Lasten valmentajien suusta: Lasse Karlsson on valmentanut aloittavia ikäluokkia jo vuosien ajan - "Pitää uskaltaa taantua lapsen tasolle"

Juttusarjassa Lasten valmentajien suusta Vuoden lasten valmentajiksi 2021 valitut koutsit jakavat näkemyksiään ja kokemuksiaan lasten valmentamisesta.

Lasse Karlsson ja TPS:n juniorijoukkue.

19.7.2022 klo 11:48

- Tykkään tosi paljon siitä, kun lapset kokeilevat asioita, mitä heille ei ole sanottu. Siitä, kun he uskaltavat tehdä kentällä välillä pähkähulluja juttuja, kertoo Vuoden lasten valmentajaksi 2021 valittu Lasse Karlsson

Karlssonin saaman palkinnon perusteina mainittiin, ettei Turun Palloseuran alle 12-vuotiaita jo kymmenen vuoden ajan valmentaneen koutsin harjoituksista vauhtia, taitoa, intensiteettiä tai vaatimustasoa puutu. Toimintatavat opettavat lapsille jalkapallon lisäksi myös oman parhaan tekemistä, ryhmässä toimimista, toisten huomioon ottamista sekä uskallusta yrittää uudelleen. 

- Kun lapset kokeilevat asioita, jotka ovat aikuisten mielestä vääriäkin asioita, tarkoittaa se minulle sitä, että lapset ovat oivaltaneet sen jutun, mikä tässä jalkapallossa on. Lasten pitää saada kokeilla ja heidän pitääkin epäonnistua, jotta oppivat. 

“Aikuisetkin kaipaavat sitä, että on kivaa ja heittäydytään”

Valmentajaksi turkulainen Karlsson on päätynyt hyvin stereotyyppistä reittiä. Omalla peliuralla tavoitteellisin harjoittelu loppui murrosiässä, ja lopulta pelaaminen jäi aikuisiällä kokonaan muutamien alasarjavuosien jälkeen.

- Ihan perinteisesti menin kuusivuotiaan kanssa nappulaliigan harjoituksiin, ja sieltä sitten vietiin koutsaamaan, Karlsson naurahtaa. 

Turun Nappulaliigassa Karlsson valmensi siihen asti, kun poika siirtyi TPS:ään vuonna 2012. Sen jälkeiset vuodet ovatkin vierähtäneet Tepsin eri ikäluokkien kanssa: aluksi 8vs8 -vaiheessa, sittemmin 7- ja 8-vuotiaiden poikien ryhmissä. 

Valmennuskokemusta Karlssonilla siis riittää useista lapsuusajan ikäluokista. Hän näkee, että lapset muuttuvat kasvaessaan sen verran, ettei lasten valmentaminenkaan ole aivan samanlaista ikäluokasta riippumatta.

- Pienten lasten kanssa on tärkeämpää, miten harjoitellaan kuin mitä harjoitellaan. Heidän kanssaan mennään lujaa ja koitetaan keskittyä tekemiseen. Kun lapset kasvavat, alkavat peli ja harjoitukset käydä aina vain monimutkaisemmiksi. Valmentajillakaan ei voi olla enää sellainen hirvittävä vauhti ja älämölö päällä - jo fyysisistäkin syistä, sillä 12-vuotiaat vaativat esimerkiksi pikkuisen parempaa palautumista suoritteista ja muusta, Karlsson näkee. 

- Mitä vanhemmaksi mennään, sitä enemmän harjoiteltavat asiat muuttuvat ja vaikeutuvat. Mutta kyllä aikuisetkin kaipaavat sitä, että on kivaa ja heittäydytään. Se ei tarkoita sitä, että leikitään ja pelleillään, vaan sitä pidän tärkeänä, että on jokin huumori mukana. Uskalletaan tehdä virheitä ja nauraa itselleen, Karlsson jatkaa.

“Eläytyä, huutaa, tuulettaa, möykätä - positiivisella tavalla” 

Kysyttäessä, miten lasten harjoituksiin sitten saadaan vauhtia ja intensiteettiä, Karlsson nostaa esiin ensimmäisenä valmentajan organisointitaidot. 

- Tarkoitus on, että jonot saadaan harjoituksista pois ja pelaajat hääräävät mahdollisimman paljon koko ajan. Kilpailuja ja pelejä, Karlsson sanoo.

- Silti suurimpana juttuna näkisin valmentajan persoonallisuuden. Sen, että hän uskaltaa heittäytyä, taantua lapsen tasolle ja olla pelissä heidän mukanaan. Eläytyä, huutaa, tuulettaa, möykätä, mutta positiivisella tavalla.

Valmentajana Karlsson kertoo saavansa itse suurimmat “kiksit” siitä, kun lapsilla on selvästi hauskaa - mutta jatkaa toki painottamalla, että jalkapalloharjoituksissa ensisijainen tarkoitus on opetella jalkapalloa. Tärkeintä Karlssonille onkin, että pelaajat oppivat hänen valmennuksessaan asioita, jotka hän kokee merkityksellisiksi kullekin ikäluokalle.

- Kaikki muu tulee sitten siinä joukkuepelaamisen sivussa. Turvallisessa, leikinomaisessa ympäristössä lapsi saa paljon ihmiseksi kasvamiseen,  Voitetaan ja kunnioitetaan vastustajia, hävitään ja opitaan käsittelemään pettymyksen tunteita - uskalletaan epäonnistua. Matkan varrella tulee paljon juttuja, riitojakin - niistä otetaan kiinni ja niistä opitaan, Karlsson summaa. 

Lisää aiheesta

Etkö löytänyt etsimääsi?

Seuraa meitä

Kaikki some-tilimme

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit