Miesten Futsal-Ykkösen marraskuun sarjakatsaus

Futsal Ykköset ovat lähteneet ryminällä käyntiin ja nyt onkin sopiva hetki tarkastella lähemmin miesten alkukauden otteita. Kaikki joukkueet ovat pelanneet viidestä seitsemään ottelua ja kärki on rakentunut pitkälti odotusten mukaisesti ja alkukauden voimasuhteet alkavat muiltakin osin hahmottua sarjataulukkoon.

Otto Keronen, Hans Mäenalanen ja Kalle Hasa juhlivat VehU:n maalia

Otto Keronen, Hans Mäenalanen ja Kalle Hasa juhlivat VehU:n maaliaKuva: Esa Norvia

17.11.2022 klo 20:38

Miesten Futsal-Ykkönen

Tulospalvelu

Kärki odotetun tasainen, JoSePa pitää kärkipaikkaa

Sarjan kärkisijaa pitää hallussaan kenties suurimmaksi nousijasuosikiksi veikattu JoSePa, joka nousisi silloin yhden Ykkösen kauden jälkeen takaisin liigaan. JoSePa kärsi toistaiseksi ainoan pistemenetyksensä KF Kosovan vieraana 3-3 tasapeliin päättyneessä trillerissä. Joutsalaisten tasoitus nähtiin vain viisi sekuntia ennen varsinaisen peliajan päättymistä. JoSePan alkukauden menestyksen takuumiehinä ovat toimineet nuori Eemeli Hänninen hurjilla tehoillaan 13+8, sekä JoSePa -konkari Janne Kosunen tehoin 11+5.

 

Konkaripelaaja Janne Kosunen tähdittää Ykkösen kärkijoukkuetta JoSePaa

Konkaripelaaja Janne Kosunen tähdittää Ykkösen kärkijoukkuetta JoSePaaKuva: Ville Koskiniemi

Kampuksen Dynamosta JoSePa:n peräsimeen täksi kaudeksi siirtynyt päävalmentaja Jesse Kalliokoski uskoo vahvan alkukauden olevan hyvän valmistautumisen ja pelaajien korkean motivaation aikaansaannos:

– Aloitettiin kausi hyvissä ajoin heinäkuun lopulla ja ollaan saatu sisäistettyä uutta pelisysteemiä nopealla tahdilla. Joukkueen puolustuspelaaminen kollektiivisesti on myös ollut hyvällä tasolla. Näistä iso kiitos kuuluu pelaajille ja heidän korkealle motivaatiolleen, Kalliokoski kehaisee.

Sekä pelaajana, että valmentajana suomenmestaruuksia voittanut Kalliokoski näkee Ykkösen kärjen olevan tänä vuonna kovatasoinen:

– Taso vaihtelee, mutta siinä on noin neljä joukkuetta, jotka ovat selvästi muita edellä.

Päävalmentaja ei nosta yhtä joukkuetta ylitse muiden tulevista vastustajista, mutta yksi ottelu ansaitsi kuitenkin erityismaininnan:

– Kohtaaminen TP-Kaarlea vastaan omassa vanhassa kotihallissani oli henkilökohtaisesti hieno kokemus.

PJK ja VehU tiukasti JoSePan niskassa sijoilla 2 ja 3

Joutsalaisten niskaan hengittää kaksi nousukamppailuun povattua pirkkalalaisjoukkuetta PJK ja Vehmaisten Urheilijat. PJK kärsi toistaiseksi ainoan tappionsa Nikola Ercegin valmentamaa TP-Kaarlea vastaan lokakuun lopulla. Muuten tahrattoman alkukauden pelannut PJK on puolustanut erinomaisesti päästäen keskiarvolla vain kaksi maalia ottelua kohden, samalla kun hyökkäystehoja on tullut tutun miehen Miikka Mörön 6+5 ja nuoren Roni Pekkin 5+6 johdolla tasaisen tappavaan tahtiin.

Vehmaisten ylpeys VehU on sarjan ainoa pistemenetyksittä porskuttava joukkue, jonka viiden ottelun voittoputki on ennen kaikkea vahvan joukkuepelin aikaansaannos. VehU:n rosterissa jo 17 pelaajaa on kirjannut nimensä pistetilastoihin, mikä on enemmän kuin joillakin kilpakumppaneista on miehiä rosterissa. Kalenteri kuitenkin kovenee loppuvuotta kohden ja VehU:lla on edessään kaikki muut sarjan kuusi parasta joukkuetta ennen joulutaukoa:

– VehU:ssa meidän seuraidentiteettiin jo kuuluu se, että pelataan sille mitä näkyy paidan etupuolella. Ollaan mielestäni porukalla sitouduttu tähän hyvin, mikä on muun muassa näkynyt siinä, että meidän puolustuspeli on pysynyt tiiviinä, kapteeni Teemu Hannula kehuu joukkuettaan.

VehU:n peli FC Raumaa vastaan meinasi lipsua, mutta joukkue jatkaa tappioitta Ykkösessä

VehU:n peli FC Raumaa vastaan meinasi lipsua, mutta joukkue jatkaa tappioitta YkkösessäKuva: Esa Norvia

Kauden ensimmäiset ottelut HIFK:ta ja FC Raumaa vastaan meinasivat lipsua huonon toisen jakson myötä käsistä, mutta sittemmin Vehmaisilla on tahtipuikko heilunut vain kovemmin ottelun loppua kohden. Hannula kertoo että pelirohkeuden säilyttämistä ottelun läpi on painotettu viime aikoina joukkueen sisällä:

– Alkukauden muutamissa peleissä pelirohkeuden pitäminen hieman unohtui johtoa puolustaessa. Silloin kun uskalletaan meidän materiaalillamme pitää kovaa tempoa ja hyökkäysuhkaa päällä läpi pelin, on vastustajan vaikeampi saada hyvää momentumia päälle.

 

Otto Kerosen ensimmäinen peli ja maali liiton sarjassa ja joukkuekaverit kunnioittavat tehtyä maalia - Hans Mäenalanen ja Kalle Hasa.

Otto Kerosen ensimmäinen peli ja maali liiton sarjassa ja joukkuekaverit kunnioittavat tehtyä maalia - Hans Mäenalanen ja Kalle Hasa.Kuva: Esa Norvia

Kapteeni Hannulan mukaan joukkueessa odotetaan tulevista kamppailuista erityisesti paikallisvastustaja PJK:n kohtaamista 26.11.2022

– Tottakai erityisesti odotetaan PJK:n kohtaamista, peliä jossa ratkaistaan Pirkanmaan herruus. Paljon on pelattu vastakkain vuosien saatossa, ja tuttuja pelaajia toisilleen on molemmissa jengeissä. Eiköhän tänä vuonnakin saada katsojaystävällisiä tiukkoja matseja, mutta tärkeintä on tietysti tuoda kehuskeluoikeus meille Vehmaisiin, Hannula päättää.

 

VehU:n maalia vartioi Miska Jurva

VehU:n maalia vartioi Miska JurvaKuva: Esa Norvia

Kolme seuraavaa iskuetäisyydellä

Kolmen kärki on hieman erottunut alkukaudesta, mutta kierroksia on alla vielä niin vähän, että erot ovat pieniä.

Sarjan nelossijaa pitää hallussaan sarjanousija TP-Kaarle, joka tiedettiin ennakkoon kovaksi tekijäksi sarjaan. Kokkolalaisjoukkue on kohdannut sarjan kolmen kärjestä jo JoSePa:n ja PJK:n, joista se onnistui kaatamaan sarjakakkosen PJK:n kotonaan maalein 4-3. TP-Kaarlen suurin heikkous alkukaudesta on ollut sen haavoittuvainen puolustus ja omissa on soinut keskiarvolla lähes viisi maalia ottelua kohden.

Toisaalta verkot ovat heiluneet myös kentän toisessa päässä, kun Kokkolan Haalandiksikin kutsuttu Atte Henttu on tykittänyt käsittämättömät 19 maalia kuuteen pelaamaansa otteluun täydentäen pistetilastoaan kahdella syötöllä. Pelaajavalmentaja Nikola Erceg on kirjannut nimiinsä tehot 2+13. Mikäli Kokkolassa saadaan oma maali tilkittyä, on joukkueella edelleen kaikki edellytykset pelata jopa noususta Liigaan. 

Viidentenä sarjassa porskuttaa turkulainen KF Kosova,. joka on aiemmilta vuosiltaan tullut tutuksi ennen kaikkea taitavista ja fyysisistä yksilöistään ja hyökkäävästä futsalista. Joukkue on alkukauden perusteella kuitenkin merkittävästi parantanut puolustustaan ja se on pystynyt ryöstämään pisteitä jo nousukamppailuunkin veikatulta AS Moonilta ja JoSePalta. Vaikeaksi vastustajaksi povattu Kosova on ollut juuri sitä, ja alkukauden pistenikkareina ovat toimineet Ferati Alban 10+2, sekä Bujar Ahmeti 6+3.

Viime vuonna nousukarsintaan saakka yltänyt AS Moon on jäänyt kärjen taakse kuudennelle sijalle ja viidestä ottelusta on kertynyt yhdeksän pistettä. Vaikka joukkue ei ole aivan yltänyt ennakko-odotusten mukaisesti sarjan kärkikahinoihin, ei se toisaalta ole kuin voiton päässä nelossijasta, useita kilpakumppaneitaan yhden ottelun vähemmän pelanneena. Viime vuonna samassa vaiheessa kautta pisteitä oli kertynyt vasta kuusi, joten syytä paniikkiin ei Raahessa nähdä.

– Joukkue on ollut aika rikkonainen kauden alussa, ja peli on tosiaan hieman ailahdellut. Joukkueessa on kuitenkin hyvä henki siitä huolimatta ja työnteko jatkuu, kapteeni Marko Keinänen kertoo.

Keinäsen mukaan Ykkösen taso on tänä vuonna korkea ja sarjassa on useita joukkueita jotka panostavat tosissaan nousuun. Yksi näistä joukkueista onkin vastassa heti tulevana lauantaina, kun Moon matkustaa JoSePan vieraaksi.

– Puolustuksen pitää toimia Joutsassa ja erikoistilanteet tulee olemaan ratkaisevassa roolissa. JoSePa on sarjan kovin kotijoukkue, joten hereillä pitää olla koko peliajan, Keinänen ennakoi ottelua.

Ykkösen puolivälin alapuolella on tasaista

Sarjataulukon kuusi viimeistä joukkuetta ovat kaikki kolmen pisteen sisällä toisistaan, ja taistelu putoamisviivan tuntumassa on kiivasta.

Oulun ylpeys Tervarit ovat viiden pelatun ottelun jälkeen sarjan seitsemännellä sijalla. Oululaisten alkukauden kalenteri on ollut melko kova ja voittoja on kertynyt kaksi. Uskoa tekemiseen antaa varmasti viime kierroksen vakuuttava 4-1 kotivoitto KF Kosovasta. Kosova -ottelu oli Veikkausliigastakin tutun Ville Saxmanin kauden ensimmäinen ottelu ja saldona heti kaksi maalia. Onkin mielenkiintoista nähdä saako oululainen futsalkansa nauttia Saxmanin otteista kauden edetessä enemmänkin. Toimituksessa uskotaan Oululaisten vahvistelevan loppuvuodesta asetelmiaan sarjan keskikastissa.

Kahdeksatta sijaa pitää hallussaan Helsingin IFK, jolla on kuuden pelatun ottelun jälkeen yhtä monta pistettä. IFK on yksi useista joukkueista, jotka taistelevat putoamisviivan tuntumassa. Viime kierroksen tappio sarjanousija TP-49:ää vastaan oli kirvelevä takaisku melko hyvin kauden aloittaneelle IFK:lle. IFK:n alkukauden onnistuja on ollut 7+2 tehoilla porskuttava, komean saksarimaalinkin Riverballia vastaan iskenyt Albinot Bekaj. HIFK:n toinen onnistuja on ollut vahvasti kahteen suuntaan pelaava Timo Peltola 5+2.

Putoamisviivan yläpuolelta yhdeksäntenä löytyy SC Riverball, jonka vauhdikas hurlumhei futsal on tuonut kuusi pistettä seitsemään otteluun. Joensuulaisryhmä iskee maaleja mukavaan tahtiin, mutta omissa on soinut lähes seitsemän maalin keskiarvolla. Ennakoidusti joukkueen kirkkain tähti on ollut nuori Ilari Kekäläinen, joka on kuuteen pelaamaansa otteluun iskenyt hurjat tehot 8+9. Kekäläinen on keskittynyt pari kautta jalkapalloon, mutta hänellä on futsalmitaleita kaapissa ajalta kun pelasi WJK:ssa nuorten mestaruuksista.

Kymmenentenä majaileva EBK FS on pelannut tasaisesti, mutta pistetili ei ole karttunut kuin neljällä. Sen alkuvuoden kalenteri on ollut kuitenkin erittäin haastava, kun sarjan TOP 5 -joukkueista vastaan on asettunut jo neljä. Espoolaisten alkukauden pistenikkarina on toiminut viidessä pelaamassaan ottelussa 3+4 tehot kasannut Jonas Zaknoun. Espoolaisilla on neljä ottelua jäljellä ennen joulutaukoa, joista kolme on TOP 5 ulkopuolella olevia joukkueita vastaan ja joukkue hamuaa taatusti pisteitä noustakseen putoamisviivan yläpuolelle.

Kovana kotijoukkueena ja tiiviin puolustuspelin sanansaattajana tunnettu FC Rauma on kerännyt kuudesta pelaamastaan ottelusta vain yhden voiton, mikä oikeuttaa sarjan #11 sijalle. Raumalaisten kalenteri on kuitenkin ollut lähes kovin mahdollinen ja sarjapaikan säilyttämisen kannalta kovimmat kilpakumppanit asettuvat vastaan loppuvuoden aikana. Tulevat kolme ottelua HIFK:ta, Riverballia ja TP-49:ää vastaan antavat varmasti paremman kuvan sarjan peräpään voimasuhteista ja raumalaisten pistetilin pitäisi nyt alkaa karttumaan mikäli sarjapaikan säilyttäminen halutaan pitää tukevasti omissa käsissä.

 

FC Rauma pelissä VehUa vastaan

FC Rauma pelissä VehUa vastaanKuva: Esa Norvia

Sarjajumboksi on jämähtänyt nousija TP-49, joka kuitenkin nappasi ensimmäisen täyden pistepottinsa viime kierroksella HIFK:n kustannuksella. TP-49:n suurin onnistuja on ollut Mad Maxissa ja Akaa Futsalissa pitkän liigaurankin tehnyt Kim Lingman, joka on kuuteen pelaamaansa otteluun kerännyt tehopisteet 7+4 ja ollut mukana lähes 60% joukkueensa maaleista. TP:n maalinteko on takunnut ja omissakin on soinut seitsemän maalin keskiarvolla, mutta erityisesti voitto HIFK:sta antaa toivoa paremmasta ja onkin mielenkiintoista nähdä alkaako Toijalassa pelin palaset loksahtelemaan kohdalleen.

PJK:n Julius Frisk ja Niilo Vuorilahti puolustamassa TP-49:n Jesse Järven hyökkäystä kauden alla pelatussa harjoitusottelussa.

PJK:n Julius Frisk ja Niilo Vuorilahti puolustamassa TP-49:n Jesse Järven hyökkäystä kauden alla pelatussa harjoitusottelussa.Kuva: Essi Salonen

Lisää aiheesta

Seuraa meitä

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit