Pikkuhuuhkajat otti tärkeän voiton Azerbaidzhanista

Töölön jalkapallostadionilla pelattu ottelu päättyi Suomen voittoon lukemin 3–0.

Pikkuhuuhkajien avaus Azerbaidzhania vastaan.Kuva: Kalevi Hämäläinen

7.6.2022 klo 18:11

Pikkuhuuhkajien EM-karsintaurakan toiseksi viimeinen ottelu pelattiin Töölön jalkapallostadionilla.

Panokset otteluun olivat alusta asti korkeat: voitolla Suomi olisi vielä hyvin mukana taistelussa vähintään EM-jatkokarsintapaikasta, kun perjantaina kohdataan kotikentällä Norja.

Suomi aloitti ottelun pitämällä hyvää painetta Azerbaidzhanin päädyssä. Minuutilla 11 Naatan Skyttä pääsi jo kolisuttelemaan Azerbaidzhanin maalipuita Juho Hyvärisen keskityksestä, ja 17. minuutin kulmapotkusta Ville Koski sai hyvin voimaa puskun taakse, mutta vieraiden maalivahti oli hereillä.

Pelin 26. minuutilla Koski pääsi kokeilemaan maalintekoa kulmapotkun jälkitilanteesta, tällä kertaa laukomalla pienestä kulmasta, mutta maalivahti piti numerot nollassa-nollassa edelleen. Vielä jurui ennen 45 minuutin täyttymistä pallo pelattiin oikealta keskustaan hyökkääjä Kai Meriluodolle, mutta tämä laukoi voimalla ohi etukulmasta, joten maalittomana mentiin myös tauolle.

Toisen puoliajan ensimmäiset viisi minuuttia olivat melkoista tunteiden vuoristorataa. Ensin Azerbaidzhanin hyökkäyksestä pallo päätyi Suomen puolustajan käteen, ja pallo vietiin pilkulle jo minuutilla 48. Siitä Azerbaidzhanin pelaaja latasi kovan kudin Viljami Sinisalon maalin oikeaa nurkkaa, mutta maalivahti heittäytyi komeasti ja onnistui nyrkkeilemään pallon tyylikkäästi turvallisille vesille. Kauaa ei kestänyt, kun toisessa päässä tapahtui ja Suomi siirtyi johtoon. Topi Keskinen syötti vasemmalta pystyyn kipittäneelle Naatan Skytälle, joka tälläsi maanuoliaisen oikeaan alanurkkaan ja Suomen johtoon 1–0.

Tappioasemassa Azerbaidzhan joutui avaamaan peliään hieman, mikä kelpasi eritoten Suomen hyökkäyspään taitaville Skytälle ja Oliver Antmanille. Niinpä Azerbaidzhanin riski kostautui jo minuutilla 55, kun Suomi otti pallonriiston, ja Antman murtautui oikealta laidalta pystyyn läpi vieraiden puolustuksessa olleen reiän. Hetken näytti, että Antman voisi syöttää vasemmalle Kai Meriluodolle, mutta Antman päätti tehdä sittenkin oman ratkaisunsa, tälläsi pallon vasempaan alanurkkaan sekä tilanteeksi 2–0.

Painostus jatkui myös muutaman Suomen vaihdon jälkeen. Keskisen keskityksestä Meriluodon tilalle tullut hyökkääjä Agon Sadiku pääsi yrittämään puskua, joka leijaili yli päätyrajan tuskastuttavan läheltä takatolppaa. Minuutilla 73 myös Azerbaidzhan onnistui murtamaan Suomen puolustuksen oikealta laidaltaan ja pääsi maalipaikkaan, mutta laitahyökkääjän laukaus epäonnistui pahoin. Heti perään pallo pomppi azereille uuteen paikkaan, mutta onnistunut blokkaus pelasti Suomen takaiskulta.

79. minuutilla Suomen energinen hyökkäyspeli ja liike palkittiin kolmannella maalilla. Pitkän kombinaation päätteeksi pallon sai pystyyn noussut laitapakki Taneli Hämäläinen, jonka matalan laukauksen Azerbaidzhanin maalivahti torjui. Irtopalloon ehti ensimmäisenä Agon Sadiku, joka viimeisteli Suomen johdoksi jo 3–0.

Pikkuhuuhkajat painosti loppuun asti, mutta näissä numeroissa ottelu myös päättyi.

Suomi – Azerbaidzhan 3–0 (0–0)
50' Naatan Skyttä 1–0
55' Oliver Antman 2–0
79' Agon Sadiku 3–0