Poikien U19-futsalmaajoukkueen toiminta käyntiin

Futsalnuorten poikien U19-maajoukkue kiihdytteli vauhtiin valtakunnallisessa pelaajakehitysturnauksessa Eerikkilässä 8.-10.8.2022, ja maajoukkue kutsuttiin koolle tapahtuman päätyttyä.

U19-futsalpelaajakehitysturnauksessa riitti vauhtia

U19-futsalpelaajakehitysturnauksessa riitti vauhtiaKuva: Kalevi Hämäläinen

12.8.2022 klo 08:23

Futsalin maajoukkuetoiminta jatkuu aktiivisena jo parin viikon päästä U19-joukkueen osalta joukkueen valmistautuessa Euro Main Roundille , joka pelataan 18.-26.3.2023.

Alueellinen toiminta käynnistettiin uudelleen keväällä kuudella alueella Suomessa, ja toiminnan tukiseuroina ovat toimineet:  Pohjoinen alue: Haukiputaan Pallo, Itäinen alue: Kampuksen Dynamo, Läntinen alue / Vaasa-Pohjanmaa: Vieska Futsal, Läntinen alue / Pirkanmaa: Ilves Futsal, Läntinen alue / Lounais-Suomi: FC Halikko ja Eteläinen alue: HIFK

Alueelliset pelaajakehitystapahtumat jatkoivat alle 19-vuotiaiden miesten (U19) maajoukkuetoimintaa, joka käynnistyi kaudella 2017–2018, pelaajakehitystoiminta käynnistyi jo hieman aikaisemmin 2015-2016. Tavoitteena on tarjota aluetasolla lupaaville nuorille pelaajille lisävirikkeitä futsalpelaajan polulla etenemiseksi sekä mahdollisuuksia kehittyä laadukkaassa valmennus- ja kilpailuympäristössä. Lisäksi tulee tunnistaa ja kouluttaa lupaavimpia nuoria pelaajia liiton valmennuslinjan mukaisesti tuleviin maajoukkuetoimintoihin. Alueellinen toiminta ei kehitä vain pelaajia, vaan mukaan rekrytoitiin aluevalmentajien lisäksi vahva joukko seuravalmentajia, joita on ollut mukana alueellisessa toiminnassa hieman alle 50 eri puolilla Suomea. Toiminnan tavoitteena onkin vahvistaa nuorten pelaajien arkivalmennuksen laatua pelaajakehitystapahtumiin integroitavan seuravalmentajakoulutuksen avulla.

Ensimmäinen kesä ja toimintakausi päätettiin Eerikkilässä 8.-10.8.2022 järjestetyssä valtakunnallisessa pelaajakehitysturnauksessa. Tyttöjen alueellinen futsalpelaajakehitystoiminta pyritään uudelleenkäynnistämään syksyllä 2022 ja toimintakausi tullaan päättämään Eerikkilässä maaliskuussa 2023 järjestettävään valtakunnalliseen pelaajakehitysturnaukseen.

Liikunnan riemua futsalvalmennukseen

Elias Martikainen (Itä) tuli mukaan aluevalmennukseen ensimmäistä kertaa alkaneelle toimintakaudelle. Martikaisen vakiopesti löytyy Liikunnan Riemun Miesten Futsal-Liigan joukkueen valmentajan paikalta.

–  Tämä on antanut paljon ja toiminut hienosti valmentajana kouluttautumisen osana, on ollut mukava hypätä hieman päivätyöstä eroavaan toimintaan. Seuravalmentajana liigatasolla Riemussa Martikainen työskentelee vuosia yhdessä pelanneen joukkueen kanssa. Riemuun tulee pelaajia hyvinkin erilaisista taustoista ja eri lajien parista, mutta nyt oli kuitenkin erilainen tilanne käsissä. – Uudet pelaajat, uusi tilanne ja aivan uudet kuviot ovat olleet hieno haaste ensin kesän kolmessa aluetapahtumassa ja nyt Eerikkilän turnauksessa, pohtii Martikainen.

Elias Martikainen oli mukana turnauksessa.

Elias Martikainen oli mukana turnauksessa.Kuva: Kalevi Hämäläinen

–  Palloliitto ja maajoukkuevalmennus asetti aluetoiminnalle tavoitteet, ja pääosin aluetoiminnan sisältö on rakennettu sen mukaan. Pelaajakehityspolku on merkittävä, mutta tämä on myös mahdollisuus valmentajille kehittää oma osaamistaan ja päästä seuraamaan maajoukkuetoimintaa valmennuksen näkökulmasta.

–  Nuorille pelaajille tämä on ollut varmasti antoisa kokemus, pelaajakehitystoimintaan osallistuminen on tärkeää motivaation kannalta. Samalla nuori pelaaja pystyy arvioimaan missä ikäluokan huippu pelaa omaan pelaamiseensa nähden ja mitä pitää tehdä, jotta pääsee itse nousemaan huipulle. Ja vaikka kaikki eivät tästä isosta porukasta voi valikoitua maajoukkueeseen ensimmäisessä vaiheessa, niin mahdollisuus kehittää omaa pelaamistaan on kuitenkin saatu alkuun ja toiminta jatkuu myös alueellisesti.  

Itä ei ehkä ole ollut tunnetuin nuorten futsalpelaajien kehitysalusta, mutta Idän alue ulottuu futsalkaupunkiin Jyväskylään, jossa pelataan kolmen liigajoukkueen lisäksi huippufutsalia myös muilla sarjatasoilla aktiivisesti. Liikunnan Riemullakin on ollut joukkueet Miesten Liigassa, Naisten Ykkösessä ja Miesten Kakkosessa. – On ollut mukava nähdä kaikkien alueiden pelaamista, futsalin kattaus on ollut laaja maantieteellisesti turnauksen näkökulmasta. Kovin ”itään” ei Idänkään joukkue ulotu, kaikki pelaajat aluetoimintaan tulivat Keski-Suomen alueelta ja muutama Pohjois-Savon rajalta Suonenjoelta. Toki itää isommilla futsalalueilla on varmasti enemmän tarjontaa pelaajista.

Yksi vetovoimatekijä Jyväskylään on liikuntatieteellinen, jonka lippulaiva liigaa pelaava Martikaisen valmentama miesten joukkue on. Vaikka Riemusta löytyy varmasti kaikkien mahdollisten lajien harrastajat, yhdistää futsal Jyväskylässä sekä intohimoisen yleisön, että vahvan pelaamis- ja valmennusosaamisen. – Liikuntatieteellisen ei toki ole kovin helppo päästä ja tavoiteasettelussa opiskelemaan pääsylle kannattaa monipuolisen liikuntaharrastuksen huomioida myös panostus kouluun, Martikainen esittelee opinahjoaan. – Jos Riemun toimintaympäristö kiehtoo, niin tervetuloa Jyväskylään pelaamaan. Riemu ei ole ihan niin suljettu yhteisö, kun välillä välittyy. Vaikka olemme toki opiskelijaurheilijajoukkue, niin meiltä ei koskaan käännytetä hyvää pelaajaa pois, jatkaa Martikainen tehden pelaajarekrytointia Riemuun. – Meille on myös tullut muiden lajien osaajia, joista on kehittynyt Liikunnan vuosien aikana futsalpelaajia liigan huipulle.

Aluetoiminnasta on jäänyt tulevaisuuden valmentajalle hieno kokemus: Tutusta ympäristöstä poistuminen, toisten valmentajien kanssa työskentely ja heidän työnsä seuraaminen on antanut paljon, kiittelee Martikainen samalla myös aluevalmentajakolleegansa Jukka Kytölän Jyväskylästä. – Tavoitteellinen valmentajapolku kiinnostaa, ja kun valmistuminen häämöttää ensi talvena, niin tie on avoimena.

Maajoukkueen valmentajana jatkaa Kerkko Huhtanen

– Maajoukkuevalmentajana olen erittäin tyytyväinen turnauksen tasoon, toteaa Kerkko Huhtainen. –  U19 pelitapaan perehdyttäminen käynnistettiin alkukesän tapahtumissa. Asetetut tavoitteet käsiteltiin alueilla ennen valtakunnallista turnausta: Kun maajoukkueen pelitavan opetus on jo aloitettu ja leirille tulevat pelaajat on jo tutustuneet pelitapaan, päästään itse leirillä heti asiaan. Kun leiripäiviä rajatusti käytössä, niin voidaan hyödyntää päivät tehokkaammin.

– Maajoukkueenvalmentajan näkökulmasta turnaus on tärkeä, tämä on mahdollisuus tehdä laaja otanta pelaajatarkkailuun ja tapahtuman merkitys selvä. Turnaus on koostunut monipuolisesta kokonaisuudesta harjoituksia, otteluita ja videovalmennusta – ja toki tässä on myös ollut mahdollisuus seurata vertaisympäristössä pelaajia.

Aluetoimintaan starttasi kevään vaihtuessa kesään 179 pääsääntöisesti 2004 syntynyttä tai sitä nuorempaa pelaajaa. Niistä valikoitui valtakunnalliseen turnaukseen 84 pelaajaa aluevalmentajien valitsemiin joukkueisiin ja parin viikon päästä pidettävälle maajoukkueleirille 25-28.8.2022  on kutsuttu 24 pelaajaa. Hyvinkin vastaavat osallistujamäärät olivat kolme vuotta sitten edellisen U19 maajoukkueen aloittaessa toimintaansa.

– Turnauksessa nähtiin vahva otanta ikäluokasta ja tästä tuli vahva tuntuma, miten tehdä maajoukkueen leirivalintoja. Pelaajarunko maajoukkueeseen tuli tästä tapahtumasta, mutta toki käymme aktiivista keskustelua aluevalmentajien kanssa myös muista pelaajista, jotka eivät mahdollisesti pystyneet osallistumaan nyt tapahtumaan. Maajoukkueen toiminta lähteekin vauhdilla käyntiin, jo lokakuussa on edessä ensimmäiset ikäluokan maaottelut Ranskassa.

–  Maajoukkuevalmennuksessa on huomattu, että pelaajien lajivalmiudet ovat kehittyneet viimeisen 8 vuoden aikana. Suomessa alkaa myös olla futsalvalmennuksessa mukana riittävästi koulutettuja valmentajia ja osaamisen taso on kehittynyt. Aluevalmennustoiminnassa valmentaja pystyy tutustumaan seura-arjesta poikkeavaan leirivalmentamiseen, toteaa Huhtanen, joka on ollut vastuussa aluevalmentajien työnohjauksesta.

–  Pelaajakehitystoiminta on myös tärkeä osa futsalvalmentajien kouluttautumista. Kesän aikana valmennukseen on osallistettu 40-50 seuravalmentajaa. Meillä oli vastaava malli kolme vuotta sitten edellisellä kierroksella ja se on huomattu hyväksi toimintamalliksi. Siksi olemme ottaneet käytännöksi, että aluetoimintaan integroidaan valmentajakoulutusta. Pelaajakehityksen työ tehdään seura-arjessa.

Aluetoimintaa jatketaan tämänkin tapahtuman jälkeen laajalla osallistumispohjalla. Pelaajilla on vielä mahdollisuus nousta mukaan ja seurapelaamisen valintojen kautta voi nousta näkyviin pelaajia, kun kausi alkaa eri sarjatasoilla. Oman ikäluokan lisäksi moni U19 ikäisistä pelaa jo Miesten Futsal-Liigaa. – Kansainvälinen kilpailutoiminta on rakennettu niin että kun kaksi ikäluokkaa osallistuu kerrallaan, aina toinen on nuorempi ja haastaa ja tämä heijastuu jonkin verran valintoihin. Tässä iässä henkilökohtainen fyysinen kehitys vaihtelee merkittävästi ja vaikka ei nyt valinta olisi pelaajalla omalla kohdalla, niin maajoukkueen pelaajan polku voi aueta vielä myöhemmin. Lähtökohtaisesti haetaan aikuisia pelaajia vastaavia fyysisiä ominaisuuksia, joten ikäerot vaikuttavat merkittävästi.

Veeti Häätylä palkittiin turnauksen parhaana

Veeti Häätylä palkittiin turnauksen parhaanaKuva: Kalevi Hämäläinen

 

Turnauksen voiton vei Pirkanmaa

Veeti Häätylä palkittiin turnauksen parhaana, maalivahti Pirkanmaan joukkueesta, jonka kotiseura ja joukkue on Mad Maxin Miesten Futsal-Liigaa pelaava joukkue.

– Lainaan hieman Tuomisen Tomin sanoja ja valinta kohdistui Veetiin koska, Veeti oli voittajajoukkueesta tasaisin, tasalaatuisin suorittaja. Hänellä on selkeästi edellytyksiä tämän ikäluokan kansainvälisiin peleihin. Pirkanmaan tämä joukkueelle nousujohteinen turnaus ja Veetin rooli korostui kahdessa ensimmäisessä pelissä, voittava suoritus! kommentoi turnauksen parasta pelaajaa maajoukkuevalmentaja. Veetin valinta maajoukkueleirille ei suorituksen jälkeen olisi yllätys.

Turnauksen voittanut Pirkanmaa otti selkeän voiton kolmesta pelistä kolmella voitolla ja yhdeksällä pisteellä. Kuuteen pisteeseen ylsi Etelä, Pohjoinen ja Lounais-Suomi. https://tulospalvelu.palloliitto.fi/category/FP19turn!splfsturn22/group/1

Pistepörssin kärkeen kiilasi Pirkanmaan joukkueesta kolmikko Pekko Peltola, Kosti Lehto ja Elias Hämäläinen.

 

Ensimmäinen vaihe on ohi ja maajoukkuetoiminnan lisäksi alueellinen toiminta jatkuu

Alueellinen toiminta jatkuu poikien osalta 2023 ja syksyllä starttaavat oman toimintansa tytöt.

–  Valtakunnallisella pelaajakehitysturnauksella ja aluetoiminnalla saavutettiin tavoitteet. Haluankin esittää U19 maajoukkuevalmennukselta kiitokset prosessissa mukana olleille tukiseuroille ja aluevalmentajille, kiittää Huhtanen.

Lisää aiheesta

Seuraa meitä

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit