Pikkuhuuhkajat taipui Norjalle EM-karsintojen päätösottelussaan

Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkue (2000 ja myöhemmin syntyneet) kohtasi Norjan EM-karsintaottelussa Turussa Veritas Stadionilla perjantaina. Ottelun panokset olivat selvät - voitolla lohkovaiheen viimeisestä pelistään Juha Malisen miehistö varmistaisi lohkon kakkossijan ja paikan EM-jatkokarsintoihin.

Pikkuhuuhkajien Noah Nurmi kamppaili Norjaa vastaan.Kuva: Ⓒ Riku Laukkanen / SPL /Riku Laukkanen

10.6.2022 klo 19:55

Ottelu alkoi tunnustelevasti ja pelin panokset näkyivät joukkueiden otteissa. Ensimmäinen vaarallinen tilanne Suomen maalille syntyi 6. minuutilla, kun Jørgen Larsen kokeili kaukaa. Suomen kapteeni Viljami Sinisalo venyi kuitenkin hienoon torjuntaan ja Suomi selvitti seuranneen kulmapotkun. Pikkuhuuhkajat oli hallitsevampi osapuoli ottelun alkuvaiheissa, mutta Norjan tiivistä puolustusmuotoa oli vaikea murtaa.

Taneli Hämäläinen lähetti Norjan maalille vaarallisen matalan keskityksen 18 minuutin kohdalla, mutta suomalaispelaajat eivät päässeet palloon. Norja sai useita kulmapotkuja, jotka Pikkuhuuhkajien puolustus selvitti helposti.

Sinisalo pysäytti Johan Hoven kovan laukauksen 27. minuutilla. Suomen hyökkäyksissä oli hyviä aihioita, mutta viimeisten syöttöjen laadussa oli parannettavaa. Naatan Skyttä pääsi kääntymään keskikentällä puolen tunnin jälkeen ja lähti nopeaan tempokuljetukseen. Toulouse-pelurin syöttö Oliver Antmanille pysähtyi kuitenkin norjalaispuolustajaan.

Suomen peli parani jakson edetessä. Antman oli karata oikealta laidalta kymmenen minuuttia ennen taukoa. Norjan maalivahti Kristoffer Klaessonin onnistunut vastaantulo piti vieraiden maalin puhtaana. Hetki tästä ja Julius Tauriainen lähetti Norjan boksiin upean keskityksen. Klaessonin huipputorjunta pysäytti Agon Sadikun puskun ja tilanne säilyi maalittomana.

Daniel Håkans karkasi vielä ennen taukoa vieraiden puolustukselta, mutta SJK-laiturin syöttö maalille katkaistiin. Lisätilanteita ei enää nähty ja tauolle lähdettiin lukemissa 0-0.

Suomi oli saada unelma-alun toiselle jaksolle, mutta Klaessonin torjunta pysäytti Skytän läheltä lähteneen laukauksen. Suomen paine jatkui ja Pikkuhuuhkajat sai vapaapotkun hyvästä paikasta, kun Skyttää rikottiin. Norja kuitenkin selvitti vapaapotkun ja sitä seuranneen kulmapotkun. Seuraavaksi Hämäläinen oli lähellä maalintekoa, mutta KuPS-puolustaja ei onnistunut ohjaamaan Tauriaisen keskitystä maalia kohti.

Noah Nurmen kova kaukolaukaus leijaili reilusti Norjan maalin yli tunnin kohdalla. Toisessa päässä Hugo Vetlesenin laukaus ei osunut maalipuiden väliin. Pikkuhuuhkajat sai kylmän suihkun 63. minuutilla. Emil Konradsen Ceïde leikkasi vasemmalta sisään ja sijoitti pallon Sinisalon maalin etukulmaan. Nyt Suomen unelma jatkokarsintapaikasta oli kahden maalin päässä.

Norja laski pelin tempoa huomattavasti johtoosumansa jälkeen, ja Suomella oli vaikeuksia saada kirivaihdettaan käyntiin, vaikka joukkue teki useita pelaajavaihtoja. 72. minuutilla Pikkuhuuhkajat sai vapaapotkun oikealta. Tauriainen lähetti maalille hyvän keskityksen, johon Matias Vainionpää ei kuitenkaan aivan ylettänyt.

Kellossa oli 78 minuuttia, kun Norja iski uudelleen. Fredrik Oppegård hyödynsi Suomen puolustuksen nukahduksen ja laukoi pallon läheltä yläriman kautta verkkoon. Ottelun viimeisen kymmenen minuutin aikana Norja tyytyi puolustamaan johtoaan Suomen pitäessä palloa. Robin Tihi pääsi vielä puskemaan läheltä ottelun viime hetkillä, mutta Klaesson torjui jälleen.

Erotuomari Abdulkadir Bitigen vihelsi lopulta pilliinsä sekä ottelun että Pikkuhuuhkajien EM-karsintaurakan päättymisen merkiksi. Suomi sijoittui lopulta karsintalohko A:n kolmanneksi.

Suomi - Norja 0-2 (0-0)
65' Emil Konradsen Ceïde 0-1
78' Fredrik Oppegård 0-2