Valtakunnalliset sarjat

Jussi Nyström jätti liigaparketit ja siirtyi maajoukkueen valmennustiimiin

Parkettien puolella liigauransa lopettanut Akaa-ikoni Jussi Nyström jatkaa futsal-uraansa maajoukkueen valmennustiimissä.

Jussi Nyström vaihtaa pelitossut valmennustauluun

Jussi Nyström vaihtaa pelitossut valmennustauluunKuva: Ⓒ Newstream Photography /Tuukka Nyström

6.9.2022 klo. 10:58

Akaa Futsalin kapteeni ja yksi suurimmista seuraikoneista, Jussi Nyström, päätti pelaajauransa keväällä playoffeihin ja pronssiotteluun FC Kemiä vastaan. Nyströmin liigaura kesti tasan 10 vuotta. 33-vuotias Nyström ei suomalaisen futsalkansan iloksi jätä lajia, vaan hän on siirtynyt parketilta maajoukkueen valmennustiimiin päävalmentaja Sergio Gargellin, Antti Teittisen ja muiden seuraksi. (Uutinen, Miesten Futsalmaajoukkue)

Nyström voitti 10 vuotta kestäneen liigauransa aikana kaksi SM-hopeaa ja kaksi SM-pronssia. Hän pelasi Futsal-Liigan playoffeja yhdeksänä keväänä. Keväällä 2020 Nyströmin seura Akaa Futsal johti liigan runkosarjaa kun se keskeytettiin koronapandemian vuoksi. Maaotteluita Suomi-paidassa Nyström kirjautti urallaan 10 kappaletta, minkä lisäksi hän edusti Suomea vuoden 2022 EM-kisoissa varamiehen roolissa.

Ajatus päälajista kirkastui Kylmäkosken Veikoissa

Toijalan Pallossa (TP-49) kasvanut Nyström (s. 1989) pelasi ensimmäiset aikuisten pelinsä vuoden 2006 tienoilla futsalin nelosdivarissa, josta matka jatkui vuonna 2007 jalkapallon III divisioonaan TP-49:n paidassa. Vuoden 2009 Nyström vietti armeijan leivissä ja palasi vielä pelaamaan futista kolmosdivariin. Pelattuaan 2010–2011 Futsal-Ykköstä akaalaisessa Gepardissa, pyydettiin Nyströmiä KylVeen, joka sitten nousikin liigaan keväällä 2012.

- Silloin KylVessä pelatessa oikeastaan vaihtui myös ajatus "päälajistani", Nyström kertaa.

Siitä lähtien Nyström onkin omistautunut futsalille. Pelipaikka vaihteli vuosien varrella, mutta tehoja syntyi tontilta kuin tontilta, erityisesti painavilla kaukolaukauksilla. Viimeisinä kausinaan Akaa Futsalissa Nyströmin pelipaikaksi vakiintui pohjapelaaja.

 

Jussi Nyström

Jussi NyströmKuva: Ⓒ © Ville Koskiniemi /Ville Koskiniemi

Lähes koko pelaajaura samoissa seuran väreissä

Nyström on pelannut miltei koko liigauransa samassa joukkueessa; vain nimi on vaihtunut matkan varrella. Alun perin joukkue nousi Futsal-Ykkösestä Liigaan keväällä 2012 emoseura Kylmäkosken Veikkojen nimellä ja tunnuksilla. Kauden jälkeen edustusjoukkueen nimeksi tuli Leijona Futsal viiden kauden ajaksi; vuodesta 2019 alkaen lippulaiva on kulkenut kotikaupunkinsa nimellä Akaa Futsal.

Jo ensimmäisellä liigakaudellaan 2012-13 silloin 23-vuotias Jussi Nyström voitti joukkueen sisäisen pistepörssin tehoin 17+6, vaikka pelasi vain 16 ottelua. KylVe ylsi playoffeihin kahdeksan parhaan joukkoon jo kahdella ensimmäisellä liigakaudellaan. Toisella KylVen liigakaudella 2013-14 Jussi Nyström latoi 22 pelissä komeat tehopisteet 24+11 sijoittuen koko liigan pistepörssissä viidenneksi.

 

Nyström pelasi Akaan kapteenina

Nyström pelasi Akaan kapteeninaKuva: Ⓒ © Ville Koskiniemi /Ville Koskiniemi

(Lähde: Akaa Futsalin kotisivut, historia )

Kaudella 2015-16 seuraikoni Nyströmin uralle mahtuu pieni kuriositeetti: hän siirtyi kauden alla naapuriseura Ilveksen riveihin ja pelasi Ilves-paidassa kahdeksan virallista ottelua, joista kaksi voitokkaasti entistä seuraansa Leijona Futsalia vastaan. Hän oli niihin aikoihin töissä Lempäälässä, joten matka Vuorekseen treeneihin sopi loistavasti kuvioihin, vaikka syksyä varjostikin loukkaantuminen. Nyström muistelee alkukautta ja toteaa, että kesän aikana treenattiin kovaa seurojen Pohjoismaiden mestaruuskisoja varten. Kisat olivat Kööpenhaminassa elokuussa 2015.

Pilke silmäkulmassa voidaan todeta, että ehkä jo tämä visiitti enteili tulevaa yhteistyötä toisen maajoukkuevalmennukseen liittyvän pitkän linjan futsalistan Antti Teittisen kanssa, vaikka nämä laji-ikonit kovin harvoin onkaan nähty samanvärisissä paidoissa joukkuetovereina.

Joulutauon aikana Nyström kuitenkin jätti Ilveksen ja palasi kotiin. Kun siviilityöt veivät Nyströmin vuonna 2016 Hämeenlinnaan, oli luontevaa palata Leijona Futsalin riveihin ja treenaamaan tutulle Toijalan Monarille.

Tästä ei mennyt enää kauaakaan, kun Akaa Futsal syrjäytti pitkää hegemoniaa vaalineen Ilveksen Pirkanmaan ykkösseurana miesten futsalissa.

300 tehopistettä paukkui rikki

Toiseksi viimeisellä liigakaudellaan 2020-21, helmikuussa 2021, Jussi Nyström rikkoi 300 tehopisteen rajan Akaan paidassa. Paljon Nyströmin pelityylistä ja hyökkäysvoimasta kertoo se, että tehopisteistä peräti 215 oli tuossa vaiheessa (224 liigaottelun jälkeen) maaleja, ja vain 85 maalisyöttöjä. Toki tämä syöttösaldokin on suurempi lukema, kuin mihin useimmat liigapelaajat yltävät koko uransa aikana.

Jussi Nyström kaudella 2021-2022

Jussi Nyström kaudella 2021-2022Kuva: Ⓒ Newstream Photography /Tuukka Nyström

Edes 400 pisteen haamuraja ei jäänyt kauas, sillä viimeisellä liigakaudellaan 2021-22 Nyström paukutti vielä jäähyväisiksi tehot 19 + 26 = 45.

Akaa Futsalin uutinen Nyströmin 300 tehopisteestä:

Jussi Nyströmin tehotilastot liigakausilta 2014-2022:

Martićin maajoukkueeseen 27-vuotiaana

Futsalmaajoukkueeseen Nyström nousi verrattain kypsällä iällä. Tehoja ja menestystä Liigan puolella oli tullut runsaasti jo usean vuoden ajan, kun viimein tammikuussa 2017 Nyström debytoi Suomi-paidassa 27 vuoden iässä. Ensimmäisen maajoukkuepelinsä Nyström pelasi vuoden 2017 tammikuussa Puolassa, kun joukkue oli Mićo Martićin valmennuksessa. Sen jälkeen Nyström leireili maajoukkueen kanssa ahkeraan ja keväästä 2019 viime kevääseen saakka hän kuului maajoukkueen vakikalustoon.

Puolan Tychyssä pelatussa ystävyysturnauksessa Nyströmin edustama Suomi pelasi kolme kovaa ja tasaista ottelua (voitto Puolasta, tasapeli Bosnia-Hertsegovinaa vastaan, tappio Slovenialle).

Puolan turnauksen jälkeen Nyström jatkoi kotimaan liigan puolella urotekojaan yhtenä liigan suurimmista profiilipelaajista ja sai kutsuja maajoukkueleireille, mutta seuraavaa maaottelua saatiin odottaa koronavuoteen 2020, jolloin Nyström kutsuttiin mukaan MM-jatkokarsintaan Serbiaa vastaan.

Myös kevään 2021 EM-karsinnassa Nyström puki Suomi-paidan ylleen. Viimeiset kaksi maaotteluaan Nyström pelasi lokakuussa 2021 Kroatian Futsal Weekillä. Ympyrä sulkeutui, sillä nämäkin ystävyysottelut olivat Puolaa vastaan. Vuoden 2022 historiallisessa EM-lopputurnauksessa Nyström oli joukkueen matkassa, mutta katsomon puolella varamiehenä. Hieno, tärkeä ja ikimuistoinen rooli sekin.

Toisena kuriositeettina Nyström mainitsee pelanneensa korona-aikana MM-karsintojen alla myös yhden lainapelin Mad Maxissa.

- Visiitti Mad Maxiin oli tosiaan ehkä hieman erikoinen veto, mutta kaipasin peliaikaa kun tärkeä MM-karsinnan Suomi­–Serbia-peli oli ihan oven takana ja edellisestä ottelusta olisi muuten vierähtänyt pitkä tovi.

MM-karsinnan ratkaisuotteluihin Serbiaa vastaan Nyström tuli suoraan synnytyslaitokselta: lapsi oli päättänyt syntyä samana päivänä, kun pelattiin playoffien jälkimmäinen osa.

Välierävääntöä Kampuksen Dynamon Mikko Kytölän kanssa

Välierävääntöä Kampuksen Dynamon Mikko Kytölän kanssaKuva: Ⓒ © Ville Koskiniemi /Ville Koskiniemi

Liigauran kohokohdat ja kiitokset

Nyström muistelee uraansa liigassa ja mainitsee kohokohdaksi voitetut välierät (2018, 2019) ja kahdet hävityt finaalit (2018, 2019) KaDya vastaan:

- Tunne ja fiilis oli niissä peleissä mahtava, ei sellaista paljon muualta saa.

Nyström kertaa ihmisiä, jotka ovat olleet hänelle tärkeitä liigauran aikana. Vaimo saa suurimmat kiitokset peliuran mahdollistamisesta. Lähtipä Nyström tosiaan myös synnytyslaitokselta suoraan MM-karsintaparketeille. Kiitoksia satelee myös pelikavereille ja huollolle. Nyström toteaa lopulta, että on mahdotonta tehdä kattavaa listaa.

- Yksittäisiä ihmisiä vois nimetä vaikka kuinka paljon. Isoin kiitos kaikesta menee tietysti vaimolle kotiin, että tämä on ollut mahdollista.

Myös Akaa Futsalin ja maajoukkueen fysioterapeutti Ivan Bazoulev herättää lämpimiä muistoja:

- Mainitaan nyt, että Ivanin tulo Akaaseen oli itselle aika iso juttu ja mahdollisti uran jatkumisen. Jokunen tunti siinä Ivanin pöydällä on viime vuosina makoiltu.

Peliyhteisön lisäksi ystävät ovat olleet tärkeässä roolissa liigavuosien aikana.

- Laineen Jussun [Juhon] kanssa on Monarin ovien saranoita kulutettu varmaan vähän liikaakin. Puhumattakaan vanhoista pelikavereista, ystävistä ja Suomen parhaasta huollosta: Nipa, Jigi, Jippe & Hepe… kiitos teille!

- Ja tuon Kankaan Kapen [Kasperin] kanssa on tässä asusteltu naapureina ja menty majussa kämppiksinä aika monta tapahtumaa viime vuosina.

 

Maajoukkueen valmennustiimissä jaettu vastuita

Nyström haluaa nyt keskittyä maajoukkueen valmennuspestiin päävalmentaja Sergio Gargellin alaisuudessa.  Hän mainitsee olevansa edelleen Akaa Futsalin hallituksen jäsen, mutta operatiivista roolia hänellä ei joukkueessa ole.

- Nyt homma jatkuu tosiaan maajoukkuevalmentajana. Meillä on vastuita jaoteltu ja minä vastaan “Tessun” [Antti Teittisen] kanssa hyökkäyspään erikoistilanteista. Tietysti tiiminä tehdään paljon yhdessä, mutta etenkin leireillä painotus näin. Minä hoidan sivurajoja ja Tessu kulmat. Sergiolta tulee lennosta sen verran muutakin tavaraa, että ei siellä nenää kerkeä kaivamaan!

Onnittelemme Jussi Nyströmiä upeasta pelaajaurasta ja toivotamme hänelle menestystä maajoukkueen valmennusuraan!

 

Nyström kevään välieräpelissä Jyväskylässä

Nyström kevään välieräpelissä JyväskylässäKuva: Ⓒ © Ville Koskiniemi /Ville Koskiniemi

 

 

Miesten Futsal-Liiga

Seuraa meitä

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit