Maajoukkueet

Minihuuhkajat ja Pikkuhelmarit aloittavat EM-karsinnat lokakuussa

Palloliitto selvittää mahdollisuutta karsintapelien sekä valmistavien maaotteluiden striimaamiseen.

U17-tytöt juhli aiemmin tällä viikolla Ranska-voittoa. EM-karsinnoissa Pikkuhelmareiden tie vie Pohjois-Irlantiin.

U17-tytöt juhli aiemmin tällä viikolla Ranska-voittoa. EM-karsinnoissa Pikkuhelmareiden tie vie Pohjois-Irlantiin.Kuva: Ⓒ Kalevi Hämäläinen /SPL

18.9.2022 klo. 08:00

U17-pojat (2006 ja myöhemmin syntyneet)

U17-poikien karsinnat odottavat jo reilun parin viikon päässä. Minihuuhkajien kenraaliharjoitus sujui mainiosti, kun Erkka V. Lehtolan valmentama joukkue kaatoi Pohjois-Irlannin selvästi 5–0. Maiden oli määrä pelata tuplamaaottelu, mutta jälkimmäinen peli jouduttiin perumaan kuningatar Elisabetin kuoleman johdosta.

Pohjois-Irlanti-ottelu oli U17-pojille vuoden kymmenes peli, joten joukkue on saanut valmistautua karsintoihin huomattavasti viime ikäluokkaa paremmin. Minihuuhkajat osallistui perinteisten Baltic Cupin ja PM-turnauksen lisäksi UEFA Development -turnaukseen – maaotteluiden mukaan mahtuvat muun muassa komeat voitot Slovakiasta ja Norjasta.

Kosovossa pelattavan EM-karsintaturnauksen kaksi parasta maata etenee keväällä 2023 pelattavaan EM-jatkokarsintaturnaukseen – myös karsintojen neljä parasta lohkokolmosta etenee jatkoon.

U17-poikien ottelut EM-karsintaturnauksessa (Suomen aikaa):
5.10. 14:00 Suomi – Kreikka, Podujevo (Zahir Pajaziti Stadium)
8.10. 17:00 Italia – Suomi, Pristina (Stadiumi Fadil Vokrri)
11.10. 14:00 Kosovo – Suomi, Pristina (Stadiumi Fadil Vokrri)

U17-tytöt (2006 ja myöh.)

U17-tyttöjen valmistava maajoukkuetapahtuma järjestettiin tällä viikolla. Suomi otti Eerikkilässä hienon päänahan, kun Euroopan kärkimaihin lukeutuva Ranska kaatui lukemin 1–0. Peli oli Akan Okomohille ensimmäinen U17-tyttöjen päävalmentajana, ja edessä ovat luonnollisesti Okomohin ensimmäiset EM-karsinnat päävastuussa.

Pikkuhelmarit osallistui huhtikuussa UEFA Development -turnaukseen ja heinäkuussa PM-turnaukseen, ja maaotteluita on alla kaikkiaan seitsemän. Pelaajat ovat saaneet näyttöpaikkoja varsin laajalla rintamalla – Ranska-ottelussakin nähtiin kaksi maajoukkuedebyyttiä. Ikäluokka ei ole karsinut EM-kisoihin, mutta muutamalla U17-tyttöjen pelaajalla on jo arvokisakokemusta vuotta vanhemman ikäluokan EM-lopputurnauksesta.

Pohjois-Irlannissa pelattavan EM-karsintaturnauksen kolme parasta maata etenee keväällä 2023 pelattavaan EM-jatkokarsintaturnaukseen.

U17-tyttöjen ottelut EM-karsintaturnauksessa (Suomen aikaa):
21.10. 21:00 Suomi – Pohjois-Irlanti, Belfast (Seaview)
24.10. 14:00 Suomi – Irlanti, Belfast (Seaview)
27.10. 16:00 Itävalta – Suomi, Belfast (Solitude)

U19-pojat (2004 ja myöh.)

U19-pojat aloittaa karsintaurakkansa vasta vajaan parin kuukauden päästä. Peter Lundbergin miehistö matkaa huomenna maanantaina Serbiaan, jossa Minihuuhkajat osallistuu kovatasoiseen turnaukseen – vastaan asettuvat Serbian lisäksi Ranska sekä Portugali. Turnaukseen nimetyn ryhmän löydät täältä.

Minihuuhkajien vuosi on ollut tuloksellisesti varsin onnistunut, ja joukkue on kärsinyt tappion ainoastaan Walesille – tuplamaaottelun toinen osa päättyi tasapeliin. Kesäkuussa U19-pojat osallistui sekä Ruotsin turnaukseen että Baltic Cupiin, ja saldona oli kulta sekä hopea. Etenkin Ruotsin turnauksen voitot isäntämaata sekä Unkaria vastaan olivat lupauksia herättäviä.

Kroatiassa pelattavan EM-karsintaturnauksen kaksi parasta maata etenee keväällä 2023 pelattavaan EM-jatkokarsintaturnaukseen.

U19-poikien ottelut EM-karsintaturnauksessa (kellonajat sekä pelipaikat varmistuvat lähiviikkoina):
16.11. Suomi – Israel
19.11. Kroatia – Suomi
22.11. Färsaaret – Suomi

U19-tytöt (2004 ja myöh.)

Parin viikon päästä Skotlantiin matkaava U19-tytöt sai alle onnistuneen kenraaliharjoituksen, kun joukkue kaatoi Portugalin maalein 2–1. Viime viikolla pelattu maaottelu oli Portugalin turnauksen päätöspeli – ensimmäisessä ottelussa Arttu Pitkäkankaan joukkue taipui Itävallalle 2–3 ja toisessa Pikkuhelmarit kukisti Tanskan 1–0.

Ennen Portugalin turnausta joukkueella oli reilun parin kuukauden tauko tosipeleistä. Suomi pelasi tuplamaaottelun Islantia vastaan, jolloin tuloksena olivat 1–0-voitto sekä 2–2-tasapeli. U17-tyttöjen tapaan U19-tyttöjen pelaajilta löytyy arvokisakokemusta toukokuulta – usea pelaaja oli mukana myös kevään U19-EM-jatkokarsinnoissa, joissa ratkaisupeli meni Saksan nimiin rangaistuspotkuilla.

Skotlannissa pelattavan EM-karsintaturnauksen kolme parasta maata etenee keväällä 2023 pelattavaan EM-jatkokarsintaturnaukseen.

U19-tyttöjen ottelut EM-karsintaturnauksessa (Suomen aikaa):
5.10. 15:00 Sveitsi – Suomi, Edinburgh (Ainslie Park Stadium)
8.10. 13:00 Suomi – Skotlanti, Edinburgh (Ainslie Park Stadium)
11.10. 15:00 Suomi – Espanja, Edinburgh (Falkirk Stadium)

Tyttöjen huippujalkapallopäällikkö Marianne Miettisen mukaan maajoukkueissa on panostettu siihen, että suomalaiset pelaajat saisivat kovia kansainvälisiä mittareita niin usein kuin mahdollista.

– Se on maajoukkueiden tärkeä tehtävä. Sitä kautta pelaajien seurat saavat tärkeää infoa siitä, miten heidän pelaajansa kehittyvät suhteessa kansainväliseen tasoon. Tänä vuonna olemme saaneet erinomaisia matseja molemmille karsiville ikäluokille, Miettinen sanoo.

– U19-tyttöjen Portugalin turnaus oli ensimmäinen laatuaan – aiemmin olemme pelanneet kaksoismaaottelun yhtä maata vastaan tuossa samassa ajankohdassa, mutta nyt Pitkäkankaan joukkue sai kolme kovaa peliä erilaisia vastustajia vastaan. Näin useampi pelaaja sai kokea ottelut, ja valmennustiimi pääsi kokeilemaan erilaisia taktisia valintoja muokkaamalla pelisuunnitelmaansa erilaiset vastustajat huomioiden.

Miettinen kertoo, että nuorten maajoukkueiden pelitavallisia valintoja on päivitetty tämän vuoden nuorten maaotteluiden sekä naisten EURO22-analyysin pohjalta – Miettisen mukaan Suomella tulee olla hieman eri painopisteet Euroopan kärkimaita vastaan.

– Ranskan nuorten maajoukkue saapui nyt Suomeen ensimmäistä kertaa. Vastus on aivan Euroopan kärkeä ja tarjosi mukana olleille varmasti loistavan palautteen siitä, missä mennään yksilötasolla – sekä siitä, miten voimme pärjätä joukkueena isoja maita vastaan, Miettinen toteaa.

– Akan Okomoh joukkueineen osoitti, että laadukkaalla kollektiivisella puolustamisella ja oman maalin suojelulla sekä tilanteenvaihtohyökkäysten ja erikoistilanteiden hyödyntämisellä voidaan saada tulos aikaiseksi myös Euroopan kärkimaita vastaan.

Myös poikien huippujalkapallopäällikkö Juho Rantala toteaa, että EM-karsinnat ovat maajoukkueille paras paikka nähdä, missä mennään.

– Valmistautuminen on sujunut hyvin, ja sekä U17- että U19-maajoukkue on esiintynyt tänä vuonna mallikkaasti. Joukkuepeli on aina tärkein, mutta on hienoa huomata, että pelaamme nuorimmasta ikäluokasta lähtien tavalla, jossa myös yksittäiset pelaajat pääsevät esille, Rantala sanoo.

– On selvää, että onnistumiset maaotteluissa avaavat pelaajille ovia. Mielestäni maajoukkueiden ja nuorten maaotteluiden yksi tarkoitus on olla unelmien mahdollistaja.

Seuraa meitä

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit