Miesten Futsal-Liiga: Liigan hurttamaisin joukkue kasvaa maltilla menestykseen

Miesten Futsal-Liigaa pelaa Mad Max, jolla on taustat ja tekeminen kohdallaan. Esa Herityn kirjassa, Mad Max, ensimmäiset 20 vuotta, haastateltiin 21 Maxien taustahenkilöä ja pelaajaa ja kerrotaan tarina sydämellä rakennetusta joukkueesta, jota kuvastaa vahva joukkuehenki ja yhdessä tekeminen. Maxeilta löytyy muuten myös oma nimikkobiisikin, näitä ei monella ole futsalin puolella. Maxien historiaan kuuluu mestaruusvuoden 2006 jälkeen pelatut UEFA Futsal Cup karsinnat, jotka joukkue selvitti tappioitta ja piti pitkään lajin ennätystä hallussaan. Jouluna 2020 julkaistu Herityn kirja avaa rehellisesti ja avoimesti Maxien tarinan ja kuuluukin futsalharrastajan kirjahyllyyn.

Syksyn siirtouutinen oli että Eero Kaisto pelaa alkavan kauden Maxeissa

Syksyn siirtouutinen oli että Eero Kaisto pelaa alkavan kauden MaxeissaKuva: Jarno Mäkinen

7.9.2022 klo 14:28

Tomi Tuominen jatkaa vastuutehtävää Maxien valmennuksessa

Joukkueen rosterissa on myllertänyt hieman puolivälieriin päättyneen kauden jälkeen kevään ja kesän 2022 aikana. – Joukkueeseen tuli muutoksia, pisteiden valossa joukkueen tehomiehet lähtivät naapuriseura Akaaseen ja nyt ollaan uuden edessä. Nyt on kuitenkin mahdollisuus haistella vähän uusia tuulia ja ottaa uutta lähtöä tekemiseen. Meillä on pelaamisen perusta tehty ja kunnossa, nyt vaan työstetään uutta kautta uuden tilanteen äärellä, toteaa vastuuvalmentaja Tuominen. Tuominen siirtyi Maxien valmentajaksi syksyllä 2019. – Kastelvuon Jukka seuran johdossa tekee todella isoja työmääriä seuran eteen. Koko seuran toiminta rakentuu yhdessä tekemiseen. – Tämä on minulle jo neljäs kausi Maxeissa, en tiedä olisinko jatkanut näin pitkään ilman Jukkaa. Organisaatio on kunnossa, mitä luvataan, se tehdään. Täällä uskaltaa myös sanoa mielipiteensä. Koen tärkeäksi osallistua myös seuran kehittämiseen. Tuomme tekemiseen mukaan pieniä asioita, ja niillä rakennetaan ammattimaisuuden ilmapiiriä. Meille on tärkeää myös seuran futsalvalmennuksen kehittäminen, tavoitteena on, että juniorista aikuiseen ylettyvä pelaajapolku ylettyisi liigaan asti. 

Tomi Tuominen valmentaa liigajoukkue Mad Maxeja

Tomi Tuominen valmentaa liigajoukkue Mad MaxejaKuva: Jarno Mäkinen

Viime kaudella rakennettu yhteistyö Ilves Futsalin kanssa toi vahvaa osaamista joukkueeseen, mutta jälleen ollaan muutoksen äärellä. – Antti Teittinen valittiin maajoukkueen valmennustiimiin, ja tekee töitä Sergio Gargellin kanssa suomalaisen futsalin parissa. Hän on mukana, kun ehtii ja kun oma aikataulu antaa myöten.  Nyt yhteistyö jatkuu Ykköseen nousseen TP-49:n kanssa, farmisopimus julkistettiin vastikään.

Antti Teittinen, futsalin lajilegenda pelaa Mad Maxeissa

Antti Teittinen, futsalin lajilegenda pelaa Mad MaxeissaKuva: Jarno Mäkinen

– Maxeille tyypillistä on se, että futsalin eteen yleisesti tehty työ on laadukasta ja ammattimaista, taustat ovat niin hyviä kuin vain on mahdollista, kiittelee Tuominen seuraa ja joukkueen toimihenkilöitä. – Pelaajille tehdään kaikki valmiiksi, meillä luodaan ammattimainen ympäristö, missä pelaajat saavat keskittyä pelaamiseen.

Maxien valmennus koostuu valmennustiimistä: tiimissä töitä tekee vastuuvalmentaja Tuomisen lisäksi Jukka Saari videovalmentajana ja Juha "Julli" Ojanperä maalivahtivalmentajana. Lisäksi fyysiseen valmennukseen panostetaan paljon Marko Demidoffin johdolla. – Nyt on valmistauduttu nimenomaan fyysisesti alkavaan kauteen ja kolme viikkoa on panostettu siihen täysillä.

– Uskon valmennusryhmäajatteluun futsalvalmennuksessa ja vaikka toki kannan itse viimeisen vastuun, niin nautin ryhmässä toimimisesta. Vahvuus on tiimiä tekemisessä, me teemme yhdessä aitoa tiimityöskentelyä ja jokaisella on selvät vastuualueet valmennuksesta. Kun resurssit ovat rajalliset, tuo tiimityöskentelyn malli kaikkein parhaiten tulosta, toki tämä on varsin pitkäjännitteistä työtä. Maxeissa puhutaan paljon ja meillä toimii vuorovaikuttaminen valmennuksessa. Pelaajien kesken on myös avoimet välit, meillä uskaltaa kertoa mielipiteet ja aina voidaan käydä keskustelua, miten voidaan muuttaa valmennusta. Annamme valmennuksen kehittämisen avaimia myös pelaajille. Pelaajien tehtävä on pelata, mutta meillä toteutuu osallistumisen ja vastuun mahdollisuus.

Miesten edustusjoukkue treenaa kohti alkavaa kautta neljä kertaa viikossa. – Viedään treenaamista vähitellen nyt tässä taktisempaan suuntaan, peruskunto taotaan kovaksi ja kehitetään yksityiskohtia pelaamiseen.

– Hienoa on, että voimme tarjota nuorille pelaajille mahdollisuuksia. Valmennus seuraa pelaajien kehittymistä ja peliaika kentällä pitää ansaita ihan itse. Meillä kehitytään yhdessä, jokaiselle pelaajalle rakennetaan oma pitkäjännitteinen suunnitelma kehityspoluksi, toteaa U19 maajoukkueen valmennuksessa mukana oleva Tuominen.

Manu Kuisma vääntää palloa

Manu Kuisma vääntää palloaKuva: Ⓒ Jarno Makinen /Jarno Makinen

Ihan vielä ei Tuominen asustele Valkeakoskella. – Kyllähän tämä lajihulluutta vaatii ajaa Turusta valmentamaan Valkeakoskelle, mutta onneksi työnantajalta on löytynyt ymmärrystä ja etätyö on mahdollistettu. Kun näkee, miten seura haluaa viedä asioita eteenpäin, haluaa tähän tekemiseen sitoutua. Ja palkitseehan tämä paljon. Kun sitoudun johonkin ja kun jotain lupaan, niin se sitten tehdään – tiesin kyllä lähtiessäni tähän, että oma matkustaminen rasittaa, mutta hyvin tämä sujuu.

– Lähden luottavaisena tulevaan kauteen, kaikki työmäärä mitä on kautta varten tehty, ja uskon että se tuottaa tulosta. – Emmeköhän me taas ole ikävä joukkue vastustajille, kuittaa Tuominen vielä.

Mikko Matinaro jatkaa hurttapaidoissa

– Nyt tosiaan taitaa alkaa jo 11 kausi Futsal-Liigassa. Joka vuosi loppukesästä se futsal kipinä sieltä aina syttyy uudestaan ja uudestaan, miettii Mikko Matinaro tulevan kauden alkua. – Fiilikset joka vuosi katossa, kun joukkuereenit alkaa. Ulkona valoisaa ja lämmintä, näkee vanhoja ja uusia pelaajia ja taustoja. Uusiutunut Mad Max on tällä kaudella todella yllätysvalmis, yhtenäinen ja taisteleva joukkue. Juuri valmentaja Tomi Tuomisen näköinen.

Mikko Matinaro valittiin kaudella 2021-2022 kuukauden pelaajaksi

Mikko Matinaro valittiin kaudella 2021-2022 kuukauden pelaajaksiKuva: Jarno Mäkinen

Mad Maxin viime kaudet ovat tyssänneet todella koviin puolivälierävastustajiin, vastassa ovat olleet viime vuosina Kampuksen Dynamo (2019, 2021) ja FC Kemi (2022). – Uskon, että joukkueen kokonaisvaltaisuus kantaa hyvään runkosarjasijoitukseen tällä kaudella. Ja näin ollen suotuisampaan Playoff -vastustajaan ensimmäiselle kierrokselle, verrattuna edellisiin kausiin.

– Työilmapiiri on Maxeissa todella positiivinen ja pelaajalähtöinen. Koko seuraorganisaatio tekee perheenomaisesti hartiavoimin töitä yhteisen asian eteen. Kentällä tapahtuvat asiat ovat vain pieni osa sitä. Uskallan väittää seuran taustojen olevan Futsal-Liigan kärkitasoa, kiittelee Matinaro Mad Maxien taustoja. – Valmennus antaa tiukat reunaehdot pelille, varsinkin puolustuspelaamiseen. Muuten kuviot ja pelitapa määritellään yhdessä. Pelaajista näkee, että valmennus luottaa ja uskoo pelaajiin. Tällä kaudella varsinkin kollektiivisessa joukkuepelaamisessa on näkynyt selkeätä kehitystä.

Kokeneen pelaajan silmin on hyvä arvioida koko liigan kehitystä: – Pelaamieni liigakausien aikana on olen nähnyt suomalaisen futsalkentän kehittyvän todella paljon. Jokaisella osa-alueella on otettu valtavia edistysaskelia. Pelaajat ja peli ovat kehittynyt valtavasti, ja näin ollen Futsal-Liigasta  voidaan puhua jo todella kovana futsalsarjana Euroopan tasolla. Tästä esimerkkinä ulkomaisten pelaajien ja valmentajien suuri määrä.

– Kehityskohteina näkisin ainakin ottelutapahtumat, lisää katsojia ja media näkyvyyttä tarvitaan. Osa joukkueista toteuttaa edellä mainittuja asioita jo todella hyvin, mutta osalla joukkueilla tämä vaatii vielä valitettavasti tekemistä.

Koiralauman taustalla häärää Jukka Kastelvuo ja kehittää seuraa maltilla eteenpäin

– Vaikka seuralla on jo kilometrejä takana ja 20-vuotisjuhlajulkaisu on julkaistu, niin ollaan vielä aika lähtökuopissa niiden suunnitelmien suhteen, mitä meillä on seuran kehittämiseksi. Otamme pieniä, hallittuja riskejä ja kehitämme seuraa askel askeleelta ammattimaisempaan suuntaan. Joka vuosi on tavoitteena nostaa budjettia, joten vähitellen edetään kohti tavoitetta, pohtii seuran puheenjohtaja Jukka Kastelvuo.

Seura on aloittanut myös Palloliiton laatujärjestelmätyön tavoitteena kehittää seuran toimintaa monialaisesti. – Meillä on hieno tilanne, että naisten joukkueesta Oona Konttinen ja Sanna-Kaisa Rousku lähtivät tekemään laatujärjestelmää seuralle opinnäytetyönä. Aloituspalaveri on pidetty, ja homma on saatu hyvin käyntiin. – Meidäthän laitettiin tekemään ensimmäisessä kohtaamisessa ryhmätöitä ja pysähdyttiin yhdessä miettimään, mitkä ovat Maxien arvot, missio ja visio ja mihin seuraa viedään. Keskustelua on jatkettu aloituksen jälkeenkin, nyt on vahva tunne siitä, että kaikki sitoutuvat ja paneutuvat työhön. Emme lähde laatujärjestelmätyöllä tavoittelemaan liian isoa palaa kerralla, rajaus on oltava selvä. Laitetaan seuratoiminnan raamit ensin kuntoon ja ratkotaan isot suuntalinjat. Maxeissa laatujärjestelmätyöhön osallistuu iso joukko seuratoimijoita, junnuvalmentajia, joukkueiden taustoja sekä seuranjohtoa. – Ensi vuoden puolella valmistuu ensimmäinen vaihe, sen jälkeen katsotaan jatkoa ja etenemistä eteenpäin. Tämä kaikki on jo muuttanut ajatusta tulevaisuudesta. Järjestelmää varten tehdyllä työllä pystymme varmasti yhtenäistämään ajatusmaailmaa seurassa ja hitsaamaan porukan entistä paremmin yhteen.

– Laatujärjestelmätyöhön kuuluvan valmennuslinjauksen teko on Maxeissa vasta alkutekijöissään, painopistealueena on junioritoiminta alle 15-vuotiaille. Jätimme tässä vaiheessa työstä pois ns. nuorten huippu-urheiluvaiheen ja panostamme nuorempiin. Lajin parissa on jo tehty valmennuslinjaus huippuvaiheen valmennukselle, joten päätimme keskittyä aikaan ennen huippuvaihetta. Valmennuslinjaus tulee kattamaan 8-14 vuotiaat futsalpelaajat. – Meillä Valkeakoskella on saatu junnuja hyvin mukaan futsaliin tiettyyn ikäluokkaan asti, mutta sen jälkeen moni tekee valinnan jalkapallon puolelle kun se lajina alkaa viemään niin paljon aikaa treenimäärien kasvaessa kohti vanhempia ikäluokkia.

Mika Jussila on Maxien runkopelaajia

Mika Jussila on Maxien runkopelaajiaKuva: Ⓒ Newstream Photography /Tuukka Nyström

Mad Max lähtee yhteistyöhön Ykköseen nousseen Toijalan Pallon kanssa

Yhteistyö TP-49:n kanssa on lähtenyt vauhdikkaasti eteenpäin, sopimuksesta hyötyvät aidosti molemmat osapuolet ja joukkueet pystyvät auttamaan toinen toisiaan. – Farmisopimus  TP-49 kanssa on kummallekin seuralle hyödyllinen. Pelaajaliikennettä tullaan varmasti näkemään ja jo keskusteluiden alkuvaiheessa pystyimme hahmottamaan useita muitakin erilaisia asioita, joiden avulla autamme toisiamme, totesi Kastelvuo julkistamistilaisuudessa. Yhteistyösopimus on muutakin kuin farmi, yhteistoiminta ei ole vain pelaajien liikettä. – Toki yhteistyö hyödyttää nuoria pelaajia, pystytään antamaan peliaikaa ja hakemaan kokemusta kentältä. Yhteistyö Toijalan Pallon kanssa on osa meidän pelaajakehityssuunnitelmaamme. Erityisesti fyysisen valmistautumisen puolella saamme hyvin tukea TP:n puolelta, toteaa Kastelvuo.

Maxeissa nähdään tulevalla kaudella paljon nuoria pelaajia liigatasolla, pelaajan tulevaisuus mietitään yhdessä vanhempien kanssa. – Meillä on paljon annettavaa nuorelle pelaajalle. Jokaiselle tehdään oma kehityssuunnitelma, joka nuotittaa tulevat vuodet Maxeissa. Pelaajien kehityksestä syntyy myös dataa, ja sen pohjalta on hyvä rakentaa pelaajakohtaista ohjelmaa ja toki myös seuralle kertyy tietoa pelaajapolun eri vaiheista. Pelaajapolku vie oman seuran edustusjoukkueeseen, kertoo Kastelvuo nuorten pelaajien tiestä läpi Maxien pelaajapolun.

Ilves yhteistyö kaudella 2021-2022 toi kovan luokan osaamista Maxeihin, Jaakko Ahokas oli yksi siirtyneistä

Ilves yhteistyö kaudella 2021-2022 toi kovan luokan osaamista Maxeihin, Jaakko Ahokas oli yksi siirtyneistäKuva: Jarno Mäkinen

 – Meitä leimaa omaleimainen rakkimaisuus, rakastettava hurttamaisuus – me ollaan Mad Max. Me ei ehkä olla mitään seurapiiripoikia, mutta Valkeakoskella tehdään työtä futsalin eteen rakkaudesta lajiin, kiteyttää Kastelvuo vielä lopuksi.

Lisää aiheesta

Seuraa meitä

Kaikki some-tilimme

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit