Naisten futsalmaajoukkueen EM-karsinnat jatkuvat Belgiaa vastaan

Naisten futsalmaajoukkueen EM-karsintaurakka jatkuu torstaina 20. lokakuuta Belgiaa vastaan. Ottelu pelataan Vantaan Energia Areenalla klo 19:00 alkaen.

Suomen Anni-Elina Luotonen ja Ruotsin Madeleine Stegius kamppailevat pallosta.

Suomen Anni-Elina Luotonen ja Ruotsin Madeleine Stegius kamppailevat pallosta.Kuva: Ⓒ Riku Laukkanen /Riku Laukkanen

20.10.2022 klo 08:41

Naisten futsalmaajoukkueen EM-karsintaurakka ei saanut toivotunlaista alkua, kun Ruotsi onnistui hieman yllättäen kaatamaan Suomen lukemin 3–2. Tulos oli karvas pettymys, varsinkin siksi, että pelistä olisi ollut otettavissa paljon enemmänkin. Suomi onnistui luomaan hyvin painetta Ruotsin päätyyn, mutta maalihanat olivat tällä kertaa tiukalla. Osa syy maalinteon vaikeuksiin oli Ruotsin maalivahdin Amanda Olssonin vahvoissa esityksissä, mutta myös Suomella oli parantamisen varaa viimeistelytehokkuudessa.  

– Meillä oli UEFA:n tilastojen mukaan yli viisikymmentä laukausta, kun taas vastustajalla oli vain kaksikymmentä. Tehokkuus ei ollut riittävällä tasolla, toteaa maajoukkueen päävalmentaja Jaakko Laitinen.  

Laitisen mukaan yksi syy viimeistelyn tehottomuuteen oli se, että Suomella hyökkäyksiä päättämässä oli usein vain yksi henkilö. Päävalmentaja toivookin, että Belgiaa vastaan nähdään aggressiivisemmin maalilla etenevä Suomi.  

– Tarvitsemme enemmän juoksuja maalille ohjaamaan palloa sisään ja voittamaan kakkospallot, Laitinen sanoo.  

Laitisella on kova luotto siihen, että maalinnälkää tulee Belgiaa vastaan löytymään. Joukkue on tehnyt vahvan taustatyön Belgian pelaamisesta, ja Suomi tietää tasan tarkkaa mihin iskeä. Peliin on kuitenkin saatava sata prosenttinen fokus heti ensiminuuteista alkaen.  

– Uskon, että kaikilla on Belgiaa vastaan todella kovat näytön halut ja jokainen haluaa päästä maalintekijätilastoihin. Lähdemme pelaamaan otteluun ensinnäkin parempaa alkua kuin tänään. Tiedämme hyvin, miten Belgiaa vastaan tulee iskeä. Lähdetään hakemaan hyvää ottelua ja kuittaamaan Ruotsi tappio. 

 

Maria Mäntylä (kesk.) viimeisteli Suomen avausmaalin EM-karsinnoissa.

Maria Mäntylä (kesk.) viimeisteli Suomen avausmaalin EM-karsinnoissa.Kuva: Ⓒ Riku Laukkanen /Riku Laukkanen

Belgialla alla ruma tappio Espanjaa vastaan 

Myös Belgia kärsi EM-karsintojen avausottelussaan tappion, joskin huomattavasti Suomea rajummin: Espanja nimittäin taiteili Belgiaa vastaan peräti 14–0-lukemat. Syvältä lähes koko ottelun ajan puolustanut Belgia ei pystynyt juuri haastamaan hallitsevaa Euroopan mestaria.  

– Belgialla on hieman taktisesti takamatkaa muihin lohkon joukkueisiin verrattuna. Pelaajilla on enemmän taustaa jalkapallon puolella ja vähemmän futsalkokemusta. Uskon, että meidän pelaajiemme lajikokemus myös näkyy heitä vastaan, Laitinen summailee.  

Vaikka Suomi lähtee otteluun ennakkosuosikkina, ylimielisyyteen ei silti ole varaa: Ruotsi osoitti juuri karsintojen avausottelussa, että altavastaaja vois joskus yllättää.  

Pelitavaltaan Belgia on hyvin suoraviivainen. Joukkue pyrkii pelaamaan pitkillä syötöillä palloa pivot-pelaajille, jotka haastavat mielellään. Erikoistilanteissa Belgia suosii yksinkertaisia blokki-veto-kuvioita. Pivot-pelaajista erityisen vaarallinen on isokokoinen Marieke Peeters, joka on hyvä suojaamaan palloa. Pelaaja myös pyrkii ahnaasti kääntymään maalia kohti ja hakemaan laukausta. Maininnan arvoinen pelaaja hyökkäyssuuntaan on myös Tinne Van den Bergh, joka on pallon kanssa taitava ja haastaa mielellään.  

Puolustussuuntaan Belgia pelaa miesvartioinnilla. Espanjaa vastaan joukkue puolusti melko syvältä, eikä pelaajien merkkaus toiminut toivotulla tavalla. Laitisen toivomat juoksut maalin eteen saattavatkin olla belgialaisille vaikeasti seurattavia. Päävalmentaja uskookin vahvasti, että Belgiaa vastaan nähdään Suomen avausvoitto karsinnoissa.  

– Luotan joukkueeseeni sata prosenttisesti. Uskon, että tästä tulee hieno ilta meille, Laitinen päättää. 

Lisää aiheesta

Seuraa meitä

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit