Litmanen ja Österberg Kalmari Super Cupista: "Tärkeää suomalaiselle jalkapallolle"

Suomen legendaarisimpiin jalkapalloilijoihin kuuluvat Jari Litmanen ja Laura Österberg Kalmari puhuivat tiistaina järjestetyssä lehdistötilaisuudessa Super Cupista ja vähän muustakin.

9.8.2022 klo 19:31

Euroopan kentillä kaikkien aikojen menestyneimpiin suomalaispelaajiin kuuluvat Jari Litmanen ja Laura Österberg Kalmari puhuivat tiistaina 9.8. järjestetyssä lehdistötilaisuudessa Olympiastadionilla keskiviikkona 10.8. pelattavasta Super Cupista, suomalaisesta jalkapallokannattamisesta, kansainvälisistä jalkapallofinaaleista, Real Madridista, Barcelonasta ja vähän muustakin. Koko pressin voit katsoa yllä olevasta Youtube-videosta.

Molemmat ovat samaa mieltä siitä, että Super Cup -tapahtuma on suomalaiselle jalkapallolle tärkeä.

- Huomenna on mahdollista nähdä huippujalkapalloa suomalaisella stadionilla. Jo nyt koko ajan näkee ja kuulee sitä fiilistä joka puolella. Hyvin harvinaista herkkua. Hienoa, että nyt tämä tapahtuma tänne yhden kerran saadaan. Jos mietitään Real Madridin joukkuetta, ei Suomessa todennäköisesti ole koskaan nähty näin kovaa yksittäistä joukkuetta, Litmanen sanoo.

Litmanen on Super Cupin voittanut kahdesti, Ajaxissa vuonna 1996 (kaksiosainen finaali Real Zaragozaa vastaan) ja Liverpoolissa vuonna 2001 (Monacossa pelattu finaali Bayern Müncheniä vastaan).

- Siihen aikaan se oli kaikista kauden finaaleista huomaamattomin. Nykyään tapahtuma avaa eurooppalaista jalkapallokautta, ja se on ihan eri juttu kuin ennen. Olin muutama vuosi sitten Tallinnassa pelatussa Super Cup -ottelussa Real Madrid-Atlético Madrid, ja siellä huomasi, miten iso juttu Super Cupista on tullut, Litmanen arvioi.

Österberg Kalmari ei Mestarien Liigassa tai Super Cupissa päässyt itse pelaamaan, sillä hänen huippuvuosinaan naisille ei sen nimisiä turnauksia vielä järjestetty, mutta pariin otteeseen Kalmarikin ehti Euroopan jalkapallon isoimmissa finaaleissa pelata. Silloisen Mestarien Liigan vastineen, UEFA Women’s Cupin hän voitti Umeå IK:ssa vuosina 2003 ja 2004. 

- Sen käynnistäminen vuonna 2001 oli naisten jalkapallolle hyvin tärkeää. Pelasin silloin HJK:ssa, ja pääsimme välieriin. Umeå IK, naisten jalkapallon silloinen lippulaiva, bongasi minut sieltä, ja siitä alkoi omakin ammattilaisurani Ruotsin puolella, Österberg Kalmari kertoo. 

Turnaus näytti silloin erilaiselta kuin Mestarien liiga tänä päivänä. 

- Silloin finaali pelattiin kaksiosaisena, sekä vieraissa että kotona. 2003 Fortuna Hjörringiä ja 2004 Frankfurtia vastaan. Se oli ruotsalaisillekin iso juttu, sillä Saksa oli silloin aina voittava maa. Oli kaikille Ruotsissa iso juttu, että seuratasolla saimme sen voiton Frankfurtista, sillä Saksa oli silloin aina voittava maa, Österberg Kalmari sanoo.

"Real Madridia kohtaan minulla on mieletön arvostus"

Super Cupissa kohtaavat Mestarien Liigan 2022 voittanut Real Madrid ja Eurooppa-liigan voittanut Eintracht Frankfurt. Aikanaan itse Madridin verivihollisessa Barcelonassa pelannut Litmanen kertoo, että hän ei itse muodostanut mitään vihasuhdetta pääkaupungin joukkuetta kohtaan.

- Real Madridia kohtaan minulla on mieletön arvostus. Arvostin heitä ennen Barcassa pelaamistani, Barcassa pelatessani ja sen jälkeen. Tilanne on sama puhuessani myös esimerkiksi Manchester Unitedista Englannissa tai Feyenoordista Hollannissa. Upeita seuroja, upea historia ja upeita pelaajia. Omalla tekemisellään Real Madrid finaaliin on selvinnyt, ja sen tietävät kaikki, ketkä viime vuonna Mestarien liigaa seurasivat, Litmanen sanoo. 

Viime kaudella Eintracht Frankfurt sijoittui omassa sarjassaan Bundesliigassa vasta sijalle 11. Parista kysymysmerkistä huolimatta huolimatta Litmanen näkee myös Frankfurtin hyvätasoisena joukkueena. 

- Tämä on eurooppalaisen cup-kilpailun huumaa: niissä voi jotain saavuttaa, vaikka sarjassa ei niin hyvin menisikään, Litmanen sanoo. 

- Frankfurt pelasi viime kaudella Eurooppa Liigassa erittäin hyvin. Heidän tekemisensä ikään kuin kasvoi turnauksen edetessä, ja he tiputtivat muun muassa Barcelonan. Suuri osa heidän pelaajistaan ei todennäköisesti pääse pelaamaan Real Madridia vastaan uudestaan… ellei heitä arvota samaan lohkoon Mestareiden Liigassa. Mutta suuri osa Frankfurtin pelaajista kokee tällä hetkellä todennäköisesti oman uransa upeimpia hetkiä. Nämä ottelut jäävät mieleen, Litmanen uskoo.

Keskiviikko on näytön paikka paitsi joukkueille, myös Suomelle UEFA:n suuntaan. Paraikaa Palloliitto hakee vuoden 2025 naisten EM-kisoja emännöitäviksi Suomelle yhdessä muiden Pohjoismaiden kanssa, eikä onnistunut Super Cup -tapahtuma ei sille prosessille olisi haitaksi.

- Olisi tärkeää saada EM-kisat taas Suomeen. Ainahan se koko maan jalkapalloa nostattaa. Itse pelasin (edellisissä kotikisoissa) vuonna 2009 Olympiastadionilla, jossa olivat meidän ensimmäiset lohkopelit. Kokemusta täällä siis on isojen kansainvälisten jalkapallotapahtumien järjestämisestä. 

Otteluisäntänä toimii uusittu Olympiastadion. Ruotsissa asuva Österberg Kalmari ei siellä ole vielä ehtinyt käymään. 

- Olympiastadionia kohtaan minulla on iso arvostus. Innolla odotan huomista iltaa, että pääsen uusitun stadionin näkemään, Österberg Kalmari sanoo. 

Tänä kesänä EM-kisoissa nähtiin, miten paljon naisten jalkapallo on kasvanut Österberg Kalmarin omaan aikakauteen nähden. 

- Nyt ymmärretään, että naisten jalkapallossa on hirveän paljon potentiaalia, ja siihen kannattaa satsata, Österberg Kalmari sanoo. 

Ottelupäivänä Litmanen ja Österberg Kalmari ovat tähtivieraina Kansalaistorin Fan Festivalille. Keskiviikon ohjelma alla olevassa kuvassa.

Kansalaistorin Fan Festival -ohjelma 10.8.

Kansalaistorin Fan Festival -ohjelma 10.8.

Lisää aiheesta

Seuraa meitä

Kaikki some-tilimme

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit