Miesten Futsal-Liiga: SoVo on liigan kestomenestyjiä, 11 liigakausi alkamassa

SoVo Futsal aloittaa yhdennentoista peräkkäisen Futsal-Liiga kauden ja kauteen lähtee joukkue, jossa on vain vähän muutoksia aikaisempaan. Joukkueessa on aina avautunut pelaamisen mahdollisuuksia myös nuorille pelaajille ja tulevallakin kaudella SoVo marssittaa kentälle nuorta osaamista. Joukkueen tähtipelaajat ovat kiilanneet pistepörssien kärkeen Miesten Futsal-Liigassa runkosarjan osalta jo seitsemän kertaa putkeen, Arber Istrefi ja Gezim Voca ovat nimet, jotka vaan kannattaa painaa mieleen. SoVo on selvittänyt tiensä pudotuspeleihin liigakautensa aikana jo kymmenen kertaa. Tämän vuoden tavoite on selvää, Somerolla vietetään keväällä mitalijuhlia.

Arber Istrefi laittaa KaDy maalivahti Niila-Ville Laitisen ja puolustaja Jukka Kytölän koville

Arber Istrefi laittaa KaDy maalivahti Niila-Ville Laitisen ja puolustaja Jukka Kytölän kovilleKuva: Ⓒ © Ville Koskiniemi /Ville Koskiniemi

24.9.2022 klo 14:06

Jarkko Ihalainen johtaa SoVon orkesteria vuosien kokemuksella

Tälle miehelle on vaikea keksiä kaiken kattavaa titteliä oman joukkueensa johtotehtäviin. Monitoimimies, futsalin todellinen lajiosaaja ja tekemisen legenda Jarkko Ihalainen jatkaa SoVon johtamista lajin huipulla. Manageri Ihalainen rakentaa joukkueensa vuosittain kovaan iskuun ja onnistuu löytämään lajin multilahjakkuudet pelaamaan Somerolle. Someron pelaajista suuri osa käy pelaamassa pääkaupunkiseudulta käsin, joten pitkä Somero-tie on tullut vuosien mittaan tutuksi. – Pari autolastillista ajaa aina treeneihin lähinnä Espoosta. – Tästä on aina lyöty leikkiä, että meillä on enemmän espoolaisia pelaajia kuin espoolaisella liigajoukkue GFT:llä. Annamme aina mahdollisuudet myös somerolaisille ja lähiseutujen pelaajille, mutta on hienoa huomata, että SoVo kiinnostaa myös kauempaa kulkevia pelaajia. Treenien aikataulutus on jouduttu rakentamaan niin, että Somerolle ajamisia vähennetään hieman – treenataan sitten aina kerralla hieman pidempään ja tehokkaammin.

Jarkko Ihalainen ja Valdrin Seferi SoVon valmennusvastuussa

Jarkko Ihalainen ja Valdrin Seferi SoVon valmennusvastuussaKuva: Ⓒ © Ville Koskiniemi /Ville Koskiniemi

– Somerolla on pelattu futsalia siitä lähtien, kun ensimmäiset viralliset Suomen Mestaruus -turnaukset olivat sarjatarjottimella. Pelasin itse ensimmäisen virallisen futsalpelini jo vuonna 1997 Someron Voimassa. Kun Somero lähti pelaamaan Futsal Ykköseen, oli meillä käsissämme pelaamalla tehty sarjapaikka ja siinä vaiheessa lähdin mahdollistamaan futsaltoimintaa hankkimalla rahoitusta pelaamiselle. Olen itse forssalainen, joten alkuun meillä oli yhteistyökumppanit aika pitkälti Forssasta. Mutta emoseuran tuki on ollut meille todella merkittävä matkallamme lajin huipulle, liigaan nousu ei olisi ollut mahdollista ilman Someron Voiman tukea. Seuran päätös panostaa futsalliigajoukkueeseen on ollut meille kannattava voima koko toiminnan ajan ja ilman sitä tukea voisimme luovuttaa taloudellisesti toimintamme. Somero on toimintamme koti, toteaa Ihalainen Someron merkityksestä SoVo futsalille.

Vaikka joukkue treenaa vähän vähemmän yhdessä, ei laadusta tingitä: – Meidän vahvuutemme on pelaajien todella kova urheilullisuus, sitoutuminen omaan harjoitteluun ja motivaatio tehdä työtä joukkueen eteen. Vaikka kokoonnumme pitkien matkojen takana harvemmin, on jokaisen pelaajan oma työ merkittävä pelaamisen eteen ja jokainen pelaaja on kovassa kunnossa ja valmiina kauteen. Tällä konseptilla on hankala treenata enempää, vaatisi niin paljon enemmän aikaa ja rahaa, mitä pystymme pelaajilta vaatimaan. Talvi on pitkä ja pimeä, miettii joukkueen haasteita ja vahvuuksia Ihalainen.

SoVo on pelannut jo pitkään Miesten Futsal-Liigan kärkijoukkueiden joukossa. – Me tähtäämme tottakai tulevalla kaudella pudotuspeleihin. Kärki on todella tasainen ja on pienestä kiinni, miten sijoitukset asettuvat runkosarjan päätteeksi ja millaisista asemista lähdetään pelaamaan mitaleista.

Ihalainen on mukana myös SoVon valmennuksessa. Valdrin Seferin on pelaaja-valmentaja, joka jatkaa valmennusvastuussa yhdessä ennakkotöihin keskittyvän Arber Istrefin kanssa. Istrefi keskittyy pelikentällä pelaamiseen ja tuloksen tekemiseen, mutta ammatikseen jalkapalloa tekevä Istrefi tuo vahvan lisän peleihin valmistautumiseen sekä esimerkiksi vastustajien pelitavan analysointiin. Ihalainen on vahva johtaja myös penkin päässä ja kantaa viimeisen vastuun myös kentän reunalla. – Meillä on todella kova osaaminen valmennustiimissä ja mahdollistan omalla roolillani peluuttajana sen että taitavat pelaajat Seferin ja Istrefi pääsevät näyttämään taitonsa myös kentällä pallon kanssa.

– SoVo ei vain keräile taitavia pelaajia markkinoilta, vaan meillä uskotaan nuoriin pelaajiin, nuorien pelaajien mahdollisuuksiin ja kasvatamme uuden sukupolven SoVo-pelaajia. Joukkueella ei voi voittaa, jos se on vain täynnä tähtiä, voittoon tarvitaan vahva yhtenäinen joukkue. Meillä on todella kova osaamisen taso, kun rivistöstä löytyy Gezim Vocan ja Arber Istrefin tasoisia taitureita, mutta heidän mallinsa ja opetuksensa ovat juuri ne mitkä kehittävät joukkuettamme parhaiten eteenpäin. – Meillä annetaan aina mahdollisuus uudelle pelaajalle, ja jos pelaajassa on potentiaalia niin tie on auki. Toki takana on aina tarkka selvitystyö pelaajan taidoista ja myös henkisestä sitoutumisesta pelaamiseen.

Loistava Ari Vuorelan valokuva tallentaa Vilho Ståhlströmin tuuletukset Kemistä kaudelta 2021-2022

Loistava Ari Vuorelan valokuva tallentaa Vilho Ståhlströmin tuuletukset Kemistä kaudelta 2021-2022Kuva: Ⓒ @vuorela /Ari Vuorela

– SoVon tukiverkosto tekee kovasti hartiavoimin töitä, ja samat ihmiset pyörittävät sekä jalkapalloa ja futsalia. Meillä osaavat ihmiset antavat ensin täyden panoksen jalkapalloon kesäkaudella ja sen lisäksi vielä sitten siirtyvät syksyllä uuden projektiin ja alkavaan liigakauteen. Meille iso etu Somerolla on se, että olemme pienellä paikkakunnalla palloilun pääsarjajoukkue – Someron ykkösjoukkue. Saamme pelivuorot ja treenivuorot haluamiimme ajankohtiin ja pystymme rakentamaan myös vahvan taloudellisen yhteistyön alueen yritystoiminnan kanssa.

Ihalaisen rooli on iso joukkueen toiminnassa

– Onhan tämä monimuotoinen rooli ja tavallaan luodaan vaarallinen tilanne, jos jotain sattuisi, seuran ja joukkueen toiminta kulminoituu liikaa yhden taakse. Niinhän siinä on vain käynyt, että liian paljon asioita on kertynyt. Myönnän että töiden jakaminen on vaikeaa, aina kun on itse tehnyt, niin on myös tiennyt, että hommat on kunnossa ja kaikki varmasti hoidettu. Tokihan sitä haluaa näillä kokemusvuosilla pitää narut käsissä ja varmistaa laadukkaan toiminnan.

Moni ei ymmärrä miten laaja on joukkueen johtohahmon rooli liigatasolla. – Mieti siinä sitten pelien selostajat, kuuluttajat, huolehdi pelivarusteet, varmista järkkärit, organisoi talkoot, hanki rahat, tee pelaajasopimukset, kommunikoi seuranjohdon kanssa ja ole kaikessa mukana. Toki kaikki haluavat olla rakentamassa menestystä, mutta somerolaiset osaavat myös olla kriittisiä. Oma työpanos sponsorointia joukkueelle. – Aikaisemmin stressasin enemmän ja kauden alku ja syksyt olivat vaikeaa aikaa. Vähitellen sitä on oppinut vähän hölläämään ja luotto on siihen, että asiat järjestyvät ja asioista ei tarvitse stressata ihan niin paljon. Tekemisen pohjan laajentaminen olisi totta kai tavoite: – Ainahan jos väkeä on enemmän, asiat rullaavat paremmin, toimintaa voi kehittää paremmin uusilla ideoilla. Helpolla menee vain niitä polkuja mitä on aina mennyt. Mukaan pitäisi löytää ihmisiä, jotka toisivat uusia juttuja, uusia ideoita ja uusia yhteistyökumppaneita.

– Kun kaikki menee hyvin, meillä on aivan voittamaton joukkue. Mutta silloin kun mentaliteetti ei parhaimmillaan, niin sitten tulee tappioita. Meillä on joukkueellinen urheilullisia ja erittäin loistavia joukkuepelaajia. Hiljaisia ja nöyriä pelaajia, jotka tekevät kovaa työtä futsalin eteen.

– Meillä on ollut upea ajanjakso, kun olemme voineet tehdä yhteistyötä Arber Istrefin kanssa. Hän on käsittämättömän taitava pelaaja ja pelaa syvällä kunnianhimolla lajin huipulla. Sellaista maalien tekemisen nälkää ei vaan monella ole. Mutta Istrefi ei ole todellakaan mikään itsekeskeinen tähtipelaaja, Arbe on se, joka neuvoo ja opastaa, tuo pelaajat sisään joukkueeseen ja antaa koko osaamisensa joukkueen käyttöön.

 

Arber Istrefin ura on jo pitkä liigan huipulla

Arber Istrefin ura on jo pitkä liigan huipullaKuva: Christofer Enckelman

Aito lajiammattilainen antaa osaamisensa SoVolle - Arber Istrefi jatkaa Somerolla

Suomen yksi taidokkaimmista futsalpelaajista on aloittamassa jo yhdeksättä kauttaan SoVossa. Arber Istrefi on keikkunut koko futsaluransa pistepörssien kärjessä, hän on voittanut Miesten Futsal-Liigan runkosarjan pistepörssin kuudesti ja hänellä on tilillään maali- ja piste-ennätyksiä liigasta. Kova lajiosaaminen ei ilmene tässä upeassa alan ammattilaisessa vain pelaajana, vaan Istrefi painaa päivätyöt espoolaisessa suurseurassa EBK:ssa valmennuspäällikkönä. – Meillä on muutama joukkue, missä toimin päävalmentajana, ja valmennan noin kerran viikkoon taitoharjoitteita. Työnkuvaani kuuluu jalkapalloilijoiden kilpailullinen kehittäminen, yleisen kilpailullisuuden kehittäminen, akatemiatoimintaa sekä pelaajakehitys. Kokopäivätyöni on enemmän jalkapalloa kuin futsalia, vaikka EBK:ssa pelataankin naisten liigajoukkueella ja miesten Futsal-Ykkösen joukkueella. –  Onhan tässä välillä vaikea yhdistää omat menot työn ja pelaamisen välillä, mutta EBK on ollut mahdollistamassa myös pelaamistani.

Arber Istrefin ura on jo pitkä liigan huipulla

Arber Istrefi on teknisesti liigan taitavimpia pelaajiaKuva: Ⓒ © Ville Koskiniemi /Ville Koskiniemi

Istrefi nousee tällä kaudella vahvemmin mukaan SoVo:n valmennustiimiin. – Pelaaminen on minulle ykkösenä ja painopisteeni valmennustiimissä on ennakkotyössä, valmennuksen suunnittelussa, vastustajien analyysissa ja videovalmennuksessa. Sitten joskus, kun pelaaminen jää vähemmälle, niin sitten voisi valmentaa enemmän. Pystyn auttamaan myös pelaajia siinä, miten omaa pelaamista voisi kehittää. Panokseni treenien suunnitteluun on tuoda meidän treeneihimme vielä enemmän futsalin lajityypillistä treenaamista. – Valtsu on tehnyt hyvää duunia, ja meillä on pelaajistoon parhaiten sopiva valmennus. Minä itse tiedostan, että valmentajana en halua pelata ja valmentaa, nyt on vielä pelaamisen aika. Hatun nosto pelaajavalmennukselle, joka vaatii todella paljon.

Valmennustiimi koolla: Valdrin Seferi, Arber Istrefi ja Jarkko Ihalainen

Valmennustiimi koolla: Valdrin Seferi, Arber Istrefi ja Jarkko IhalainenKuva: Ⓒ @vuorela /Ari Vuorela

– Onhan tässä jo tietty pelattu paljon, mutta intohimo ja rakkaus lajiin luo aina polttavan halun jatkaa lajin parissa. Vaikka vuosia kertyy, palo silti olemassa. Töitä pitää tehdä oman pelaamisen eteen paljon ja yhteisen harjoittelun lisäksi panostan paljon omatoimiseen harjoitteluun treenien lisäksi. Harva pystyy oikeasti yhdistämään ammatin, pelaamisen ja perheen yhdeksi kokonaisuudeksi.

– Kun oma työ on jalkapalloa ja työt urheilun parissa, niin pystyn pitämään itseni paremmassa kunnossa fyysisesti. Ammatti antaa minulle loistavan vastapainon pelaamiselle ja pystyn latautumaan entistä paremmin peleihin.

Salaisuus pysymiselle lajin huipulla

Istrefin ura on häkellyttävää seurattavaa vuodesta toiseen, mikä on salaisuus kovan tason takana: – Uskoisin että se pystyn valmistautumaan juur oikealla tavalla, tunnistan milloin pitää levätä ja milloin on oikea aika keskittyä. Oma kroppa pitää tuntea ja tunnistaa mitä tarvitsen, että pääsen siihen kuntoon, että pelaan huipulla. Minulla ei tule vuoteen tule pitkiä taukoja, kun teen töitä urheilun kanssa koko vuoden ympäri. Harrasta kesällä myös Kolmosen tasolla jalkapalloa, minulle futsalin off-season on jalkapallon pelaamista. (Tulosta tulee myös Kolmosessa kun Istrefi on takonut 16 pelissä kaudella 16 maalia) – Minun fyysinen rakenteeni on futsaltyyppinen, minulle ei kerry painoa ja pystyn elämään aina urheilijan elämää. Panostan siihen, että syön terveellisesti. Nukkua voisi enemmän, mutta vuosittainen elämäntapa on futsaliin soveltuva. –  Onni on, että pysyn kunnossa, ei isoja loukkaantumisia ole ollut.

– Vaikka teen paljon maaleja ja olen pelannut hyvän futsaluran, niin treeneissä en ikinä ole muille pelaajille mikään tähtipelaaja, olen samalla viivalla kuin muutkin. Näytän mallia omalla esimerkillä, opetan ja haen hyvää tasapainottelua kaikkien pelaajien kanssa. Joku johtaa aina, ja kun vuosia lisää niin totta kai rooli korostuu. Haluan omalla esimerkillä näyttää nuorille pelaajille, miten tehdä mitäkin. Yritän enemmän kypsempi ja jakaa omaa tietoa ja taitoa joukkueelle.

– SoVon pelitapa tukee maalien tekemistä, olemme vastahyökkäys -tyyppinen joukkue. Puolustuskin vahvistunut. Jokainen vuosi tuo kokemusta ja mitä enemmän pelaat, ja saat kokemusta, alat ymmärtämään paremmin futsalia.

– Tulevalla kaudella me panostamme erikoistilanteisiin ja tavoite on, että oltaisiin enemmän joukkue. Olemme jo vuosia rakentaneet joukkuetta, niin että yksittäisten pelaajien lähteminen ei romahduta tekemistä. SoVossa ei ole ollut fysiikkavalmennusta erikseen, meillä pelaajien sitoutuneisuus näkyy loistavana fyysisenä kuntona. Meillä EBK:ssa on fysiikkavalmentaja, jonka apua voimme käyttää tarvittaessa.

Missä lajitaituri näkee itsensä tulevaisuudessa: – Minun tavoitteeni on toteutumassa tässä samalla, minulla on oma ura urheilun parista. Futsal kun loppuu pelaajana, niin toivon että voin valmentaa enemmän. Toivon kuitenkin, että voin pelata niin pitkään kuin mahdollista, se on minun juttuni.

Antti Korhonen haastaa lajilengenda Mikko Kytölän

Antti Korhonen haastaa lajilengenda Mikko KytölänKuva: Ⓒ © Ville Koskiniemi /Ville Koskiniemi

– Tulevalla kaudella kannattaa SoVosta huomioida erityisesti Rinor Karaca, todella nopea pelaaja ja hän alkaa pelaajana oppia futsalin jo todella vahvasti. Valmir Seferi ja Antti Korhonen kannattaa myös painaa mieleen. – Jännä kausi edessä, vaikka on lähtenyt pelaajia, vaikka on ollut muutoksia niin tästä tulee hieno kausi.

Rinor Karaca kannattaa painaa mieleen SoVon rosterista

Rinor Karaca kannattaa painaa mieleen SoVon rosteristaKuva: Ⓒ © Ville Koskiniemi /Ville Koskiniemi

– Somero on pieni paikka, ja Somerolla katsojat tulevat katsomaan viihdyttävää futsalia. Toki mitä enemmän olisi omia pelaajia, sitä enemmän olisi myös yleisöä. Hyvät tulokset tuovat aina enemmän katsojia ja sen tarjoamme varmasti somerolaiselle yleisölle.

– Parasta futsalissa on ollut kokea tämä kaikki läheltä, nähdä lajia ja tuntea kaikki tämä vuosien mittaan!

Arber Istrefi lähtee karkuun KaDyn Jukka Kytölältä ja Lassi Lintulalta

Arber Istrefi lähtee karkuun KaDyn Jukka Kytölältä ja Lassi LintulaltaKuva: Ⓒ © Ville Koskiniemi /Ville Koskiniemi

Lisää aiheesta

Seuraa meitä

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit