Kyselytutkimukset Palloliiton sidosryhmien kokemuksista syksyn 2021 ja kevään 2022 välillä

Palloliiton keskeiset sidosryhmät ovat pitkälti tyytyväisiä nykyisiin prosesseihin ja palveluihin marraskuun 2021 ja toukokuun 2022 välillä toteutettujen kyselytutkimusten perusteella.

Kuvituskuva.

Kuvituskuva.Kuva: Jyri Sulander

4.7.2022 klo 18:18

Kyselytutkimukset 2021-2022. Kuvio 1.

Kyselytutkimukset 2021-2022. Kuvio 1.Kuva: Palloliitto

Palloliitossa vuonna 2021 käynnistetyn organisaatiolaajuisen tiedolla johtamisen -prosessin myötä suomalaisen jalkapallon ja futsalin tilannekuvan muodostamisessa ja kehitystarpeiden tunnistamisessa pyritään hyödyntämään keskeisten sidosryhmien kokemuksia yhä kattavammin.  Ensimmäisessä uudistusvaiheessa pääasiallisena tiedonhankintamenetelmänä ovat olleet laajat sidosryhmien kyselytutkimukset: viimeisen kahdeksan kuukauden aikana on koordinoidusti toteutettu mm. suomalaisen jalkapallon ja futsalin kyselytutkimus (11/2021; N=4429), futsalin kausikysely 21-22 (4/2022; N=705) ja Huuhkaja-Helmariliigan palautekysely (5/2022; N=1051). 

Kyselyiden perusteella erilaiset sidosryhmät ovat enimmäkseen kokeneet tyytyväisyyttä (”jokseenkin tai erittäin tyytyväinen”) Palloliiton prosesseihin ja palveluihin. Tuotetuissa kyselytutkimuksissa on laajasti kartoitettu mm. kilpailutoiminnan tilaa, joka on tähänastisen näytön perusteella yksi arvostetuimmista osa-alueista. Sen sijaan kriittisempiä arvioita ja näkökulmia on esitetty erityisesti Palloliiton pelaajakehitys- sekä koulutustoimenpiteistä.  

Palloliiton tiedolla johtamisen -prosessia koordinoiva tutkimus- ja kehityspäällikkö Ville-Pekka Inkilä korostaa, miten arvokasta sidosryhmiltä kerättävät kokemukset ja palautteet ovat toiminnan kehittämisessä. 

- Suomalaisen jalkapallon ja futsalin tiedolla johtaminen vaatii jatkuvaa ja suunnitelmallista vuorovaikutusta sisäisten ja ulkoisten sidosryhmien kanssa edustavan kokonaiskuvan ja kehitystarpeiden muodostamiseksi. Esimerkiksi roolisidonnaisuus on ollut yksi selkeä erotteleva tekijä vastaajien tyytyväisyydessä eri kyselyissä, Inkilä toteaa.  

Suomalaisen jalkapallon ja futsalin kyselytutkimus

Kuvio 2. Kyselytutkimukset 2021-2022.

Kuvio 2. Kyselytutkimukset 2021-2022.Kuva: Palloliitto

Marraskuussa 2021 ensimmäiseen suomalaisen jalkapallon ja futsalin kyselytutkimukseen vastanneilta tiedusteltiin rooliperusteisesti näkemyksiä Palloliiton eri prosesseihin (kts. kuva). Vastaajat olivat eniten tyytyväisiä kannattamiseen (mm. myynti, markkinointi- ja viestintä) liittyviin toimenpiteisiin ja prosesseihin. Vastapainoksi kouluttamiseen ja osaamisen kehittämiseen liittyvät prosessit jakoivat vastaajien näkemyksiä enemmän. Kyselyn tulokset raportoidaan laajemmin vuoden 2021 tietotilinpäätöksessä, joka julkaistaan Palloliiton nettisivuilla heinäkuussa 2022. 

Kuvio 3. Kyselytutkimus 2021-22.

Kuvio 3. Kyselytutkimus 2021-22.Kuva: Palloliitto

- Suomalaisen jalkapallon ja futsalin kyselytutkimus toteutettiin ensimmäistä kertaa avoimessa muodossa. Kyselyn perusteella useassa eri roolissa samanaikaisesti toimivat olivat keskimääräisesti tyytyväisempiä kuin seuratyöntekijät tai vapaaehtoiset, mutta samanaikaisesti tyytymättömämpiä kuin kannattajat, vanhemmat ja pelaajat, Inkilä analysoi tuloksia.  

Futsalin kausikysely 2021-22

Futsalin kausikyselyssä (4/2022) tiedusteltiin kauden 2021-22 futsaltoimintaan osallistuneiden joukkuetoimijoiden näkemyksiä. Yli puolet vastanneista oli jokseenkin tai erittäin tyytyväisiä sekä peli- ja harjoitusolosuhteiden laadun, harjoitusolosuhteiden riittävyyden, erotuomaritoiminnan että sarjajärjestelmän suhteen. Lapsilla ja nuorilla futsal-jalkapallo -tukilajisuus (engl. donor sport) tunnistettiin yhdeksi merkittäväksi osallistumissyyksi. Myös seurojen asenteet futsalosallistumiseen havaittiin erittäin myönteisiksi. 

Futsalin kilpailupäällikkö Jouni Pihlaja on kiitollinen futsaltoimijoiden aktiivisuudesta kausikyselyyn vastaamisessa. 

- Vastausten ja saamamme palautteen avulla saimme paljon tärkeää tietoa ja pystymme huomioimaan seurojen tarpeet ja toiveet entistä laadukkaamman futsalin kilpailutoiminnan kehittämisessä. Haasteellisten ja poikkeuksellisten koronakausien jälkeen joukkueiden ajatusten ja mielipiteiden kerääminen on erittäin tärkeää, Pihlaja kehuu.  

Huuhkaja-Helmariliigan palautekysely

Huuhkaja-Helmariliiga edustaa tälle vuodelle uudistetun Huuhkaja- ja Helmaripolun virallista kilpailujärjestelmää. Palautekyselyssä kerättiin näkemyksiä kevään 2022 tapahtumiin osallistuneiden pelaajien vanhemmilta ja joukkueiden valmentajilta. Vastauksissa kehuja annettiin tapahtuman urheilullisuudesta ja ilmeestä sekä turnausjärjestelmästä. Tärkeimpinä kehityskohteina esiin nousivat koulutus ja hinta. 

Huuhkaja- ja Helmaripolun palvelupäällikkö Tero Koskela näkee tärkeänä, että vanhempien ja valmentajien mielipiteitä vastaanotettiin Huuhkaja-Helmariliigan kokonaisuudesta sekä tulevaisuuden kehitystarpeista jo ensimmäisen toimintavuoden aikana. 

- Olemme nyt hyvässä aikataulussa, mitä tulee Huuhkaja- ja Helmariliigan jatkokehitykseen. Sisäisesti olemme tarkastelleet uutta konseptia ja rakennetta sekä aloittaneet jatkokehitystyön ensi kautta ajatellen.  Niistä viestittäminen syksyn aikana kaikille toimijoille on meille erityisen tärkeää. 

- Painotan vielä, että palautteen saaminen on meille erityisen tärkeää, koska silloin tiedämme, missä olemme onnistuneet ja mihin asioihin pitää kiinnittää huomiota, Koskela päättää. 

Lisää aiheesta

Seuraa meitä

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit