Miesten Futsal-Liiga alkaa lauantaina: FC Kemi ja ToPV Meri-Lapin derbyssä

Miesten Futsal-Liiga 2022–23 pyörähtää käyntiin viikonloppuna. Lauantaina 23.9. pilliin puhalletaan Turussa, Valkeakoskella ja Kemissä, sunnuntaina Somerolla, Torniossa ja Jyväskylässä. Lauantain teemana on paikallisottelut eli “derbyt”. Tornion Palloveikot urakoi viikonloppuna kaksi ottelua; Liikunnan Riemu aloittaa kautensa tiistaina Jyväskylän derbyssä KaDya vastaan.

Akaan Kasper Kangas kuuluu suomalaisen futsalin maalivahtieliittiin

Akaan Kasper Kangas kuuluu suomalaisen futsalin maalivahtieliittiinKuva: Ⓒ Newstream Photography /Tuukka Nyström

23.9.2022 klo 19:20

Miesten Futsal-Liiga, 1. ottelupäivä

la 24.9.2022  

klo 13.00 TPK – GFT, Samppalinnan palloiluhalli, Turku

klo 15.00, Mad Max – Akaa Futsal, Valkeakosken liikuntahalli

klo 18.00 FC Kemi – ToPV, Tervahalli, Kemi

su 25.9.

klo 15.00 SoVo – AU, Someron monitoimitalo

klo 16.00 ToPV – Vieska Futsal, Putaan liikuntahalli, Tornio

klo 17.00 KaDy – FC Kiisto, Jyväskylän monitoimitalo

ti 27.9.

klo 19.00 Riemu – KaDy, Jyväskylän monitoimitalo

Tulospalvelu kertoo pelien tulokset ja tapahtumat

Kaikki miesten ja naisten Futsal-Liigojen ottelut näkyvät Ruutu+-palvelussa.

Liikunnan Riemu pelaa ainakin derbypelinsä täysille katsomoille.

Liikunnan Riemu pelaa ainakin derbypelinsä täysille katsomoille.Kuva: Ⓒ © Ville Koskiniemi /Ville Koskiniemi

Miesten Futsal-Liiga 2022–23 pyörähtää käyntiin viikonloppuna; tiistaihin mennessä kaikki 12 liigajoukkuetta ovat avanneet kautensa. Lauantaina 23.9. pilliin puhalletaan ensimmäisenä Turussa, kun vastakkain Samppalinnan palloiluhallissa klo 13.00 alkavassa avausottelussa ovat TPK ja Golden Futsal Team Espoosta. Kahta tuntia myöhemmin mitellään Etelä-Pirkanmaan herruudesta Valkeakoskella Mad Maxin ja Akaa Futsalin välillä, ja illan helmenä on Peräpohjolan derby, jossa FC Kemi isännöi Tornion Palloveikkoja.

Sunnuntaina paikallispeliteema jatkuu Somerolla, jonne matkaa Alastaron Urheilijat. ToPV pelaa jo toisen liigaottelunsa, kun Tornioon vieraaksi saapuu Vieska Futsal. Hallitseva mestari KaDy korkkaa kotimaisen kautensa sunnuntain alkuillassa; vieraana Jyväskylän Monnarilla sarjanousija FC Kiisto. Tiistaina vuorossa on puolestaan Jyväskylän derby Riemun ja KaDyn välillä.

Kampuksen Dynamo puolustaa mestaruutta, FC Kiisto debytoi liigatasolla 

Liigakausi 2021–22 päättyi toukokuun puolessavälissä Kampuksen Dynamon neljänteen perättäiseen mestaruuteen. Hopeaa nappasi espoolainen GFT, joka palasi pitkän tauon jälkeen mitalikantaan selätettyään välieräsarjassa FC Kemin. Pronssiset mitalit pujotettiin kemiläisten kaulaan Tervahallissa; vuosia aivan kärkikahinoissa viihtynyt Akaa Futsal jäi neljänneksi. Liigakautta leimasivat edelliskauden tavoin koronarajoitukset sekä maajoukkueen tiivis otteluohjelma, joka huipentui tammi–helmikuussa 2022 EM-lopputurnaukseen Alankomaissa.

Liigasta Futsal-Ykköseen putosi suoraan JoSePa; tilalle nousi Futsal-Ykkösen voittaja FC Kiisto Vaasasta, joka peri muutama vuosi sitten vaasalaisseura Ruutupaitojen kokeneen miehistön. Liigadebytantti Alastaron Urheilijat säilytti sarjapaikkansa karsinnan kautta kukistamalla AS Moonin Raahesta, joka jatkaa taivaltaan Futsal-Ykkösen puolella.

Puolivälieriin ylsivät Someron Voima, Mad Max (Valkeakoski), Liikunnan Riemu (Jyväskylä) ja Vieska Futsal (Ylivieska). Tornion Palloveikot ja Turun Pallokerho jäivät sijoille 9. ja 10. eli suoran säilyjän paikoille.

Jani Paanasella ToPV:n peräsimessä vastassa entinen seura

la 24.9.2022  

klo 13.00 TPK – GFT, Samppalinnan palloiluhalli, Turku

Turun Pallokerho lähtee Jose Ikosen johdolla toiseen perättäiseen liigakauteensa tavoitteenaan playoffit eli viime kauden 10. sijan parannus. Miehistö onkin vahvistunut mm. Riemussa hyvää jälkeä tehneellä Jonne Forsströmillä, joka on joukkueen maalipyssyn ja viime kauden kapteenin Joona Forsströmin pikkuveli. Maalivahti-ikoni Marko Laaksonen lopetti uransa viime keväänä 40-vuotiaana. TPK:n suora säilyminen varmistui juuri päätöskierroksella tasapelipisteellä GFT:tä vastaan.

GFT menetti viime kauden hopeajoukkueestaan uransa lopettaneen Panu Aution ja muutaman muun profiilipelaajan; TPK:ssa kaksi kautta pelannut Teemu Arponen on sitä vastoin siirtynyt espoolaisten riveihin. GFT:n päävalmentaja Miika Mendolinilla on vahva TPK-tausta.

klo 15.00, Mad Max – Akaa Futsal, Valkeakosken liikuntahalli

Valkeakoskella mitellään Pirkanmaan kuninkuudesta. Viime kausina maakunnan valtikkaa on hallinnut vahvasti Akaa Futsal kahdella SM-hopeallaan ja kahdella pronssilla sekä yhdellä Uefan Mestarien liigan edustuksella (syksy 2020). Voimasuhteet vaikuttaisivat kallistuneen entisestään Akaan suuntaan, kun Mad Maxin kaksi tehomiestä Justus Kunnas ja Mikko Heritty vaihtoivat “koiranutut leijonapaitoihin”. Paikallispelit ovat kuitenkin aina oma lukunsa, joissa käsikirjoitus ei ole koskaan ennalta selvä. Lukuun ottamatta kahden ykköspyssyn lähtöä Mad Max on saanut pidettyä kasassa joukkueen rungon valmennusjohtoa myöten.

Akaan penkin päässä debytoi joukkueen uusi espanjalainen päävalmentaja Alejandro De San Bernabe Clemente, joka korvaa Suomen maajoukkueen päävalmentajaksi siirtynen Sergio Gargellin. Apuvalmentaja Jari Hakalan preesens ja tutut taustajoukot takaavat jatkuvuuden pitkäjänteistä työtä tehneessä Akaa-leirissä, joka odottaa jo kotiavaustaan uudenkarheassa Viialan Akaa Areenassa. Akaa Futsal on voittanut neljä edellistä derbyä Mad Maxia vastaan.

Akaan ja Mad Maxin pelistä ei puutu väriä ja tilanteita kun naapurit kohtaavat

Akaan ja Mad Maxin pelistä ei puutu väriä ja tilanteita kun naapurit kohtaavatKuva: Ⓒ Newstream Photography /Tuukka Nyström

klo 18.00 FC Kemi – ToPV, Tervahalli, Kemi

Yksi liigan avausviikonlopun helmistä on Peräpohjolan maineikas derby, jossa isäntävuorossa on FC Kemi Tervahallissaan. Molemmat pohjoisen seurat ovat tulleet ryminällä miesten Suomi-futsalin kärkeen viime vuosina. FC Kemillä on plakkarissa kaksi runkosarjan voittoa, SM-hopea ja SM-pronssi; ToPV ylsi toissa kaudella neljänneksi, mutta jäi viime keväänä niukasti pudotuspelien ulkopuolelle. Nyt ToPV:n miehistö on entistäkin nuorempi ja koostuu enimmäkseen pohjoissuomalaisista pelaajista, uusimpana vahvistuksena kuitenkin SoVosta siirtyvä kokenut liigajyrä Mergim Bushi.

Ovet ovat käyneet sekä Kemissä että Torniossa. FC Kemi jätti jäähyväiset kolmelle ulkomaalaisvahvistukselle; sisään ovat tulleet paluun tekevä oma kasvatti Ville Uimaniemi ja viime hetkellä brasilialainen maalivahti Rennan Vasconcellos Cabral. Penkin päässä Markku Kalermo tekee tilaa Boris Čizmarille, joka jatkaa pelaaja-valmentajana. Kohosen veljeksistä Santeri siirtyi FC Kemistä Tornioon, Taneli jatkaa FC Kemissä. Viimeisestä viidestä derbystä FC Kemi on voittanut neljä, ToPV yhden.

Juho-Teppo Berg ja Vesa Lilja asettuvat jälleen vastakkain Meri-Lapin derbyssä

Juho-Teppo Berg ja Vesa Lilja asettuvat jälleen vastakkain Meri-Lapin derbyssäKuva: Ⓒ @vuorela /Ari Vuorela

Sunnuntaina pelataan kolme kovaa ottelua

klo 15.00 SoVo – AU, Someron monitoimitalo

Sunnuntaina on yhden Varsinais-Suomen derbyn vuoro, kun AU lähtee toiseen liigakauteensa vieraskentällä SoVoa vastaan. Viime kaudella voitot tasattiin 1–1. AU:n 6–7-vierasvoitto runkosarjan päätöskierroksella oli elintärkeä, sillä joukkue vältti suoran putoamisen Ykköseen tuolla kolmen pisteen potilla. 

AU saa lisää tulivoimaa rinkiinsä, kun jalkapallonkin puolella hyvää uraa tehnyt Ilari Mettälä tekee paluun futsalparketille. SoVossa tulivoimaa on ennestäänkin yllin kyllin etenkin Arber Istrefin, Valmir Seferin ja Gezim Vocan muodossa, joskin Mergim Bushi siirtyi ToPV:hen juuri kauden alla. SoVo on leventänyt rinkiään runsaasti nuorilla, lupaavilla eteläsuomalaisilla pelaajilla; keiden läpimurto nähdään tällä liigakaudella?

klo 16.00 ToPV – Vieska Futsal, Putaan liikuntahalli, Tornio

ToPV pelaa jo toisen ottelunsa sunnuntaina, tällä kertaa kotonaan Putaan hallissa. Vierasjoukkue Vieskalle ottelu on kauden ensimmäinen. ToPV:n uusi päävalmentaja Jani Paananen on valmentanut Vieska Futsalin suoraa edeltäjää Sievi FS:ää kahteenkin otteeseen; jälkimmäinen pesti johti mestaruuskannun nosteluun kaudella 2016–17.

Vieska Futsalin pitkäaikaiset seuraikonit Henri Heikkilä ja Radik Ahkmetkhanov lopettivat liigauransa, mutta kapteeni Juho Alasuutari pukenee peliasun päälle pelaaja-valmentajan roolissa kevään lopettamisilmoituksesta huolimatta. Päävalmentajana jatkaa kokenut venäläinen Igor Botškov. Jaakko Alasuutarin siirto Puolan liigaan oli upea juttu alueen futsalille, mutta suuri menetys liigajoukkueelle. Kaksi kautta FC Kemiä edustanut Henry Gutierrez debytoi nyt Vieskan paidassa.

Viime kaudella joukkueiden keskinäisissä otteluissa molemmat kävivät vuorollaan nappaamassa niukan vierasvoiton. Vieska Futsalin miehistöstä Jarmo Junno ja Aleksi Kylmälä edustivat yhden vajaan kauden 2019–20 ajan ToPV:ta.

klo 17.00 KaDy – FC Kiisto, Jyväskylän monitoimitalo

Hallitseva Suomen mestari KaDy on jo avannut kilpakautensa elokuussa Uefan Mestarien Liigan karsintakierroksella, josta se eteni puhtaalla pelillä jatkoon lokakuun Main Roundille. Jukka Kytölän, Sergei Korsunovin ja muutaman muun pelaajan lähdön jäljiltä KaDy aloittaa kauden kapealla ringillä, edelleen Vasko Vujovićin luotsaamana. Newton Jr. palaa kahden ja puolen vuoden tauon jälkeen puna-mustaan paitaan kotiyleisön eteen.

FC Kiisto debytoi liigassa tällä kaudella, mutta suuri osa miehistöstä on kokeneita ja liigakelposeksi todettuja, sillä joukkueen runko pelasi Ruutupaidoissa liigaa kausilla 2015–18. Viime kauden kaksi tehokkainta pistemiestä, maalipyssy Matias Träskbäck ja pelaaja-valmentaja Toni Pylkkänen pelasivat yhden kauden myös Sievi FS:ssä. 

Joukkueen riveihin on hiljattain siirtynyt jopa kaksi entistä KaDyn pelaajaa: Ossi Kivipuro pelasi Kiistossa viimeksi 2019–20, KaDyssa 2020–21 ja liigaseura JoSePassa 2021–22. Kokenut vaasalaislähtöinen pelaaja Juho Mäkiniemi on tehnyt pitkän kierroksen Ruutupaidoista KaDyn ja Ilves FS:n sekä HIFK:n kautta takaisin Vaasaan, tällä kertaa Kiistoon.

Kampuksen Dynamolla on pre-seasonilla alla vain tappiottomat UFCL pelit Montenegrossa. Newton Jr palailee entisen seurajoukkueensa pelitahtiin

Kampuksen Dynamolla on pre-seasonilla alla vain tappiottomat UFCL pelit Montenegrossa. Newton Jr palailee entisen seurajoukkueensa pelitahtiinKuva: Srdjan Boljevic

Tiistaina Jyväskylän derby

ti 27.9.

klo 19.00 Riemu – KaDy, Jyväskylän monitoimitalo

Viimeisenä liigajoukkueena kautensa avaa Liikunnan Riemu, joka saa vastaansa paikallisvastustaja KaDyn Jyväskylän derbyyn tiistaina. Tästä ottelusta tarkempaa ennakkoa viikonlopun jälkeen.

Lassi Lintula ja Jarkko Niskajärvi taistelevat kevään paikalliskohtaamisessa.  Riemun ja KaDyn derby pelataan tiistaina.

Lassi Lintula ja Jarkko Niskajärvi taistelevat kevään paikalliskohtaamisessa. Riemun ja KaDyn derby pelataan tiistaina.Kuva: Ⓒ © Ville Koskiniemi /Ville Koskiniemi

Lisää aiheesta

Seuraa meitä

Kaikki some-tilimme

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit