruotsin mestari – Natalia Kuikka NWSL:n finaaliin

Ria Ölingillä oli tapahtumarikas viikko, kun hän ensin debytoi Mestarien liigan lohkovaiheessa ja juhli maanantai-iltana Damallsvenskanin mestaruutta. Mestaruutta pääsee jahtaamaan myös Natalia Kuikka, kun Portland Thorns eteni NWSL:n finaaliin.

Ria Öling pääsi juhlimaan Ruotsin mestaruutta.Kuva: Ⓒ SPL / Juha Tamminen /Juha Tamminen

25.10.2022 klo 21:34

FC Rosengård voitti sunnuntaina Kristianstadin 2-0 (1-0) Ölingin pelatessa tuttuun tapaan täydet minuutit. Sen jälkeen Rosengård joutui vielä jännittämään maanantai-illan Linköping-Kalmar-ottelun tulosta.

Kalmar puristi vieraskentällä 2-2-tasapelin ja näin Rosengård pääsi juhlimaan mestaruutta. Sen ero Linköpingiin ja Häckeniin on seitsemän pistettä, kun kaksi kierrosta on pelaamatta. Ottelussa Kalmarin Juliette Kemppi pelasi 88 minuuttia.

Mestaruus oli Rosengårdille ja samalla Ölingille toinen peräkkäinen. Öling on urallaan voittanut myös Suomen ja Tanskan mestaruudet.

Tasapelillä Linköping varmisti sijoituksen vähintään kolmen joukossa ja samalla karsintapaikan ensi kesän Mestarien liigaan. Kalmar sen sijaan repäisi lisää eroa karsijan paikkaan ja Umeå IK on nyt kolmen pisteen päässä.

Umeå IK ei pystynyt kartuttamaan omaa pistesaldoaan, vaikka Emma Santamäki ja Katariina Kosola onnistuivat maalinteossa. Vilma Koivisto teki esityön Koiviston maaliin. Eskilstuna United piti kuitenkin pisteet kotonaan 4-2 (2-1)-lukemin. Santamäki, Koivisto, Kosola ja Anni Miettunen pelasivat täydet minuutit.

Kaisa Collinin ja Milla-Maj Majasaaren AIK:n kohtalo alkaa olla sinetöity. AIK hävisi viikonloppuna Jutta Rantalan ja Linda Sällströmin Vittsjölle 0-1 (0-1). AIK:n iltaa synkensi entisestään se, että Majasaari sai punaisen kortin 83. minuutilla ja 68. minuutilla kentälle tullut Collin meni tolppien väliin, kun kaikki vaihdot oli käytetty. Collin piti maalinsa koskemattomana.

Karsijan paikalla oleva Umeå on neljä pistettä solnalaisia edellä kaksi kierrosta ennen loppua. Vittsjön sijoitus kärkikuusikossa on sinetöity, mutta se voi vielä nousta viidenneksi.

Hammarby on tiukasti viidennessä sijassa kiinni, kun se voitti Brommapojkarnan 4-1 (4-1). Hammarbyn suomalaiskolmikko Anna Tamminen, Eva Nyström ja Adelina Engman pelasi täydet minuutit. Hammarbyllä ei ole mahdollisuuksia ylöspäin ja Vittsjö kyttää selän takana kahden pisteen päässä. Joukkueet kohtaavat vielä viimeisellä kierroksella.

Örebro yrittää vielä hakea sijoitukseensa parannusta, kun se voitti Djurgårdenin vieraskentällä 2-1 (2-0). Koko pelin uurastanut Heidi Kollanen syötti Örebron avausmaalin. Elli Pikkujämsä tuli 55. minuutilla vaihtoon ja Amanda Rantanen 73. minuutilla kentälle. Örebro on sarjassa yhdeksäntenä, mutta kolmen pisteen sisällä ovat vielä Eskilstuna ja Piteå.

Öling myös Mestarien liigassa - Kuikka finaaliin

USA:n NWSL:ssa Natalia Kuikan Portland Thorns kuittasi viime kauden pettymyksen ja eteni finaaliin voitettuaan San Diego Waven yli 22 000 katsojan edessä 2-1. Viime vuonna Thorns voitti runkosarjan selviten suoraan välieriin, mutta hävisi sen. Tällä kertaa Thorns menetti runkosarjan voiton päätöskierroksella, mutta selvitti tiensä itse finaaliin. Ensi viikonloppuna pelattavaan finaaliin asettuu Kansas City Current, joka voitti runkosarjan voittaja OL Reignin 2-0.

FC Rosengård aloitti myös Mestarien liigan lohkovaiheen ja samalla Ölingistä tuli kautta aikain toinen suomalaisnaispelaaja, joka on pelannut Mestarien liigan lohkovaiheessa. Tuija Hyyrynen pelasi viime vuonna Juventuksen riveissä lohkovaiheen avajaiskautena.

Rosengård kohtasi vieraskentällä Bayern Münchenin ja meni johtoon ensimmäisellä puoliajalla. Bayern kuitenkin nousi rinnalle ja ohi voittaen 2-1 (1-1). Öling pelasi koko pelin. Seuraavaksi Rosengård kohtaa Barcelonan.

Englannin Superliigassa Eveliina Summasen ja Tinja-Riikka Korpelan Tottenham taipui Manchester Citylle kotikentällään 0-3 (0-1). Summanen pelasi koko pelin Korpelan ollessa vaihdossa.

Emma Koiviston Liverpool joutui niin ikään taipumaan sen taivuttua sarjakärki Arsenalille 0-2 (0-2). Koivisto uurasti laidalla koko pelin.

Iina Salmi tuli vajaan tunnin kohdalla vaihtoon, kun Valencia pelasi 1-1-tasapelin Levantea vastaan.

Italian liigassa Nora Heroumin Parma koki viidennen peräkkäisen tappionsa hävitessään kotonaan Pomiglianolle 1-3 (0-1). Heroumille tuttuun tapaan täydet minuutit.