Miesten Futsal-Liiga: Nousija FC Kiiston Palomäki ja Träskbäck valmiina uuteen haasteeseen

Miesten Futsal-Liiga pyörähtää käyntiin lauantaina 24. syyskuuta. Sarjan ainoa nousijajoukkue on vaasalainen FC Kiisto. Kokonaan noviiseja vaasalaiset eivät kuitenkaan ole, sillä joukkueen runko muodostuu kokeneista Ruutupaidoissa liigaa pelanneista miehistä. Vaasalaisten valmentaja Jani Palomäki ja maalipyssy Matias Träskbäck tiedostavat uuden sarjatason haasteet, mutta uskovat kasassa pysyneen, yhteen hitsautuneen rungon pystyvän voittoihinkin.

FC Kiisto juhli nousua liigaan keväällä 2022

FC Kiisto juhli nousua liigaan keväällä 2022Kuva: FC Kiisto

19.9.2022 klo 08:57

Vaasalainen FC Kiisto lähtee miesten Futsal-Liigan kauteen nousijana ja haastajana

Viime kausi Futsal-Ykkösessä oli vaasalaisilta suvereenia tekemistä, ja suora liiganousu varmistui jo kaksi kierrosta ennen sarjan loppua, kun ero sarjakakkoseen AS Mooniin kasvoi 10 pisteen suuruiseksi. 

Vaasa palaa liigakartalle neljän vuoden tauon jälkeen. Aiemmin kaupunkia Futsal-Liigassa edusti vuonna 1975 perustettu Ruutupaidat, joka pelasi liigassa kolme kautta 2015–2018 vaihtelevalla menestyksellä. Jo ennen tätä Ruutupaidat pelasivat yhdeksän kautta Futsal-Liigassa vuosina 2001–2010, joten liigan maratontaulukossa vaasalaiset ovat varsin korkealla. Tuolta vuosikymmeneltä palkintokaappiin jäi yksi SM-hopea ja yksi SM-pronssi.

Futsalgaalan palkittuja

Matias Träskbäck juhli futsalgaalassa sekä Ykkösen pistepörssin voittoa että Miesten Ykkösen tähtipelaajan titteliäKuva: Kalevi Hämäläinen

Vaasassa pitkät futsalperinteet, FC Kiisto jatka Ruutupaitojen raivaamaa polkua

Sarjatason vaihdoksen jälkeen Ruutupaitojen futsal-edustusjoukkueen toiminta siirrettiin vielä perinteikkäämmän vaasalaisseuran FC Kiiston alle. Urheiluseura Vaasan Kiisto on perustettu jo 1904, ja FC Kiisto -nimiseksi jalkapalloseuraksi erkaantunut yhdistys on tunnettu vuodesta 1999.

Vaikka FC Kiisto onkin liiganousija, pelaajiston osalta runko on pysynyt melko lailla samana Ruutupaitojen ajalta. Joukkueen taustat ovat sitä vastoin noilta ajoilta menneet uusiksi seuranvaihdoksen myötä.

FC Kiiston joukkue jatkoi Ruutupaidoista perityllä samalla rungolla Kakkosessa, jonka se voitti häviämättä otteluakaan. Jo kahdella edellisellä Ykkösen kaudella (2019–2021) vaasalaiset olivat lähellä liiganousua, ja kolmannella kerralla vire kantoi loppuun asti. Ratkaisevan ottelun FC Kiisto voitti Oulussa FC OPA:a vastaan 2–3 Ilari Antilan voittomaalilla.

Kaudella 2021–22 Kiiston parhaat pistemiehet olivat Matias Träskbäck (35 + 8), toisen polven futsalinpelaaja Nicolas Tuisku (21 + 10) ja pelaaja-valmentaja Toni Pylkkänen (3 + 24). Heidän lisäkseen runkomiehet Ilari Antila, Lauri Karri ja Teemu Harjuhaahto olivat kokoonpanossa vähintään 21 ottelua 22:sta.

Teemu Kulmala: Pitkäjänteinen työ tuo jatkuvuutta

FC Kiiston joukkueenjohtaja Teemu Kulmalan mietteet huokuvat realismia ja samanaikaisesti uskoa omaan tiimiinsä. FC Kiisto lähtee kauteen ilman farmisopimusta tai muita merkittäviä yhteistyökuvioita muiden futsalseurojen kanssa.

 – Hyvin pienillä muutoksilla lähdetään Futsal-Liigaan. Täysin sama runko jatkaa kuin viime kaudella Futsal-Ykkösessä. Kasassa on tiivis porukka, jolla on hauskaa yhdessä. Pienillä resursseilla toimitaan, joten täytyy olla myös siltä osin realisti, että yhdessä vuodessa ei ihmeitä tehdä. Kaikista olennaisinta on pitkäjänteinen työ ja jatkuvasti pienten harppausten ottaminen, jolla pystytään luomaan vaasalaiseen futsaliin jatkuvuutta.

 – Tuloksellista tavoitetta ei ole varsinaisesti asetettu, vaan kaikki lähtee omasta pelistä. Jos pystymme ottamaan harppauksia ylöspäin ja kehittymään kauden aikana jatkuvasti, niin tulos seuraa taatusti perässä.

 – Viime kaudella Liigaa pelanneelta Ossi Kivipurolta odotetaan isoja urotekoja tulevana talvena, joten siinä ainakin mielenkiintoinen seurattava, vinkkaa Kulmala.

Viimeksi kiistolaisista liigatasolla on pelannut Ossi Kivipuro, jolla on plakkarissa Suomen mestaruus KaDyssa ja yksi kausi JoSePassa. 24-vuotias Ossi Kivipuro on pitkän linjan futsalista, sillä hän on pelannut Futsal-Liigaa Ruutupaidoissa, KaDyssa (mestaruus 2020–21) sekä JoSePassa. Lisäksi toisen polven futsalinpelaaja Kivipuro on pelannut Futsal-Ykköstä FC Kiistossa (2019–2020) ja nuorempana Lapuan Ponnistuksessa, jota hänen isänsä Eerokin edusti vuosien varrella.

 

Ossi Kivipuro siirtyy JoSePasta FC Kiistoon

Ossi Kivipuro siirtyy JoSePasta FC KiistoonKuva: Ⓒ © Ville Koskiniemi /Ville Koskiniemi

 

Palomäki ja Pylkkänen luotseina, Pylkkänen jatkaa myös pelaajana

 Valmennuskaksikkona jatkavat hyvää työtä Futsal-Ykkösessä tehneet valmentaja Jani Palomäki ja pelaaja-valmentaja Toni Pylkkänen, joka voitti Futsal-Ykkösen syöttöpörssin 24 maalisyötöllään viime kaudella. Pitkän uran Kiistossa ja Ruutupaidoissa tehnyt Pylkkänen vieraili kaudella 2018–19 sisämaassa Sievi FS:n riveissä yhden kauden verran.

 – Taustat ovat pysyneet hyvin pitkään samana viime vuoteen verrattuna. Pieni, mutta erittäin tiivis ryhmä pyörittää toimintaa, jota yritetään vuosi vuodelta kehittää, kertaa Jani Palomäki.

 – Kentälle ollaan saatu vahvistuksia muutaman vaasalaisille tutun paluumuuttajan sekä yhden täysin uuden pelurin muodossa. Kokoonpanossa alkaa olemaan tarvittavaa leveyttä, mikä näkyy positiivisesti kilpailuna peliminuuteista. Jokaista joukkuetta lähdetään haastamaan, mutta edetään peli kerrallaan.

 – Valmentajien työnjako jatkuu samanlaisena, kuten aikaisempina Ykkösen kausina. Pelien aikana itselle toki vastuuta valmennuksesta jakautuu enemmän, kun syöttökone Pylkkänen dominoi kentän puolella, Palomäki naurahtaa.

 

Jatkuuko kovapotkuisen Träskbäckin maalivire liigatasolla?

 FC Kiiston ja koko Futsal-Ykkösen ylivoimainen maalikuningas viime kaudella oli kokenut ja kovapotkuinen Matias Träskbäck, jolta löytyy myös liigakokemusta Pylkkäsen tavoin Ruutupaitojen ja Sievi FS:n (2018–19) riveistä.

 

Matias Träskbäck oli viime kauden kovin pistemies

Matias Träskbäck oli viime kauden kovin pistemies

–  Viime kausi oli kokonaisuudessaan onnistunut ja on mahtava palata liigaan. Saimme ajettua nuoria pelaajia sisään ja hitsauduimme yhteen. Pelillisesti kehityimme kaudella, mutta seuraava askel on otettava tällä kaudella, Träskbäck muistelee.

–  Kesäharjoittelu aloitettiin joukkueen kanssa elokuun alussa ja tekeminen on ollut laadukkaampaa. On keskitytty mm. eri rotaatioihin ja pelin avaamisen vaihtoehtoihin. Liigassa on myös tärkeää pelitempo, joten vauhtiin on myös keskitytty treeneissä. Tiedetään, että meidän täytyy kehittyä kauden aikana kaikilla osa-alueilla  ja tärkeää on jatkuva oppiminen.

 – Uskomme, että playoffs-paikka voisi olla hyvällä tekemisellä saavutettavissa. Pelaajana tavoitteena on auttaa joukkuetta, kuten viime kaudella ja näyttää, että pistetahti jatkuu myös liigassa.

 Lopuksi Matias Träskbäckin terveiset vaasalaisyleisölle:

 – Kentällä tullaan näkemään nälkäinen Kiisto, joka ei anna kentällä mitään ilmaiseksi. Futsalille on paikka Vaasassa ja uskomme, että Kauppis täyttyy jälleen kuten takavuosina. 

Lisää aiheesta

Seuraa meitä

Kaikki some-tilimme

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit