Maajoukkueet

Marko Saloranta: "Tämä peli on kokonaisuuden kannalta todella merkittävä"

Naisten A-maajoukkue kohtaa Ruotsin tiistaina Tampereella Ratinan Stadionilla MM-karsintojen päätösottelussa ennätysyleisön edessä.

Marko Saloranta Helmareiden harjoituksissa.

Päävalmentaja Marko Saloranta Helmareiden harjoituksissa.Kuva: Ⓒ SPL /Riku Laukkanen

5.9.2022 klo. 21:49

Torstaina Dublinissa koettu tappio Irlannille oli joukkueelle jättimäinen pettymys. 1–0-tappion myötä Helmarit menetti mahdollisuutensa lohkon toiseen sijaan, joka oikeuttaa MM-jatkokarsintoihin. Pettymys on pyritty käsittelemään nopeasti, ja katseet on käännetty tulevaan historialliseen iltaan Ratinassa.

– Se oli kaikille kova kolaus, ja kaikki kävivät aika syvällä. Pyrimme ensin nollaamaan pettymyksen ja ottamaan siitä matsista ne asiat, jotka ovat käyttökelpoisia myös Ruotsia vastaan. Kaikki pelaajat ovat ammattilaisia ja ovat pystyneet käsittelemään tilanteen. Sunnuntain treenit osoittivat sen – joukkue suoriutui todella hyvin vaativasta harjoituksesta, päävalmentaja Marko Saloranta kertoi maanantaina medialle Ratinan Stadionilla.

Tiistaina Helmareilla on vastassa yksi maailman huipuista. Lohkovoiton ja MM-kisapaikkansa varmistanut Ruotsi on FIFA-rankingin kolmannella sijalla. Kesän EM-kisoissa länsinaapurin matka pysähtyi välierissä Englantia vastaan. Ottelu tulee olemaan hyvä mittari uudistuneelle Helmarit-joukkueelle.

– Tämä on meille huikea matsi, pääsemme pelaamaan todellista huippujoukkuetta vastaan. Ruotsi on äärettömän kova ryhmä, joka on todella hyvä erikoistilanteissa. He hyökkäävät suht monipuolisesti, mutta yleensä aika nopeasti. Rima sille, kuinka hyvin meidän pitää puolustaa, nousee taas korkeammalle. Hyökkäyspäässä haluamme pystyä riistämään palloja ylhäällä ja hyökkäämään nopeasti, mutta myös suhteellisen monipuolisesti. Silläkin osastolla haaste tulee olemaan kovempi kuin viime ottelussa, Helmareiden päävalmentajana vasta noin kuukauden ajan toimimaan ehtinyt Saloranta sanoi.

Marko Saloranta Helmareiden Irlanti-ottelussa.

Päävalmentaja Salorannan mukaan joukkue on valmis tiistain kamppailuun.Kuva: Juha Tamminen

Rima on korkealla

Matkustushaasteet vaikeuttivat hieman joukkueen palautumista Irlanti-ottelusta, mutta päävalmentajan mukaan pelaajat ovat kunnossa ja hyvässä iskussa Ruotsi-ottelun aattona.

– Palautuminen vaati omansa, vaikka Dublinista ei ole pitkä lento Helsinkiin. Siellä päässä oli lentokentällä haasteita ja lento viivästyi. Se ei ollut ihanteellista, mutta kaikki pelaajat ovat tällä hetkellä kunnossa.

Kysymykseen mahdollisista muutoksista Suomen kokoonpanoon Saloranta vastasi yksinkertaisesti.

– Meillä on tarkoitus pistää kentälle sellainen kokoonpano, jolla matsi voidaan voittaa. On mahdollista, että huomenna nähdään uusia pelaajia.

Helmareiden uusi valmennusjohto on pyrkinyt tuomaan Suomen pelaamiseen uusia elementtejä. Pitkät pallonhallintajaksot ja pitkät hyökkäykset olivat selvästi esillä Irlannissa. Tiistaina Suomen pitää olla pallon kanssa tehokkaampi. Saloranta korostaa, että tehokkuus maalipaikoissa tulee olemaan avainroolissa Ruotsin tasoista vastustajaa vastaan.

– Ruotsin pelaamisessa on asioita, joihin pyrimme iskemään. He hyökkäävät melko rohkeasti, ja meillä on siinä mahdollisuus iskeä vastaan. Mutta meidän pitää myös hitaista hyökkäyksistä pystyä tuottamaan parempia paikkoja kuin Irlantia vastaan. Meidän pitää tunnistaa oikeat hetket pallollisena – rima on kuitenkin nyt paljon korkeammalla. Maalintekopaikkoja täytyy luoda, mutta meidän pitää olla niissä myös tehokkaita.

Historiaa Ratinassa

Vaikka tiistain ottelussa ei ole panoksia MM-karsinnan kannalta, on luvassa hieno jalkapallojuhla. Suomen ja Ruotsin väliseen kamppailuun on myyty jo yli 6500 lippua, joten tiistaina tullaan rikkomaan naisten A-maajoukkueen arvokisakarsintahistorian yleisöennätys. Vuonna 2005 Suomi - Espanja -ottelussa katsojia oli 5890.

Helmarit haluaa näyttää ennätysyleisölle, mihin joukkue pystyy. Voitto hallitsevasta olympiavoittajasta jättäisi ikuisen muistijäljen tuhansiin junioreihin, jotka kannustavat idoleitaan tiistaina Tampereella. Saloranta muistuttaa, että pelissä on myös tärkeitä ranking-pisteitä.

– Tämä peli on kokonaisuuden kannalta todella merkittävä. Pisteiden kannalta se ei vie meitä MM-kisoihin tai pudota Ruotsia MM-kisoista, mutta pelaamme arvokkaista ranking-pisteistä, jotka voivat auttaa tulevaisuudessa parempaan arvontakoriin. Toinen asia on se, että stadionilla on yli 6000 fania. Tämä joukkue on kasvattanut matkallaan todella hienon fanikulttuurin. Se tuki on todella tärkeää. Meidän esityksemme kentällä pitää olla sellainen, että paikallaolijoille ja televisioon näkyy, että jokainen on ylpeä Suomi-paidasta ja teemme mitä vaan sen eteen, että saamme hyvän tuloksen. Pelillinen ilme ja intohimo – sen pitää näkyä.

Suomi ja Ruotsi iskevät yhteen MM-karsinnat päättävässä ottelussa tiistaina Ratinan stadionilla. Liput klo 19.00 alkavaan otteluun voit hankkia tästä >>

Helmarit

Seuraa meitä

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit