Maajoukkueet

Leo Väisänen ei spekuloi siirroilla – ”Jos miettii liikaa tulevaa, taso tippuu pelaamisessa”

Leo Väisäsen asiat ovat mallillaan. Hän on noussut suureksi vastuunkantajaksi sekä seurajoukkueessaan IF Elsfborgissa että Huuhkajissa, ja lähitulevaisuudessa siintävät taas uudet maaottelut.

Leo Väisänen pelaa vahvaa kevättä Elfsborgissa

Leo Väisänen pelaa vahvaa kevättä

13.5.2022 klo. 17:39

Huuhkajien toppari Väisäsen kolmas kausi Ruotsin pääsarjassa Allsvenskanissa on käynnistynyt tuttuun tapaan IF Elfsborgin riveissä pelkkiä täysiä minuutteja pelaten.

- Vastuuta tulee ja on tullut. Joukkueena voisi mennä paremmin, mutta eteenpäin mennään, ja pari viime peliä ovat menneet oikeaan suuntaan. Saa nähdä, mitä kesä tuo tullessaan, Väisänen kertoo perusarkensa keskeltä.

Väisänen valittiin viime vuoden lopulla Elfsborgin miesten joukkueen vuoden pelaajaksi. Tutuksi tulivat kauden mittaan myös valinnat eri kierrosten Allsvenskan-tähdistöihin.
Seitsemän kierroksen jälkeen Väisänen on toinen vain kahdesta täydet minuutit joukkueestaan pelanneesta pelaajasta. Koko sarjastakin moiset tilastot löytyvät vain kouralliselta pelaajia. Asema joukkueen sisällä on siis vankka ja vakaa.

- Vastuuta tulee ja se on hyvä. On tietenkin kiva pelata, kun koutsi luottaa. Jossain vaiheessa voisi ottaa vielä sen seuraavan askeleen kehittymään kovemmissa sarjoissa, hän sanoo.

- Oikeana topparina pelaan. Jätkät ovat jonkin verran vaihtuneet ympärillä. Kolme eri topparia on ollut vierellä, ja toinen laitapakkikin on vaihtunut. Hyvin peli heidän kanssaan sujuu. Oikean laitapakin kanssa olemme pelanneet yhdessä nyt pari vuotta ja tiedämme hyvin, mitä toiselta odottaa ja hänkin tuntee minut pelaajana. Roolitus toimii siinä hyvin. Topparit ovat vaihdelleet, mutta omaan pelaamiseen ei juurikaan vaikuta, kuka vierellä pelaa.

Elfsborg on ollut tuloksellisesti sarjan keskikastia.

- Pari hyvää kautta on alla, niin odotukset ovat kasvaneet korkeammiksi kuin normaalisti. Tiedämme, että pystymme ihan taisteluun top-sijoista ja pääsemään mukaan kärkikamppailuun. Viime pelit ovat olleet hyvää tekemistä.

KOSKA ISOMPIIN YMPYRÖIHIN? 

Väisänen on pelannut ulkomailla kohta neljä vuotta. Hän suuntasi kahden Hollannissa ja FC Den Boschissa vietetyn kauden jälkeen nykyosoitteeseensa Ruotsin Boråsiin ja Elfsborgiin kaudeksi 2020.

Nyt on menossa siis kolmas kausi länsinaapurissa. Väisäsen siirrolla isompiin ympyröihin spekuloitiin talvella, mutta sen sijaan mies allekirjoittikin seuran kanssa kauden 2024 loppuun saakka ulottuvan jatkosopimuksen.

- Kirjoitin jatkosopimuksen joulukuun lopulla. Ei siinä ehkä semmoisia niin houkuttelevia tarjouksia ollut, että olisin halunnut kiirehtiä sen suhteen. Viihdyn Ruotsissa, ja elämä futiksen ulkopuolellakin on kivaa. Se auttaa myös futiksen kanssa. En nähnyt huonona, että tein pienen jatkon. Kesän markkinat ovat muutenkin isommat. Toivotaan, että tulisi houkuttelevampia tarjouksia, että voisin siirtyä parempaan ympäristöön.

Väisänen täyttää kesällä 25 vuotta, joten aikaa Euroopan huippusarjoissa pelaamiseen olisi. Suosikkikohteetkin ovat mielessä. 

- Italia ja Saksa ovat lähinnä futiksen tiimoilta. Varmaan elämäkin siellä olisi ihan kivaa. Lähtökohtaisesti pyrin pysymään Euroopassa. Saa nähdä, tuleeko ylipäätään mitään. Ei tässä varmaan vielä valitsemaan pääse, mutta katsotaan, mitä ikkuna tuo tullessaan, hän sanoo realistisesti.

Siirtospekulaatioiden kohteena olemisen voisi kuvitella olevan jollain tapaa jopa surrealistista, kun ventovieraat ihmiset ottavat vuorollaan kantaa ja kirjoittavat pelaajan uran jatkumisesta milloin missäkin. Elämällä ja työpaikalla arvuuttelussa kun on kyse kuitenkin varsin yksityisestäkin asiasta.

- Olen ehkä oppinut menneisyydestä, että asioiden edelle ei kannata hirveästi mennä. Sen on huomannut, että jos alkaa miettiä liikaa tulevaa, taso tippuu pelaamisessa. Yritän parhaani mukaan blokata puheita, joita kuulen ja keskittyä seuraavaan päivään. Pitää pitää pää kylmänä, eikä miettiä liikaa, vaan luottaa siihen, mitä tulee. Jos ikkunaan alkaa katsella liikaa, on varmaan aika p**ka seuraavissa peleissä, hän hymähtää.

TAAS BOSNIAN KAATOON

Täydet 90-minuuttiset ovat tulleet Väisäselle tutuksi viime aikoina myös Huuhkajissa. Hän on pelannut urallaan 17 A-maaottelua, ja näistä kuusi viimeistä eli syksyn 2021 MM-karsintaottelut alusta loppuun. 

Suomi kohtaa seuraavaksi Nations Leaguen otteluissa kesäkuun neljäntenä päivänä kotona Bosnia-Hertsegovinan ja kolme päivää myöhemmin Montenegron. Tuon jälkeen ohjelmassa ovat vielä vierasottelut Bosnia-Hertsegovinaa ja Romaniaa vastaan.

- Olen innoissani! Kiva päästä pelaamaan varsinkin olympiastadionille omien fanien edessä. Se on aina  huikea ja vähän erilainen fiilis laittaa Suomi-paita päälle kuin seurajoukkueen paita. Ylpeä saa olla! Varsinkin viime aikoina on ollut kivaa olla maajoukkueen mukana. Vastuutakin on alkanut tulla, ja alkaa olla aika näyttää ja ansaita paikka avauksessa. Innolla ja kovalla motivaatiolla sinne. Ei ole enää pitkää aikaa, neljä peliä ja tiukka rupeama. Toivotaan, että hyvät tulokset. Meillä on hyvä joukkue kasassa ja hyvät matsit edessä. Toivottavasti yleisökin löytää hyvin paikalle, Väisänen innostuu. 

Pallovarmalle ja hyvin peliä lukevalle topparille voisi kuvitella olevan luvassa vastuuta myös tänä kesänä.

- Kliseinen vastaus, mutta koutsien valinta se on. Näen, että olen hyvässä kunnossa. Pelit Ruotsissa ovat menneet hyvin, eikä ole ollut mitään vammoja vähään aikaan. Hyvillä fiiliksellä ja hyvällä fyysisellä kunnolla lähden otteluihini. Toivotaan, että mitään ei enää tule. Riippuu tietysti, millä pelisysteemillä pelataan, ja montako topparia pelaa. Se muuttaa vähän tilannetta. Todennäköisesti kuusi hyvää topparia tulee reissuun mukaan.

- Olen esiintynyt siellä mielestäni hyvin. Toivottavasti näytöt riittävät avaukseen.

Bosniasta onkin tullut Suomelle jo varsin tuttu vastustaja, kun maa oli Huuhkajien kanssa samassa EM-karsintalohkossa 2019 ja viime vuoden MM-karsinnoissa.

Väisänen tosin on pelannut neljästä kohtaamisesta vain viime marraskuussa Zenicassa, jolloin Suomi voitti vierasottelun 3-1. Arvontatulokset ovat jopa huvittaneet huuhkajaparvea.

- Tuntuu, että joka vuosi pelataan heitä vastaan. No, ainakin tiedämme, millainen vastustaja tulee. Viimeksi haimme päänahan heistä. Eiköhän nytkin.

Seuraa meitä

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit