Naisten futsalmaajoukkue haastaa EM-karsintojen päätösottelussa hallitsevan Euroopan mestarin

Suomi kohtaa naisten futsalin EM-karsintaturnauksen viimeisessä ottelussa hallitsevan Euroopan mestarin Espanjan. Suomella on mahdollisuudet EM-kisapaikkaan, mikäli Espanjan kaatuu vähintään kahdella maalilla. Päivitys 22.10. klo 14.00: Ruotsi ja Belgia pelasivat lauantain ensimmäisessä ottelussa tasapelin, joten mikä tahansa voitto Espanjasta veisi Suomen kisoihin.

Naisten futsalmaajoukkue tuulettaa

Matilda Herranen juhli maalia Belgia-ottelussa.Kuva: Ⓒ SPL /Riku Laukkanen

21.10.2022 klo 20:35

Suomen naisten futsalin EM-karsintaturnaus on edennyt loppusuoralle. Suomi on pelannut kaksi peliä, joista ensimmäinen Ruotsia vastaan päättyi harmittavaan 3-2-tappioon. Toiseen otteluun Suomi kuitenkin sai hyvän tsemppihengen päälle, ja onnistui kääntämään turnauksen suunnan heikon alun jälkeen. Belgian Suomi voitti peräti 9-0-lukemin. Maalihanat Belgiaa vastaan auki saanut Matilda Herranen kertoo, että nyt fokus on käännetty viimeiseen otteluun Espanjaa vastaan, joka pelataan lauantaina klo 17 Energia Areenalla. 

– Ruotsia vastaan tuli aika kirvelevä tappio. Huomasi, että monelle oli ensimmäiset maaottelut kotona ja vähän jännitti. Belgiaa vastaan onnistuimme sitten keräämään ajatukset ja koko homman yhteen. Peli sujui paljon paremmin, ja lopputulos oli hyvä. Nyt olisi vielä viimeisenä Espanja vastassa. Siihen meillä on jo täysi fokus, Herranen kertoo. 

Naisten futsalin hallitseva Euroopan mestari on käytännössä kovin mahdollinen vastustaja, minkä Suomi voi kohdata. Herranen odottaakin innolla, että joukkue pääsee haastamaan Espanjan kotiyleisön edessä.  

–Innolla odotan sitä, kuinka paljon porukkaa tulee katsomaan peliä ja kannustamaan. Odotan myös sitä, miten pääsemme joukkueena vielä näyttämään kuinka hyviä pelaajia olemme kovaa vastustajaa vastaan.  

Espanjan pelitapa monipuolinen 

Naisten futsalin Euroopan mestaruus on ratkottu vasta kolme kertaa. Kahdesti Espanja on selvinnyt voittajaksi. Espanjan maajoukkue on ehkä koko maailman paras naisten futsaljoukkue, joten haaste on Suomelle todella kova. Herranen nostaa Espanjasta esiin erityisesti pelaajien yksilötaidon. 

– Espanja on todella taitava joukkue. Heidän yksilöidensä taitotaso on todella korkea. Joukkueena he todellakin tietävät mitä tekevät kentällä, Herranen kuvailee. 

Espanja on myös taktisesti selvästi Suomen vastustajista monipuolisin. Vaikka Espanja nojaa myös yksilöiden taitoon esimerkiksi laitahaastoissa, on joukkueen pelinavaaminen silti myös taktisesti monipuolista. Espanjan pyörittää peliä mielellään, eikä hätäile ratkaisuissaan. Pystyjuoksut pohjalta ja kolmen linja laidalla ovat joukkueelle tyypillisiä kuvioita. Pääosin hallitseva Euroopan mestari avaa peli timantti-muodostelmassa, mutta hyödyntää toisinaan myös 4-0-muodostelmaa pelin avaamisessa. Vaikka Espanja on selkeästi pallonhallintajoukkue, se kykenee myös erittäin teräviin vastahyökkäyksiin. Pallonmenetyksissä ja suunnanmuutostilanteissa on siis oltava erittäin tarkkana.  

Espanja pelaa monien maajoukkueiden tapaan puolustussuuntaan pelaajavartioinnilla, mutta tekee kuitenkin enemmän pelaajavaihtoja kuin esimerkiksi Belgia tai Ruotsi. Espanjalaisten prässi on melko yhtenäinen, mutta varmistusta ei ole kovinkaan paljoa. Espanja luottaa 1v1-osaamiseensa myös puolustussuuntaan. 

Fyysisyys Suomen vahvuus 

Espanjan pelaamisesta on vaikeaa löytää selkeitä heikkouksia – onhan kyseessä yksi maailman parhaista maista. Herranen kuitenkin uskoo, että Suomi voi olla espanjalaisia edellä kovuudessa ja fyysisyydessä. 

– Uskon, että meidän vahvuutemme tulee olemaan fyysisyys. Me osaamme pelata kovaa. Espanjalla on aika pienikokoisia pelaajia, joten veikkaan, että fyysisyydessä pystymme helpostikin laittamaan vastaan.  

Suomen eduksi voidaan myös lukea se, että Suomi saa pelata kotiyleisön edessä. Herranen korostaakin, että Suomi tarvitsee kaiken mahdollisen tuen. Espanjan voittaminen on mahdollista vain, jos Suomi pelaa turnauksen parhaan ottelunsa. 

– Toivottavasti tosi moni pääsee paikan päälle tai katsoo Areenasta meidän peliä. Toivon, että ihmiset kannustavat ja elävät hetkessä mukana, Herranen päättää.  

Liput otteluihin myy lippu.fi. Suomen ottelut ovat katsottavissa suorana Yle Areenassa, muut turnauksen ottelut näkyvät Palloliiton Youtube-kanavalla.  

EM-karsintaturnauksen otteluohjelma:  

Belgia - Ruotsi la 22.10. klo 12.00  
Suomi - Espanja la 22.10. 17.00 

Lisää aiheesta

Seuraa meitä

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit