Valtakunnalliset sarjat

Naisten Futsal-Liiga: Golden Futsal Team on valmiina alkavaan kauteen

Golden Futsal Team, jo 20-vuotias seura, joka on pelannut liigatasolla koko toiminta-aikansa, kulkee vuodesta toiseen lajin kärkisijoilla. GFT pelaa liigojen huipulla sekä Miesten että Naisten Futsal-Liigaa. Kultaisten naisten historia kimaltelee mitaleista; kultaa vuosilta 2013, 2018 ja 2019 ja hopeat 2012, 2014, 2015, 2016 ja pronssia 2017. Viimeisimpänä mitalina on saavutettu pronssia keväältä 2021. Keväällä 2022 liigayllättäjä Ylöjärven Ilves nappasi puolivälierävoiton GFT:stä ja poikkeuksellisesti kultaisten tie tyssäsi ensimmäiseen pudotuspelivaiheeseen.

GFT:n kapteeni Maria Mäntylä haastaa PJK -pelissä

GFT:n kapteeni Maria Mäntylä haastaa PJK -pelissäKuva: Heini Lehtipuu

10.9.2022 klo. 14:22

Valmentaminen on moniosaamista

Naisten vastuuvalmentajana GFT:ssä toimii Johannes Axerud, joka on futsalin moniosaaja – pelaaja ja valmentaja sekä miesten että naisten joukkueessa. – Meillä vaan on upea joukkue, toteaa Axerud pääprojektistaan GFT:n naisten valmennuksesta. – Nyt on taas aika palauttaa GFT kultakantaan ja lähdemme hakemaan alkavalta kaudelta Suomen Mestaruutta. Vielä vuosi sitten linjattiin, että otetaan hieman aikaa suurimpien tavoitteiden täyttymiselle, mutta nyt joukkue on valmis voittamaan.

– Viime kausi, 2021-2022, oli vaikea monella tavalla, ennen kaikkea etsittiin yhteistä säveltä joukkueen kanssa, kuka määrää ja milloinkin. Alkuvaihe oli aika lailla tunnustelua molemmin puolin, sekä joukkue että minä valmentajana mietimme miten reagoida eri tilanteisiin.

Johannes Axerud valmennustehtävissä naisten liigapelissä

Johannes Axerud valmennustehtävissä naisten liigapelissäKuva: Heini Lehtipuu

–  Alun perin minun piti olla vain kerran viikossa mukana, taktisten treenien osalta. Huomasin kuitenkin nopeasti tarpeen ottaa isompaa koppia asiasta, eikä vaan autella silloin tällöin. Vaikka hieman lyhyeen päättynyt kausi ja pettymykset opettivat viime kaudella, niin nyt on positiivinen ja hyvä fiilis tulevaa kautta varten.

– Olen tosi tyytyväinen tulevaan joukkueeseen, toki toivoisin joukkueen rosteriin hieman enemmän pelaajia. Meillä on jalkapallo-osaamista myös joukkueessa ja toki se hieman haastaa alkukautta, kun kaudet pyörivät päällekkäin. Meillä on hyvin nuori joukkue, mutta se mahdollistaa monta yhteistä vuotta tästä eteenpäin. GFT:ssä ei vielä ole junioripolkua tytöille ja jossain vaiheessa on hieno lähteä toteuttamaan ideoita, miten junioritoimintaa kehitettäisiin.

Axerudin katse on jo selkeästi tulevassa. – Tänä vuonna, kun on saatu yhteinen sävel soimaan hyvin, niin tulosta tulee varmasti syntymään. GFT:llä on kolme pelaajaa naisten futsalmaajoukkueessa ja pelaajat ovat aivan uskomattomassa tikissä tällä hetkellä. – Tasoerot ovat pienentyneet joukkueen sisällä. Pidetään nyt ryhmä vähän pienempänä ja siten on helpompi pitää tasoerot kunnossa. Tänä vuonna on sellainen ryhmä kasassa, että jos tehdään hyvin yhdessä töitä ja ripautetaan mukaan vähän tuuriakin, niin voidaan mennä miten pitkälle tahansa.

– Korona rasitti edellistä kautta kohtuuttomasti, eikä sairastumisaalto mennyt edes ohi nopeasti. Meillä kärsi porukka 2,5 kk pandemiasta. Siinä kun laitat kaikki uusiksi ja kausisuunnitelmassa aloitetaan, käydään tammikuussa läpi uusia asioita, niin välillä tuntui että piti väkisin vääntää, kun pari pelaajaa oli aina pois ja oli vaikea päästä eteenpäin. Koronaa ei voinut ennakoida, jälkikäteen mietittynä olisi pitänyt reagoida ja pitää uuden oppiminen, uusien juttujen mukaan tuominen minimissä pahimman sairastelun aikana.

Axerud on osa sekä GFT:n miesten, että naisten joukkueiden valmennusta: – Olen hyvin samanlainen miesten ja naisten puolella valmentajana, ei mielestäni ole isoja eroja. Minulle pelaaja on pelaaja, sukupuoleen katsomatta. Osa naisten joukkueen pelaajista on vielä sen verran kokemattomia futsalin puolella, että pystyn valmentajana tarjoamaan tosi pikkutarkkoja teknistaktisia juttuja, joita ei miesten puolella enää oikein tarvitse. Futsalissa on yksi parhaista tavoista oppia katsomalla mallia kokeneemmilta pelaajilta.

Onko joskus hankala saada pelaajien huomio...

Onko joskus hankala saada pelaajien huomio...Kuva: Heini Lehtipuu

Selkeät prioriteetit rytmittävät Axerudin arkea

Yhdistelmä pelaamista ja kahden joukkueen valmentamista on jo paletti pyöritettäväksi. – Minun tärkeysjärjestykseni on selkeä, minulle naisten joukkueen valmentaminen on selkeä ykkönen, miesten valmennus toiseksi tärkeintä ja vasta kolmantena tulee miesten joukkueessa pelaaminen. Oma arki on pyörinyt ihan hyvin, oma päivittäinen rooli on selvä. Suunnitellut tosi tarkkaan etukäteen on ihan välttämättömyys ja panostan paljon esimerkiksi kausisuunnitelman tekoon. Näin ei vaadi jokapäiväistä ennen treenejä miettimistä ja helpottaa omaa arkea.

– Eniten mietitytti, tulenko kaipaamaan fiilistä mitä saan naisten valmentamisesta verrattuna pelaamiseen. Valmentajana nousee sykkeet ihan siinä missä kuin pelaajana. Valmentajana voi nauttia, olla onnellinen, kokea onnistumista siitä mihin pystyttiin. GFT:ssä on aikataulutettu runkosarja niin että pääsen kaikkiin peleihin. – Miesten peleissä en valmenna, silloin olen pelaajana paikalla ja Mendo hoitaa peluutuksen.

–  Harrastushan tämä kaikki kuitenkin on, ei tällä ihan elä, joten olen IT -opettaja ammatiltani. Tottahan se on, että pitää pystyä joustamaan molemmilta puolilta. Uuden työnantajan kanssa sain sovittua, että teen 30 tuntista viikkoa. Olen itse valmiiksi tottunut siihen, että illat menevät aina futsalin parissa. Ja kun itse on tottunut työmääriin ja kotonakin löytyy ymmärrystä, niin kaikki toimii kyllä.

GFT juhlii maaliaan kaudella 2021-2022

GFT juhlii maaliaan kaudella 2021-2022Kuva: Heini Lehtipuu

Johannes Axerud nimesi haastateltavaksi kausiartikkeliin GFT:n maajoukkuepelaajan Maria Mäntylän, joka on myös joukkueen kapteeni. – Pelaajana Maria on mielettömän luotettava. Aina saa kyllä kuulla, kun tekee väärin, mutta saa myös arvostusta, kun tekee oikein. Marialla on vahvat mielipiteet ja todella osaa kehittää itseään. Vuorovaikutuksessa kapteenin kanssa on aina sellainen fiilis, että voi sanoa asioista ja että myös voi yhdessä nauraa asioille. Maria on minun luottopelaajani! päättää Axerud oman osuutensa.

Maria Mäntylä tuo maajoukkueosaamista seurajoukkueeseen

Maria Mäntylä on GFT:n kapteeni ja edustaa myös Suomea maajoukkueessa. – Maajoukkueen tapahtumat totta kai tukee mahtavasti oman seurajoukkueen toimintaa ja GFT:ssä on onnistuttu mielestäni oikein hyvin maajoukkuepelaajien rytmityksen kanssa. Viime keväästä lähtien maajoukkuetapahtumia on ollut melko tiiviillä tahdilla eikä pitempiä taukoja lajista ole sen vuoksi viime sarjakauden päättymisen jälkeen tullut. Koko ajan on pysynyt hyvä tuntuma ja treenitahti, mikä on hyvä juttu.

Maria Mäntylä jatkaa kantaen kapteenin nauhaa

Maria Mäntylä jatkaa kantaen kapteenin nauhaaKuva: Heini Lehtipuu

– Koen, että jokainen ylimääräinen tapahtuma lajin parissa vie eteenpäin ja tekee pikkuhiljaa paremman pelaajan. Leirityksillä on parasta, kun pääsee keskittymään täysin futsaliin ja harjoitteluun Suomen parhaiden pelaajien kanssa. Naisten maajoukkueessa on saatu resursseja nyt myös pelaajien fysiikkapuolen kehittämiseen, josta on ollut paljon hyötyä esim. pelaajien terävyyden kehittämisessä. Koen, että seurajoukkueessa joukkueen maajoukkuepelaajat nostavat treenien intensiteettiä ja vaatimustasoa, mikä edistää kaikkien kehittymistä.

Uusi kausi on alkamassa ja GFT on saanut alle hyvän pre-seasonin. – Hyvillä ja odottavaisilla fiiliksillä jälleen kohti uutta kautta. Tuntuu, että viime kausi jäi meidän osaltamme turhan lyhyeksi tavoitteisiin nähden, joten liigapelit ovat taas erittäin tervetulleita ja mukava piristys arkeen. Odotan ensi kaudelta hyvätasoisia kovia otteluita ja sitä, että parannamme omaa tekemistämme koko ajan ja ajoitamme parhaan iskun kevään tosipeleihin.

– GFT:n toiminta on koko ajan kehittynyt ja taustalla on ihmisiä, jotka haluaa edistää sekä miesten että naisten toimintaa. Täksi kaudeksi esim. naisten ja miesten joukkueiden somegrafiikka on muutettu yhtenäiseksi joukkueiden taustojen yhteistyön avulla. Lisäksi naisilla ja miehillä on tällä kaudella ensimmäistä kertaa yhteinen kausikortti. Olen ollut tosi tyytyväinen myös valmennukseen, meillä on päävalmentaja, joka on motivoitunut kehittämään pelaajia ja joukkueen taktista osaamista. Treeneissä on tehty paljon uusia juttuja, jotka varmasti alkavat tuottamaan tulosta peleissä. Jopi Axerud luo aina uskoa tiimiin ja antaa hyvin palautetta. Mielestäni meillä on porukka, jossa on sitoutuneita pelaajia ja halutaan tehdä töitä yhteisen tavoitteen eteen.

Liigaa huipulta seuraava Maria Mäntylä pohtii vielä koko lajia Suomessa: – Toivoisin että suomalainen futsal muuttuisi arvostetuimmaksi lajiksi ja saisi enemmän näkyvyyttä. Liigapelien striimaaminen Ruutu+ kautta on ollut huippu edistysaskel. Tulevina vuosina olisi hienoa nähdä myös ulkomaalaisia pelaajia naisten liigajoukkueissa.

 

Emilia Jokisalo on kansainvälisen uran pelannut GFT:n tähtipelaaja

Emilia Jokisalo on kansainvälisen uran pelannut GFT:n tähtipelaajaKuva: Heini Lehtipuu

Seura panostaa yhtä paljon molempiin joukkueisiin

Raimo Kalliokosken kanta joukkueiden tasa-arvoisuudesta on selvä. – Haluamme että joukkueet toimivat rinnakkain tasa-arvoisina. Vaikka vielä tällä hetkellä miesten pelejä seuraa paikan päällä Opinmäessä enemmän katsojia, ero kasvaa umpeen koko ajan. Ehkä vielä tällä hetkellä painopiste on hienoisesti miesten joukkueen puolella, mutta ihan lähivuosina päästään tasa-arvoon ja molempien joukkueiden lähtökohdat ja toimintatavat ovat samat.

– Naisten joukkueen menestys on ollut vuosien aikana todella kova. Muutos kuitenkin on merkittävä. Joskus saatiin mestaruus voitettua ilman treenaamista ja kun treenattiin vähän enemmän, niin kulta vaihtui hopeaan, naureskelee seuran presidentti alkuvaiheita. – Nyt joukkue treenaa aivan vastaavan harjoitusohjelman mukaisesti kuin miehetkin ja panostus lajiin on ammattimaista. Naisten joukkueesta on meiltä lähtenyt ulkomaillekin pelaaja, Emilia Jokisalo pelaa kuitenkin kultaisissa tulevan kauden.

– Meillä tulokset molemmilla joukkueilla ovat todella korkealla, ja meillä on neljä pelaajaa miesten futsalmaajoukkueessa ja kolme naisten joukkueessa. Eiköhän sitä kauteen lähdetä hakemaan kahta kultaista mitalia kotiin – nimi velvoittaa.

 

 

Kultaiset on valmiina kauteen!

Kultaiset on valmiina kauteen!Kuva: Heini Lehtipuu

 

Naisten Futsal-Liiga

Seuraa meitä

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit